Kam zamíří ceny energií? Nic takového nepamatuji

Jiří Hovorka | rubrika: Rozhovor | 8. 10. 2021 | 7 komentářů
Výhled je teď extrémně nejistý. Klidně to může být i cenová bublina, která praskne. Tak hodnotí současný vývoj cen elektřiny a plynu na burzách Michal Kulig, šéf dodavatele energií Yello. Přechod na plovoucí ceny lidem nedoporučuje.
Kam zamíří ceny energií? Nic takového nepamatuji

Zdroj: Shutterstock

Jak se budou dál vyvíjet ceny energií na burze?

Nejistota je teď tak velká, že to může jít jakýmkoli směrem. Mohlo by ale dojít k poklesu, protože jedním z důvodů, proč jsou ceny rekordní, je politika. Jde například o strkanice kolem plynovodu Nord Stream 2. Představitelé Gazpromu do světa vyhlašují třeba, že čekají tuhou zimu, protože se urodilo hodně jeřabin, a tak je jejich prioritou spotřeba domácího trhu. To výrazně zvyšuje napětí a šroubuje ceny plynu nahoru. Velkou roli hraje také vliv Číny, která teď z trhu stahuje plyn a uhlí prakticky za jakoukoli cenu. To vše má dopad i na ceny elektřiny, která je nejvýš za dobu otevřeného trhu, tedy za zhruba posledních 20 let. Všechno to napětí může vést i ke spekulativním nákupům a může se ukázat, že jde o cenovou bublinu, která někdy splaskne.

Kdy můžou ceny začít klesat?

Nikdo neví. Tipl bych si, že v následujících dnech a nejbližších týdnech se ceny budou na rekordních úrovních držet, nebo mohou dál růst. Pokles bych předpokládal třeba s výhledem za jeden rok. I proto se stále pro klienty může hodit fixace ceny třeba na rok, i na těch současných cenových úrovních. Zvlášť pokud se jim cena bude zdát dobrá ve srovnání s ostatními dodavateli.

Michal Kulig

Zdroj: Yello

Vystudoval vysokou školu ekonomickou v Praze. Celý jeho profesní život je spojený s energiemi. Nejprve pracoval pro PRE a následně byl u zrodu značky Yello na českém trhu. Ta na ní působí jako alternativní dodavatel energií od roku 2012, Michal Kulig je jejím generálním ředitelem.

Když dodavatel nakupoval elektřinu a plyn průběžně, tak má pro lidi v zásobě ještě nabídku za nižší ceny?

Ano, ale i ti dodavatelé, kteří zatím nezdražovali, se blíží k úrovni, kdy smlouvy se staršími cenami budou mít vyprodané. Nám se to stalo teď a nyní počítáme nové ceny, které zveřejníme v příštím týdnu. Ceny musíme výrazně zvednout, protože to, co se děje, je bezprecedentní. Ceny rostou během pár dnů skokově, o desítky procent.

Když teď lidi ceny nebudou fixovat a vezmou si klasickou ceníkovou cenu, hrozí, že ji budou dodavatelé upravovat třeba každé dva měsíce vzhledem k tomu, jak je situace na trzích extrémně rozkolísaná?

Říkám to velmi nerad, ale myslím si, že se to stát může. Situace na trhu je teď opravdu velmi napjatá, nic takového nepamatuji. Výhled je extrémně nejistý a může se stát, že když teď uděláme nové ceníky, tak za dva měsíce můžou být ceny na burze úplně jinde – a to v obou směrech, můžou zlevnit, ale i růst. Na druhou stranu není změna ceníků jen tak, je to pro dodavatele administrativně náročné, musí své klienty dopředu o změnách informovat.

Jak to teď vypadá na vašich zákaznických linkách? Jsou lidé v pohybu vzhledem k tomu, co se děje třeba u jednoho z největších dodavatelů na trhu, u Bohemia Energy?

Jsme součástí skupiny Pražská energetika a nárůstek je teď u nás zhruba pětinásobný – pětkrát tolik lidí oproti běžným časům teď chce spočítat novou nabídku. A nejde jen o klienty Bohemia Energy, nejistota jde celým trhem. Často teď volají třeba lidé, kteří u nás mají fixované ceny a ptají se, jestli tyto ceny budou skutečně platit. Garantované ceny držíme až do konce smlouvy.

Je teď něco, před čím byste lidi varoval?

Běžně se teď objevují nabídky pro lidi za krátkodobé ceny, které kopírují vývoj na burze. Zákazník tím ale na sebe plně přebírá veškeré cenové výkyvy, ke kterým aktuálně na trhu dochází. V posledních dnech jsou i profesionální obchodníci s energiemi překvapeni, co se na trhu děje. Nejsme si jisti, že zákazníkům dochází, co přesně znamená, když takovou nabídku podepíší. Berou tím na sebe riziko, že když ceny budou dál růst, tak oni to kompletně zaplatí. A jak už jsem řekl, ceny energií teď skáčou i o desítky procent během několika dnů.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 10. 2021 10:35, HonzaB

Citace - Nalim / 08.10.2021 08:14

Pán tu chce tvrdit že Pražská plynárenská, která patřila k těm nejdražším, bude lidem se zafixovanou cenou dotovat jím uváděný pětinásobný nárůst cen? Tak to brzo zkrachujou, ale spíše je to článek propagační, ve kterém si pán ovšem ve svých tvrzeních místy odporuje.


Obecně řečeno je to možné. Pokud mají ceny nasmlouvané dopředu, tak se jich do toho termínu zdražování nedotýká. Dotovat to nebude nikdo, leda dodavatel který svou budoucí produkci prodal nastojato.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2021 7:19

zlevnovani je prosperita zdrazovani je onicem nepomuzeto jenom budou trpet lide vetsina lidi v teto drahe zemi

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services