Koruna prudce oslabila. Americké akcie padají

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 18. 3. 2020 | 7 komentářů
Středeční dění na finančních trzích jsme sledovali online.

Po černém pondělí, kdy trhy ovládla panika, přišlo v úterý dočasné zklidnění.

Ve středu skončily trhy po celém světě opět v červených číslech.

Pozdě odpoledne náhle oslabila koruna a začíná se řešit, kdy proti tomu zasáhne Česká národní banka.

Středeční dění na finančních trzích jsme sledovali online:

21:50 Výsledky amerických indexů za středu: Dow Jonex -6,3 %, Nasdaq –4,7 %, S&P 500 –5,18 %. Dow Jones, který se skládá z akcií 30 amerických společností, které patří mezi největší a nejvíce obchodované, se dostal pod hranici 20 tisíc bodů a je na úrovních ze začátku roku 2017, kdy se prezidentem stal Donald Trump.



20:38 Opatrnost na trzích roste, státy si budou půjčovat s vyššími úroky. I Česko.


18:22 Rychlý pohled na dnešní výsledky hlavních evropských indexů: CAC 40 (Francie) -5,94 %, DAX (Německo) -5,56 %, FTSE 100 (Británie) -4,05 %


18:15 Americké akcie hlásí propad pod sedm procent a s nimi povinnou patnáctiminutovou pauzu.


17:51 Nejprve jsme tu měli vzkaz od ČNB, teď naopak něco pro ni.


17:44 Pražská burza počítá další ztráty. Index PX dnes skončil s výsledkem -6,48 procenta. Poprvé od roku 2009 se dostal pod hranici 700 bodů. Nejvíce ztratily akcie Moneta Money Bank, která včera oznámila, že pozastavuje výplatu dividend. Dnes cena za akcii klesla o 17 procent na 49,8 koruny. Níž od uvedení na trh nebyla.


17:24 Koruna pozdě odpoledne prudce oslabuje a atakuje dokonce úroveň 28 korun za euro. Vůči dolaru pak česká měna poprvé od ukončení devizových intervencí České národní banky v dubnu 2017 překonala hranici 25 korun za dolar.


16:45 Člen bankovní rady Tomáš Holub kromě jiného také uvedl, že přílišné volatilitě, tedy oslabení koruny, je ČNB připravena bránit intervencemi. „Samozřejmě, že ČNB trhu nesdělí úroveň, která by byla pro centrální bankéře spouštěčem. Podle našeho názoru by ale atakování hladiny 28 CZK/EUR minimálně silné verbální vyjádření vyvolat mohlo,“ říká Jan Vejmělek, ekonom Komerční banky.


16:22 Předáváme vzkaz z ČNB, která v pondělí snížila úrokové sazby o půl procentního bodu a od které analytici čekají další snižování:

15:06 „Na trzích stále dominuje výrazná volatilita. Evropské akcie dnes výrazně ztrácí i přes včerejší silný růst amerických akcií poté, co prezident Donald Trump představil pomoc americké ekonomice v objemu 850 miliard dolarů. Německý DAX ztrácí více jak pět procent, francouzské akcie bezmála šest procent, a to i přes celou řadu ekonomických stimulů postupně oznamovaných jednotlivými evropskými vládami. Německo podpoří ekonomiku 500 miliardami dolarů, Británie 400 miliardami, Itálie a Španělsko 200 miliardami. Dolů dnes evropské indexy táhnou hlavně ropné společnosti v reakci na pokračující propad ceny ropy. Ta se obchoduje na úrovni 25 dolarů za barelů, tedy nejníže za posledních 16 let,“ komentuje vývoj na trzích Ondřej Koňák, portfolio manažer Partners investiční společnosti.


13:58 Výrazně zasažená současnou krizí je i ruská měna. Podle Tomáše Volfa ze společnosti Citfin je to dáno její propojeností s cenou ropy, která se propadla pod 30 dolarů za barel. Rubl se dnes obchoduje blízko svého historického minima a dolar vyjde zhruba 78 rublů. Na začátku roku byl kurz zhruba na 62 rublech za dolar.


13:56 Index pražské burzy klesl poprvé od roku 2009 pod 700 bodů, ještě v polovině února se pohyboval nad úrovní 1100 bodů. Dnes zatím index ztrácí více jak pět procent.

„Akcionáři by se měli připravit na situaci, kdy mnoho společností začne snižovat nebo úplně rušit výplaty dividend v letošním roce. Restriktivní opatření proti šíření koronaviru poškozují fungování takřka všech společností na trhu. Lze proto očekávat, že firmy začnou zavádět úsporná opatření,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Na druhou stranu jsou podle něj akcie mnoha společností extrémně levné. „Odvážní investoři, kteří se nebojí jít proti proudu, mohou nyní nakupovat akcie s výraznou slevou. Většina investorů však zatím spíše vyčkává, až akcie spadnou na úplné dno,“ říká Křeček.


13:30 Česká vláda chystá bilionový balík na podporu ekonomiky. Oznámila to spolu s dalšími mimořádnými opatřeními. Čtěte podrobnosti: Obchody vyhradí dvě hodiny pro seniory. Roušky budou povinné


11:16 Je možné, že už brzy se opět začnou řešit předlužené státy. Jedním z nich je Itálie, která je navíc koronavirem zasažená nejvíce. Investoři začínají být opatrní, Itálie si půjčuje dráž.


