Stranám dáme půl miliardy ročně, další stamiliony mají „za volby“. Komu pošlete svoji stovku?

Rozhodujete se, komu hodit na konci října hlas? Vedle programu, splnitelných i nesplnitelných slibů, ideálů, hry se starým zklamáním a novou nadějí, půjde taky o peníze. Vaše peníze. Víte, kolik jsme loni nastrkali do kapes, měšců a pokladnic stranických struktur? Kterou stranu erár krmí nejštědřeji? A víte, jakou cenu má jeden hlas – třeba ten váš?
Stranám dáme půl miliardy ročně, další stamiliony mají „za volby“. Komu pošlete svoji stovku?

Půl miliardy. Tolik jsme loni poslali ze státní kasy do kas a kasiček českých politických stran. Aby měly na činnost. Podělilo se jich celkem dvacet dva – tedy všechna uskupení, která mají nějaké zastoupení v Parlamentu, na pražském magistrátu a v krajských zastupitelstvech. Velikosti hromádek se hodně lišily. Nejvíc spolkl měšec oranžové růže, sociálním demokratům loni z eráru připadlo přes sto šedesát milionů korun. ODS 119 milionů, komunistům 65 milionů, TOP 09 dostala 53 milionů, Věci veřejné 30 milionů, KDU-ČSL 29 milionů. Z ostatních jen namátkou: Zemanovci (SPOZ) devět milionů, Suverenita – Strana zdravého rozumu zhruba sedm a půl milionu, Strana zelených necelých sedm set padesát tisíc, Česká pirátská strana 213 tisíc. Podrobnější údaje za všechny odměněné partaje najdete na webu Ministerstva financí.

Málo, tak akorát, nebo moc?

Abyste měli lepší představu. Každá partaj, která pokoří brány Poslanecké sněmovny, dostává od státu stálý příspěvek deset milionů ročně. Ta, která ve volbách získá tři procenta, dostává ročně šest milionů – a za každou desetinku procenta navíc pak inkasuje dalších dvě stě tisíc. Strop tvoří zmiňovaných deset milionů.

Jenže to pořád není dost. Na hlavu každého senátora nebo poslance dostává strana dalších 855 tisíc ročně. Na člena krajského zastupitelstva nebo zastupitele z pražského magistrátu 237 tisíc. Což přirozeně nijak nesouvisí s tím, že poslanci, senátoři a zastupitelé dostávají normálně plat (v případě ústavních činitelů vylepšený o štědré náhrady). A že stát hradí provoz Parlamentu, jakož i sídel krajských zastupitelstev.

nezadržitelný růst životní úrovně

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

J. Radová, P. Dvořák, J. Málek: Finanční matematika pro každého

Osmé, aktualizované vydání osvědčené publikace vysvětluje základní matematické postupy, které jsou spojeny s nejvýznamnějšími finančními produkty a instrumenty. Hlavními výhodami jsou stručnost a výstižnost knihy. Je vhodná jak pro začátečníky, kteří se chtějí seznámit se základními finančními výpočty, tak pro pokročilejší, hledající vysvětlení i složitějších finančněmatematických postupů.

Dejte do obálky stovku. A zvažte, jak ji nadepíšete

Může být tedy celkem užitečné uvědomit si, že šance svého druhu má i partaj, která nakonec na angažmá ve Sněmovně nedosáhne. Získat aspoň tři procenta, znamená mít příštích pár let šest milionů ročně jistých – a tedy mítza co pracovat. Případně „pracovat“.

Dosud ovšem byla řeč pouze o takzvaných příspěvcích na činnost. Vedle toho politické strany inkasují také příspěvek na úhradu volebních nákladů známý jako příspěvek na hlas. A to nad rámec výše zmíněné půlmiliardy.

Všímáte si, že vašemu favoritovi předvolební průzkumy nepřejí? Máte strach, že váš hlas přijde nazmar, že budete volit jen pánubohu do oken? Ve skutečnosti to můžou být právě předvolební průzkumy, které některé menší strany zaříznou.

Pětiprocentní hranice hlasů sice dotyčné straně otevírá dveře do Sněmovny, není ovšem zdaleka jediná, která se počítá. O té tříprocentní už jsme si řekli výš. Jenže ani ta není poslední.

Zkuste se podívat na svou volbu jinak. Představte si, že volební lístky necháte doma. Místo toho do obálky strčíte stovku, zalepíte ji a nadepíšete adresáta: politickou stranu, která si váš příspěvek skutečně zaslouží a která ho dokáže účelně využít. Politická strana, hnutí nebo koalice, která ve volbách do Sněmovny získá aspoň 1,5 procenta z celkového počtu platných hlasů, dostane od státu za každý obdržený hlas stovku.

I volit losera tedy může mít svou logiku. Pokud strana získá aspoň procento a půl, váš hlas nepropadne. A kolik jednotlivé partaje inkasovaly (v rámci příspěvků na hlas) po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010?

