ČEZ zdražuje fixace. Reaguje na příval lidí od konkurence

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 10. 2021 | 12 komentářů
ČEZ zdražuje fixace. Reaguje na příval lidí od konkurence

Zdroj: Shutterstock

Dodavatel energií ČEZ výrazně zvýšil cenu elektřiny s garantovanou cenou na jeden až tři roky pro nové zákazníky.

V nových cenících vzrostla cena silové elektřiny o desítky procent. Například u nejběžnější distribuční sazby D02d cena za megawatthodinu při roční fixaci nově dělá 5202 korun, u dvouleté fixace 4331 korun a u tříleté 3907 korun. K tomu je potřeba přičíst regulovanou složku celkové ceny za distribuci elektřiny ve výši 1995 korun. Ta je u všech fixací stejná a s novými ceníky se nemění. Například innogy má stále ještě ceny nezměněné a silovou elektřinu s jednoletým a dvouletým fixem prodává za 2056 korun.

Se základní, tedy nefixovanou cenou za silovou elektřinou zatím ČEZ nehýbal. Zůstává na 2056 korunách a je zhruba dvaapůlkrát levnější než nová cena za jednoletou fixaci. Velmi pravděpodobně ale ČEZ brzy výrazně zdraží i nefixované ceny. Stejně bude brzy zdražovat i konkurence. Jinou možnost dodavatelé teď ani nemají, vzhledem k tomu, že ceny energií na burzách jsou nyní na historických maximech a nikdo neví, kam se budou dál vyvíjet.

„Pro naše stávající zákazníky se nic nemění. Jejich smlouvy, podmínky, včetně fixaci, zůstávají stejné. Zároveň ale reagujeme na zvýšenou poptávku ze strany potencionálních zákazníků, kteří nyní opouštějí svoje dodavatele a hledají stabilní alternativu. Pro ty jsme připravili nové tarify, které reflektuji fakt, ze pro ně musíme zajistit potřebnou kapacitu elektřiny na současném rozkolísaném trhu,“ řekl Roman Gazdík, mluvčí ČEZ agentuře ČTK.

Překvapení!

Zdroj: Shutterstock

Jeden z největších dodavatelů energií v Česku, společnost Bohemia Energy, prudce zdražuje. Klientům nepomohla ani sjednaná fixace ceny. Co teď mohou dělat?

Pojistka proti zdražení energie? Fixace byl jenom trik

V Česku je trh s energiemi v pohybu poté, co dodavatelé energií ze skupiny Bohemia Energy začaly lidem ukončovat smlouvy. Stovky tisíc klientů si mysleli, že mají fixovanou cenu. Bohemia Energy a Europe Easy Energy tyto smlouvy ale teď ukončují, za což je prošetřuje Energetický regulační úřad. Firmám hrozí až pětimilionová pokuta. Obě firmy fixované smlouvy ukončují a lidem nabízí přechod na velkoobchodní ceny, což je podle regulátora velmi riskantní.

Kdo ceny kopírující vývoj na burze nechce, tomu Bohemia Energy nabízí cenu za megawatthodinu silové elektřiny ve výši 4114 korun. Je to cena bez fixace a je výhodnější než nová nabídka ČEZu u jednoleté i dvouleté fixace. Samozřejmě je tu hrozba, že pokud ceny na burze ještě nějaký měsíc porostou, může Bohemia Energy nefixovanou cenu znovu zvednout.

Bohemia Energy svým krokem, kdy vypovídá fixované ceny, naštvala tisíce lidí. Konkurenční dodavatelé teď hlásí přetížené zákaznické linky i nával na pobočkách. „Akvizice nových zákazníků nám raketově rostou, za poslední týden je to nárůst o dvě stě procent,“ říká třeba David Konvalina, ředitel dodavatele Innogy pro maloobchod a marketing.

Například dodavatel energií Moravské naftové doly přestal dočasně přijímat nové zákazníky. „Abychom zajistili co nejvýhodnější dodávky plynu a elektřiny stávajícím odběratelům, rozhodli jsme se s okamžitou platností pozastavit uzavírání nových smluv i aktivace ceníků s pevnou cenou. Nastalá situace je nepříjemná, ale věříme, že turbulentní situace na trhu zase přejde a naši nabídku budeme moci znovu v plné šíři obnovit,“ informuje firma na svém webu.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2021 17:31, youda

Čekal bych naopak aktivní snahu získat více zákazníků nižššími cenami díky tomu že si elektřinu ČEZ vyrábí. Tohle dost na hlavu postavený krok. Ono ten management ĆEZu je tragédie odjakživa nejdřív ČEZ udělal s Martina Romana milardáře (což se asi moc ředitelům státních firem nestane) pak dobrodružné investice na Balkáně apod. co dopadli tragicky (v reichu to není o moc lepší), různé dojení ČEZ zprátelenými firmami provázanými kontakty s managementem ČEZu a stát dělá že to nevidí a neřeší že si vedení státní firmy dělá co chce, nepracuje v zájmu států ani akcionářů :-(
nikdo není hnán k odpovědnosti za špatné rozhodnutí apod. :-( :-(

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 10. 2021 16:52, Doyl

Hlavně že se nadává Bohemii a přitom je ČEZ to samé, jen v bledě růžové. Grrrrrr

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services