Za kolik budete letos topit plynem? Záleží to i na vás

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 18. 9. 2019 | 6 komentářů
Energetické společnosti zřejmě pro příští rok zemní plyn výrazně nezdraží – je ho dost a ceny na světových trzích jsou nízké. Účet můžete ovlivnit i vy díky svobodné volbě dodavatele.
Za kolik budete letos topit plynem? Záleží to i na vás

S novou topnou sezónou většinou začínají platit i nové ceny zemního plynu. Dodavatelé letos nemusí nutně zdražovat, ale ani zlevňovat. Shodují se na tom jak analytici, tak energetické společnosti – a hlavně to potvrzuje vývoj cen na energetických burzách.

Například Českomoravská komoditní burza Kladno uvádí, že roční kontrakty pro koncové spotřebitele zemního plynu byly začátkem letošního léta uzavírány za 535 korun za megawatthodinu, zatímco začátkem září ceny klesly na 489 korun za megawatthodinu. To je zlevnění asi o devět procent. „Přestože jde jenom o dílčí hodnoty vytržené z delší časové řady, vidíme, že šikovní dodavatelé nemusejí zdražovat,“ komentuje poslední čísla Petr Woff z projektu KupníSíla.cz.

Také podle Jana Schindlera, analytika kalkulátoru TZB-info.cz, jsou teď ceny plynu na spotových trzích rekordně nízké. Zásobníky plynu na zimu jsou přeplněné, vidíme obrovský převis nabídky nad poptávkou. „Přesto si myslím, že zdražovat se bude, ale po krůčkách a nenápadně, nikoli hromadně. Možná dojde ke zvýšení fixních plateb, jako je stálý plat, u mnoha dodavatelů. Výhodou však je, že v současné době lze najít na trhu velmi levné nabídky,“ dodává.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

V nadcházející topné sezóně tak bude ještě víc než jindy záležet hlavně na přístupu každého jednotlivého dodavatele, jaké ceny lidem připraví. Například největší alternativní dodavatel, společnost Bohemia Energy, žádné plošné úpravy cen neplánuje.

„Ceny upravíme jen u těch produktů, které jsou navázány na cenu dominantních dodavatelů, kdy zákazníkům garantujeme vždy nižší cenu. V těchto případech se ceny mohou pohybovat jak směrem nahoru, tak zároveň i směrem dolů,“ konstatuje Hana Novotná, mluvčí společnosti Bohemia Energy.

Čtyři pětiny ceny plynu máte pod kontrolou

Cena zemního plynu se skládá z několika položek. Menší část připadá na regulované platby, které stanovuje Energetický regulační úřad a jsou pro všechny odběratele v daném distribučním regionu stejné. Změnou dodavatele tedy ovlivníte jenom tržní část – ta se na celkové ceně zemního plynu podílí zhruba 80 %. „Podíl neregulované složky na celkové ceně plynu je vyšší než u elektřiny, a díky tomu je zde větší prostor pro cenové nabídky dodavatelů,“ říká Michal Doležel z projektu E.ON Rádce.

S orientací v cenách vám pomůžou internetové porovnávače. Ty komerční ale nemusí zahrnovat všechny nabídky, nebo ve výpisu zvýrazňují a upřednostňují dodavatele, kteří si zaplatili reklamu. Proto je lepší dát přednost ověřeným srovnávačům. V případě plynu to je na českém internetu pravděpodobně jenom srovnávač TZB-info.cz, který získal doporučení od Energetického regulačního úřadu.

Pozor na pasti

Aukční firmy slibují, že vám vysoutěží tu nejlepší cenu elektřiny nebo plynu. Možná to dokážou. Ale možná na vás místo úspory vyrukují s pokutou. Jak nenaletět?

Chcete ušetřit, dostanete pokutu. Stížností na aukce energií přibývá

I když je cena důležitá, neměla by být jediným kritériem. „Srovnávače například nemusí zohledňovat různé další doplňkové služby dodavatelů, věrnostní nebo retenční nabídky,“ upozorňuje Doležel. S tím souhlasí i Novotná. „Je důležité rovněž si zjistit, zda je vybraná společnost spolehlivá a stabilní, má dobrý a dostupný zákaznický servis, bezplatnou zákaznickou linku a nabízí i další služby, které mohou pomoci s dalšími úsporami,“ dodává.

