Trhy po černém pondělí: Nahoru, dolů a zase zpátky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 17. 3. 2020 08:00 aktualizováno 17. 3. 2020 21:53 | 56 komentářů
Aktuální dění na finančních trzích jsme sledovali online.
Trhy po černém pondělí: Nahoru, dolů a zase zpátky

Trhy mají za sebou černé pondělí.

Wall Street včera zažil největší propad od roku 1987. Investory děsí dopady koronaviru na ekonomiku.

V úterý přišlo zklidnění, což se ukázalo třeba i na koruně, která se vrátila na úroveň 27 za euro.

Sledovali jsme to online:

21:50 Americké akcie skončily den výrazným růstem. Například index S&P 500, který včera spadl o 11,99 procenta, dnes rostl o rovných šest procent. Investoři dostali během obchodování hned dvě dávky optimismu. První od Fedu. Ten oznámil, že přímo podpoří firmy, které se dostanou do problémů. Druhý od prezidenta Trumpa a jeho týmu. Ten Američanům slíbil, že jim do 14 dnů pošle šek až na 1000 dolarů. Když se tedy dohodne s Kongresem.


20:14 Až na to, že to bylo 99 Luftballons, je tohle skvělý postřeh, který dokresluje, jak hluboko jsme.


18:24 Výhled pro ekonomiku každopádně dobrý není.


18:15 Burzy na hlavních evropských trzích skončily dnes v plusu: index FTSE 100 (Británie) +2,79 %, DAX (Německo) +2,25 % a CAC 40 (Francie) +2,84 %. Zelená je na mapě i Itálie a Španělsko, kde koronavir řádí v Evropě nejvíce.

Výsledky hlavních indexů v západní Evropě. Zdroj: Patria


18:10 Pražská burza dnes skončila minus tři procenta. Vítězem dne jsou akcie ČEZu, které po včerejším propadu na nejnižší hodnotu od roku 2005, dnes rostly o více jak šest procent a jsou za 380 korun za kus. Naopak více jak pětinu hodnoty dnes ztratily akcie CETV. Výrazně dnes ztrácely i bankovní tituly, nejvíce Erste, a to více jak osm procent.


17:57 První banka dala na včerejší doporučení ČNB a dočasně odkládá výplatu dividend.


16:26 Investoři na trzích po celém světě dnes zatím rozdýchali včerejší paniku a znát je to i na koruně.


16:17 Téměř dvě hodiny po otevření jsou burzy ve Spojených státech v plusu. Indexy Dow Jones a Nasdaq přidávají kolem 4,5 procenta, S&P 500 kolem tří procent. K pozitivní náladě trhům pomohl Fed, který oznámil další krizové opatření. Bude nakupovat krátkodobé dluhové instrumenty firem, které situace kolem koronaviru dostane do problémů. I evropské akcie se odpoledne vrátily k růstu a hlavní indexy v Británii, Francii i Německu přidávají zhruba 1,5 procenta.


16:07 Polská centrální banka napodobuje ČNB a snižuje hlavní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na rovné jedno procento. Česká centrální banka ji včera snížila o stejného půl procentního bodu na 1,75 procenta a přijala i další opatření na ochranu ekonomiky.

Čtěte podrobnosti: ČNB snižuje úroky. Splátky klidně odložte, ale dividendy také, vzkazuje bankám


14:39 Obchodovat se začalo ve Spojených státech. Po včerejším rekordním propadu dnes bezprostředně po otevření na Wall Streetu všechny tři hlavní indexy Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 mírně rostou.


14:10 „Poučení z minulosti je poměrně jednoznačné. Vždy, když akcie padaly o více jak 15 procent, přišlo v následujících měsících rychlé zotavení a odpíchnutí se od dna. V 75 procentech případů se trhy, mám teď na mysli americký akciový index S&P 500, dokázaly ze svých ztrát úplně dostat. V těch zbylých 25 procentech případů se situace napravila o něco později, ale v horizontu pěti let byly všechny propady překonány,“ vzkazuje Petr Zajíc, portfolio manažer investiční společnosti Amundi.


