Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 16. 1. 2012 | 26 komentářů
Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?
Od začátku ledna si můžete připlácet za první nadstandardy. Ruku v ruce s nimi brzy půjde nabídka nového soukromého pojištění. Pojišťovny už si brousí zuby. Může jít o miliardy. Přečtěte si, jak by pojištění mohlo vypadat.

Loni v Česku propukla malá zdravotnická revoluce. Nadstandardy (opět) rozpoutaly pozdvižení. A tak není divu, že ministr zdravotnictví Leoš Heger nakonec přibrzdil a rozhodl se, že nám je začne ordinovat polehoučku. Od ledna si můžeme připlatit pouze za kvalitnější sádru, očkování nebo oční čočky. Jenže není všem dnům konec. Velká očekávání a debaty se upínají hlavně k možnosti vybrat si za příplatek konkrétního operatéra. Což je sice běžná praxe už dnes, ale zatím v rámci uplácení a šedé ekonomiky. Na seznam dalších chystaných položek patří třeba lepší kyčelní kloub, císařský řez na přání rodičky, speciální cévní protéza nebo robotická operace prostaty.

Podrobněji o stávající podobě nadstandardů (oficiálně povolených i roky na černo praktikovaných) Peníze.cz informovaly v článku Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne.

Další vlnu nadstandardů můžeme očekávat už od příštího roku. A pojišťovny jsou ve střehu. Větří totiž příležitost a vědí, že se bude hrát o hodně. Dosud platí, že rozhodujícím zdrojem financování zdravotní péče v Česku je veřejné zdravotní pojištění. Se zavedením nadstandardů by se však mohl otevřít větší prostor také tomu soukromému. Boj o klienta bude nemilosrdný a pojišťovny vědí, že zvítězí ten, kdo bude nejlíp připraven. Velké ambice si v Česku na poli zdravotního pojištění dlouhodobě dělá UNIQA, která jako jedna z mála nabízí komerční zdravotní pojištění již několik let. Zájem o pojišťování nadstandardů však potvrzují i další pojišťovny. Například Kooperativa na to šla od lesa. Aby lépe pronikla do problematiky zdravotnictví, koupila si nemocnici v Mělníku. Terén už mapuje i Česká pojišťovna nebo Allianz.

Pojišťovny čekají, až politici řeknou jasné slovo

Anketa

Budete si připlácet na nadstandardní péči?

„V oblasti komerčního zdravotního pojištění hodláme participovat, jak jen to půjde. Zatím však není jasný prostor, který bude komerčním pojišťovnám v tomto oboru vymezen. První vlnu nadstandardů od ledna 2011 považujeme za předvoj, symbolický první krůček, který velké možnosti pro komerční sektor zatím nepřinesl,“ řekla nám mluvčí UNIQA pojišťovny Eva Svobodová. Dodala však, že pojišťovna situaci průběžně analyzuje a ráda by alespoň dílčí prvky do svých stávajících produktů zakalkulovala. „Stále však nejsou plošně známy ceny za tyto výkony u dostatečného počtu zdravotnických zařízení,“ zmínila Svobodová. Konečný seznam nadstandardů totiž ministerstvo zveřejnilo těsně před Vánoci a ceny se doplňují za pochodu. Určuje si je každá nemocnice zvlášť – v jednotlivých zdravotnických zařízeních se tedy mohou lišit. Nední proto od věci je sledovat, a pokud máte možnost volby, vybrat si „lacinější“ nemocnici. Některá zařízení už ceny vyvěsila na svůj web.

Pojišťovny se zatím nechtějí příliš vyjadřovat k tomu, kolik by mohlo soukromé pojištění nadstandardů stát, ani jak by měly konkrétní produktové balíčky vypadat. „Především půjde o to, co všechno bude do nadstandardů zahrnuto. To je zatím velká neznámá,“ vysvětluje mluvčí UNIQA pojišťovny. Hovoří se o tom, že cena by mohla být podobná jako u pojištění aut. V nabídce by mohlo být jak pojištění na všechny nadstandardy naráz, tak i menší balíčky konkrétních skupin zdravotních úkonů.

