Podílové fondy po raketovém startu klesly. Evropské akcie utíkají americkým

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 6. 3. 2023
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v únoru, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?
Podílové fondy po raketovém startu klesly. Evropské akcie utíkají americkým

Zdroj: Shutterstock

Raketový start, který jsme zažili na trzích na počátku letošního roku, se v únoru zadrhl. Ceny akcií i dluhopisů začaly opět pozvolna klesat. Hlavním důvodem jsou překvapivě vyšší inflační čísla v USA i Evropě. Investoři se začali znovu obávat, že centrální banky budou pokračovat ve svižném tempu zpřísňování měnových politik – a tedy dusit ekonomiku.

Na první pohled inflace jednoznačně klesá, ale pokud se zaměříme na takzvanou jádrovou inflaci, zjistíme, že stále ještě roste, a tedy že se drahota začíná přelévat více do služeb a produktů, což je mnohem nebezpečnější fenomén.

Výsledkem je, že investoři přestali věřit na brzký obrat v chování centrálních bank, a tedy v potenciálně nižší úrokové náklady. Očekávání restriktivnější měnové politiky negativně dopadlo nejen na ceny akcií, ale vyšší úroky způsobily korekci i na dluhopisových trzích.

Dlouhodobá, a navíc ještě zvýšená inflace dopadá na ekonomiky mnohem destruktivněji než krátkodobě vyšší úroky. Vyššími úroky se inflace rychle potlačí a firmy se mohou soustředit na svoji práci, a ne na boj s neustále rostoucími cenami, kdy lze jen těžko plánovat výdaje. O znehodnocení úspor ani nemluvě.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

únor 2023-0,9 %-2,5 %
od začátku roku4,4 %3,5 %
poslední rok-3 %-4,1 %
poslední tři roky26,4 %14,6 %
posledních pět let30,5 %7,2 %
posl. deset let94,1 %29,7 %
počet fondů3814

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice v únoru skončila v minusu 0,9 procenta. Za posledních 12 měsíců ztratili investoři v průměru tři procenta.

Speciálně zaměřené akciové fondy zaznamenaly v posledním měsíci pokles o 2,5 procenta, za poslední rok jsou v minusu 4,1 procenta. Důvodem horšího výkonu akciových fondů mimo hlavní trhy je pokračující korekce cen akcií v Indii a Číně. Na druhou stranu, například pražská burza se i v únoru posunula o slušných 6,3 procent výše a od začátku roku je hlavně díky akciím ČEZu o 17 procent v plusu.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

únor 2023-0,3 %-0,4 %
od začátku roku1 %2,2 %
poslední rok-0,3 %-1,5 %
poslední tři roky-3,3 %-0,2 %
posl. pět let-0,6 %3 %
posl. deset let2,6 %22,4 %
počet fondů1822

Vzhledem k vyšší flexibilitě americké centrální banky (Fed) se očekává, že základní sazba v USA půjde jistě nad pět procent, a proto trpí hlavně americké akcie. Na druhou stranu se nejen absolutně, ale i relativně letos daří evropským akciím, protože od Evropské centrální banky se neočekává tak tvrdá měnová politika a navíc evropské státy ve velkém kompenzují vysoké náklady.

Evropský akciový index EUStoxx500 je letos v plusu skoro 12 procent, kdežto americký index S&P500 vyrostl jen o asi tři procenta. Podobně odlišně se vyvíjely tyto dva trhy v únoru: evropské akcie skončily lehce v plusu, zatímco americké propadly o tři procenta.

Jak chránit peníze před inflací? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů za měsíc klesla o 0,3 procenta. Také za posledních 12 měsíců jsou bohužel v mírném minusu 0,3 0,3 procenta. Korekce cen dluhopisů je nyní z velké míry kompenzována možností ukládat za sedm procent u České národní banky.

Lednová inflace v Česku byla v lednu meziročně 17,5 procenta a dosáhla pravděpodobně svého letošního maxima, v průběhu roku by měla klesat. Bohužel, rekordně vysoký deficit státního rozpočtu a nelichotivé chování jádrové inflace způsobily výprodej dluhopisů. Například 10letý český státní dluhopis měl na konci února výnos pět procent, což je o půl procenta výše než na počátku měsíce.

Za negativní výkonností kvalitních dluhopisových fondů stál únorový růst výnosů, respektive korekce cen dluhopisů.

Fondy rizikových dluhopisů snížily svoji hodnotu meziměsíčně o 0,4 procenta. Meziročně jsou níže o 1,5 procenta. Důvodem je opětovný nárůst rizikových prémií a souběžné zvýšení výnosů.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
únor 2023-1 %
od začátku roku1,9 %
poslední rok-2,9 %
poslední tři roky5 %
posledních pět let5 %
posledních deset let21 %
počet fondů50

Smíšené fondy skončily v únoru v minusu 1 %, meziročně ztrácejí 2,9 %.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services