Výši zaplacených poplatků u lékaře ohlídá pojišťovna

Když poslanci schválí návrh reformy zdravotnictví, budou zdravotní pojišťovny muset sledovat, kolik každý pojištěnec zaplatil na nově zaváděných regulačních poplatcích. Pokud pacient překročí stanovený limit, pojišťovna mu poplatky zaplacené nad tuto hranici, vrátí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 8. 2007 20:39, JirkaZ

Průměrný důchod je někde nad 8 tis. Kč a je to čistý příjem. Pracující mají vyšší příjmy (ale ne všichni !!), na druhé straně živí i své děti. Kolik myslíte, že je u nás rodin, kde je čistý příjem na hlavu přes 8 tis. Kč - samozřejmě čistého.

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2007 15:04, XXL

Osobně nemám nic proti platbě 30,- Kč u lékaře ani proti platbě 30,- Kč za recept.
Ale v tom případě očekávám snížení plateb zdravotního pojištění.
Zavedení přímých plateb za návštěvu lékaře a zdanění zdravotního pojištění, pardon, zdravotní daně, to nepovažuju za žádnou reformu, ale za prachsprosté zdražení.
Bohužel není 30.4., to by možná tahle srandička prošla.

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 33 komentářů)

20. 4. 2008 11:56 | Josef Havlík

Dotaz:za které léky se neplatí doplatky? Děkuji. H.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2008 8:27 | hajznert

Já osobně si myslím, že poplatky by neměli platit ani Ti, kteří berou léky trvale (například Inzulín na cukrovku, na srdce a další), tím chci říci, že Ti, kteří jsou např. Diabetici, kardiaci,... ...tak by poplatky neměli platit vůbec. Říkám to proto, že jsem diabetik a mám další problémy (dřívější mozkový nádor =) 4 operace (1994-1998) a od té doby beru spoustu léků).
Přeji krásný den
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2007 13:49 | Marie

A jak je to s maminama a mimi po porodu. To budou také platit za pobyt v nemocnici? Maminky i miminka? Nevíte někdo?
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2007 15:37

Myslím si,že všichni co platí zdravotní pojištění by měli mít základní ošetření i návštěvu lékaře zdarma.Nebyla bych proti hrazení pobytu v nemocnici.Tam ať si lidé připlácí na lůžkoden.Doma také jedí,svítí,používají vodu a WC.( takže příspěcvek na jídlo ,na praní povlečení,světlo ,vodu atd.),za recept může být formální poplatek 5-10 Kč(pohotovost i více).Za položky na receptu,je to nesmysl.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 9. 2007 10:42 | XXL

Čekárna přeplněná hypochondry je problém konkrétního lékaře. Je placen kapitační platbou, tedy podle počtu pacientů, která má ošetřovat. Pro něj jsou úplně nejlepší mladí a zdraví, co k lékaři nechodí, a on má přesto svůj plat. V čem se tedy omezí počet návštěv u lékaře? Že přestanou chodit důchodci? Ale ti by k lékaři nechodili, kdyby nemuseli na časté prohlídky! Ono je to tak, že po např. měsíčním nebo dvouměsíčním užívání léků je třeba lékařská kontrola, protože neexistuje bezpečný lék, každý lék má své vedlejší účinky a bez změny nebo bez průběžné kontroly by vedlejší účinky způsobily takovou paseku, že by to dotyčný taky nemusel přežít. Tohle není reforma, to je jen prachobyčejné zdražení. Pokud mám rýmu a jsem důchodce, k lékaři nepůjdu. Pokud jsem zaměstnance, tak tam musím, protože potřebuju neschopenku, bez ní mám áčko a vyhazov. Pokud jsem ale důchodce s nějakou nemocí, tak tam taky musím, aby se mi mnou ordinované léky nepobily s těma od lékaře. Zamyslel jste se taky nad pracovní dobou lékařů? Ordinuje se od 8.00 a ve 13.00 už lékaře neseženete, leda na pohotovosti, otrlejší lékaři ordinují až do 14.00. Jak to? Tak proto ty nabité čekárny!!
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 8. 2007 21:49