Chtějte férové podmínky

Podle Woffa se vyplatí vybírat dodavatele společně s dalšími odběrateli, jako jsou příbuzní, přátelé nebo sousedé či kolegové, aby vám firma přiznala i nějakou „podpultovou“ skupinovou slevu.

Zároveň je důležité zajímat se o obchodní podmínky. „Například moje domácnost už několik let spokojeně kupuje plyn od stále stejného obchodníka, který přitom svým odběratelům dovoluje, aby kdykoli svobodně odešli jinam. Vztahy zkrátka lépe fungují na základě vzájemného respektu, než prostřednictvím sankcí a vynucované věrnosti,“ upozorňuje.

Pozornost při zkoumání obchodních podmínek věnujte tomu, jak vám bude plyn fakturován, jaké jsou možnosti odstoupení od smlouvy nebo přechodu na jiný tarif a podobně. Zorientovat se můžete jednak tím, že si je pročtete (srozumitelné a jasné se vejdou třeba i na dvě stránky), ale také doporučujeme podívat se na recenze na webu.

Šmejdi u vašich dveří

Víme, jak na vás líčí

Vydávají se za dodavatele, regulátora, nezávislé odborníky. Lžou vám, že váš dodavatel zkrachoval. Tvrdí, že když rychle nepodepíšete smlouvu, bude z vás černý odběratel.

Pět triků, na které šmejdům pořád skáčeme


Ke smlouvě vám dají zdarma úspornou žárovku. Když od smlouvy cuknete, začnou vyhrožovat exekutorem. Kvůli tisícovkám za nezaplacené žárovky.  

Žárovky zadarmo nebrat!


Přes sedmdesát stran má rozhodnutí, v němž ERÚ popisuje nekalé praktiky společnosti Stabil Energy. Některým domácnostem ani nedala vědět, že je k sobě převádí.

Už nevolejte, šmejdi! Padla rekordní pokuta za prodej energií

Dobrým vodítkem jsou i stránky Energetického regulačního úřadu nebo seznam firem, které podepsaly Deklaraci účastníků trhu s elektřinou a plynem na ochranu spotřebitelů.

Smysluplné služby navrch

Porozhlédněte se i po bonusech, které poskytuje většina dodavatelů. Například společnost E.ON nabízí ke svým produktům třeba každoroční servis plynového kotle zdarma. A třeba Bohemia Energy poskytuje služby energetického poradce.

„Ten dokáže poradit s úsporami v domácnostech, zorientovat se ve fakturách, navrhne případnou změnu tarifu, zaměří se na spotřebu a stáří spotřebičů, na způsob vytápění a podívá se, jestli neutíká teplo okny nebo jestli není čas přemýšlet o zateplení domu. Výsledkem návštěvy energetického poradce jsou doporučení na úsporná opatření doslova šitá na míru. Každá domácnost tak může ušetřit až několik tisíc korun ročně,“ tvrdí Novotná.

Změnit dodavatele můžete kdykoli

Topná sezóna už začíná, ale na změnu dodavatele není nikdy pozdě. Je zdarma a máte na ni právo kdykoli během roku – samozřejmě podle toho, jaké máte u svého současného dodavatele smluvní podmínky.

„Většina spotřebitelů má uzavřenu smlouvu se svým dodavatelem na dobu neurčitou, tedy zpravidla s tříměsíční výpovědní lhůtou. Přechod od jednoho dodavatele k druhému trvá v průměru tři až čtyři měsíce a nejvyšší spotřeba je vždy v zimních měsících, kdy se v domácnostech nejvíce topí a dlouho svítí. Včasnou změnou tak lze dosáhnout na úspory již v zimě, která spolyká nejvíce peněz,“ zdůrazňuje Novotná.

Dobrá rada

Bojuj o svoje peníze

Špatně spočítaná faktura, nesmyslně vysoké sankce nebo komplikace při výpovědi smlouvy. Typické příklady potíží s dodavateli energií. Má smysl se bránit? Radíme jak na to.

Stěžujeme si na dodavatele energií. Jak řešit nejčastější problémy?

Jana Poncarová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services