Politická strana

Příspěvek v Kč

ČSSD

115 526 700

ODS

105 779 200

TOP 09

87 383 300

KSČM

58 976 500

VV

56 912 700

KDU-ČSL

22 971 700

SPO Zemanovci

22 652 700

Suverenita – blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu

19 214 500

Strana zelených

12 783 100

Celkem

502 200 400

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Vlastně už posledně to v rubrice Co si o tom myslíte? bylo o volbách, přesněji o návrhu ODS udělat ze tří přestupků trestný čin.

Vypadá to, že člověk, který v diskuzi pod článkem navrhoval třikrát a dost změnit na třikrát a zastřelit, to myslel vážně. Radši jsme nejlepšího debatéra nevybírali a knížku schováme pro toho, kdo přijde s obzvlášť zajímavým příspěvkem do dsikuze pod tímto textem.

Naši hospodáři

Úvahy o tom, zda není erár k politickým stranám až příliš štědrý, nebo zda by jim naopak neměl ještě přidat – aby nemusely v takové míře spoléhat na dárce a sponzory, kteří leckdy mohou čekat protislužbu, by si asi žádalo rozsáhlou analýzu a vydalo by to na dlouhou debatu – do které se v diskuzi pod článkem přirozeně můžete směle pustit, budeme za to rádi. Od nás jen drobný postřeh na závěr. Z výročních zpráv politických stran za loňský rok vyplývá, že jim ani injekce ze státní kasy nestačí. Hospodaření největších stran loni skončilo v minusu. Opět jen přehledově. ODS loni minus čtyřicet tři milionů, TOP 09 minus 19 milionů, ČSSD minus šestnáct milionů. Vedle provozních nákladů se na výsledku ze všeho nejvíc podepsaly výdaje na volby – rozumějte na kampaň. V plusu loni ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně podle výročních zpráv skončily jen Věci veřejné (plus 2,3 milionu), LIDEM (plus milion a čtvrt) a KSČM (plus čtyřicet dva tisíc).

Volebních strategií, taktik a argumentů, které mohou vaši letošní volbu ovlivnit, je nespočet. My jsme chtěli přispět dalším z nich. To, že jsou šance vašeho favorita na prolomení brány Poslanecké sněmovny mizivé, ještě neznamená, že hlasovat pro něj nemá cenu. Co myslíte? Dává stát politickým stranám málo, tak akorát nebo moc? A komu svou stokorunu hodíte vy? Své názory a postřehy pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

5. 1. 2014 12:14 | Aladin

Omlouvám se, ale já vůbec nechápu, proč by se měly politickým stranám vyplácet nějaké příspěvky. Chápal bych platby lidem, kteří skončí s ostatními aktivitami včetně pracovního poměru a věnují svůj čas výhradně politice, dělají co mohou pro blaho státu a ne svoje blaho a blaho svých rodinných příslušníků a svých známých. Těmto bych opravdu slušně zaplatil. Ovšem v případě selhání také velmi tvrdě postihl.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2013 16:40

Nijak nová myšlenka, ale pořád svěží.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2013 12:32 | Stanislav Seďa

Maximální souhlas s Vaším hodnocením. Změnit politický systém, dát prostor odborníkům, ať už právníkům, ekonomům apod. aby osobně zastupovali určitý územní celek, případně mít možnost je odvolat, když nebudou plnit svůj předvolební program !!! Snížit počet poslanců, senátorů, vláda může mít klidně 7-9 ministerstev max. Referendum jako jediné konečné řešení palčivé otázky. A hlavně nechat pracujícím lidem jejich příjmy a nedanit zdaněné !!!!!
IRVMM
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2013 23:30 | Marci

Politické strany by měly být finančně podporovány svými voliči či příznivci svobodně. Musela by se vést evidence těchto přispěvatelů a výše příspěvků, aby nedocházelo k "praní peněz" nebo k "úplatkářství". Proč mají ostatní doplácet ze svých daní na nějaké malé strany či uskupení, které ani neprošly do PS či Senátu?!
A jak k tomu přijdou ti, co nebyli volit? Proč se politikům, kromě vysokých platů a vedlejších příjmů /za špatnou práci/ musí ročně platit tolik peněz na "špinavou politickou kulturu"?! Všichni jsme znechuceni tímto divadlem, které nám politici přes 23 let hrají!!!
I když se obsadí jiní "herci", je to stále jen špatná nechutná hra.
Kdo se dostane při volbách do PS, dát stranám po 300 000,- Kč a jinak nic!!!!! Ostatní strany mají holt smůlu!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2013 22:42 | jezevec

na té stokoruně by se dala postavit drobná reforma voleb i financování politických stran:
každý volič by dostal spolu s hlasovacími lístky stokorunu. kdo by si jí nechal, nemohl by už volit. kdo by jí vložil do obálky spolu se svým hlasovacím lístkem, jeho hlas by tím zvalidoval a strana by dostala tu stokorunu. aspoň tu jednu, bez diskriminace malých stran.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2013 20:50 | Rodsmis

