O daně z úroků ze zahraničí se stát připravit nenechá

O daně z úroků ze zahraničí se stát připravit nenechá
České finanční úřady mají velmi dobrý přehled, kolik Češi vydělali na bankovních úrocích či na úrocích z dluhopisů v zahraničí. Pokud tyto příjmy poplatník nepřizná v daňovém přiznání, finanční úřad mu to rázně připomene.

Mít peníze v německé bance bylo pro řadu Čechů ještě na podzim atraktivní. Německototiž garantovalo, že v případě krachu banky dostane klient zpátky všechny peníze. Účet v zahraniční bance, ať už běžný či spořící, ovšem s sebou nese také povinnost zdanit úroky, které banka z vložených peněz klientovi připsala. Kdo úroky ve svém daňovém přiznání neuvede, bude mít velké problémy s finančním úřadem. Ten ví velmi dobře, kdo si na jaké úroky v evropských bankách přišel a jak velkou část z nich má odvést státu.

Ve většině evropských států banky nedaní úroky vyplácené cizincům. Místo toho pošlou hlášení domovskému finančnímu úřadu, kolik cizinci vyplatily. Toto pravidlo se týká i příjmů ze zahraničních vládních dluhopisůči podílových fondů, jejichž majetek je alespoň ze čtyřiceti procent tvořen dluhovými instrumenty. Cizinec připsané úroky vykáže v daňovém přiznání a zdaní je. V Česku sazbou 15 procent.

Jen několik zemí, jako například Belgie, Lucembursko, Rakousko či Švýcarsko, „donášení“ na bankovní klienty nepraktikuje. Úroky jim tamní banky rovnou zdaní a tři čtvrtiny sražené částky pošlou jako daň do státu, odkud klient pochází. Tato srážková daň nyní činí 20 procent a od poloviny roku 2011 to bude 35 procent. Čech, který má úspory v Rakousku tak na daniprodělá, protože doma by úroky zdanil pouze 15procentní sazbou. Může ovšem takto zaplacenou daň na konci roku vyúčtovat v daňovém přiznání a úroky zdanit českou sazbou.

Tato pravidla stanoví evropská směrnice 2003/48/EC o zdanění příjmů z úspor ve formě úroků. Pod pojmem úrokové platby se schovávají úroky z dluhových závazků, tedy z vkladů na bankovních účtech, z podnikových i vládních dluhopisů. Definice je rozšířená i na neúročené dluhopisy, které se prodávají se slevou a úrok je brán jako rozdíl mezi nákupní a nominální (jmenovité) hodnotou. „V průběhu tří let účinnosti Směrnice česká daňová správa do zahraničí zasílala od 60 do 115 tisíc záznamů ročně. Přičemž jeden záznam představuje jednu platbu příjmů úrokového charakteru,“ vypočítává Zuzana Chocholová, mluvčí Ministerstva financíČR, kolik hlášení o úrokových příjmech cizinců Česko poslalo do ostatních evropských zemí.

Prosazování směrnice, která se vztahuje pouze na fyzické a nikoli na právnické osoby, nebylo jednoduché. Na jedné straně stály státy, které na daních z úroků vyplacených v zahraničí tratily. Takových je v Evropské unii většina. Příkladem za všechny může být Velká Británie. BBC se odvolává na studii, která vyčísluje daňové úniky vyplývající ze zneužívání daňových rájů občany této země na 18,5 miliardy liber (zhruba 587 miliard korun). Proti této regulaci se naopak ohradilo Rakousko, Lucembursko a Belgie, pro něž je bankovní tajemství důležitým pilířem ekonomického systému. Byly ji ochotny přijmout pouze za předpokladu, že platnost směrnice bude smlouvami rozšířena i na evropské daňové ráje, které nejsou členy Evropské unie (Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Andorra, San Marino), a závislá a přidružená území Velké Británie a Nizozemí.

„Návrh, který nakonec získal politickou podporu celé unie, je označován za kompromis kompromisů,“ komentuje výsledek Josef Jílek v knize Finanční trhy a investování.Naráží na to, že Rakousko, Lucembursko a Belgie a většina nečlenských států, na které se dohoda vztahuje, si udrží bankovní tajemství, ale vklady cizích občanů zdaní sazbou 20 procent (od 30. června 2011 dokonce 35 procent).

