Elektřina i plyn příští rok zlevní. Známe regulované ceny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 30. 11. 2020 | 7 komentářů
Elektřina i plyn příští rok zlevní. Známe regulované ceny

Zdroj: Shutterstock

Ceny elektřiny a plynu pro domácnosti v příštím roce klesnou. Vyplývá to z rozhodnutí o regulované části cen obou energií na příští rok, které dnes oznámil Energetický regulační úřad (ERÚ). Také konečné ceny dodavatelů mají podle odhadu úřadu klesat. 

U elektřiny tvoří regulovaná složka zhruba polovinu výsledné ceny, u plynu asi třetinu. Regulovaná část zahrnuje především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

U elektřiny pro domácnosti klesne regulovaná část ceny v roce 2021 v průměru o 1,7 procenta, u plynu o 1,6 procenta. Liší se to však v závislosti na distribučním území.

Nejvíce u elektřiny ušětří domácnosti z území, kde má distribuci na starosti ČEZ. Tam příští rok regulovaná složka ceny elektřiny klesne v průměru o 2,6 procenta. V Praze, kde má distribuci na starosti PRE, cena klesne v průměru o 0,5 procenta. A na distribučním území společnosti E.ON, respektive od Nového roku EG.D, regulovaná cena elektřiny naopak v průměru vzroste o 0,3 procenta.

„Absolutní pokles regulované složky ceny elektřiny pro domácnosti ERÚ naposledy oznamoval v listopadu roku 2014. Tentokrát se nám to povedlo díky dobrému nastavení V. regulačního období, kde jsme výrazně snížili míru výnosnosti, které mohou regulované společnosti od ledna příštího roku při svých investicích dosáhnout," říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Zdroj: ERÚ

Meziroční změna regulované ceny elektřiny podle distribučních území.

Také u plynu se největší úspora v regulované ceně týká v příštím roce největšího distribučního území. Kdo spadá pod Gasnet, ten na regulované ceně za plyn v průměru ušetří 2,8 procenta. Na jihu Čech ušetří lidé průměrně 0,4 procenta a naopak v Praze se kvůli vyšším investicím do sítě příští rok regulovaná cena plynu zvedne téměř o pět procent.

V hlavním městě probíhá nutná obměna plynovodů ve velkém rozsahu. „Jde o specifický problém této distribuční soustavy, jejíž jednotlivé části jsou velmi staré. Modernizace je zde nevyhnutelná. Není jen otázkou zavádění nových technologií, ale zejména zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti soustavy," říká Trávníček.

Zdroj: ERÚ

Meziroční změna regulované ceny plynu podle distribučních území.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

ERÚ zároveň očekává, že v příštím roce budou klesat ceny za silovou elektřinu a zemní plyn, které určují sami dodavatelé. U elektřiny úřad čeká pro domácnosti o zhruba pět procent nižší cenu, u plynu pak dokonce o téměř devět procent. Ceny energií na burzách totiž letos klesly, protože poptávka po nich v důsledku pandemie rovněž klesla.

Domácnosti by tak příští rok měly za elektřinu a plyn v průměru ušetřit několik sto korun. Trávníček zároveň upozorňuje, že kdo má ceny zafixované, musí si na slevu počkat až na dobu, kdy mu fixace skončí.

Trávníček připomíná, že někteří dodavatelé ceny snižovali už na podzim a nemusí tedy upravovat ceny směrem dolů i na začátku příštího roku. Porovnání cen v následujících tabulkách tak srovnává cenovou hladinu za celé roky 2020 a 2021, nejde o meziroční srovnání na začátku obou let.

Zdroj: ERÚ

Kolik ušetří průměrné domácnosti příští rok za elektřinu?

Zdroj: ERÚ

Kolik ušetří průměrné domácnosti příští rok za plyn?

Podle posledních dat Českého statistického úřadu ceny zemního plynu přešly z meziročního růstu o 0,4 % v září v pokles o 3,9 % v říjnu. Ve stejném měsíci také zmírnil meziroční růst cen elektřiny na 4,8 % ze zářijových 7,6 %.

Firmy a podnikatelé si naopak příští rok za regulovanou složku elektřiny v průměru připlatí od 6,5 do 11,5 procenta, roste totiž jejich podíl na úhradě poplatku za obnovitelné zdroje. U plynu firmy průměrně ušetří za regulovanou složku 3,2 procenta.

Vzhledem k tomu, že u firem tvoří regulovaná cena menší část celkové platby za elektřinu a plyn, očekává ERÚ, že si firmy za elektřinu celkově připlatí příští rok v průměru zhruba tři procenta, u plynu naopak může být úspora podobná jako u domácností.

Trávníček také upozorňuje, že ceny za elektřinu a plyn jsou v Česku pod průměrem a zhruba na mediánu zemí Evropské unie. Podle něj je toto jediné relevantní srovnání. Narážel tak na to, že při přepočtu na takzvanou paritu kupní síly jsou elektřina i plyn v Česku mezi nejdražšími v EU. Podle Trávníčka jsou ale takováto srovnání, která započítávají i průměrnou výši mezd v jednotlivých zemích, nepřesná a zavádějící.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2020 10:35, Martin

Houby je drahá... vývoj ceny elektřiny za posledních 10 let (podle mých faktur, nejobvyklejší tarif D02, celková cena vč. DPH):

2010: 4514,- / MWh

2020: 4895,- / MWh

tj. celkový nárust o 8.4%.
Kumulovaná inflace 2010-2019 podle kalkulačky na tomhle webu: 16.4%.
Takže elektřina je ve skutečnosti cca o 8% levnější než před 10 lety.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 11. 2020 20:26

jeto porad malo moc drahe ceny dolu razantne cesko v pasti chudoby a bidy obcanu ktera nebere konce

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services