Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 20. 12. 2011 | 9 komentářů
Nadstandardy ve zdravotnictví začnou platit od ledna. A konečně se ví, jak budou vypadat. Pokud v rámci bujarého silvestrovského veselí uklouznete na ledu a zlomíte si ruku, budete si moci připlatit za lehčí sádru. Zaplatit si lepšího doktora ovšem přestane být uplácením nejdřív napřesrok.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 12. 2011 18:36, jezevec

Pokud opravdu věříte tomu, že pan primář bude operovat bezdomovce v ohrožení života, protože potřebuje profesionánější péči - zatímco na podnikatele chřestícího měšcem, na banální operaci, se budou učit medikové, protože na tom zas tak špatně není - - - pokud opravdu věříte tomu, že na kvalitní péči se "nic nepřiplácí", že je opravdu dostupná pro všechny a bez rozdílu, že se včas dostanou na to správné vyšetření k dostatečně erudovanému lékaři, a o možnostech této péče vůbec dozví - - - pak vítej, z marsu, potvůrko podivná.
Může se nám to nelíbit, můžeme s tím i nesouhlasit, můžete strejdu jezevce mínusovat - ale to je asi tak všecho, co se dá proti tomu dělat.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 12. 2011 11:23, jezevec

Ale vždyt dělení dostupnosti péče na bohaté a chudé existuje a existovala. Definice nadstandardů jen odstraní část korupce, že se úplatky přesunou do poplatků. Nebo si snad opravdu myslíte, že bohatý podnikatel má dnes stejnou lékařskou péči jako bezdomovec, že si nepřiplácí na lepší diagnostiku, kvalitnější léky, šetrnější postupy, a nevybírá si (za všimné do kapsy) doktora? Úroveň lékařství je už dávno ve stádiu, kdy není možné ho zaplatit pro všechny.
Nadstandardy, samozřejmě i v kvalitě péče, jen zviditelní a zlegalizují stávající stav, a přidají trochu peněz do bezedného systému. Není to dobré, ale je to lepší než korupce.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

21. 12. 2011 18:28 | KarelT

Ono tady spíš než o nadstandard (v tom bych neviděl až takový problém) jde o postupnou kompletní privatizaci veškeré zdravotní péče - pojišťovny, nemocnice, laboratoře, atd. Prostě ve zdravotnictví se točí obrovské peníze, tak se lobbisté činí. Jenže přílišná komercionalizace zdravotnictví vytváří dle méno názoru složitou spleť propojení a různých zájmů zvyšujích náklady, navíc drtivá větši lidí nemá šanci vidět dovnitř. On je už zarážející rozdíl mezi poměrem HDP vynakládaným na zdravotnictí třeba mezi Německem a USA (přitom kvalita péče je srovnatelná). A jen tak mimochodem, výdaje farmaceutických firem jsou mnohem větší na marketing, než na vývoj léků. Takový je prostě princip trhu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2011 11:26 | Jarouš

Jsme pro stanovení nadstandartů. Domníváme se,že zrušení zdrvotnické reformy je nesmysl.Nadstandarty však musí být dobře promyšlené.Rozhodováním je třeba pověřit lékaře odborníky.Źádný z nich by úmyslně nepoškodil své pacienty ani by nechtěl porušovat mezinárodní lidská práva. Ve zdravotnictví je však třeba šetřit jako všude jinde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2011 19:55 | DXDJ

Máš 100% pravdu, ale určitým lidem to nemá cenu vysvětlovat. Často jsem si už za nelegální nadstandart připlácel nebo se léčil v soukr. nemocnicích. Jestli si někdo myslí, že nyní dostává tu nejlepší péči, tak je to velký omyl. Když se se stejným problémem léčím na pokladnu nebo 100% za své peníze je v kvalitě rozdíl jako mezi dnem a nocí!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2011 18:36 | jezevec

Pokud opravdu věříte tomu, že pan primář bude operovat bezdomovce v ohrožení života, protože potřebuje profesionánější péči - zatímco na podnikatele chřestícího měšcem, na banální operaci, se budou učit medikové, protože na tom zas tak špatně není - - - pokud opravdu věříte tomu, že na kvalitní péči se "nic nepřiplácí", že je opravdu dostupná pro všechny a bez rozdílu, že se včas dostanou na to správné vyšetření k dostatečně erudovanému lékaři, a o možnostech této péče vůbec dozví - - - pak vítej, z marsu, potvůrko podivná. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím i nesouhlasit, můžete strejdu jezevce mínusovat - ale to je asi tak všecho, co se dá proti tomu dělat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2011 16:34 | Míra

V některých zdravotnických zařízeních je standardem nepromočená matrace a cizokrajný personál neovládající český jazyk včetně slušné vychování.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2011 16:04 | Nox

Muj odhad je tak 10-20 let, nez bude standardem urna a zbytek se bude doplacet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2011 11:30 | Matěj

To je jen jedna a méně podstatná část pravdy. Ta zásadní je, že když to člověk opravdu potřebuje, tak nic nepřiplácí a je mu poskytnuta nejlepší dostupná lékařská péče. O čem hovoříte Vy, strašně zjednodušuje problém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2011 11:23 | jezevec

Ale vždyt dělení dostupnosti péče na bohaté a chudé existuje a existovala. Definice nadstandardů jen odstraní část korupce, že se úplatky přesunou do poplatků. Nebo si snad opravdu myslíte, že bohatý podnikatel má dnes stejnou lékařskou péči jako bezdomovec, že si nepřiplácí na lepší diagnostiku, kvalitnější léky, šetrnější postupy, a nevybírá si (za všimné do kapsy) doktora? Úroveň lékařství je už dávno ve stádiu, kdy není možné ho zaplatit pro všechny. Nadstandardy, samozřejmě i v kvalitě péče, jen zviditelní a zlegalizují stávající stav, a přidají trochu peněz do bezedného systému. Není to dobré, ale je to lepší než korupce.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2011 9:20 | Matěj

V zásadě bych proti zavádění nadstandardů nic neměl, pokud by bylo jasně nastaveno, že se bude připlácet skutečně jen za věci, které pacientovi mírně zvýší komfort a ne za věci, které zefektivní léčebný proces. Tomu ovšem v podmínkách české politiky nevěřím. Spíš se bojím, že spíše než o svobodnou volbu pacientů a zkvalitnění péče legální cestou půjde o bitvy lobbistů, kdo si z toho více urve. A co si myslet o správném vymezení toho, co je standard a nadstandard, když se zatím dnes neumí shodnout ani na tom, jestli nadstandardy mají určovat politici nebo lékaři? V podmínkách naší politické kultury jen otvíráme pandořinu skříňku dělění lékařské péče pro bohaté a chudé
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Pelcl

podnikatel, GZ Digital Media

Petr Dvořák

ředitel České televize

Zdeněk Pelcl
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Petr Dvořák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services