Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 20. 12. 2011 | 9 komentářů
Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne
Nadstandardy ve zdravotnictví začnou platit od ledna. A konečně se ví, jak budou vypadat. Pokud v rámci bujarého silvestrovského veselí uklouznete na ledu a zlomíte si ruku, budete si moci připlatit za lehčí sádru. Zaplatit si lepšího doktora ovšem přestane být uplácením nejdřív napřesrok.

Po celoročních diskusích a tahanicích je konečně jasno. Že budeme mít možnost připlatit si za nadstandardní zdravotní péči, víme už od září. Tehdy ji vláda protlačila parlamentem v rámci první fáze zdravotní reformy. Pořád ale nebylo jasné, co přesně to pro nás bude znamenat.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se totiž nemohl rozhodnout, po jakých dávkách nám nadstandardy začne podávat. Není divu. Téma ostře názorově štěpí společnost. Opozice se dokonce obrátila na Ústavní soud. „Poslanci Parlamentu České republiky podali Ústavnímu soudu návrh na zrušení tzv. zdravotnické reformy, která dělí zdravotní péči hrazenou z veřejného pojištění na ‚základní‘ a ‚ekonomicky náročnější‘. Celkem 51 poslanců v čele s Bohuslavem Sobotkou žádá zároveň Ústavní soud o přednostní projednání návrhu,“ uvedla mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová. A dodala, že poslanci jsou přesvědčeni, že napadená ustanovení jsou v rozporu s ústavním pořádkem a s mezinárodními smlouvami o lidských právech a základních svobodách. Za jak dlouho soud vydá verdikt, se nedá odhadnout. Do prvního ledna, kdy vstupuje v platnost první várka nadstandardů, to ale nejspíš nestihne.

Seznam nakonec bude skromný: jen osmnáct položek

18 nadstandardů, za které si můžete od ledna připlatit

  • Sádry: fixační sádrová dlaha (ruka, předloktí), fixační sádrová dlaha (noha, bérce), fixační sádrová dlaha celé ruky, fixační sádrová dlaha celé nohy, fixace zlomeniny klíčku delbetovými kruhy, cirkulární sádrový obvaz (prsty, ruka, předloktí), cirkulární sádrový obvaz celé ruky, cirkulární sádrový obvaz (noha, bérec), cirkulární sádrový obvaz na noze
  • Očkování: proti tetanu, sezónní chřipce, pneumokokovi, tuberkulóze, rakovině děložního čípku, vzteklině
  • Oční čočky: implantace nitrooční čočky (tvrdá, měkká)

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Minulý týden řekl ministr Heger konečné slovo. Nadstandardy chce zavádět pozvolna. Vydal definitivní seznam položek, za které si budou moci zájemci o „kvalitnější péči“ od nového roku připlatit. Zatím jich bude jen osmnáct. Zajímá vás jakých? V první fázi půjde pouze o dražší variantu očkování, sáder a očních čoček. Kompletní výčet najdete v boxu. Paradoxně však na zavedení nadstandardů můžete ušetřit. Dosud to totiž fungovalo tak, že když jste si například při očkování vybrali jinou vakcínu než tu, kterou hradil stát, museli jste si ji taky celou zaplatit. Nově doplatíte pouze sumu, která překračuje limit hrazený pojišťovnou.

O tom, kolik přesně si za „kvalitnější péči“ připlatíte, bude rozhodovat každá nemocnice zvlášť. Ceny se tedy mohou lišit. Například za odlehčenou sádru na ruku si připlatíte zhruba čtyři stovky. Za kvalitnější oční čočky deset až třicet tisíc.

Rok 2012 chce ministerstvo pojmout jako testovací období, které ukáže, jak se nadstandardy osvědčí. „V tuto chvíli předpokládáme, že k dalšímu rozšíření seznamu položek s ekonomicky náročnější variantou péče by mělo dojít až v roce 2013,“ sdělil nám mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Ve hře je například volba operatéra. „Možnost připlatit si za výběr konkrétního lékaře bychom chtěli otevřít v průběhu příštího roku,“ doplnil mluvčí ministerstva. Právě tento návrh rozdmýchává emoce.

