Malé peníze: Domácí platby. Proč to penězům z účtu na účet i v době internetu tak trvá

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 8. 4. 2013 | 12 komentářů
Co se může v jednadvacátém století zdát nepochopitelné: třeba proč musíte různým úřadům stokrát dokládat věci, které vědí jiné úřady. Mají sítě, mají databáze za miliardy – a nic z toho. Nebo: pošlu peníze z účtu na účet. Jak to, že tam nejsou hned, když je to všechno přes počítače? Tu první věc vám nikdo nevysvětlí. Na tu druhou máme Jana Müllera z webu Malé peníze.
Malé peníze: Domácí platby. Proč to penězům z účtu na účet i v době internetu tak trvá

Čtenář nám poslal takovýhle dotaz:

Může mi některý z odborníků na finance vysvětlit, jak vlastně putuje bezhotovost z účtu na účet? A proč to vlastně trvá někdy tak dlouho, když s tím pracují počítače?

Líbí se nám slovo bezhotovost. A líbí se nám dotaz. A líbila se nám i odpověď Malých peněz. Rozdělili jsme ji na dvě části. První se týká plateb domácích, druhá plateb přes hranice.

Malé peníze: Dnes opravdu probíhá naprostá většina plateb elektronicky. V tom množství by to ani jinak nešlo. Naše banky provádějí denně jedním směrem (tedy např. jen odchozí nebo jen příchozí) několik desítek nebo někdy i stovek tisíc plateb denně. Ručně – tedy příkazem k úhradě podaným na papíře – se dnes dělají platby výjimečně.

Den končí ve čtyři

Všechny platby v českých korunách musejí projít clearingovým (platebním) centrem České národní banky. Tuzemské banky včetně místních poboček zahraničních bank mají u centrální banky svůj účet, přes který se přelévají jednotlivá salda peněz. To ale není pro naše vysvětlení až tak důležité. Vezměme to radši prakticky: Pokud chcete, aby platba proběhla ještě tentýž den, musí ji clearingovým centrem České národní banky zpracovat nejpozději do 16 hodin daného dne. Pak totiž den pro platby končí, všechno další se převádí už s valutou dalšího dne. Systém se totiž otevře zase v 17 hodin a běží dále zpracování plateb.

  • Valuta je den, kdy je v systému označen datum převodu, můžeme zjednodušeně říci, že jde o datum splatnosti.

Většina plateb čeká na noc. Během dne banky dne posílají jen takzvané rychlé nebo expresní platby. To jsou platby, jež jsou zadané a převedené v tentýž den. Tak třeba zadáte do banky platbu v 11 hodin a banka ji téhož dne do čtyř pošle do národní banky, platba projde clearingem a stejný den má banka příjemce „peníze“.

Většina klientů ale běžně rychlé platby neprovádí, banky je nabízejí jen za speciální poplatek. Zcela standardně se ale rychlé platby provádějí, když mezi sebou banky obchodují s měnami. Také někteří velcí klienti mají možnost provádět rychlé platby standardně bez dalších poplatků. Rychlých plateb jsou v bance denně jedním směrem stovky až tisíce, tedy asi tak o dva řády méně než všech plateb celkem.

Anketa

Přijde vám dnešní placení z účtu na účet rychlé, nebo pomalé?

Tím se také částečně vysvětluje, proč banka vaše peníze nepošle do clearingu ještě ten den, co platbu zadáte. Plateb je zkrátka hodně a všechny systémy by musely být na jejich okamžitý převod náležitě dimenzovány. Takto se běžné platby posílají do clearingového centra večer, přes noc je na jejich zpracování mnohem víc času a volné výpočetní kapacity než během dne.

Kontroly plateb

V bance se musí ještě odehrát mnoho dalších věcí, například kontrola plateb. Provádí se v různých fázích převodů, typicky po jejich uskutečnění, tedy připsání na účet. Takovou zásadní kontrolou je třeba monitoring, který má zabránit legalizaci výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz. Bankovní systém vyhodnocuje neobvyklé chování klientů, respektive neobvyklé trendy a události týkající se jejich transakcí. Takové odchylky se pak musejí zkontrolovat a vyhodnotit, jestli jde o praní špinavých peněz nebo ne. Podezřelé transakce se hlásí Ministerstvu financí a to pak provádí další šetření.

V bance se tedy v rámci plateb neprovádějí jen samotné transakce, ale i další činnosti, buď nutné z technických důvodů, nebo vyplývající ze zákona.

Partnerem rubriky Malé Peníze je web Malé peníze, praktický průvodce světem osobních financí. Chcete-li autorům webu poslat svůj dotaz i vy, napište na info@malepenize.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2013 7:38, MoB

To ovšem nevysvětluje, proč to je nastavené pořád tak blbě - proč třeba nekončí bankovní den o půlnoci, od půlnoci do 6 ráno by se jistě všechny nutné operace zvládly... i mobilní telefony dnes mají výkon, který měly před pár lety počítače. Opravdu ČNB nemá na lepší standard?

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Dva tisíce měsíčně? Na investice si nejdřív naškudlete

26. 3. 2013 | Jan Müller | 20 komentářů

Malé peníze: Dva tisíce měsíčně? Na investice si nejdřív naškudlete

Měsíčně mívám volné dva tisíce, píše náš čtenář, kam s nimi? Má cenu dávat je do akcií? A jak na to? Jan Müller z webu Malé peníze krotí jeho nadšení –. Ne tak rychle, příteli.

Malé peníze: Půjčit si u banky, HomeCreditu, nebo v aukci půjček na webu?

20. 11. 2012 | Jan Müller | 6 komentářů

Malé peníze: Půjčit si u banky, HomeCreditu, nebo v aukci půjček na webu?

Náš čtenář by si chtěl půjčit padesát tisíc, kam ho pošle Jan Müller z webu Malé peníze? Do banky? K úvěrové společnosti? Na internet do aukce půjček? Někam jinam? Nenechejte se napínat... celý článek

Malé peníze: K povinnému ručení nabídli balík služeb. Brát, nebo nebrat?

23. 10. 2012 | Jan Müller | 2 komentáře

Malé peníze: K povinnému ručení nabídli balík služeb. Brát, nebo nebrat?

Má prastarý auťák. Povinné ručení kupuje u jedné pojišťovny a ta mu k ručení nabízí ještě balíček dalšího pojištění auta plus nějaké služby. Má to ale vůbec cenu u vozidla prakticky... celý článek

Malé peníze: Nadace, charity a spol. Jak páchat dobro?

29. 8. 2012 | Jan Müller | 14 komentářů

Malé peníze: Nadace, charity a spol. Jak páchat dobro?

Když přispíváte na dobročinné účely, velice snadno se může stát, že vaše peníze nebo jejich podstatná část skončí v pekle. Tak nějak už prostě dobré úmysly k tomu peklu mají blízko.... celý článek

Malé peníze: Investuj do stříbra, brácho! Ale proč?

27. 6. 2012 | Jan Müller | 19 komentářů

Malé peníze: Investuj do stříbra, brácho! Ale proč?

Možná se vám to už stalo taky. Někdo vás lákal, abyste uložili peníze tam či onam. Je to zaručené! Tak například, hit poslední doby: investice do stříbra. Našemu čtenáři je doporučují... celý článek

Partners Financial Services