Velmi poučný a dobře napsaný příspěvek. Ukazuje mimo jiné na co nebo pro koho má (nejen) tenhle náš současný tzv.liberální kapitalismus stále dost peněz. I přes to, že státní dluh stále trvale narůstá a prostý občan nevím komu vlastně dluží. A musíme teda šetřit. Třeba na zdravotnictví na školství a uskrovnit se musí hlavně ti méně vydělávající, nemocní, důchodci. A těm ještě si přivydělávajícím důchodcům sebere Kalousek stále ještě 2 tisíce měsíčně. Strany tzv. politické a zastupitelská demokracie... to je vynález. Rozděl a panuj.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2013 19:43 | Jindřich FUTERA

PODPOROVAT TAKOVÉ MNOŽSTVÍ SPOLKŮ VELKÝCH JAKO "LIDEM" APOD., JE HOLÝM NESMYSLEM! NA TO SNAD DANĚ NEPLATÍME! STEJNĚ TAK VĚŘÍCÍ BY SI SVOJE AKTIVITY MĚLI FINANCOVAT SAMI A NE SI NÁROKOVAT NĚCO PŘED PŮL STOLETÍM, CO STEJNĚ NABYLO JEJICH!(to by se mimochodem ještě mělo pořádně vyšetřit!) NEJSILNĚJŠÍCH 3 - 5 STRAN BY MOHLO NĚJAKÝ PŘÍSPĚVEK OD STÁTU DOSTAT, ALE JEN PŘI ROZJEZDU. POSLANCI BY KLIDNĚ MOHLI CHODIT DO PRÁCE A NA JEDNÁNÍ SE UVOLŇOVAT!?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2013 17:19 | Pavel

Zeleným sice již přispíváte v každé faktuře za elektřinu, ale co se dá dělat. Boj s blbostí je marný.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2013 10:27 | eďa

Plný souhlas. Ať si lidi vládnou konečně sami. A všechny ty vyžírky a pol. gaunery je třeba dodanit a zaměstnant odpovídajícím způsobem za vlastizradu a záškodnictví.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2013 10:01 | Mat

Každý občan nechť si sám svobodně určí které straně svojí stovkou přispěje. Já přispěji ZELENÝM, současné jediné rozumné alternativě současným kmotrům a novým rádoby pididiktátorům.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2013 7:44 | Samuel

Dobrý den,
myslím, že stejně jako mě, tak i ostatní občany tohoto státu musí šokovat, kolik finančních prostředků je vynaloženo ze státní kasy do všech možných stran. Nevím, jestli je tato vymoženost zakotvena v ústavě nebo v některém zákoně, ale podle selského rozumu by financování stran mělo být čistě v réžii samotných straníků. Osobně důrazně odmítám financovat všechny strany tohoto státu. Celá tato záležitost by měla být řešena prostřednictvím referenda.
Hezký den
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 11 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Ivan Bartoš a Česká pirátská strana

9. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Ivan Bartoš a Česká pirátská strana

Poslední říjnový víkend nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Zjišťujeme ekonomické a finanční postoje stran, které se ucházejí o vaše hlasy a správu peněz našich vezdejších.... celý článek

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Petr Mach a Strana svobodných občanů

8. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 53 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Petr Mach a Strana svobodných občanů

Poslední víkend tohoto měsíce – 25. a 26. října – nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Zjišťujeme ekonomické a finanční postoje stran, které se ucházejí o vaše hlasy a... celý článek

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Jan Mládek a ČSSD

7. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Jan Mládek a ČSSD

Poslední víkend tohoto měsíce – 25. a 26. října – nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Peníze.cz přichystaly rychlý ekonomicko-finanční dotazník pro strany, které se ucházejí... celý článek

Proč a jak volíme: Marketing, marketing a zas jen marketing

7. 10. 2013 | Petr Hampl | 11 komentářů

Proč a jak volíme: Marketing, marketing a zas jen marketing

Parlament ovládne ten, kdo dokáže sehnat nejvíc peněz a pořídit za ně takovou kampaň, která nejvíc odpovídá tomu, co voliči chtějí slyšet. Volič tomu odmítá věřit, má přece svoji hlavu.... celý článek

Očima expertů: Vyplatilo by se změnit volební systém?

12. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Vyplatilo by se změnit volební systém?

Pomohla by naší politické scéně, respektive naší zemi, změna volebního systému? Přečtěte si, co si myslí šéf Transparency International David Ondráčka, aktivista Matěj Hollan, sociolog... celý článek

Partners Financial Services