Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Jan Mládek a ČSSD

Ondřej Tůma | rubrika: Dotazník | 7. 10. 2013 | 21 komentářů
Poslední víkend tohoto měsíce – 25. a 26. října – nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Peníze.cz přichystaly rychlý ekonomicko-finanční dotazník pro strany, které se ucházejí o vaše hlasy – a které chtějí rozhodovat o vašich penězích. Komu svěříte svůj hlas a co to bude znamenat pro vaši tobolku? První je na řadě – s volebním číslem jedna – favorizovaná ČSSD.
Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Jan Mládek a ČSSD

Političtí komentátoři spekulují o tom, jak by mohla vypadat příští vláda, v televizi můžeme sledovat předvolební debaty představitelů jednotlivých stran, v novinách číst rozhovory s volebními lídry. Peníze.cz se rozhodly proklepnout zástupce dvanácti partají, které mají podle předvolebních průzkumů společností STEM/MARK, Median, SC&C, SANEP a CVVM nejvyšší stranické preference a šance – ovšem nejde jen o šance na křesla, o tom víc v boxu pod dotazníkem,

Samozřejmě nás zajímá, kdo bude rozhodovat o našich společných penězích, případně jak nám bude chtít sáhnout na peníze vlastní. Dotazy z oblasti ekonomie a financí jsme kladli tak, aby na ně šlo odpovědět prostým ano nebo ne, ale samozřejmě jsme po respondentech také chtěli, aby své stanovisko v pár větách vysvětlili.

Názory vůdčích představitelů vybraných politických stran vám budeme představovat podle čísel, která jim byla pro tyto volby vylosována. Začneme od jedničky, kterou má ČSSD, a skončíme číslem dvacet tři, které los přiřkl Straně zelených.

Jako první tedy odpovídá...

Jan Mládek, ekonomický expert ČSSD, stínový ministr financí, kandidát v Jihočeském kraji

-70
+
-

1. Věříte, že státní pobídky můžou být motorem ekonomického růstu?

Toto je naprosto špatně položená otázka. Státní investiční pobídky jsou cenou za nefunkční veřejnou správu, soudnictví, za nedostatečnou infrastrukturu atd. Země, která má vše v pořádku, žádné pobídky dávat nemusí. Česká republika bohužel ano.

-272
+
-

2. Věříte v pozitivní dopady pozitivní diskriminace?

Nevím, kam přesně je otázka směrována. V USA pozitivní diskriminace pomohla s integrací tzv. American Africans. To ještě neznamená automatické pozitivní dopady u nás, ale šance tu je.

-62
+
-

3. Měl by být zaveden zákon o vyrovnaném státním rozpočtu?

Nesmysl z dílny pravicových ideologů. Vláda potřebuje pružnost, a ne rigidní zákon, a za příští konjunktury přebytky státního rozpočtu, abychom konečně začali splácet dluhy.

-141
+
-

4. Mělo by Česko v dohledné době přijmout euro?

Ano, zhruba v letech 2019–2021.

-73
+
-

5. Jste pro progresivní zdanění příjmů?

Ano, jsem pro progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Znovu ho zavedla již vláda Nečase a Kalouska od 1. ledna 2013. Jenom tomu z pokryteckých důvodů říkali solidární daň.

-14
+
-

6. Souhlasíte se speciální daní pro určitá odvětví, například banky, pojišťovny nebo telefonní operátory?

Ano, jsou to oligopolní odvětví s vysokými zisky, na kterých by se měl více podílet český stát.

-52
+
-

7. Jste pro jednotnou sazbu DPH? Jaká by byla ideální sazba (ideální sazby) podle vás?

Jednotná sazba DPH je dlouhodobý cíl Evropské unie, ale v současné době k němu máme daleko. Sami bychom tímto směrem jít neměli a dnes bychom měli nechat delší dobu současné sazby 15 procent a 21 procent a případně některé položky nově osvobodit (léky, knihy).

-40
+
-

8. Jste pro společné zdanění manželů?

Obecně ano, ale v současné chvíli to není potřebné.

-80
+
-

9. Souhlasil byste s legalizací švarcsystému?

To je stejné, jako otázka, zda souhlasíte s rozvratem penzijního systému a českého zdravotnictví. A já nesouhlasím – ani s rozvratem penzijního systému, ani s rozvratem českého zdravotnictví!

-134
+
-

10. Zvýšil byste živnostníkům odvody na sociální a zdravotní pojištění? Pokud ano, tak o kolik?

V tuto chvíli jde především o to, aby platili daně, které mají. Proto chceme registrační pokladny s fiskální pamětí, což zvýší výběr daní z příjmů fyzických a právnických osob, DPH, sociálního a zdravotního pojištění.

+67
+
-

11. Jste pro další privatizaci státních podniků, například pošty, drah, lesů?

Ne.

+125
+
-

12. Jste pro povinnost vstoupit do druhého pilíře důchodového systému?

Představa, že úlohou státu je nahánění klientů soukromým subjektům, je jedním z vrcholů selhání české pravice. Druhý pilíř by měl být zlikvidován sloučením s třetím pilířem.

-63
+
-

13. Měla by být zavedena absolutní hranice pro vstup do důchodu? Kolik let by měla být hranice, nad kterou už by důchodový věk neměl růst?

Ano, navrhujeme strop 67 let a za 20 let je možné to znovu debatovat.

-204
+
-

14. Jste pro zavedení zvýhodněných či bezúročných půjček pro rodiny s dětmi?

Je to námět na pozitivní debatu.

