Je čas začít s nákupy akcií. Panika jako příležitost

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 10. 3. 2020 | 9 komentářů
Indexy spadly během tří týdnů o 20 až 25 %, mnohé akcie i výrazně více. Po černém pondělí nastal vhodný čas uskutečnit první větší nákupy.
Je čas začít s nákupy akcií. Panika jako příležitost
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Ještě před týdnem jsem psal, že každý propad na trzích je svým způsobem příležitostí k nákupům, ale že bych se s nimi zatím příliš neukvapoval, protože nikdo neví, jak velká panika nás čeká. Když trhy spadly z vrcholu o 10 až 15 %, přišlo mi to ještě jako slabé lákadlo k tomu, abych se hned pouštěl do velkých nákupů s rizikem, že se propad může prohloubit.

Minulý týden už se akciové trhy začaly zotavovat z propadu. Zdálo se, že panika ustává a že kdo včas nenakoupil nějaké akcie, bude mít smůlu. A že i já jsem si nechal utéct dobrou nákupní příležitost.

Jenže včera zažily akcie doslova černé pondělí. Tak hluboký jednodenní propad trhy dlouho nepamatují. Hodnota indexu MSCI World spadla během jediného dne o 8 %, americký akciový index S&P 500 spadl o 7,5 % a německý index DAX dokonce ve večerních hodinách až o 11 %. Volatilita trhů vystoupala na nejvyšší úroveň od pádu banky Lehman Brothres v roce 2008.

Kdo se neukvapil, může nyní kupovat výrazně levněji. Na většině akciových trhů se propad prohloubil na 20 až 25 % od vrcholu. To vše v podstatě během třech týdnů. Teď už začínají být ceny akcií o mnoho lákavější.

Před týdnem jsem také psal, že se do větších nákupů s klienty pustíme až tehdy, pokud trhy spadnou o 25 až 30 % od vrcholu. Dnes už říkám, že je na čase začít. 

Hloubka propadu akciových trhů za poslední tři týdny od vrcholu

Akciový indexNejvyšší letošní hodnota

Hodnota

9. 3. 2020

Hloubka poklesu
MSCI World (rozvinuté trhy)230178-23 %
DAX (Německo)13 79510 625-23 %
CAC 40 (Francie)6 1114 708-23 %
FTSE 100 (Velká Británie)7 7275 966-23 %
Eurostoxx 50 (eurozóna)3 8672 959-23 %
S&P 500 (USA)3 3932 735-19 %
Nikkei 225 (Japonsko)24 11618 860-22 %
MSCI Emerging Markets (rozvíjející se trhy)63 41154 221-14 %
Zdroj dat: MSCI, OnVista

Stále platí, že se propad může ještě výrazně prohloubit. Uvidíme, jak se svět s koronavirem popere a co to způsobí v hospodářských výsledcích firem. Nicméně nejde o konec světa. Lidé nepřijdou o práci a střechu nad hlavou.

Ekonomika by se z této paniky měla sama bez problémů vzpamatovat, nebude k tomu ani potřeba žádných super opatření ze strany centrálních bank, žádných vládních balíčků. A levnější ropa? Ta pochopitelně potrápí těžaře, ale zbytku ekonomiky naopak pomůže.

Ano, ceny mohou jít v následujících dnech, týdnech či měsících ještě níže. Kde se propad zastaví, nevíme. Trefit přesné dno nikdo neumí. Možná si trhy sáhly na dno už toto pondělí, možná uvidíme ještě další kaskádu poklesů. Ale je hodně velká pravděpodobnost, že za pár let budou ceny o dost výše, než jsou dnes.

Proto je teď na čase začít s většími nákupy akcií. To neznamená hned po hlavě za všechny úspory nakoupit akcie. Ale řekněme uskutečnit první větší tranši nákupů.

Nejdříve si rozmyslete, jak velkou část vašeho celkového kapitálu chcete dlouhodobě investovat do akcií. A z této části pak vezměte třeba čtvrtinu (maximálně polovinu) a pusťte se do nákupů. A pokud budou ceny akcií pokračovat v pádu, přikupujte dál.