Nějak mi toto řešení připomíná logiku ČEZu - máme nižší cenu elektřiny než v Německu, takže ji tady zdražíme (bez ohledu na výši platů tady a tam). Po zavedení poplatků přestanou hypochondři chodit k lékaři, platit tedy budou ti s rakovinou, ischemickou chorobou srdeční, epilepsií... mám pokračovat? Roční limit jim nikdo neodpáře. To se zase důchodci budou mít.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 8. 2007 20:39 | JirkaZ

Průměrný důchod je někde nad 8 tis. Kč a je to čistý příjem. Pracující mají vyšší příjmy (ale ne všichni !!), na druhé straně živí i své děti. Kolik myslíte, že je u nás rodin, kde je čistý příjem na hlavu přes 8 tis. Kč - samozřejmě čistého.
+48
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 8. 2007 9:04 | Mayha

Vy si také myslíte, že dluhy se nemusí splácet? Že ty deficity rozpočtu nevadí a že to takhle půjde dál? Ano, půjde, cestou Argentiny. Ta se dnes sice po pádu v roce 2001 ekonomicky rychle zvedá, ale nezapomeňte, že jejich peso bylo v roce 1999 k dolaru 1:1 a dnes, potom, co dolar o poloviny spadl, je 1:3, takže vůči euru a koruně cca 1:6 !!! To je daň za sociální stát. Sekání dluhů může normální člověk podpořit? Stranu, která před volbami naseká výdaje za 100 miliard, na něž nemá v rozpočtu adekvátní příjmy, a její vysoký představitel blazeovaně přizná, že to bylo proto, aby to příští vláda měla těžší? Takže jako kluci na písečku, jo? Rozšlapávat si bábovičky. A po nás potopa. Ano, Vám je to jedno. Většina důchodců doufá, že se ten domeček z karet zřítí, až oni tu už nebudou, takže jim to nevadí a dál věří slibům socánků, které jsou tak levné jako sliby prodejců zázračných dek a hrnců.
+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 8. 2007 8:21

Pracoval jsem ve zdravotnictví a mohu prohlásit, že cca 30% finančních prostředků je vytunelováno! S poplatky u lékaře souhlasím, ale aby důchodci platili stejně jako pracující, kteří mají větší příjmy a jsou logicky méně nemocní to je zrůdné rozhodnutí mafiánké vlády ODS!
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2007 18:22

Zavedení poplatků ve zdravotnictví se ztrácí princip solidarity. Na příklad, že i důchodci mají platit stejně jako zaměstanci pokládám za hrůzný rozhodnutí mafiánské vlády ODS.Důchodce, starší člověk, logicky má větší zdravotní problémy a nižší příjem než pracující mladší člověk. ODS lže, že říká, že všude v Evropě se platí. Nikdy nezveřejnila přesné údaje jak to je doopravdy. Na př. v Anglii žádný důchodce neplatí tyto poplatky. Tímto rozhodnutím si ODS podkopalo své vládnutí do budoucna. Žádný normální člověk je nemůže podpořit. Já souhlasím pouze s poplatky za pobyt v nemocnicích a možná další regulační poplatky za návštěvu u lékaře v případě, když je větší počet návštěv.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 8. 2007 8:29

nemyslela jsem tím že by sestry měly hodně ale že někde berou dělníci málo peněz a při stálém zdražování nebudou někteří si dovolit ani jít k lékaři zubaři apod. jestliže bere neteř 7000kč čistého zaplatí 3200kč nájem tak počítej kolik ji zbyde já nevim proč si pořád někdo myslí že když berou lidi minimální že jsou blbí a tupci vždyt to jsou lidé vyučení a chytří jenom třeba bydlí na špatném místě nikdo neřekne ten kdo je vyučený a poctivě pracuje měl by víc brát to jenom většinou státní zaměstnanci se ozývájí že málo berou a stát přidává a přidává a soukromník řekne nemám co chceš tak jdi jinam prodavačka nezaviní manko a musí ho zaplatit a politici vedou stát ke krachu a seděj tam stále místo aby tam pustili mladí
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2007 10:57

Opravdu, dle mého správný názor. Jenže ti "návštěvníci" jsou právě ti, kteří nejvíce plivou po všech reformách. Neslyší a nevidí, že to už takhle opravdu dál nejde.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2007 10:54