+92
+
-

15. Jste pro zákonné omezení horní hranice RPSN u půjček? Pokud ano, v jaké výši?

Jsme pro komplexní ochranu spotřebitele. Nelze vytrhávat jednotlivé parametry. Již dnes fungují některé firmy s přijatelným RPSN a nemravné zisky dělají na sankčních úrocích.

+93
+
-

16. Souhlasíte regulačními poplatky u lékaře, na pohotovosti a za pobyt v nemocnici?

Ne.

-143
+
-

17. Souhlasíte se zavedením placených nadstandardů ve zdravotnictví?

Ne.

-103
+
-

18. Měl by stát absolventům škol automaticky zajišťovat pracovní místo nebo další vzdělávací a rekvalifikační kurzy?

Nevím, zda automaticky, ale stát by se měl o mladé starat, aby nevznikla „ztracená generace“ dlouhodobě nezaměstnaných.

+73
+
-

19. Měly by být vklady v bankách, kampeličkách a stavebních spořitelnách nadále stoprocentně jištěné Fondem pojištění vkladů? (Alternativou je zavedení spoluúčasti klienta.)

Spoluúčast klienta ve výši desíti procent, která byla před krizí, byla správná. Problém je v tom, že ke změně by muselo dojít simultánně v celé Evropské unii. A to se v nejbližší době nepovede. Individuální akce jednotlivé země by byla kontraproduktivní. Nejspíše by přišla o velkou část vkladů.

-72
+
-

20. Měla by být minimální mzda aspoň deset tisíc korun, případně víc?

Minimální mzdy by měla být na úrovni 40 procent průměrné mzdy. Tedy by dnes klidně mohla být 10 000 Kč. Později může růst s růstem průměrné mzdy.

Zítra Petr Mach a Strana svobodných občanů

à propos

Co je volební (ne)úspěch? Hlas má svoji cenu...

Volbami bychom kromě jiného měli vyjádřit svůj názor na to, jak bychom si přáli, aby se hospodařilo s penězi nás všech, tedy jaký by měl být státní rozpočet. Aspoň v těch nejhrubších rysech. Zároveň ale o jistých sumách rozhodujeme až překvapivě přímo, totiž o penězích, které stát vyplatí politickým stranám. Jde o příspěvek na úhradu volebních nákladů a o příspěvek na činnost.

První z nich, příspěvek na úhradu volebních nákladů, je určený všem stranám, které získají ve volbách víc než 1,5 procenta hlasů, a činí sto korun za jeden hlas.

Příspěvek na činnost je určený stranám, které dosáhnou více než tří procent – začíná na šesti milionech a postupně stoupá podle počtu hlasů až k desíti milionům korun ročně, kromě tohoto fixního základu je součástí příspěvku na činnost také takzvaný příspěvek na mandát – za poslance nebo senátora inkasuje partaj 855 000 korun ročně, další peníze jí Ministerstvo financí vyplácí za krajské (resp. pražské) zastupitele.

V roce 2012 šlo ze státního rozpočtu na činnost politických stran bezmála půl miliardy korun, nejvíc inkasovala ČSSD – 161 milionů, následovala ji ODS se 120 miliony, komunisti dostali 63 milionů, TOP 09 53 milionů a Věci veřejné 30 milionů. V řádu desetimilionů ještě inkasovali lidovci. Zemanovci zůstali na devíti, Jana Bobošíková na sedmi milionech.

Každopádně se tedy nedá říct, že hlas pro stranu, která se nedostane do Parlamentu, také nemá svou cenu...

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 10. 2013 17:20, Dusan

Mladek, to je ten hlupak, co tvrdil, ze zivnostnici jsou paraziti, a lide by meli chodit do duchodu asi jen pet let pred smrti. Takovyho vola radeji ani nectu.

+91
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2013 14:11, Jiri

K CSSD mam mnoho vyhrad ,nicmene dam jim tentokrat sanci. Porad lepsi nez ten bordel co delal kral hazardu Kalousek. Bejvala koalice to byl pruser na pruser...

-79
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč a jak volíme: Marketing, marketing a zas jen marketing

7. 10. 2013 | Petr Hampl | 11 komentářů

Proč a jak volíme: Marketing, marketing a zas jen marketing

Parlament ovládne ten, kdo dokáže sehnat nejvíc peněz a pořídit za ně takovou kampaň, která nejvíc odpovídá tomu, co voliči chtějí slyšet. Volič tomu odmítá věřit, má přece svoji hlavu.... celý článek

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

22. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 78 komentářů

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

Sněmovna rozpuštěna a vypuštěna, kapříci odplavali, a my ostatní můžeme s nadějí (nebo děsem) v očích vyhlížet nové rozložení sil na parlamentním hřišti, novou vládní skvadru. Zkrátka... celý článek

Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD

5. 5. 2013 | Jiří Hovorka | 29 komentářů

Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD

Takzvaná souhrnná daňová kvóta by měla stoupnout ze současné úrovně kolem 34 procent až ke 40 procentům. Navrhuje to Martin Potůček, profesor Karlovy univerzity, vedoucí Centra pro... celý článek

Daně podle ČSSD: Tohle čeká „parazitující živnostníky“

24. 3. 2013 | Jiří Hovorka | 53 komentářů

Daně podle ČSSD: Tohle čeká „parazitující živnostníky“

Přinejmenším tisíce, ale spíše desítky tisíc korun na daních a odvodech si připlatí osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a zaměstnanci s nadprůměrnými příjmy v příštích letech, pokud... celý článek

Partners Financial Services