Platy (politiků) vzhůru letí! Co si o tom myslíte?

Milí občané, s bolestí v srdci oznamujeme, že už nemůžeme dál. Nemůžeme dál sloužit veřejnému blahu a naší zemi za současné platy. Ústavní soud nám nařídil, abychom si přidali desetitisíce. Se skřípěním zubů, s nevolí a odporem jeho verdikt přijímáme. Vaše škrtvláda & spol.
Platy (politiků) vzhůru letí! Co si o tom myslíte?

Byl to právě Jaromír Drábek, platný a snaživý člen škrtvlády, který celé roky věren svému úkolu poctivě škrtal, co se dalo… A přesto na něj padl černý Petr. V těžké chvíli musel převzít iniciativu a rozeslat zdrceným kolegům z vládního kabinetu návrh novely platového zákona, podle které se platy politiků vyšplhají o desetitisíce nahoru. Raději by snad posílal svoje parte. „Nedělá mi to žádnou radost, ani potěšení, ale nelze jinak,“ nechal se slyšet zlomený ministr. Jeho kolega, škrtal Kalousek, se nebál říci, že je situace nešťastná. Jindy bojovný matador pod její tíhou kapituloval. „Pokud se vám nález Ústavního soudu nelíbí, mně prosím pěkně také ne, ale vždycky má někdo to konečné slovo. V tomto případě je to Ústavní soud a vláda nemůže dělat nic jiného než nález respektovat,“ pověděl.

Předseda Ústavního soudu se diví

O čem vlastně Ústavní soud rozhodoval

Platy poslanců, senátorů..., ale i soudců obecných soudů se už sedmnáct let vypočítávají jako trojnásobek mzdy v nepodnikatelské sféře. Od loňska je to jen 2,5násobek. Právě toto snížení ale soudci napadli u Ústavního soudu – a ten jim dal za pravdu. „Ústavní soud trvá na tom, že platové poměry soudců mají být podle předchozích nálezů Ústavního soud stabilní nesnižovatelnou veličinou, nikoli pohyblivým faktorem, s nímž kalkuluje to či ono vládní uskupení například proto, že se mu zdají platy soudců příliš vysoké ve srovnání s platy státních zaměstnanců nebo ve srovnání s jinou profesní skupinou,“ řekla mluvčí Ústavního soudu.

Naši politici si verdikt Ústavního soudu vyložili jednoznačně – jako jeden muž. Trochu překvapivě pak působí postoj jiného muže, předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, který je z povyku kolem „nařízeného“ zvyšování platů politiků udiven. Nic takového podle něj totiž Ústavní soud nenařídil. „Rozhodnutí se týká jen některých skupin soudců. A to tedy zdůrazňuji, soudců obecných soudů, nikoli ostatních ústavních činitelů ani soudců Ústavního soudu. Takže výsledek je jasný – neříkáme nic jiného než to, že soudcům obecných soudů nelze platy snižovat,“ zdůraznil. 

Politici však mají jasno: Ústavní soud nás donutil si přidatvýpočet platů všech ústavních činitelů je totiž provázán kvůli zachování ústavou dané rovnosti moci zákonodárné, výkonné a soudní. To je vysvětlení, které logiku jednoznačně má. Jen ten žal politikům moc nevěříme. Ale image žádného pořádného škrtala se bez něj asi neobejde. Každopádně je pro nás dobrou příležitostí posvítit si na to, který politik a ústavní činitel vlastně kolik bere a zda mu to patří. Posuďte:

Platy ústavních činitelů: Jaké jsou dnes a jak se mohou změnit

funkce

plat 2012

náhrady 2012

plat (návrh)

náhrady (návrh)

poslanec a senátor

55 900

29 000 až 39 400

66 700

34 600 až 47 000

předseda výboru a komise

78 700

29 000 až 39 400

93 900

34 600 až 47 000

předsedové komor

150 100

30 100

112 400

35 800

premiér

150 100

19 200

179 000

22 900

ministr

106 600

15 600

127 200

18 600

prezident

186 300

173 300

222 200

206 800

soudce Ústavního soudu

106 600

15 600

127 200

18 600

předseda Ústavního soudu

150 100

19 200

179 000

22 900

soudci obecných soudů**

50 100 až 104 700

3 200*

54 400 až 113 600

3 400*

soudce Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu

104 700

3 200*

113 600

3 400*

předseda Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu

142 200

26 400*

154 300

31 500*

Pozn.: *nejde o náhrady, ale o příspěvek na literaturu, **závisí na délce praxe a zařazení k stupni soudu
Zdroj: Právo