Za lepšího doktora se platí už dnes. Ale nenápadně a rovnou do kapsy

Výběr lékaře za příplatek kritizuje například Platforma zdravotních pojištěnců ČR. „Zastáváme názor, že ani dle schválené novely zákona nebudou tyto příplatky legální,“ říká prezidentka platformy Michala Filipová. „Pokud by se zákon v budoucnu změnil tak, aby příplatky umožňoval, považujeme za nutné chránit postavení nepřiplácejících pojištěnců, kteří odvádějí ‚pouze‘ povinné pojistné a činnost systému tak financují,“ komentuje Filipová. Špičkovým lékařům podle ní nic nebrání v tom, aby si zřídili vlastní zdravotnické zařízení bez smluvního vztahu s pojišťovnami, kde mohou poskytovat placenou péči soukromé klientele, aniž jim na to budou přispívat daňoví poplatníci. Základním argumentem kritiků však je, že nejlepší lékaři mají léčit ty nejpotřebnější, nikoli nejbohatší.

Ředitelé nemocnic naopak chystané hlubší změny převážně kvitují. Znamená to pro ně totiž víc peněz, které řadě českých nemocnic zoufale scházejí. Někteří ředitelé navíc dodávají, že možnost příplatku za konkrétního operatéra může pozitivně motivovat i samotné doktory – budou se víc vzdělávat a víc na sobě pracovat, aby byli stejně žádaní jako jejich úspěšní kolegové.

Příplatek za lepšího lékaře vlastně není nic nového pod sluncem. V reálu k žádné velké změně nedojde. Pouze se legalizuje to, o čem všichni dávno vědí. Třeba za nadstandardní péči od svého porodníka ženy platí běžně. Sumy se údajně pohybují zhruba v rozmezí pěti a patnácti tisíc. Ovšem strkají se v obálkách nenápadně přímo do lékařovy kapsy.

Propojeno: nejdražší potomci

Potomek vám řádně provětrá peněženku už před svým narozením. A nejde jen o očekávané výdaje, jako je nákup výbavičky, postýlky či kočárku. Za co všechno můžete (a nemusíte) vydat celkem až desetitisíce? Vícerozměrné snímky z ultrazvuku, profesionální průvodkyně porodem, epidurální analgezie, úplatek porodníkovi...

 

Dítě – průvan v peněžence. A to už před narozením

Uplácení ve zdravotnictví je v Česku naprosto běžnou praxí už od dob komunismu. Pacienti se to sice snaží dělat diskrétně, ale na rozdíl od jiných druhů korupčního jednání se za to vůbec nestydí. Někteří to dokonce považují za určitou slušnost. Setkal jsem se dokonce s případy, kdy lidé říkali, že by se styděli, kdyby ty peníze doktorovi nedali,“ potvrdil nám pražský chirurg, který nechtěl být jmenován. Právě o výběr konkrétního chirurga a ortopeda je hned po porodníkovi mezi pacienty největší zájem.

Podle ministra Hegera budou ceny za výběr konkrétního lékaře tržní. Určovat si je budou samy nemocnice. Regulovat se podle ministra začnou, až kdyby se příliš zvrhly. Za lepšího nebo zkušenějšího operatéra si podle dnešních dohadů připlatíte zhruba stejnou sumu, jaké dosahují úplatky – tedy pět až patnáct tisíc.

Připlácení za lepšího doktora ale může přinést řadu potíží. Co kdyby se všichni pacienti rozhodli, že chtějí, aby je operoval přednosta kliniky? Trávil by na sále dvacet čtyři hodin denně, zatímco ostatní by se nudili na „sesterně“. Jako zbytečné se jeví i to, aby špičkoví lékaři operovali banální zákroky. I ministerstvo proto přiznává, že konkrétní pravidla připlácení za výběr lékaře ještě bude třeba doladit.

Dražší se nutně nerovná lepší

Anketa

Jak se vám líbí dosavadní seznam „nadstandardů“?

Každopádně ne vždy platí, že dražší rovná se efektivnější a vhodnější. Na to ostatně lékaři upozorňují už u prvního seznamu nadstandardních položek, který začíná platit od ledna. Dražší materiály totiž nejsou pro každého. A vůbec nezáleží na tom, že peněz máte dost. Někomu zkrátka udělají stejnou nebo lepší službu levnější varianty, hrazené pojišťovnou. Pokud na Silvestra upadnete na ledě, měli byste zvážit i to, který gyps si na svou zlomeninu vyberete. Dražší varianta je sice lehčí a méně objemná, ale podle lékařů se může opotřebovat stejně rychle jako sádra, a především pod ní kůže hůř dýchá.