13:55 Rychlý pohled na trhy: FTSE 100 (Británie) -1,7 %, DAX (Německo) -1,4 %, CAC 40 (Francie) -0,9 %, pražská burza -4 %, zlato -0,3 %, ropa -0,6 %, bitcoin +12 %


13:01 Další z čísel, která dokreslují, jak hluboko akciové trhy nyní klesly.


12:16 „Hlavní americký index S&P 500 včera odepsal téměř 12 %. Vývoj samozřejmě souvisí s obavami ohledně ekonomických dopadů epidemie koronaviru. Nicméně do takto citelných propadů promlouvají i technické faktory. Mezi ty klíčové patří dramatické zhoršení likvidity na amerických burzách. Obecně platí, že s rostoucí volatilitou klesá likvidita. Vysoká kolísavost způsobuje odchod mnohých tvůrců trhu. Ti totiž v prostředí extrémně turbulentních cen mohou utrpět ztráty. Jejich absence má pak za následek nárůst bid-ask spreadů, tedy rozdílů mezi nákupní a prodejní cenou. Když se z trhu vytrácí likvidita, dokáží i menší objednávky výrazně pohnout s cenami. To značí, že v uplynulých dnech utrpěly akcie významnější ztráty, než by odpovídalo fundamentální hodnotě,“ hodnotí situaci na trzích Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.


11:50 Kryptoměny v čele s bitcoinem po předchozím pádu dnes prudce posilují. Hodnota bitcoinu stoupla za posledních dvanáct hodin o víc než 12 procent na 5283 dolarů a je tak na úrovni z loňského dubna. V zelených číslech jsou i další kryptoměny. Například druhá největší podle kapitalizace ethereum dnes přidává zatím zhruba desetinu procent na 117 dolarů. Ještě zhruba před měsícem to bylo přes 280 dolarů.

Hodnota bitcoinu za poslední čtyři roky podle webu Coinmarketcap.com.


10:38 Po optimistickém startu se evropské burzy vrátily do červených čísel. Hlavní britský index FTSE 100 nyní odepisuje tři procenta, německý DAX a francouzský CAC jsou v minusu kolem 1,5 procentem. Pražská burza odepisuje více jak tři procenta.


10:31 Koruna se nyní na mezibankovním trhu obchoduje v kurzu nad 27,3 za euro. Za poslední měsíc, což je zhruba doba, která uplynula od rozšíření epidemie mimo Čínu, oslabila celkově už zhruba o 10 procent, což je podstatně více než polský zlotý (cca 4 %) a maďarský forint (cca 3 %).

„Vzhledem k pocitu, který snad nepanuje jen tady v Česku, že česká ekonomika nemá své základní parametry a politiky nastaveny hůř než Polsko a Maďarsko (nebo je má nastaveny dokonce lépe), bychom od koruny čekali naopak nejmírnější útěk investorů, a tedy nejmenší oslabení,“ říká Michal Skořepa, ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy.

„Od roku 2013 nahromaděné investice do českých korun v souvislosti s kurzovým závazkem ČNB tak zřejmě i teď fungují jako zvětšovák (o tomto efektu jsem psal už před časem), v jehož důsledku se změny regionálního sentimentu promítají v koruně víc než ve zlotém a forintu,“ pokračuje ekonom.

Pokud by tomu tak bylo, pak by posílení, které snad po zklidnění přijde, mohlo být na koruně podle Skořepy taktéž výraznější než na zbylých dvou srovnávaných měnách.


10:02 Pražská burza maže počáteční zisky, index PX nyní klesá o více jak dvě procenta. Vychladly i další evropské burzy, například DAX je z počátečních plus tří procent jen kousek nad nulou. Blízko nuly se dnes držely i asijské burzy.


09:33 Skupina Volkswagen uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Automobilka reaguje na odbytové potíže kvůli pandemii koronaviru. Poslední směna ve většině provozů bude tento pátek, oznámil koncern. Akcie automobilky reagovaly na oznámení zmírněním dnešního růstu. Těsně po začátku obchodování cena za akcii vystřelila nad 103 euro, teď už je pod stovkou. I tak zůstává oproti včerejšku v plusu přes 1,5 procenta.


09:16 Burzy v Evropě se po otevření zelenají. Francouzský hlavní index krátce po otevření přidává zhruba 3,5 procenta, podobně je na tom německý DAX. Pražská burza otevřela s plusem kolem 1,7 procenta. Cena akcie ČEZu, který před obchodováním oznámil růst zisku v loňském roce, roste o více jak pět procent.