Já bych viděla řešení v individuálních účtech u jedné zdr. pojišťovny s tím, že určité procento půjde na důchodce apod.. Odvádím nemalé částky a příjde mi nespravedlivé, že když někdo z mé rodiny opravdu vážně onemocní tak nebude na léčbu. Přivítala bych možnost, že v případě opravdu nákladného léčení by naše rodina se prostě na léčbu složila (svým pojištěním), dost me šokují sbírky na nemocné děti apod. Mám chronicky nemocné dítě a vím kolik stojí jeho léky měsíčně, co jde (různá očkování, vyšetření krve apod.) si platím sama. Nelítám k doktorovi s každou prkotinou a např. takový Paralen apod. si koupím.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2007 10:49 | Martin

Tohle zavedeni totiz ma mirne resit dva problemy, ktere ve zdravotnictvi jsou: malo penez a preplnene cekarny hypochondru. Timto systemem do zdravotnictvi pritece o neco malo vice penez a navic vice budou platit ti, kteri vice danych sluzeb vyuzivaji, a to je bude odrazovat od zbytecneho chozeni. Mi to vyhovuje, protoze k lekari opravdu chodim az tehdy, kdyz je to potreba (a pri zavaznem onemocneni i casto), ale abych mel platit vyssi pojisteni pro to, aby si meli hypochondri kde pokecat? Ted ti rozumnejsi budou premyslet, mam jen rymu, musim odejit z prace, zaplatit cestu k lekari, u lekare a jeste za recept na Paralen? To si radsi zavazu krk. Pripadne - mam vysoke teploty, mohlo by to byt neco vaznejsiho? Radeji tech par korun obetuji a zjistim, co mi je. Krasa ne? ;-) Ale jinak mi prijde lepsi napad s tim pojistenim alias havarijni od Mayha.
+48
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2007 10:38 | Martin

Nevim jak Tvoje sestrenice, ale co znam jak to chodi v nemocnici, tak tam maji jednou za tyden celodenni sluzby, jednou za mesic celovikendovou, navic zodpovednost je prece jenom vetsi - staci jedna mala chyba - ublizis pacientovi a jdes sedet. Jestli Ti to za tech 6 a pul hrubeho mesicne staci, klidne na tu sestru do nemocnice bez - je jich u nas nedostatek, vetsina jsou Slovenky. V ekonomice se totiz mira platu urcuje podle toho, jestli Ti za ten plat je ochoten dostatecny pocet lidi makat. Pokud jich dost neni, znamena to, ze je dana pozice nejakym zpusobem podhodnocena. A problem zdravotnictvi neni jen v platech, az budes potrebovat drazsi lecbu a lekar Ti rekne, ze uz je bohuzel nad limitem, ze Ti muze dat jen tohle placebo, tak poznas...
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2007 10:10 | Mayha

Proč neudělat pojištění na principu havarijního pojištění aut? Např. chce-li mít spoluúčast na léky 0 Kč, tj. vše i acylpyrin a kapky do nosu mu zaplatí pojišťovna, bude platit pojištění 10% z platu/důchodu, spokojí-li se se spoluúčastí 100 Kč, bude platit měsíční pojistné 7%, kdo by chtěl spoluúčast 500 Kč, zaplatí 5% a podobně. Sociálnost zajištěna (tj. sazba procenty nikoliv pevnou částkou jak by odpovídalo logice více), možnost volby také. Žádné limity, součty, adminstrativa. To, co vzniklo, je byrokratický bastl. Zavádí placení někam, kde dosud žádný hotovostní styk nebyl (u praktiků). A až se chopí moci ČSSD, tak tu kravinu určitě ještě korunuje tím, že zavede povinnost, aby měl každý lékař registrační pokladnu. Nepovede to vůbec k omezení zbytečných návštěv, neboť právě pacienti-návštěvníci, jichž je denně plná čekárna už v 7:00 a jsou v pilném společenském hovoru a rozebírají, kdo ze sousedů už umřel a koho co trápí, to budou mít po x-té návštěvě stejně zdarma.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 8. 2007 5:45 | mirka

neustale slyším jak máte málo peněz sestřenice pracuje v nemocnici jako sestra bere 16500 hrubého její manžel pracuje v dřevařském prumyslu a bere 10000 hrubého a nadře se jejich dcera pracuje v zahradnictví a bere 8500 hrubeho v těch hicech zavřená ve skleníku víte vubec kolik si lidé vydělavají v menších méstech myslím dělníci ty jsou přece potřeba takě a z čeho to mají všechno zaplatit
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2007 22:21 | Přítel