Další velkou (a rozhodující) neznámou pro pojišťovny je, jaký budou mít Češi o nadstandardy zájem. Výzkumy veřejného mínění příliš optimistické nejsou. Z loňského průzkumu agentury Millward Brown pro Lidové noviny dokonce vyplynulo, že nadstandardy hodlá využívat pouze osm procent populace. Dalších třicet sedm procent si je prý dopřeje pouze v případě zákroků v řádu stokorun. Většina ostatních si údajně vystačí se základní péčí hrazenou z veřejného pojištění.

Změní Češi postoj k nadstandardům?

„Existující výzkumy ovšem reflektují současný stav, kdy je v občanech stále zakořeněný pocit, že dostanou nejkvalitnější dostupnou léčbu v podstatě zdarma. Jsme přesvědčeni, že bude-li nadstandard zaveden jako normální součást systému zdravotní péče, vnímání se výrazně změní,“ komentuje Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny. Aktuálně platný výčet nadstandardů podle ní tuto ambici rozhodně nemá. „Jakmile však veřejnost pochopí, že nadstandardy budou běžnou součástí většiny medicínských služeb v ČR, očekáváme výrazné zesílení poptávky po službách komerčních pojišťoven v tomto oboru,“ doplnila Svobodová.

Všechny pojišťovny shodně hlásí, že zkušenosti chtějí čerpat v zahraničí. Například v Rakousku si za soukromé zdravotní pojištění připlácí asi třetina obyvatel. Mají díky tomu nárok na nadstandardní pokoje v nemocnici, výběr lékaře podle vlastní volby, platbu denních dávek v případě nemoci a pokrytí výdajů za doplňkové léčebné procedury.

Jak moc se soukromé zdravotní pojištění vyplatí pojišťovnám?

Propojeno: Aspoň kousek nadstandardu

Zařídí vám návštěvu u doktora bez čekání, poradí vám po telefonu, přidají k názoru vašeho lékaře další odborný názor... Nejsou to tedy přímo lékařské služby, ale spíš služby doplňkové. Dál zatím zákon komerční pojišťovny nepustí. Ale i tohle může někomu dost ulevit...

Pro zodpovězení této otázky můžeme sáhnout po údajích, které nám český trh nabízí již dnes. Rozhodně totiž není pravda, že u nás soukromé zdravotní pojištění zatím neexistuje. Některé pojišťovny v jeho rámci nabízejí například pojištění poplatků za pobyt v nemocnici nebo různé „asistenční služby“. Pojišťovna za vás třeba vyřídí objednání u lékaře v termínu, který vám bude vyhovovat, nebo vám zprostředkuje konzultace zdravotního stavu po telefonu.

Jedná se však spíše o okrajový segment. Podstatně víc pojišťovny vydělávají na soukromém pojištění cizinců ze zemí mimo EU, kteří u nás nemají trvalý pobyt. Ti totiž nemají nárok na služby veřejného zdravotního pojištění a musejí se spoléhat na to, co jim proplatí pojišťovna v rámci soukromého pojištění – tedy pokud vůbec nějaké mají. Pravidla bývají tvrdá. Obsahují celou řadu výluk, které úhradu pojistné události znemožňují. Pokud si cizinec například zlomí roku na své oslavě narozenin a ukáže se, že pozřel nějaký alkohol, musí si ošetření platit ze své kapsy. Na lukrativnost soukromého zdravotního pojištění cizinců upozornila iniciativa ProAlt. Poukázala na zisky, které má z oblasti pojištění cizinců nejsilnější hráč na trhu – Všeobecná zdravotní pojišťovna. Přesná čísla, ze kterých se vám možná protočí panenky:

Zisky VZP ze soukromého zdravotního pojištění

Údaje pocházející z výročních zpráv VZP ukazují rozdíl mezi tím, kolik cizinci zaplatí za pojištění a kolik následně pojišťovna reálně zaplatí za jejich zdravotní péči. Podle iniciativy ProAlt tato čísla ilustrují, kolik z peněz vybraných na pojistném skutečně míří do zdravotnictví. 

Sloupec „vybráno“ představuje částku vybraného pojistného, sloupec „likvidace“ skutečné náklady na „likvidaci pojistných událostí“ (čili na zdravotní péči). Částky jsou uvedené v korunách. Od roku 2009 VZP takto podrobné údaje již nezveřejňuje.

