Pozor na falešné investice s ČEZ. Takhle je poznáte

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 27. 2. 2023
Pozor na falešné investice s ČEZ. Takhle je poznáte

Zdroj: Shutterstock

Česká národní banka varuje před podvodnou nabídku investic do akcií Skupiny ČEZ, která se šíří zejména prostřednictvím sociálních sítí. Skupina ČEZ upozorňuje také na údajně velmi výhodnou příležitost obchodování s kryptoměnami – i to je podvod.

„Zdánlivou důvěryhodnost takových nabídek evokuje skutečnost, že podvodníci často vystupují pod pozměněným či skutečným jménem licencovaných obchodníků s cennými papíry, k čemuž zájemcům dokládají zfalšované licence, a samotná nabídka využívá oficiálních barev a loga Skupiny ČEZ,“ zdůrazňuje Česká národní banka.

ČNB doporučuje případným zájemcům o investice, aby důkladně kontrolovali identitu subjektů, jejichž prostřednictvím hodlají investovat, a to název subjektu, identifikační číslo a sídlo, a zejména jeho oprávnění působit na finančním trhu v České republice. Seznamy regulovaných a registrovaných subjektů jsou dostupné na webu ČNB.

Skupina ČEZ zveřejnila i konkrétní příklady podvodných nabídek, vybrali jsme je do fotogalerie:

Galerie podvodů

Lidé by také měli věnovat zvýšenou pozornost názvu domén, na kterých se potenciální partner prezentuje (webové stránky) nebo ze kterých komunikuje (e-maily). V případě podvodných nabídek neodpovídají oficiální doméně skutečného obchodníka s cennými papíry či Skupiny ČEZ.

„Podvodná doména je umístěná mimo doménu ČEZ. Adresní řádek je obvykle „shlukem“ písmem a číslic, neodkazuje v žádné části na primární web Skupiny ČEZ www.cez.cz, často jde o domény se zahraničními koncovkami jako například .com, .ru, .app a podobně. Vlastnictví domény lze snadno ověřit na stránkách registrátora www.nic.cz. Domény Skupiny ČEZ vlastní ČEZ ICT Services (příkladem je třeba tento zápis u domény www.cez.cz).

Reklamy lákají také na údajný nový způsob automatického obchodování s kryptoměnami, který měl údajně vyvinout právě ČEZ. Zdánlivou důvěryhodnost takových reklam zvyšuje to, že obsahují i zcela smyšlená vyjádření představitelů Skupiny ČEZ.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

„Podvodníci na internetu jsou vynalézaví a své útoky často maskují jako novinové články a posilují je prostřednictvím takzvaných deep fake videí, což je technologie umělé inteligence, která vytváří falešná videa, jež navozují dojem pravosti,“ upozorňuje energetická skupina.

„ČEZ nemá s těmito reklamami nic společného a intenzivně pracuje na jejich stažení. Bohužel jejich tvůrci jsou prakticky nedohledatelní. Skupina ČEZ žádné investiční služby tohoto typu nikdy neposkytovala a neposkytuje. Nejlepší obranou zůstává obezřetný a skeptický přístup běžných uživatelů internetu,“ zdůrazňuje firma.

„Podvodné stránky slibují nereálné zisky a vyzývají k registraci. Varujeme všechny, kdo by se s takovou reklamou setkali, aby tyto stránky ignorovali, a především odmítli registraci a nezadávali žádné osobní ani platební údaje,“ píše ČEZ na svém webu.

Neotevírejte neznámé odkazy na cizí servery a v žádném případě nezadávejte své osobní ani platební údaje, varuje ČEZ. A přidává další doporučení:

  • Údaje o platební kartě (číslo karty, datum platnosti, bezpečnostní kód CVV/CVC) zadávejte do platební brány vždy jen z vlastní iniciativy, pokud chcete něco koupit. Nepředávejte ani přístupové údaje k vašemu bankovnímu účtu. Nereagujte na žádost o vyplnění údajů prostřednictvím chatů jako Messenger, WhatsApp a podobně.
  • Pokud podvodnou reklamu zaznamenáte na sociálních sítích, budeme rádi, když na dané síti na tento příspěvek upozorníte. V boji proti podvodníkům budeme efektivnější, když nám pomůžete a sami nahlásíte daný příspěvek na sociálních sítích jako podvodný. Má to smysl: čím více hlášení provozovatel dostane, tím pravděpodobněji bude daná reklama zablokována, čímž pomůžete především dalším uživatelům, kteří by se mohli nachytat.

Vývoj ceny akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services