Já mám třeba u většiny klientů nastaven cílový podíl klasické akciové složky na 10-30 % portfolia, zbytek tvoří různé neburzovní investice (nemovitosti, private equity a podobně). Spousta klientů nemá v portfoliu akcie vůbec, nebo řádově do 10 %.

To znamená, že nyní můžeme v klidu přesunout 10 % celkového kapitálu z konzervativní likvidní složky do akcií a dostaneme se s podílem akciové složky na 10-20 % investovaného majetku. Když se posléze propad na trzích ještě prohloubí, můžeme přesunout do akcií ještě dalších 10 % kapitálu a budeme si mnout ruce.

Jak to technicky provést? V zásadě jsou tři způsoby, jak investovat do akcií.

První možností je nakupovat akcie jednotlivých firem přímo na burze. To je nejpracnější varianta – řekl bych spíše pro fajnšmekry, kteří se investováním baví. Potřebujete k tomu přístup na různé burzy cenných papírů (Praha, New York, Londýn, Frankfurt…), čili musíte si otevřít majetkový účet u obchodníka s cennými papíry, který tento přístup na burzu dovede zajistit. A pak potřebujete hlavně dostatek času, psychickou odolnost a někdy i trochu šťastnou ruku.

Každý se občas trefí do povedené investice a občas střelí hodně vedle. Pokud takto investujete do vybraných akcií konkrétních firem, podívejte se, jaké příležitosti k nákupu probíhající panika přináší: Deset akcií, které dnes nakupovat.

Druhou možností je nakoupit ETF kopírující vybraný akciový index, například index MSCI World sestavený zhruba ze 1600 největších veřejně obchodovaných akciových společností na rozvinutých trzích. To je o mnoho jednodušší než vybírat jednotlivé firmy a svým způsobem i méně rizikové – kupujete si průměr celého trhu.

ETF se obchodují na burze podobně jako jednotlivé akcie, takže k jejich nákupu potřebujete rovněž nějakého obchodníka s cennými papíry (brokera) s přístupem na burzu. Ale nemusíte se trápit výběrem konkrétních akcií, prostě si koupíte průměr celého trhu.

A třetí způsob? Můžete investovat do vybraného akciového fondu, který investuje do jednotlivých akciových společností hromadně za všechny investory (podílníky fondu). Ideálně opět do fondu zaměřeného globálně na celý svět.

O autorovi

Jan Traxler

Jan Traxler je privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment ManagementPatří k předním českým expertům v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Preferuje investice, které generují stabilní výnosy. Publikuje pravidelně v řadě médií zaměřených na finance a investování. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz. Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Tento způsob je asi technicky nejjednodušší. K nákupu nepotřebujete brokera – stačí mít smlouvu s administrátorem či distributorem fondu, což je prakticky každá banka. Mnohdy můžete investice zadávat i přímo z internetbankingu.

Výhodou akciových fondů oproti ETF je i to, že některé jsou měnově zajištěné do české koruny, takže nemusíte podstupovat měnové riziko z vývoje kurzu. Nevýhodou jsou však vyšší náklady na správu (standardně kolem dvou procent ročně), které zpravidla snižují dlouhodobé výnosy fondu ve srovnání s ETF.

Někdo si rád vybírá konkrétní akcie sám, někdo tuto starost přenechává na správci akciového fondu a někdo si kupuje průměr celého trhu prostřednictvím ETF. Nejde objektivně říct, co je lepší. Každému podle jeho gusta.

Já osobně jsem dříve preferoval investice do jednotlivých akcií, ale dnes s ohledem na efektivitu volím zpravidla akciový fond. Někteří klienti zase dávají přednost indexovým ETF. Do nákupů jednotlivých akcií už se nepouštím. Ale přiznám se, že mě teď trochu svrbí ruka, když vidím, jak některé akcie spadly dolů.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 3. 2020 14:51, deprese

Jan Traxler a jeho dividendové portfolio. :DDDDDD

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 3. 2020 19:45, eďa

dal jsem Vám sice bod, opravdu, ale opravdu jsem hodně váhal , na zkoušce bych Vás vyhodil , abyste si mnohé dostudoval , nicméně :

Celé, už víte co, se to hroudí, jako domeček z karet a ta poslední karta, jak jste si všiml , je vytažena ropnou iniciací.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services