Chcete ušetřit, dostanete pokutu. Stížností na aukce energií přibývá

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 5. 9. 2019 | 9 komentářů
Aukční firmy slibují, že vám vysoutěží tu nejlepší cenu elektřiny nebo plynu. Možná to dokážou. Ale možná na vás místo úspory vyrukují s pokutou. Jak nenaletět?
Chcete ušetřit, dostanete pokutu. Stížností na aukce energií přibývá

Získat levnější elektřinu nebo zemní plyn můžete několika způsoby: Buď si dodavatele najdete sami, necháte si poradit nebo se zapojíte do aukce.

Na principu aukcí není nic špatného. Ba naopak. Na jedné straně se nahromadí odběratelé (mezi nimi i vy) a díky takovému spojení nasčítají svoji spotřebu energií. Namísto dvou tisíc kilowatthodin, což spotřebuje běžná domácnost v bytě, najednou dodavatel soutěží o několikanásobek. A proto je ochotný jít s cenou dolů – třeba i o desítky procent.

V Česku působí několik aukčních firem. Mezi těmi slušnými ale vystrkují růžky i různí vykukové s nekalými praktikami.

Úřad je bezzubý

Na potíže, do nichž se spotřebitelé kvůli aukcím mohou dostat, dlouhodobě upozorňují spotřebitelské organizace i hlavní dohlížitel nad energetickým trhem, tedy Energetický regulační úřad (ERÚ).

Anketa

Už jste si vyzkoušeli aukci energií?

Právě stížnosti na zprostředkovatele, mezi něž patří i aukční společnosti, tvoří letos druhou největší skupinu ze všech 7567 podání, které regulátor za leden až červenec dostal. Nejčastěji lidé prosili o pomoc při řešení problémů s fakturacemi a platebními podmínkami, kam spadají třeba nevyřízené nebo pozdě vyřízené reklamace vyúčtování. Hned na druhém místě jsou potíže se zprostředkovateli.

„Negativní vývoj statistiky v oblasti zprostředkování dokazuje, že předchozí varování z naší strany nebo ze strany České obchodní inspekce rozhodně nebyla bezdůvodná nebo přehnaná,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Úřad si bohužel na zprostředkovatele nemůže došlápnout, zatím mu k tomu chybí pravomoci. Zatímco samotným dodavatelům může dávat pokuty a této možnosti využívá (nedávno dokonce padly rekordní sankce), na zprostředkovatele je krátký.

„Regulace aukcí a dalších forem zprostředkování, které se dnes vymykají energetickému zákonu, a tedy i našim kompetencím, musí být co nejdříve vyřešena v legislativě i spotřebitelské praxi,“ zdůrazňuje Trávníček. Na konkrétní řešení si ale ještě budeme muset počkat, změnu zákona připravuje ERÚ společně s ministerstvem obchodu a průmyslu.

Lidé se tedy zatím mohou řídit hlavně svým selským rozumem, pořádně číst smlouvy, být obezřetní a pomoci si třeba různými etickými kodexy, k nimž se dodavatelé hlásí. Naposledy se podepisovala Deklarace účastníků trhu s elektřinou nebo plynem.

Nárůst počtu stížností na aukční firmy, zprostředkovatele a nejrůznější poradce evidují i spotřebitelské poradny, mezi nimi třeba sdružení dTest.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Mezi dvěma sankcemi

„Problém spočívá v tom, že spotřebitel se společností uzavře rámcovou smlouvu o poskytování služeb neboli přihlášku k výběrovému řízení. Společnost se zavazuje obstarat nového dodavatele elektřiny nebo plynu, spotřebitel zase uzavřít smlouvu s vítězným dodavatelem, což je pojištěno zplnomocněním zprostředkovatele,“ vysvětluje Lukáš Zelený z dTestu.

Jaké konkrétní potíže u aukcí hrozí? Poté, co taková soutěž proběhne, firma vás kontaktuje s nabídkou od vítězného dodavatele a rovnou vám posílá smlouvu. Žádné rozmýšlení, podepište! Pokud nepodepíšete, dostanete pokutu.

Zprostředkovatel po vás může chtít tisíce korun. Na druhé straně po vás může pokutu – za předčasné ukončení smlouvy – může požadovat i váš stávající dodavatel, od něhož jste se zavázali odebírat energii třeba na dva nebo tři roky.

Ne vždy přitom musí jít o pokuty, které jsou napsané přímo ve smlouvě o dodávce energie. „Několikatisícové sankce se mohou ukrývat i v navázaných smlouvách, například zpoplatnění závazné přihlášky do aukce nebo úhradě služeb zprostředkovateli, pokud spotřebitel neuzavře smlouvu s jím vybraným dodavatelem,“ dodává Michal Kebort, mluvčí Energetického regulačního úřadu.

Podle Petra Woffa z portálu KupníSíla.cz mají aukce ještě jeden rizikový rozměr. „Při hromadné aukci stoupá pravděpodobnost, že člověk podepíše nevýhodnou smlouvu, protože se snáze nechá strhnout davem. Přitom ale stále platí totéž, jako při individuálně uzavřeném kontraktu: obchodní podmínky nejsou méně důležité než samotný ceník,“ vysvětluje.

Čtěte a rozumějte

Nejlepší obranou není v případě aukcí a zprostředkovatelů útok, ale obezřetnost.

