Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit
Zdravotnictví máme bezplatné, ale jen posud. Platí se za návštěvu lékaře, den v nemocnici, za recept, za léky samotné. Někdo bohužel sahá po peněžence tak často, že by ho to – spolu s nemožností pro nemoc si vydělat prací – přivedlo na buben. Proto se ročně platí jen do určité částky: ochranného limitu.

Takzvané regulační poplatky platíme už čtyři roky. Během té doby se upravovala jak pravidla pro jejich vybírání, tak jejich výše.

  • Nejnižší třicetikorunový poplatek platí dospělí pacienti za klinické ošetření, u lékaře v ordinaci i v případě, že je lékař navštíví a ošetří doma. Platí se i za návštěvu zubaře, gynekologa a dalších specialistů. Pokud vás však lékař pošle na odběr krve, poplatek za něj platit nebudete. Podobně jestliže si léčení vašeho zubu vyžádá více návštěv, zaplatíte jen za tu první. Poplatek se neplatí ani za preventivní prohlídky.

Co se děje s vybranými regulačními poplatky?

Poplatky vždy zůstávají tomu zařízení, které je vybere – tedy lékařům a nemocnicím. Vybranými poplatky sice dál disponují i lékárny, snižuje si jim však marže z prodeje léku.

Zdroj: VZP

  • Třicet korun po vás bude požadovat i lékárna za předložený recept. Jestliže vám lékař napíše recept na léky, které sice nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění (například antikoncepci), ale bez předpisu vám je nevydají, platíte pouze za lék, ne za recept.
  • Regulační poplatek 90 korun uhradíte za ošetření na pohotovosti, a to v sobotu či v neděli a ve všední den ve večerních a nočních hodinách. Poplatek se vztahuje i na dětské pacienty. Pokud vás však po ošetření ve stejném zdravotnickém zařízení hospitalizují, 90korunový poplatek platit nebudete.
  • Od 1. prosince loňského roku hradí pacienti sto korun za každý den, který stráví v nemocnici, odborných léčebných ústavech či v léčebnách dlouhodobě nemocných. Poplatek se vztahuje i na dětské pacienty jak v nemocnicích, tak v dětských ozdravovnách. Poplatek zaplatíte i v případě komplexní lázeňské péče (takzvané křížkové lázně). Od poplatku jsou osvobozeni například novorozenci.

Pokud pobíráte takzvané dávky v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc), jste placení u lékaře či v lékárně zproštěni. Musíte ale o hmotné nouzi předložit potvrzení ne starší než 30 dnů.

O doklad si řekněte sami

Máte právo při každé platbě požadovat doklad o zaplacených poplatcích i doplatcích za léky. Pokud si však o něj neřeknete, lékař není povinen vám je vydat. Doklady by vám měly posloužit jako potvrzení pro případnou kontrolu.

Co musí obsahovat potvrzení o zaplacení poplatku

  • výši regulačního poplatku
  • datum zaplacení
  • číslo pojištěnce
  • razítko zdravotnického zařízení
  • podpis lékaře či lékárníka, který doklad vydává
  • název léku a výši doplatku, který se započítává do limitu

Zdroj: VZP

Poplatek musíte zaplatit ihned po návštěvě lékaře či vydání léku v lékárně, pokud se nedohodnete jinak. Na zaplacení poplatku v nemocnici máte maximálně osm dní od propuštění do domácí péče. To platí v případě, že jste v nemocnici pobývali kratší dobu než 30 dní. Při delším pobytu musíte poplatek uhradit vždy k poslednímu dni kalendářního měsíce.

Teorie chaosu: ochranný limit – co se počítá

Aby regulační poplatky a další spoluúčast pacientů (například doplatky za léky) některé chronicky nemocné nezruinovaly, stanovilo ministerstvo zdravotnictví ochranný roční limit. Víc než tuto sumu na poplatcích nikdo nemá platit. Pro dospělé pacienty je to pět tisíc korun, pro děti do 18 let a dospělé starší 65 let je limit dva a půl tisíce korun.

Nemyslete si ale, že všechno, co u lékařů, v lékárnách či nemocnicích zaplatíte ze svého, se vám do limitu počítá. Aby to nebylo jednoduché, některé poplatky jsou započitatelné, jiné nezapočitatelné. Započitatelné jsou třicetikorunové poplatky, ty, které jste zaplatili u lékaře, i ty, které jste v lékárně dali za recept. Devadesátikorunový poplatek za ošetření na pohotovosti a sto korun za den v nemocnici jsou poplatky nezapočitatelné, které výši ochranného limitu nesníží.

Ještě složitější je to s doplatky na léky. Lékař vám například předepsal ve formě tablet lék na vysoký tlak, za který v lékárně budete doplácet 200 korun. Jenže na trhu je víc léků podobných tomu vašemu, obsahují stejnou léčivou látku a užívají se i ve stejné formě. Doplatek za nejlevnější z nich je pouhých 30 korun. Ve vašem případě se tak z dvou set zaplacených korun bude do ochranného limitu počítat jen těch 30 korun, které byste dali za nejlacinější srovnatelný lék na trhu.