U koho je to málo, u koho moc, u koho akorát? Nu, v případě poslanců, senátorů a ministrů to rozhodně není všechno. Další bonusy jim plynou z funkcí ve výborech a orgánech sněmovny. Spousta z nich druhý plat pobírá v zastupitelstvech. A pak jsou tu samozřejmě lukrativní vedlejšáky. Poslanecká mzda vedle nich klesá na úroveň drobných. Takové členství v dozorčích a správních radách – to je flek, který se skutečně počítá. A opomenout nesmíme ani příjmy z podnikání nebo třeba advokacie.

Minule jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? trochu propírali nešťastný registr vozidel a ministra dopravy. Otázka byla jednoduchá: měl by pro známé problémy s registrem ministr srazit paty, zasalutovat, odejít z funkce a už se nikdy neukazovat na veřejnosti?

Ministr dopravy Dobeš na pranýři. Měl by kvůli registru vozidel odstoupit? Co si o tom myslíte?

Hlas lidu vyzvedl ze svého středu hlas jezevcův, který pravil: 
odstupování ministra je jen komedie pro blbce.
měli by si udělat seznam lidí, kteří tuto akci naplánovali, vypsali, stanovili její podmínky, vyhodnotili, vybrali a uzavřeli smlouvy. měli by jim zkontrolovat kde bydlí, v jakých jezdí autech, kde byli na dovolené a jaké má jejich nejbližší příbuzenstvo koníčky. ty, kde se to nestřetne s legální mzdou, pozavírat – bude-li mezi nimi ministr, nevylučovat ze seznamu.

A my dáváme hlasu lidu za pravdu, tenhle názor má svou hlavu, patu a všechno mezi tím.

Soudci ale mají vedlejšák ve formě podnikání zapovězený. A tak se najednou ona rovnost tří mocí ve státě tak docela rovná nezdá. Spíš se nabízí Orwellovo Všechna zvířata jsou si rovna a některá jsou si rovnější. Za stavu rovnosti, která vlastně žádnou rovností není, by asi zase tolik nevadilo platy soudců a zákonodárců oddělit a nechat žít vlastním životem. Celá neblahá situace by tak byla vyřešena a naši vládní politici nemuseli obtěžkávat svá srdce balvanem (z provinilého pocitu, že jako škrtalové neškrtají) ani své účty nadbytečnými desetitisíci. Ostatně ještě před čtrnácti dny tuto variantu členové Nečasova kabinetu označovali za „nejčistší řešení“. A hle – kdesi na trase mezi Strakovou akademií a sněmovnou se všechna „čistota“ vypařila. Místo toho poslancům z vlády dorazil výše zmiňovaný návrh škrtala Drábka, podle kterého se má přidat všem – soudcům i politikům. Současný základ, kterým je 2,5násobek průměrné měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře, se podle návrhu má zvýšit v těchto variantách: na 2,51násobek, na 2,6násobek, 2,7násobek, 2,8násobek nebo trojnásobek.

Pokračování platového klání bude probíhat v parlamentu.

Kolik dáte?

Otázka pro vás, milí čtenáři, zní: Kolik dáte? Platy politiků nerostou na poli, jdou z vašich daní jako všechny ostatní veřejné výdaje. Proto byste měli mít právo rozhodovat o tom, kolik to našim politikům každý měsíc „hodí“.

My navrhujeme následující. Plaťme si své politiky, zástupce a reprezentanty královsky. Ať nemají důvod krást a korumpovat a mají motivaci pro zem dobře pracovat. Jenže v dnešních táborech škrtalů a antiškrtalů těžko hledáme ty, kteří by nás zastupovali, reprezentovali a dobře pracovali. Napočítáme jich poskrovnu. A za špatnou práci se nepřidává. Takže škrtalové a antiškrtalové zprava, zleva, ven! Ať přijdou noví a lepší. A my si je můžem královsky zaplatit.