Pojišťování cizinců

tzv. nutná a neodkladná péče

tzv. komplexní péče

rok

vybráno (Kč)

likvidace (Kč)

rok

vybráno (Kč)

likvidace (Kč)

2004

12 549 000

1 692 000

2004

71 056 000

32 161 000

2005

36 419 000

4 412 000

2005

106 983 000

43 861 000

2006

76 590 000

6 847 000

2006

101 613 000

42 479 000

2007

69 975 000

5 331 000

2007

88 513 000

27 379 000

2008

93 888 000

5 652 000

2008

96 899 000

41 922 000

 

Pojištění léčebných výloh při cestách do zahraničí

Pojištění pro případ hospitalizace

rok

vybráno (Kč)

likvidace (Kč)

rok

vybráno (Kč)

likvidace (Kč)

2004

158 846 000

50 128 000

 

 

 

2005

194 850 000

75 491 000

   

2006

188 660 000

64 653 000

2006

787 000

131 000

2007

186 602 000

62 923 000

2007

676 000

78 000

2008

172 168 000

42 058 000

2008

491 000

56 000

zdroj: ProAlt cz

Co se týče pojištění nadstandardů, nelze zatím o nějakém lukrativním byznysu mluvit. Potvrzuje to i analytik společnosti Partners Dušan Šídlo. „Seznam nadstandardních úkonů je aktuálně dosti krátký. Pro komerční pojišťovny jde tak pouze o doplňkovou záležitost. Některé pojišťovny chystají nové produkty například v oblasti asistenčních služeb souvisejících se zdravím, pojištění hospitalizace se zvýšenou dávkou určenou například na zaplacení příplatku za zkušenějšího lékaře či operatéra nebo pojištění druhého lékařského názoru,“ říká Dušan Šídlo. Další rozvoj komerčního pojištění je však otevřený. „Je odkázán na politická rozhodnutí ohledně systému veřejné zdravotní péče,“ shrnuje analytik.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 1. 2012 9:28, Matěj

V případě zavedení lékařských nadstandardů bych o komerčním připojištění možná uvažoval. Odškodní mne ale pojišťovna, když si vyberu operatéra a on nebude daném termínu k dispozici? Mohl bych z toho mít psychickou újmu, když budu v dobré víře, že si platím za to, že mne bude operovat ten nejlepší a nakonec z toho sejde

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2012 19:26, Lubik

Ano, asi jsem to nepochopil, já když mi byl odstraněn zub, tak jsem si výplň zaplatil ve formě můstku zaplatil, zaplatil jsem několik tisíc. A mám ve formě solidarity platit nějakému bezdomovci vyplň? A jakou? Z náhradního kovu nebo ze zlata?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

20. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

Nadstandardy ve zdravotnictví začnou platit od ledna. A konečně se ví, jak budou vypadat. Pokud v rámci bujarého silvestrovského veselí uklouznete na ledu a zlomíte si ruku, budete... celý článek

Národní špehounský registr. Co si o tom myslíte?

1. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Národní špehounský registr. Co si o tom myslíte?

Nový národní zdravotní registr. Mluví se o něm jako o nejbrutálnějším útoku na soukromí občanů v dějinách České republiky. Úřad pro ochranu osobních údajů apeluje na ministra Hegra,... celý článek

Komerční zdravotní pojištění: aspoň trochu nadstandardu

10. 8. 2011 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Komerční zdravotní pojištění: aspoň trochu nadstandardu

Nebaví vás nekonečné hodiny v čekárně u lékaře? Občas pomohou produkty z nabídky některých pojišťoven. Samozřejmě to není zadarmo, a především: počet dveří, které se tak dají otevřít,... celý článek

Kolik si připlatíme na zdravotnictví?

22. 7. 2011 | František Mašek | 7 komentářů

Kolik si připlatíme na zdravotnictví?

Den v nemocnici: 100 místo 60 Kč. Poplatek za recept: 30 Kč bez ohledu na počet léků. Léky do 50 Kč platit ze svého. Vytyčení standardu a nadstandardu. To jsou nejviditelnější body... celý článek

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

5. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 42 komentářů

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

Místo šedesáti korun by se platilo za den pobytu v nemocnici sto korun, kdo chce, měl by mít možnost připlatit si na nadstandardní péči. Tyto i další změny předpokládá chystaná malá... celý článek

Partners Financial Services