Spoluúčast u lékaře je standartem ve všech civilizovaných zemích a sám s ní souhlasím. Náš problém je, že zaváděné opatření není dostatečně legislativně ošetřené. I když pacient nebude chtít spoluúčast zaplatit, stejně ho zdravotnické zařízení nemůže neošetřit, viz stále platný základní zdravotnický zákon č.2O/1966 Sb. Proto budou spoluúčast platit zase jenom slušní a ti co na systému parazitují své chování měnit nemusí. Účinným opatřením by se zavedení poplatků u lékaře stalo až změnou ústavního zákona, co by znamenalo l2O zdvižených poslaneckých ručiček, a to v tuto chvíli "nehrozí". Pokud nebude mít zdravotnické zařízení vůči neplatiči v záloze nějaké sankční opatření, bude to opět ze strany vlády jenom plácnutí do vody, které bude stát daňové poplatníky několik desítek milionů korun. P.S. Za stávajících 7,2% HDP na zdravotnictví proti nemeckým lO,5% a l5% v USA zlepšení českého zdravotnictví žádný kouzelník nevyčaruje. S dalším otevírám se světu a pádem posledních bariér v EU za necelé 3 roky lze reálně očekávat úprk "mozků". Pane ministře, vládo, již se nepíše rok l98O, kdy stačilo nad zdravotníky zapráskat bičem a ti poslušně splnili výmysly soudruhů tajemníků. Za stávající peníze nám ve zdravotnictví kvalitní lidé již pracovat nebudou, naše zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované. Je to o strach !!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 8. 2007 20:43 | jezevec

Problém ovšem není v příplatcích za nadstandard - ale v tom, že desítky milijard se rozšpidlají na acylpyrin a nosní kapky zdarma, ale pak když vaše díte onemocní rakovinou, naše zdravotnctví ho nechcá chcípnout, protože "nejsou peníze". To je smysl a důvod příplatků a poplatků - ušetřit třímilionkrát dvacet korun, aby pak zbylo patnáctkrát deset milionů. Jinak dko platí naše pojištění tak má naší zdravotní péči. Adinistrativně řešit redislokaci pojistného zaplaceného v jiné zemi je neřešitelný problém, protože pojistné je průběžné. To je jako když si někdo z USA dveze Rollse, pojistí ho a za měsíc rozfláká - taky dostane plnění od zdejší pojišťovny, nicht wahr.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2007 18:00 | Lékárník

Systém regulačních doplatků považuji za správný. V lékárně vidím spousty lidí každý měsíc, kteří si vyberou na recept ty samé léky na jeden měsíc. Pro jistotu mají ty samé léky od jiného lékaře. Když přijdou jednou za čtvrt roku s léky na 3 měsíce ušetří aspoň 2 návštěvy u lékaře a 2x poplatky za položky na receptu. A obíhání více lékařů si rozmyslí. U velkého procenta chronických pacientů to stačí. Ti, kteří opravdu musí k lékaři co měsíc, budou mít na spoluúčast strop 417 Kč/měsíc. Pro spoustu vážně nemocných to bude obrovská finanční úleva. Přestanou se prakticky hradit levné přípravky (Paralen 8,50 Kč), a ty, kde je úhrada z pojištění menší než 30 Kč (Mucosolvan sirup, cena 55 Kč, úhrada 10 Kč, doplatek 45 Kč). To nikoho nezruinuje a zůstanou prostředky na léčbu vážných onemocnění. Jenom netuším, jak to celé bude technicky fungovat. Už teď je půlka práce v lékárně administrativa a je potřeba počítačový systém za několik set tisíc korun. Navíc, ceny léků, bohužel, nejsou pevné, mění se neustále. Spustu levných léků existuje jenom na papíře. Když je doplatek na lék X 100 Kč a jeho levná varianta Y s doplatkem 50 Kč není v ČR reálně dostupná, co se bude pacientovi počítat do limitu? 50 nebo 100? A takových "drobností" je mraky. I kdyby se celá reforma schválila teď, nejsem si jistý, že tak obrovská změna se dá uvést do provozu. Nedej bože bude na to měsíc. To si můžu rovnou hodit mašli.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlasta Parkanová

politička

Roman Staněk

podnikatel a investor, GoodData

Vlasta Parkanová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Roman Staněk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services