Co si o zvyšování platů politiků myslíte vy? Kolik si podle vás zaslouží? Napište nám do diskuse. Nejtrefnější, nejzajímavější, nejchytřejší nebo nejvtipnější příspěvek rádi odměníme hodnotnou knihou.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

26. 10. 2019 19:37 | Jarin

Zvedání platů politiků je legální zlodějna, důchody jsou vytunelované a na platy zlodějů a milióny na vánoční výzdobu je.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2014 17:55

Ano plne svami souhlasim uz je nacase stim neco udelat pridejte se k nam at je nas co nejvic pak budeme moci neco delat jeden hlas neni slyset,ale dav se preslechnout neda tady pridam stranky ktere se snazi zdruzit nespokojene obcany do jedine sili proti bezpravi ktera se tu deji https://www.facebook.com/groups/699463333423105/
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2012 10:55 | honza

lidi probud te se leopsi uz to nebude musime v sobe vyvolat agresi a a jit do ulic jinak se to nikdy nezmeni verte tomu bude to horsi a horsi a kdo do togho pude se mnou :D !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 8. 2012 5:38 | Martin

Politi jsou jen odraz nas lidi!jak muzou byt povazovani za schopne,kdyz si lide mezi sebou lzou,nenavidi,kradou atd.Dokud se nezmenime samotni tak to bude porad stejny...
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2012 10:41 | evelyna

Měli by se stydět.Sami mají platy neúměrně vysoké a ještě si je zvyšují.Za co mají tolik peněz??Ve sněmovně je jich mnohdy jen polovina,zdržují se na chodbách a u barů.Mnozí se ani nevyjádří k daným tématům a někteří se tam i vyspí.Může si toto někdo z obyčejných občanů dovolit?
Páni politici,nač vám třeba tolik peněz?Škrtáte na špatných místech,zkuste to u sebe.Vždyť váš poslanecký měsíční příjem odpovídá ročnímu platu mnohých občanů.Myslíte,že se dá ušetřit,když se stále zvyšují ceny potravin,léků,bydlení,jízdného ,školného,energie,plynu,různýc hpoplatků a mnoha dalších služeb.Myslíte,že se dá ještě ušetřit???
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2012 9:02 | MoB

Vy si asi neuvědomujete, že za 20 tisíc by tam asi těžko pracovali lidi, co to dělat umí... jistě, v každé hospodě najdete prakticky kompletní vládu, včetně několika ústavních právníků, atd... kteří by to za těch 20 táců možná vzali. Vy byste takovou vládu chtěl? Já ne.
-30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2012 8:25

Jsou to paraziti se vším všudy. Kdyby byla v této zemi demokracie, tak už máme po nových volbách.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2012 7:30 | tom

Měřítkem pro růst platů politiků by měla být spokojenost občanů ,růst HDP,míra nezaměstnanosti.Jestliže tyto faktory jdou špatným směrem tak politici si nezaslouží ani základní plat a ten by měl činit celostátní průměr oproštěný o vysoké platy managementu
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2012 5:06 | Dlaskinka

Co by to chtělo opět rok 1989,demonstraci ,třeba i zvonit klíčema,toto už není možné,takhle si to většina z nás asi nepředstavovala,co se to tu děje jen a jen korupce ,zvyšování platů na nesprávných místech,okrádání obyčejných lidí,proč si to ti nahoře nezkusí žít z minima,v lokalitách ,Most,Chomutov,Šluknovský výběžek,kde se člověk bojí vyjít večer ven.Co 50.letí co příjdou po celoživotní práci ,na ÚP a hledají marně,mladí nás živit nebudou,ti mají sami se sebou dost práce.Drogy,násilí.Obyčejným lidem se platy snižují a ti nahoře si je zvyšují?Aco OZP těm se důchody berou i ty částečné a je vrstva lidí, kteří ho dostanou pro nic?Asi všichni patří tam kam DR.Rath....Věřím p.Babišovi ,že se mu podaří tento binec zkorigovat on si aspoň ty své finance vydělal sám a dává je na správnou věc a né ,že čeká kdo mu co dá....50 letá unavená ,máma 3 dětí v část.inv.do důchodu ještě 11 let dobrá vyhlídka.Hanka z Kadaně ,Chomutovsko
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2012 23:46 | Hugo