Šmejdi u vašich dveří

Vydávají se za dodavatele, regulátora, nezávislé odborníky. Lžou vám, že váš dodavatel zkrachoval. Tvrdí, že když rychle nepodepíšete smlouvu, bude z vás černý odběratel.

Pět triků, na které šmejdům pořád skáčeme


První dodavatelé energií se dobrovolně přihlásili k nové deklaraci. Kteří to jsou a co slibují?

Nejsme žádní šmejdi, hlásí čtrnáct dodavatelů energií


Přes sedmdesát stran má rozhodnutí, v němž ERÚ popisuje nekalé praktiky společnosti Stabil Energy. Některým domácnostem ani nedala vědět, že je k sobě převádí.

Už nevolejte, šmejdi! Padla rekordní pokuta za prodej energií


Špatně spočítaná faktura, nesmyslně vysoké sankce nebo komplikace při výpovědi smlouvy. To jsou typické příklady potíží s dodavateli energií. Na rozdíl od předchozích let se lidé nebojí ozvat. Loni si jich stěžoval rekordní počet. Má to vůbec smysl?

Stížností na dodavatele rekordně přibylo. Jak řešit nejčastější problémy?

„Dlouhodobě varujeme spotřebitele, aby nepodepisovali žádné dokumenty, které dostanou mezi dveřmi, aniž by si je v klidu prostudovali. U starších osob doporučujeme, aby dokumenty přečetly například jejich děti či vnoučata,“ nabádá Lukáš Zelený z dTestu.

Z dokumentu, jenž prodejce prezentuje jako doklad o návštěvě nebo souhlas se zpracováním údajů, se totiž později může vyklubat smlouva. A to bývá i případ energetických aukcí.

Smlouva uzavřená mimo obchodní prostory (třeba u vás doma) má ale i jednu výhodu. Můžete od ní odstoupit, a to do 14 dnů od podpisu. Pokud vás o této možnosti prodejce nepoučí, lhůta se prodlužuje dokonce na jeden rok a 14 dnů. „Ledaže v průběhu tohoto období společnost dodatečně spotřebitele o možnosti odstoupení poučí, pak je čas na odstoupení 14 dní od dodatečného ponaučení,“ dodává Zelený.

K obezřetnosti a prevenci nabádá i Energetický regulační úřad. Jehož zástupci se kvůli tomu vydávají na besedy do regionů a spolupracují s neziskovkami, jako je třeba Asociace občanských poraden. Zároveň úřad nabízí pomocnou ruku, pokud se lidé dostanou do potíží. Požádat ho mohou o radu, zprostředkování dohody s obchodníkem, případně o zahájení mimosoudního řešení sporu.

Alfou a omegou řešení situace jsou zákony, které dají úřadům pravomoci efektivněji si došlápnout na gangstery na energetickém trhu. Například podle Petra Woffa ale není situace v České republice tak špatná, jak se může na první pohled zdát.

„Vzhledem k naší legislativě a kontrolním státním orgánům nemají na trhu místo amatéři, a odběratel má zajištěné stabilní dodávky energie. Takže hrozí spíše finanční prodělek kvůli uzavření špatného obchodu než nebezpečí, že člověk bude bez proudu,“ konstatuje. Svou roli sehrává i energetická gramotnost, která podle Woffa u nás není na vysoké úrovni.

Jana Poncarová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2019 6:09, Maly had

Jeden z problémů je, že jména společností , které nabízí "soutěžení" nejsou zveřejňována. Spotřebitelé by si dali větší pozor. K nám se také vloudily zástupkyně Energetické kanceláře Opava a přesně podle praxe chtěly věci, které neměly právo vidět - Číslo elektroměru a jeho stav, smlouvu se stávajícím dodavatelem, fakturu za poslední období. Když jsme četli" Kurýr s vámi podepíše závaznou přihlášku do energetické soutěže a odveze si od vás faktury a smlouvy od stávajícího dodavatele. Během následujících dvou až tří měsíců pro vás budeme vybírat dodavatele. Poté vám opět zavoláme, představíme vybraného dodavatele a prostřednictvím kurýra doručíme smlouvy. A je to jasné – není to přihláška do soutěže, ale pověření EK , aby pro spotřebitele vybrala nového dodavatele energie. K novému dodavateli pak bude nucen přejít na základě podpisu oné závazné přihlášky do soutěže." EK by jí vybrala nového dodavatele podle svého uvážení, resp. podle výše provize, kterou by za nového zákazníka EK dostala.s dodavatelem pak jednat výhradně přes EK, ta by také stanovila podmínky dodávek i sankce v případě neplacení nebo potřeby smlouvu předčasně ukončit. Sankce mohou být i deset tisíc a podle právního řádu ČR by na ně měla EK nárok. Je to klasická klamavá obchodní praktika. Když jsme jim otevřeně řekli, že jsou šmejdi, vyhrožovaly žalobou za urážku.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 9. 2019 12:45, Igor

Co člověk musí tak to stát by měl hodně usměrňovat a ne nechat to trhu. Počet dodavatelů s energiemi se neustále zvyšuje, to je důkaz, že je to pro ty dodavatele velice zajímavé, spotřebitel je na tom hůře. Také zákony v tomto oboru preferují dodavatele na úkor spotřebitelů. Závěr: Zákonem bych stanovil přijatelnou cenu elektřiny i plynu, byl by klid a pokoj. Stát by byl dodavatel a jen by vydělával. Spotřebitel by měl pokoj.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services