Pokud vám však lékař na receptu vyznačí, že jím předepsaný lék nesmí být nahrazen jiným lékem se stejnou léčivou látkou, způsobem podání i formou, bude se vám do ochranného limitu počítat celý doplatek za lék. Ve vašem případě tedy 200 korun.

Zdravotní pojišťovny proplácejí platby nad limit zpětně

Anketa

Měli jste ponětí, k čemu je ochranný limit?

Lékaři, nemocnice i lékárny musí ze zákona posílat zdravotním pojišťovnám všechny údaje o vybraných poplatcích a započitatelných doplatcích. Pojišťovny pak svým pojištěncům ochranné limity hlídají. Každého čtvrt roku údaje vyhodnocují a v případě, že klient limit překročí, o této situaci ho informují. „Klienta informujeme dopisem včetně výčtu jednotlivých položek započtených do limitu,“ upřesňuje Petra Výskotová ze Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Do 60 dnů od konce čtvrtletí pak zdravotní pojišťovny klientům přeplatky vyšší než 50 korun posílají složenkou nebo na jejich bankovní účet. Nižší přeplatky se převedou do následujícího čtvrtletí.

Nepočítejte ale s tím, že překročením ochranného limitu máte na celý rok pokoj. V nadpisu jsme se ptali, jestli někdy už platit nemusíte – na tomhle světě zaplatit musíte pokaždé: a po skončení dalšího čtvrtletí vám pojišťovna zase všechno vyplatí zpátky. Nerada ovšem. Pojišťovny si na vracení poplatků stěžují. „V dotčené souvislosti připomínám, že stále trvá absurdní situace, kdy zdravotní pojišťovny posílají klientům zpět peníze, které nikdy nepřijaly, protože jsou výhradně příjmem zdravotnických zařízení,“ upozorňuje Jan Vomlela z Revírní bratrské pokladny.

Počty klientů, kteří překročili ochranné limity, a vrácené částky

Každý rok překročí ochranné limity statisíce klientů. Zdravotní pojišťovny jim vyplatí zpět stovky milionů korun. Během posledních několika let se počty klientů i výše částek zvyšují.

  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna
    Rok 2009:
    limit překročilo 13 271 pojištěnců, vyplacená částka 10,5 milionu korun
    Rok 2010: limit překročilo 27 413 pojištěnců, vyplacená částka 22,08 milionu korun
    Rok 2011: limit překročilo 31 098 pojištěnců, vyplacená částka 25,64 milionu korun

  • Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance
    Rok 2009: limit překročilo 5 770, vyplacená částka 6,64 milionu korun
    Rok 2011: limit překročilo 9 889 pojištěnců, vyplacená částka 14,13 milionu korun

  • Revírní bratrská pokladna
    Rok 2009: limit překročilo 5 644 pojištěnců, vyplacená částka 6,16 milionu korun
    Rok 2011: limit překročilo 9 149 pojištěnců, vyplacená částka 7,34 milionu korun

  • VZP
    Rok 2011: limit překročilo 431 tisíc pojištěnců, vyplacená částka 385 milionů korun

Zdroj: zdravotní pojišťovny

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 3. 2013 12:02, lenkab63

Dobrý den, je možné, aby si lékařka na gynekologii, účtovala 100kč za vystavení receptu na léky, nehrazené zdravotním pojištěním, např. antikoncepční pilulky?Děkuji za vaši odpověď.
Lenka Bláhová

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 11. 2014 20:42, jana Mezuliánková

Dobrý den,
podrobila jsem se operaci oka a vstup na sál byl " povolen" pouze těm,kteří zaplatili regulační poplatek.Další den po operaci proběhla kontrola,opět pouze po předložení zaplaceného regulačního poplatku.Měla jsem zato,že platím pouze jednou, tzn.,že kontrola již není zpoplatněna. Děkuji za odpověď

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?

16. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?

Od začátku ledna si můžete připlácet za první nadstandardy. Ruku v ruce s nimi brzy půjde nabídka nového soukromého pojištění. Pojišťovny už si brousí zuby. Může jít o miliardy. Přečtěte... celý článek

Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

20. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

Nadstandardy ve zdravotnictví začnou platit od ledna. A konečně se ví, jak budou vypadat. Pokud v rámci bujarého silvestrovského veselí uklouznete na ledu a zlomíte si ruku, budete... celý článek

Kolik si připlatíme na zdravotnictví?

22. 7. 2011 | František Mašek | 7 komentářů

Kolik si připlatíme na zdravotnictví?

Den v nemocnici: 100 místo 60 Kč. Poplatek za recept: 30 Kč bez ohledu na počet léků. Léky do 50 Kč platit ze svého. Vytyčení standardu a nadstandardu. To jsou nejviditelnější body... celý článek

Výši zaplacených poplatků u lékaře ohlídá pojišťovna

16. 8. 2007 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Výši zaplacených poplatků u lékaře ohlídá pojišťovna

Když poslanci schválí návrh reformy zdravotnictví, budou zdravotní pojišťovny muset sledovat, kolik každý pojištěnec zaplatil na nově zaváděných regulačních poplatcích. Pokud pacient... celý článek

Partners Financial Services