Pětadvacet na zadek? Spíš jednu do hlavy...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2012 23:17 | smajda

zaslouží si co nejvíc to jde...., někteří až doživotí a nepodmíněně!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2012 21:33 | Margit

Kdyby naše vláda ty peníze dali na dětské domovy,domovy důchodců a na jiné dobročiné věci.Když už tvrdí,že to musí pobírat.Totalita nás obírala a moc lidí umřelo.Ale už někdo zjistil?Kolik lidí za této vlady donutili spáchat sebevraždu a vraždí?V tv už ve zprávách nic neukazu jou než frašky našich chlebodárců,nebo jen krimy?A kolik lidí ještě donutí skončit se životem?Co maj dělat senjoři,Když nemají nato být hospitalizovány,co děti s domovů?Trestají nás - jejich rozmary!Ale co bude,až lidi budou umírat na ulici?Budou různe nakažlivé nemoci!Jsou to sobci,kteří nemyslí ani na své vnoučata a provnoučata!Protože s toho jejich vládnutí?Přijde brzo mor a neštovice ...!Zapoměli,že popůlnoci se karta obrací a jejich vnoučata se budou za ně stydět?Možná!Jelikož dnes jsou lidi bez citu a lásky!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2012 21:06 | milos

hnát je svinksmý krokem by to chtělo dokud je ješte caš pak uz bude pozde...!!! agresi na ne !!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2012 21:03 | RM

Proboha poraďte mi někdo, co můžu (a se mnou každý z vás) udělat, aby TOHLE už skončilo!!!

Chvíli jsem přemýšlela, že pošlu do světa petici, ve které občané a voliči ČR vyjádří nedůvěru vládě, když už to není ochoten udělat parlament. Jenže mám hluboké podezření hraničící s jistotou, že i kdyby to podepsala nadpoloviční většina voličů ČR, jen bychom se dozvěděli, že pan Nečas a jeho parta s hlubokým smutkem prostě nemohou takovýto "nedemokratický" protest přijmout.

Takže mi dochází nápady. A tímto prosím o inspiraci - pokud možno nenásilná řešení, prosím.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2012 19:39

Nemuzu si pomoct ale jedine reseni asi opet bude defenestrace! IHNED!
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 33 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Den daňové svobody se blíží! Jen týden práce na státním, pak už do své kapsy!

4. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Den daňové svobody se blíží! Jen týden práce na státním, pak už do své kapsy!

Přátelé, pracanti, daňoví poplatníci! Už je to tu, už se to blíží. Na dveře klepe Den daňové svobody, den, kdy konečně začneme pracovat a vydělávat sami na sebe. Všechno, co jste vydělali... celý článek

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

13. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

Minulý týden to vypadalo, že česká vláda to má spočítané. Leckdo se radoval, že předčasné volby škrtnou z politiky Věci veřejné. Škrtat se ale nakonec bude jinde. U vás doma. O kolik?... celý článek

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

24. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

Buď ve sněmovně sedí 138 natvrdlých, nebo 138 loutek majitelů kasin a loterií. Moc dalších možností schválení novely zákona o loteriích nedává. Stát bude dál hazard podporovat víc než... celý článek

Kolik peněz mají brát poslanci?

26. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 37 komentářů

Kolik peněz mají brát poslanci?

Když loni parlament schválil zákon o snížení platů ústavních činitelů a soudců o 5 %, měli asi poslanci a senátoři pocit, že jdou při šetření příkladem. Někteří ale netušili, že hlasovali... celý článek

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

12. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 62 komentářů

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

Poslanci včera schválili tzv. malou důchodovou reformu, která zvedne penze lidem s vyššími příjmy, jak požaduje Ústavní soud. Kromě toho zvyšuje i věk pro odchod do důchodu. Bude ale... celý článek

Partners Financial Services