Udržte teplo doma. Jak ušetřit pár stovek do rodinného rozpočtu

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 26. 11. 2019 | 10 komentářů
I když jste letos zase nestihli zateplit, můžete účet za topení snížit, aniž byste se připravili o pohodu. A kdo šetří, našetří třeba pár stovek na vánoční dárky.
Udržte teplo doma. Jak ušetřit pár stovek do rodinného rozpočtu

Začněte tím, že zjistíte, kolik ve skutečnosti za teplo utratíte. Záleží to na tom, jakým způsobem dům či byt vytápíte a jak moc tepla uteče okny nebo zdmi.

Za nejlevnější palivo je už roky považováno dřevo. Kvůli kůrovcové kalamitě je ho teď na trhu dost. Stojí podobně jako loni, někdy i méně. Třeba kubík balíků štípaného smrkového dřeva je letos o tři stovky levnější – pořídíte ho za 1600 korun. Za dubová polena si připlatíte, kubík stojí kolem 2200 až 3300 korun podle zdroje a obchodníka.

Na obchodníkovi záleží i ve chvíli, kdy topíte zemním plynem nebo elektřinou. Mezi dodavateli jsou stále cenové rozdíly. Za megawatthodinu můžete změnou dodavatele ušetřit třeba sto korun. Ve výsledku to můžou být i tisíce korun ročně. Zatímco elektřina loni i letos zdražovala o jednotky procent, zemní plyn se drží pořád na uzdě.

Podle mluvčího společnosti Innogy Martina Chalupského se ceníky plynu letos měnit nebudou. Zato elektřina se zdražením není ještě u konce. „Půjde jen o mírné zdražení v řádu jednotek procent,“ uklidňoval v říjnu Martin Schreier z tiskového oddělení společnosti ČEZ.

Zdražilo také uhlí, které je stále oblíbeným topivem řady českých domácností. Platí se podle typu: Za „Ořech 1“ zaplatíte kolem 390 korun za metrák, za „Ořech 2“ kolem 380 korun za metrák, klasická kostka stojí téměř 400 korun za metrák. Oproti loňsku ceny uhlí poskočily o 12 až 15 procent. Opět záleží na dodavateli a také na tom, zda uhlí nakupujete až v topné sezóně, nebo jindy – například na jaře bývá levnější.

O pár stupňů míň = o pár stovek víc

Pokud chcete nárůst cen paliva zmírnit, zkuste teplem šetřit. Rady jsou to prosté, ale funkční. Začněte tím, že budete správně větrat. Ve vydýchaných místnostech není dobře, a tak občas otevřete okno.

Ušetřete za energie

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

„Když je venku chladno, stačí krátké, ale intenzivní větrání, takzvaně průvanem. Pokud byste větrali jen na větračku, ale delší dobu, zdi by se postupně ochladily a museli byste celou místnost vytápět znovu,“ připomíná základní poučku Hana Novotná z Bohemia Energy.

Dalším krokem je správné nastavení teploty v interiéru. „Dvacet stupňů je dostatečných pro místnosti, kde trávíte čas. V ložnici stačí sedmnáct stupňů. Vhodným nastavením různých teplot během dne můžete ušetřit až 20 procent tepla,“ říká Vanda Jarošová ze spotřebitelské organizace dTest.

Nastavení teplot zdůrazňuje i energetický expert Miroslav Šafařík. „U nezateplených domů můžete šetřit dobrou regulací tepla, která je důsledně vázaná na provoz domu. Topte jen, když jste doma. Když jste v práci nebo spíte, stačí temperovat na sedmnáct stupňů,“ radí.

„Nezateplené stěny jsou chladné a bohužel tak vytvářejí nepříjemný pocit nepohody a nutí vytápět na podstatně vyšší teplotu,“ dodává.

