Propad trhu kryptoměn: Čas na paniku, nebo příležitost?

Juraj Forgacs | rubrika: BrandInsight | 28. 6. 2022 | 5 komentářů
Poprvé od února 2021 hodnota spotového trhu s kryptoměnami klesla pod jeden bilion dolarů. Nejen bitcoin se stal obětí masivních výprodejů. Co to znamená pro investory? Autorem komentáře je Juraj Forgacs, šéf platformy Fumbi Network.
Propad trhu kryptoměn: Čas na paniku, nebo příležitost?

Zdroj: Shutterstock

Hnacím motorem výprodejů na akciových a kryptoměnových trzích jsou neustále pokračující obavy z rostoucí inflace. Index spotřebitelských cen v USA na základě dat meziročně zrychlil z dubnových 8,3 % na 8,6 % v květnu, přičemž odborníci očekávali inflaci na úrovni přibližně 8,3 %. Investoři jsou proto v obavách z toho, že Fed by na základě nepříznivého vývoje inflace mohl být nucen ještě více zpřísnit svou protiinflační měnovou politiku, což by se mohlo projevit například v rychlejším prosazování růstu úrokových sazeb či ve zrychlení tempa kvantitativního zužování. Bude velmi zajímavé a důležité sledovat, zda se Fedu podaří takzvané „měkké přistání“, což v tomto kontextu znamená zkrocení inflace, aniž by se ekonomika dostala do recese.

O autorovi

Zdroj: Fumbi Network

Juraj Forgacs je CEO slovenské platformy Fumbi Network, kterou založil v roce 2018. Jeho vizí bylo pomáhat široké veřejnosti využívat potenciál kryptoměn, aniž by museli překonávat často složité vstupní podmínky. V současnosti má společnost už více než 100 000 klientů a kromě Slovenska a Česka působí také v Polsku nebo Maďarsku.

Restriktivní měnová politika však příliš nehraje do karet rizikovým aktivům. Strach a obavy způsobují, že investoři odlévají svůj kapitál z „rizikových“ aktiv, mezi něž patří například technologické akcie či kryptoměny. Investoři mají stále nižší chuť podstupovat riziko, a proto alokují svůj kapitál do bezpečnějších forem investic, mezi které patří například dluhopisy.

Dalším negativním zvratem bylo v pondělí 13. června oznámení platformy Celsius, která nabízí krypto půjčky a spoření, o zmrazení výběrů aktiv s odvoláním na „extrémní tržní podmínky”. Celsius je jednou z největších lendingových platforem a sociálními sítěmi se stále více šíří spekulace o tom, zda má dostatečnou likviditu pro vyplácení svých klientů. Celsius dokonce po tomto oznámení do své otevřené pozice na platformě Oasis až čtyřikrát doplnit kolaterál, aby nedošlo k likvidaci pozice a tím ke ztrátě finančních prostředků svých klientů. Celsiusu se však tuto situaci alespoň prozatím podařilo vyřešit.

Není pochyb o tom, že finanční trhy se dostaly do nechvalné fáze „bear marketu“, kdy je nálada na finančních trzích převážně negativní. Během bear marketu ceny akcií, kryptoměn a jiných finančních instrumentů obvykle klesají, což nabízí investorům možnost potichu akumulovat aktiva ve slevě. Jelikož finanční trhy jsou velmi dynamické a situace se na nich mění prakticky ze dne na den, ani největší finanční odborníci si netroufají říci, kdy fáze bear marketu skončí. S aktuálním směřováním monetárních politik centrálních bank lze však očekávat, že finanční trhy budou ještě nějakou dobu hibernovat.

Přestože nálada na kryptoměnovém trhu, doprovázená vysokou volatilitou, není aktuálně nejlepší, právě poklesy představují ideální vstupní bod pro nákup nebo rozšířování investičních portfolií. Podíváme-li se zpětně do historie, cena bitcoinu je stále o 750 % vyšší, než před pěti lety a s rostoucí adopcí, jakož i s neutuchajícím zájmem institucionálních investorů lze očekávat, že ceny aktiv na trhu kryptoměn v budoucnu opět porostou a dosáhnou svých nových cenových maxim.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services