ČEZ ve výprodeji. Investory děsí nová daň, akcie spadly

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 27. 6. 2022 | 23 komentářů
ČEZ ve výprodeji. Investory děsí nová daň, akcie spadly

Zdroj: Shutterstock

Akcie ČEZ na pražské burze dnes ztratila více jak desetinu z ceny. Investoři dnešním výprodejem akcií energetické společnosti reagovali na zprávu o možném zavedení sektorové daně. Ta by snížila zisk firmy, a tedy i vyplácenou dividendu pro investory.

Akcie ČEZu začaly pondělní obchodování na ceně 1173 korun a skončily ho na 1045 korunách, to je o 10,91 % níže. Na této úrovni cena za akcii byla naposledy v polovině května. Před rokem to bylo 636 korun. Od té doby rostla právě kvůli rostoucím ziskům ČEZu, který těží z vysokých cen energií na burze.

Česká televize včera informovala o plánu Pirátů na pětadvacetiprocentní sektorovou daň pro firmy vyrábějící elektřinu. Návrh podporuje STAN, Lidovci a TOP 09 chtějí jednat o konkrétních detailech. Pouze největší z koaličních stran ODS je ke speciálnímu zdanění zatím poměrně skeptická. Piráti a STAN chtějí návrh předložit na příštím jednání koaliční rady.

Piráti navrhují zdanit buď jen výrobu z uhlí a jádra, nebo v jiné variantě veškerou výrobu elektřiny společnostmi s tržbami nad 500 milionů korun za rok. Sektorová daň by fungovala jako dodatečné zdanění zisku nad rámec daně z příjmů právnických osob. Návrh je reakcí na skokový nárůst ziskovosti velkých energetických společností v čase rostoucích cen energií. ČEZu čistý zisk za první čtvrtletí roku 2022 vyrostl trojnásobně na 26,7 miliardy korun.

Vývoj ceny akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

Zpráva o sektorové dani navíc přišla v momentě, kdy premiér Petr Fiala minulý týden oznámil vládní plán na restrukturalizaci ČEZu tak, aby stát měl plně pod kontrolou výrobu v jaderných a uhelných elektrárnách. Některým investorům tak další vývoj u ČEZu může přijít příliš rizikový. „Story ČEZ jako akcie, co vydělá na ceně elektřiny, rychle vyprchává. Takhle si to jen tak někdo nyní nekoupí,“ napsal na Twitteru Michal Semotan, portfolio manažer J&T Investiční společnosti.

Objevují se ale i hlasy, že jde o přehnanou reakci investorů a že tak velká cenová korekce může být dobrou příležitostí pro nákup akcií ČEZ. „Sektorová daň v energetice nebude! Myslím, že jen čekáme, kdy to ODS řekne. Jako důvod pro korekci je to perfektní,“ uvedl Michal Šnobr, expert na energetiku a výrazný minoritní akcionář ČEZu.

Rušno kolem akcie ČEZ bude i zítra, kdy je valná hromada energetické společnosti. Na ní se bude řešit výše dividendy za rok 2021. Stát jako největší akcionář na ní jde s návrhem na 48 korun za akcii, představenstvo ČEZu původně navrhovalo 44 korun. Psali jsme:

Česko není jedinou zemí, kde se podobné úvahy objevují, připomíná Ekonomický deník. Zavedení 25procentní daně na nadměrné zisky velkých výrobců elektřiny chystají vlády v Itálii a Španělsku. Podobné úvahy se objevily v únoru také na Slovensku, ale tam vše vyřešili „francouzskou cestou“. Dominantní výrobce elektřiny Slovenské elektrárne dodá část elektřiny zákazníkům za regulovanou cenu, která je hluboko pod úrovní ceny na energetických burzách.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 6. 2022 18:13, Dan

Toto je cesta, jak efektivně obrat minoritáře, kteří se hojí na ztrátách u jiných titulů. Mnohem férovější by vylo podstatně navýšit dividendu, stát by měl 70% z titulu akcionáře a dalších 15% ze 30% na srážkové dani

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2022 18:10, mira

konecne se chovejte rozumne prestante okradat lidi v cr razantne snizovat cenu proudu za par haleru prodavat ven dras ale doma je doma tisice cechu kvuli vam nema na nic cez znarodnit

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services