10:40 Jak hluboko ekonomika spadne, teď dost závisí na krocích vlád a centrálních bank. Co jim radí ekonomové? Třeba odpouštět daně lidem i firmám a poskytnout jim opravdu masivní balík peněz na bezplatné úvěry. Někteří si dokážou představit i „shazování peněz z vrtulníku“.


10:05 Kolem 20. ledna téměř 70 dolarů, na začátku března přes 50 dolarů, nyní zhruba 26 dolarů. Takový je vývoj ceny za barel ropy typu Brent.

Výrazné zlevnění se projevuje i u českých pump. Průměrná cena benzinu včera spadla z 30,58 na 30,28 koruny za litr, ukazují data společnosti CCS. „Třicetihaléřové zlevnění benzínu ze dne na den se v posledních deseti letech přihodilo jen jednou. Dne 12. prosince 2014 zlevnil benzin přes noc o 34 haléřů,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund.

Příliš pozadu nezůstala ani cena nafty, která zlevnila ze dne na den v průměru o dvacet haléřů na 29,96 koruny. Benzin je tak nyní nejlevnější od listopadu 2017, nafta zase od dubna 2018.


09:52 Akcie Moneta Money Bank spadly v úvodu obchodování na pražské burze na své minimum od uvedení na burzu. Stalo se tak poté, co představenstvo banky včera rozhodlo pozastavit dividendovou politiku banky a zadržet čistý zisk za rok 2019. Akcie v úvodu pražského obchodování odpověděly propadem až o 12 procent k úrovni 52,80 Kč/akcie, upozornil web Patria.cz.


09:47 Víme to všichni, ale opakování je matka moudrosti. Tohle není normální.


09:36 „Dnes trhy umazávají část včerejších zisků. Mezi investory stále převládá panika ohledně narůstajícího počtu nových infekcí v eurozóně. Hrozí tak, že výjimečný stav a karantény v klíčových zemí EMU mohou přetrvat déle, než se původně očekávalo. Trhy proto budou v následujících týdnech výrazně kolísat v reakci na nové zprávy ohledně pandemie. Kroky centrálních bank a vlád se naplno projeví až v horizontu měsíců, proto lze očekávat oživení ve střednědobém horizontu,“ komentuje situaci Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.

Americká vláda plánuje fiskální stimuly v celkové výši 1,2 bilionu dolarů. Takto rozsáhlý balíček by zahrnoval i přímé platby americkým domácnostem s cílem nastartovat spotřebu. Hovoří se o částce 1000 USD na hlavu.

„V reakci na vyšší očekávané zatížení státní kasy začaly výrazněji růst výnosy amerických vládních dluhopisů. Výnos klíčové desetileté splatnosti během včerejška poskočil o 0,35 procentního bodu na 1,1 %. Třicetiletý vládní bond aktuálně nese 1,7 %, což znamená denní zvýšení o 0,4 procentního bodu. Na druhou stranu, jde stále o poměrně nízké úrovně, takže USA dokáží stimuly zrealizovat bez výraznějších problémů s financováním,“ říká Pfeiler.

Uvolněná měnová politika Fedu podle něj pomůže držet výnosy na uzdě. Americká centrální banka během včerejška zahájila nákupy krátkodobých korporátních dluhopisů (tzv. commercial paper). „Cílem je opět zaplavit tento trh likviditou, která v posledních dnech vysychá. Současná legislativa však Fedu, na rozdíl od ECB, neumožňuje nakupovat delší korporátní dluhopisy,“ vysvětluje Pfeiler.

Včera intervenovala rovněž japonská centrální banka, která nakoupila akcie v hodnotě jedné miliardy amerických dolarů.


09:25 Trhy jsou dopoledne zpět v červených číslech. Hlavní australský index ztrácí více jak šest procent. Hlavní japonský a čínský index ztrácí přes 1,5 procenta. Výrazně v červených číslech obchodování zahájily i hlavní evopské indexy, které ztrácí kolem čtyř procent.


09:12 Česká měna začíná den posílením k úrovni 26,80 korun za euro.


09:00 V úterý přišlo zklidnění, což se ukázalo třeba i na koruně, která se vrátila na úroveň 27 za euro. Předtím krátce oslabila až na kurz zhruba 27,4.

Burzy na hlavních evropských trzích skončily včera v plusu: index FTSE 100 (Británie) +2,79 %, DAX (Německo) +2,25 % a CAC 40 (Francie) +2,84 %. Zelená byla na mapě i Itálie (+2,42 %) a Španělsko (+5,7 %), kde koronavir řádí v Evropě nejvíce.

Americké akcie skončily úterý výrazným růstem. Například index S&P 500, který v pondělí spadl o 11,99 procenta, dnes rostl o rovných šest procent.

Úterní dění jsme podrobně sledovali v předchozí online reportáži.

A nic vám neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 3. 2020 22:18, Ferko Ferino

Fares, určite neodporúčam špekulovať s cudzími menami.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services