Další „vlna nadstandardů“ nás pravděpodobně čeká až v roce 2013. Na seznamu by se mohly objevit například zákroky mimo ordinační hodiny, dražší kyčelní klouby, odstranění křečových žil laserem, speciální cévní protézy nebo císařský řez na přání rodičky. Nejdřív si ale budeme muset počkat, jak se osvědčí první várka. Teprve pak ministerstvo rozhodne, co bude dál.Jinou novinkou ve zdravotnictví, která nedávno vstoupila v platnost, je zvýšení regulačních poplatků. Od prvního prosince už pacienti za den v nemocnici platí místo dřívějších šedesáti korun rovnou stovku. O všech dalších změnách ve financování zdravotnictví vás budeme včas informovat. Jak se vám líbí ty dosavadní?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 12. 2011 18:36, jezevec

Pokud opravdu věříte tomu, že pan primář bude operovat bezdomovce v ohrožení života, protože potřebuje profesionánější péči - zatímco na podnikatele chřestícího měšcem, na banální operaci, se budou učit medikové, protože na tom zas tak špatně není - - - pokud opravdu věříte tomu, že na kvalitní péči se "nic nepřiplácí", že je opravdu dostupná pro všechny a bez rozdílu, že se včas dostanou na to správné vyšetření k dostatečně erudovanému lékaři, a o možnostech této péče vůbec dozví - - - pak vítej, z marsu, potvůrko podivná.
Může se nám to nelíbit, můžeme s tím i nesouhlasit, můžete strejdu jezevce mínusovat - ale to je asi tak všecho, co se dá proti tomu dělat.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 12. 2011 11:23, jezevec

Ale vždyt dělení dostupnosti péče na bohaté a chudé existuje a existovala. Definice nadstandardů jen odstraní část korupce, že se úplatky přesunou do poplatků. Nebo si snad opravdu myslíte, že bohatý podnikatel má dnes stejnou lékařskou péči jako bezdomovec, že si nepřiplácí na lepší diagnostiku, kvalitnější léky, šetrnější postupy, a nevybírá si (za všimné do kapsy) doktora? Úroveň lékařství je už dávno ve stádiu, kdy není možné ho zaplatit pro všechny.
Nadstandardy, samozřejmě i v kvalitě péče, jen zviditelní a zlegalizují stávající stav, a přidají trochu peněz do bezedného systému. Není to dobré, ale je to lepší než korupce.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Národní špehounský registr. Co si o tom myslíte?

1. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Národní špehounský registr. Co si o tom myslíte?

Nový národní zdravotní registr. Mluví se o něm jako o nejbrutálnějším útoku na soukromí občanů v dějinách České republiky. Úřad pro ochranu osobních údajů apeluje na ministra Hegra,... celý článek

Nelíbí se vám u zdravotní pojišťovny? Vyměňte ji hned! Čas máte do konce listopadu

24. 11. 2011 | Dušan Šídlo | 14 komentářů

Nelíbí se vám u zdravotní pojišťovny? Vyměňte ji hned! Čas máte do konce listopadu

Na trhu zdravotního pojištění je pěkně rušno. Pojišťovny se přetahují o klienty a v zápalu konkurenčního boje došlo už i na pomluvy. Koho totiž uloví do konce listopadu, ten jim jen... celý článek

Komerční zdravotní pojištění: aspoň trochu nadstandardu

10. 8. 2011 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Komerční zdravotní pojištění: aspoň trochu nadstandardu

Nebaví vás nekonečné hodiny v čekárně u lékaře? Občas pomohou produkty z nabídky některých pojišťoven. Samozřejmě to není zadarmo, a především: počet dveří, které se tak dají otevřít,... celý článek

Kolik si připlatíme na zdravotnictví?

22. 7. 2011 | František Mašek | 7 komentářů

Kolik si připlatíme na zdravotnictví?

Den v nemocnici: 100 místo 60 Kč. Poplatek za recept: 30 Kč bez ohledu na počet léků. Léky do 50 Kč platit ze svého. Vytyčení standardu a nadstandardu. To jsou nejviditelnější body... celý článek

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

5. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 42 komentářů

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

Místo šedesáti korun by se platilo za den pobytu v nemocnici sto korun, kdo chce, měl by mít možnost připlatit si na nadstandardní péči. Tyto i další změny předpokládá chystaná malá... celý článek

Partners Financial Services