Položte na zem silné koberce

Nepříjemný může být i pocit chladu od nohou, třeba ve starších domech nebo bytech. Dobrou službu prokážou silné koberce, které můžou snížit potřebu vytápění až o dva stupně, aniž by utrpělo vaše pohodlí. Šikovné jsou hlavně vlněné koberce nebo s dlouhým vlasem.

„S nimi můžete ušetřit mezi čtyřmi až pěti procenty výdajů za vytápění. Čím větší zima venku je, tím více koberec na vytápění ušetří. Investice do huňatého koberce se tak rychle vrátí,“ říká Tomáš Linhart, specialista na koberce. Pokud protopíte například 30 tisíc korun ročně a v místnosti položíte dostatečně silné koberce, které sníží výdaje o pět procent, ušetříte za topnou sezónu 1500 korun.

Koberce a tapisérie jsou tradiční tepelnou izolací. „Zvyšují povrchovou teplotu podlahy, v případě tapisérií i stěny, takže pocitově je nám tepleji. V místnosti je příjemně, i když je teplota vzduchu nižší,“ vysvětluje energetický poradce Karel Srdečný ze společnosti EkoWatt.

Výjimkou jsou domácnosti využívající podlahové topení, kde by byl efekt opačný. Koberec by totiž nepropouštěl teplo z podlahy do místnosti.

Setřete prach z radiátorů

Říká se, že čistota je půl zdraví. S nadsázkou můžeme říct, že i půl účtu za vytápění.

„Udržujte radiátory čisté, snížíte tím spotřebu tepla. Zbavte je prachu. Nesušte na nich prádlo a nepodceňujte jejich pravidelné odvzdušňování, ideálně si ho naplánujte jednou za tři měsíce,“ radí Hana Novotná.

Dbejte také na to, aby radiátory nebyly zakryté těžkými závěsy, záclonami nebo nábytkem. Do místnosti se pak teplo nemůže dostat a vy pocitově topíte na víc stupňů, než musíte. Každý jeden stupeň směrem dolů přitom znamená úsporu šesti procent.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Překontrolujte také, jak jsou na tom okna a vstupní dveře, stejně jako interiérové dveře, které vedou do studené chodby. Pomůžou maličkosti za pár korun – například těsnící pásky, izolační fólie na okenní skla, prahy s těsněním nebo venkovní žaluzie.

Nastavte správně kotel

Pozornost byste měli věnovat celé otopné soustavě. Důležitá je pravidelná údržba a kontroly kotlů. Zejména plynový kotel nechte jednou za dva roky vyčistit a seřídit.

„Zásadní je správné nastavení regulace. Pokud se nastaví lidově řečeno natvrdo, a teplota na výstupu z kotle bude šedesát stupňů a více, kondenzační efekt kotle se neprojeví, tím pádem nebude ani úspora. Dejte pozor i na to, aby kotel nespínal příliš často, tedy několikrát za hodinu. Tím se zkracuje jeho životnost a zvyšuje se spotřeba plynu,“ dodává Srdečný.

A pokud zjistíte, že i přes tahle drobná opatření je váš účet pořád vysoký, možná je na čase zateplovat. „Úniku tepla zamezíte kvalitními okny a zateplením fasády. To s sebou přináší nemalé finanční náklady, které by se ale měly z dlouhodobého hlediska vrátit během deseti až dvaceti let. Při rostoucích cenách energií může být návratnost i kratší,“ říká Jarošová z dTestu.

Jana Poncarová

 Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2019 9:12, Martin

A: Ivane, teď řikali v televizi, že tam u vás sou děsný mrazy, přes minus 60°.

R: To je blbina, nejvejš tak minus 20°.

A: No ne, teď to řikali na CNN, prej přes minus 60°.

R: Ale no tak možná někde třeba minus 25, ale to spíš výjimečně.

A: No ale ty záběry byly děsný, ty omrzlý silnice, baráky...

R: Jo ty myslíš venku??? No tak to jo...

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 11. 2019 12:44, ondraconka600@gmail.com

To se mi líbí.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services