Zdanění úroků z účtů či z dluhopisů v evropských zemích

Kdo úroky hlásíKdo úroky sám zdaní
Česká republikaBelgie
DánskoLucembursko
EstonskoRakousko
FinskoŠvýcarsko
FrancieAndorra
IrskoLichtenštejnsko
ItálieMonaku
KyprSan Marino
LitvaBritské Panenské ostrovy
LotyšskoGuernsey
MaďarskoOstrov Man
MaltaJersey
NěmeckoNizozemské Antily
NizozemskoTurks a Caicos
Polsko
Portugalsko
Řecko
Slovensko
Slovinsko
Španělsko
Švédsko
Velká Británie
Anguilla
Aruba
Kajmanské ostrovy
Montserrat
Zdroj: Česká daňová správa

Za první období vybírání srážkové daně, v druhé půlce roku 2005, poslalo Švýcarsko státům EU 103 milionů švýcarských franků. O rok později za celý rok 2006 se jednalo o částku 402,5 milionů franků (zhruba 760 milionů korun). Celkově za rok 2006 dostaly evropské státy od bank, které daň samy sráží, 500 milionů euro(14 miliard korun). Daň, o kterou se snížil vkladatelům úrok v zahraniční bance, si mohou odečíst z daňové povinnosti v domácí zemi. Nedá se tedy hovořit o čistém zisku pro státní rozpočet.

Vzhledem například k odhadu, který publikovala BBC o únicích ve Velké Británii, a číslům ze Švýcarska se nedá očekávat, že směrnice bude řešením na všechny problémy. „Fyzická osoba se může vyhnout této směrnici tím, že založí společnost, do níž peníze převede a poté je uloží v bance,“ poukazuje Jílek na slabinu směrnice, která se nezabývá právnickými osobami. Evropská unie reagovala v roce listopadu 2008 schválením návrhu dodatku k této směrnici. Evropská komise chce nově uložit informační povinnost trustům a zahrnout do definice úrokového příjmu i výnosy z některých finančních derivátů a produktů životního pojištění, které mají dluhový charakter.

Jaké máte zkušenosti se zdaněním úroků v zahraničí? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 3. 2009 12:11, P.C.

To je zajímavé, nikde ani poznámka o tom, jak nás stát nehorázně okrádá. Takže postupně - uložím do banky již nejednou zdaněné peníze, úrok v bance se odvíjí od státem vyhlašovaných sazeb, které jsou vždy nižší, než oficiálně uváděná inflace, ale abych náhodou nevydělal moc, stát tento zlodějský úrok ještě zdaní... A běda, kdybych tu daň z úroku nezaplatil - budu perzekuován a uvězněn. Není to náhodou státem posvěcená loupež?

To, že se z vybraných daní polovina rozkrade, už je jen vedlejší efekt téhle mašinérie. To, že se nemohu podrobně dovědět, jak se s našimi daněmi nakládá, mne jen utvrzuje v tom, kdo je tu ten největší lump a zloděj.

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 3. 2009 17:28, DPH - VAT

1) Vaše "již nejednou zdaněné" peníze, uložené v bance, nikdo nezdaňuje. Zdaňuje se úrok z nich.
2) Úrok v komerčních bankách není vždy nižší, než oficiálně uváděná inflace.
Proti současné podobě daní lze mít mnoho námitek, ale zrovna zdanění úroků - a s ním související pokusy o mezinárodní spolupráci - nepatří k nejhorším. Inkaso daní je zde rychlé a levné (srážková daň) atd.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy podávají daňové přiznání studenti

26. 2. 2009 | Petr Čermák | 5 komentářů

Kdy podávají daňové přiznání studenti

Každý pracující student má práci jako vedlejší činnost, z čeho plynou výhody pro případné placení sociálního a zdravotního pojištění. Stát také zvýhodňuje studenty speciální slevou... celý článek

I bez společného zdanění manželů může rodina vydělat

24. 2. 2009 | Eva Sovová | 28 komentářů

I bez společného zdanění manželů může rodina vydělat

Společné zdanění manželů, na kterém vydělávaly rodiny, kde se příjmy manželů výrazně lišily, skončilo. Letos musí oba podat vlastní přiznání k dani. I tak ale zaplatí na dani méně než... celý článek

OSVČ letos nemusí platit minimální daň

19. 2. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

OSVČ letos nemusí platit minimální daň

OSVČ, kteří letos vykážou ztrátu, již neplatí minimální daň. Paušální výdaje jsou pohodlným odpočtem nákladů. Kdo uplatní výdaje z účetní evidence, odevzdává také účetní závěrku. Část... celý článek

Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí

17. 2. 2009 | Petr Čermák | 8 komentářů

Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí

Příjem z prodeje akcií, dluhopisů, certifikátů či podílových listů daní drobný investor pouze v případě, že je drží po dobu kratší než šest měsíců. Dividendy ani přijaté úroky zdanit... celý článek

Partners Financial Services