08:59 Ještě před otevřením pražské burzy oznámil výsledky ČEZ. Jeho akcie se včera dostala na nejnižší cenu od roku 2005. Dnes by měla růst. Čistý zisk energetické společnosti loni meziročně stoupl o čtyři miliardy na 14,5 miliardy korun. Firmě pomohl hlavně růst cen elektřiny a také obchod s komoditami. Tržby společnosti vzrostly ze 184,5 miliardy v roce 2018 na loňských 206,2 miliardy korun.


07:20 V zelených číslech je dnes zatím i vývoj u ropy a zlata. Brent přidává zhruba čtyři procenta a cena za barel je u 30 dolarů, zlato je plus 0,2 procenta a unce se momentálně obchoduje za cenu kolem 1489 dolarů.


07:15 Propad americké burzy za poslední zhruba měsíc skoro o třetinu odpovídá propadům, které Wall Street zažil při minulých recesích. V následujících šesti měsících po dosažení dna index S&P 500 vzrostl v průměru o 26 procent.


07:05 Australský hlavní akciový index včera odepsal téměř desetinu své hodnoty, dnes se poměrně výrazně oklepal a zatím roste o více jak pět procent. Že by dnešní den mohl být výrazně klidnější než pondělí ukazuje pohled na asijské trhy. Hlavní japonský index je zatím zhruba 0,2 procenta v plusu, hlavní čínský necelé procento v minusu.


06:50 Trhy na celém světě za sebou mají další černé pondělí. Americké akcie včera skončily obchodování s největším propadem od roku 1987. Až pod minus dvanáct procent je srazila slova prezidenta Donalda Trumpa, který řekl, že současná krizová situace může trvat až do července nebo srpna. Což je déle, než si doposud kdokoli představoval.

I bez Trumpových slov se trhy hroutily. Ještě před nimi zavřely burzy v Evropě s těmito výsledky hlavních indexů: Německo -5,31 %, Francie -5,75 %, Itálie -5,91 % a Španělsko -7,83 %. Pražská burza skončila pondělní obchodování s propadem o téměř osm procent. Index PX je na úrovni 761,12 bodu, níž byl naposled na jaře roku 2009.

Výrazně oslabovala také česká koruna. Její kurz se dostal na intervenční úroveň kolem 27 korun za euro. Navíc poté, co Česká národní banka na mimořádném jednání snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta, klesla až k úrovni 27,2.

Cena ropy Brent včera klesla poprvé od roku 2016 pod třicet dolarů za barel. A bitcoin se obchodoval pod hranicí 5000 dolarů.


Černé pondělí jsme podrobně sledovali v předchozí online reportáži.

A nic vám neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 56 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 3. 2020 12:40, Bzuk

Citace - Ferko Ferino / 17.03.2020 12:24

Kučera, akú chceš na to analýzu? Veď tu aj ty s kolegami píšeš, že práve sme zaznamenali 3. najväčší denný pokles v histórii amerického trhu. Tie denné poklesy a vzostupy sú úplne porovnateľné s rokom 1929.

To, že maximálny pokles bude opäť 89%, to som zatiaľ nikde netvrdil. Ale dal som ten graf na to, aby bolo jasné, že pár percent nahor neznamená, že je po všetkom. Podobný graf by bol aj z rokov 2007-2009, ale náhodou som ten 1929-1933 našiel skôr.


Ferko, ty už vážně víš, jak to bude za dva tři roky? Za kolik bys ta data prodal?

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 3. 2020 20:27, Jitka

Citace - deprese / 17.03.2020 20:19

Tak to nevím, jakým klíčem seznam přebírá články, ani nevím jestli to není placené. Ale článek "Nová čísla o důchodech: Tři lidé berou přes 80 tisíc měsíčně" od pana Hovorky měl úspěch ne? Myslím, že všichni ti důchodci v diskusi byli přesměrováni se seznamu nebo možná z Novinek. Prostě je zaujal nadpis.


Jo, to je podstata webu :) Lidi si na něco kliknou, protože je to zaujme.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (56 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services