KB má nejnižší zisk za 20 let, o dividendě není jasno

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 2. 2021 09:45 aktualizováno 10. 2. 2021 10:45
KB má nejnižší zisk za 20 let, o dividendě není jasno

Zdroj: Mino Surkala/Shutterstock

Komerční bance loni klesl čistý zisk o 45 % na 8,2 miliardy korun. To je nejhorší výsledek od roku 2001, kdy to bylo 2,5 miliardy. V roce 2019 KB byla na 14,9 miliardách. Částečně utlumená ekonomika v důsledku pandemie se tak propsala i do hospodaření banky.

„Za takto citelným snížením zisku stál zejména nárůst nákladů rizika. Na provozní úrovni se finančnímu domu daří držet náklady na uzdě,“ hodnotí loňské výsledky KB Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.

Hospodaření banky výrazně zasáhlo snížení úrokových sazeb od České národní banky. Zatímco v roce 2019 základní repo sazba byla na hodnotách 1,75 a 2 %, v roce 2020 od května klesla na současných 0,25 %. Čisté úrokové výnosy KB se tak snížily o 9,5 % na 21,4 miliardy Kč.

„Obecně to znamená nižší výnosy z úložek peněžních ústavů u centrální banky,“ vysvětluje Pfeiler, že se to týká celého bankovního sektoru.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Podobné propady zisku v roce 2020 hlásí i další banky. Raiffeisenbank vykázala zisk ve výši 2,14 miliardy korun, což bylo meziročně o 49 % méně. Equa bank se loni snížil čistý zisk o více jak polovinu na 182 milionů korun.

Čisté poplatky a provize poklesly KB loni o 12,9 % na 5,2 miliardy Kč, především kvůli nižší transakční a prodejní aktivitě, a rovněž v důsledku nové regulace poplatků za přeshraniční platby. Eurové platby nesmějí být dražší než tuzemské.

Celkové výnosy KB poklesly o 8,9 % na 29,7 miliardy Kč.

O výplatě dividend pro akcionáře z loňského zisku zatím není jasno. „ČNB doporučila KB zdržet se jakékoliv výplaty dividend, dokud nebude dosaženo shody na základě předchozí diskuze mezi KB a dozorovým orgánem. Představenstvo KB se rozhodlo navrhnout dozorčí radě a valné hromadě přijmout doporučení ČNB nerozdělovat zisk před dosažením shody mezi ČNB a KB,“ uvedla banka ve zprávě o výsledku hospodaření.

„Banka udržuje robustní kapitálovou vybavenost, což posílí její pozici v následných jednáních s ČNB ohledně možného obnovení dividendové politiky,“ říká Pfeiler. Banka očekává, že diskuse s ČNB o návrhu dividendy začne na základě auditované účetní závěrky v březnu.

„Představenstvo je pak připraveno svolat mimořádnou valnou hromadu a vyplatit přebytečný kapitál, jakmile to regulátor umožní. Pokud by management vyplatil 60 % čistého zisku za roky 2019 a 2020, byla by tato dividenda přibližně 73 Kč na akcii,“ uvedli analytici J&T Banky.

KB udržuje robustní kapitálovou přiměřenost, která dosáhla 22,3 % před započtením zisku dosaženého v roce 2020. To je výrazně nad regulací požadovanou úrovní 16,2 %.

Objem klientských vkladů ve skupině KB se loni zvýšil o 9,4 % na 893 miliard Kč. Objem úvěrů se meziročně zvýšil o 5,7 % na 691,4 miliardy Kč. Úvěrování rostlo jak v drobném, tak i korporátním bankovnictví. Čistý objem poskytnutých půjček odpovídá 76,1 % objemu vkladů klientů.

KB se také pochlubila, že jasně vede ve financování podniků v rámci záručních programů Covid. V programu Covid III schválila 1700 žádostí v objemu 12 miliard Kč, což představuje 53 % podíl na schváleném objemu financování v tomto programu.

KB už dříve oznámila, že v první polovině roku 2021 propustí asi 3,5 % zaměstnanců.

Výsledky jsou za celou skupinu KB, do které patří Komerční banka, úvěrová společnost Essox, stavební spořitelna Modrá pyramida nebo KB Penzijní společnost.

Poznámka: původně jsme chybně uvedli, že jde o nejnižší zisk od roku 2013.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services