Mládkova novela: Budeme mít levnější mobilní data?

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 20. 2. 2017 | 1 komentář
Levnější internet v mobilu, snazší odstoupení od smlouvy, ale také konec možnosti usmlouvat si u operátora výhodnější tarif. Co může tuzemským spotřebitelům přinést chystaná novela zákona o elektronických komunikacích.
Mládkova novela: Budeme mít levnější mobilní data?

Kolem tuzemských operátorů bylo v posledních týdnech rušno, zejména kvůli drahým mobilním datům. Podle průzkumu Evropské komise jsou v Česku ceny za mobilní internet čtvrté nejvyšší v Unii. Vedle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) se do kritizování operátorů pustili politici, především předseda vlády Bohuslav Sobotka. A nezůstalo jen u drahých dat – premiér slíbil i silnější postavení zákazníka, pokud jde o jednostranné změny smluv nebo rychlejší přenesení čísla mezi operátory. Výsledkem debat je novela zákona o elektronických komunikacích, kterou minulý týden vládě předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Co konkrétně by tuzemským zákazníkům mohla přinést?

Aktualizováno 20. 2. v 15.30

Ministr Mládek ve vládě končí

Právě dnes po jednání vlády oznámil premiér Bohuslav Sobotka, že ve čtvrtek předloží prezidentovi návrh na odvolání Jana Mládka z funkce ministra průmyslu a obchodu. Vládu by Mládek měl opustit do konce února. „Ministerstvo v posledních týdnech vysílalo velmi rozporuplné signály a některé přímo urážely veřejnost,“ řekl Sobotka. Je pravděpodobné, že má na mysli i výroky ministra a dalších vysokých zástupců ministerstva v souvislosti s operátory.

Levnější přístup do sítí

Jedním z důvodů, proč není v Česku nabídka mobilního internetu levnější, jsou podle Českého telekomunikačního úřadu vysoké poplatky za pronájem sítí. Ty brání virtuálním operátorům nabídnout data levněji, takže také nic nenutí zlevnit ani trojici největších tuzemských operátorů. Právě velká trojka – Vodafone, O₂ a T-mobile totiž všechny sítě vlastní a menším hráčům pouze pronajímají přístup.

Český telekomunikační úřad vysoké poplatky za pronájem sítí už opakovaně kritizoval. Operátoři pak sice slíbili zlevnění, dlouhodobě však svůj slib – s výjimkou T-Mobilu – neplní. „Podle podmínek aukce kmitočtů musí být velkoobchodní cena nastavena tak, aby umožnila ziskové podnikání stejně efektivním virtuálním operátorům. V současné době by se tak cena měla dostat na úroveň 0,10–0,15 Kč za 1 MB dat u mobilních služeb a cca 0,01 Kč za 1 MB dat u služeb fixního LTE. Aktuálně nabízí společnost O₂ cenu za 1 MB dat ve výši 0,43 Kč a společnost Vodafone cenu v rozpětí od 0,29-0,51 Kč za 1 MB, a to v závislosti na objemu odebíraných mobilních služeb. Samostatnou cenu pro fixní LTE operátoři dosud nenabízí,“ upozorňoval Český telekomunikační úřad. Společnostem O₂ a Vodafone proto ČTÚ ve správním řízení vyměřil pokutu až dva miliony korun.

Otevřený rozhovor s šéfem Českého telekomunikačního úřadu Jaromírem Novákem o tom, co Česku schází k tomu, aby se mohlo stát středoevropským lídrem v digitálních technologiích, o tom, že balíček s pětisty megabajty dat je dnes výsměch, o absenci čtvrtého operátora a o prolobovaných legislativních úpravách, které tlačí spotřebitele do kouta.

Operátoři stavějí dálnice, ale pustí na ně jen škodovky stodvacítky

Novela zákona o elektronických komunikacích má teď pravomoc Českého telekomunikačního úřadu posílit. Premiér Sobotka se na schůzce s šéfem ČTÚ Jaromírem Novákem, ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a ředitelem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem dohodl, že nedodržování podmínek přidělení frekvence bude z pohledu zákona správním deliktem, za který bude operátorům nově hrozit pokuta až padesát milionů korun. Navíc ji bude možné udělit i opakovaně. Přijaté opatření, respektive snížení poplatků, by pak mělo umožnit virtuálním operátorům nabízet plnohodnotné služby. Premiér věří také v příchod čtvrtého operátora. Pořád jde nicméně jen o legislativní kroky – zda budou čeští operátoři skutečně zlevňovat – jak poplatky za pronájem sítí, tak i datové tarify, se teprve uvidí.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Snadnější přechod a lepší postavení spotřebitele

Spolu s debatou ohledně drahých dat se znovu začala řešit také nepřehledná situace kolem jednostranných změn smluv. Aktuálně totiž platí, že zákazník, který má s operátorem smlouvu na dobu určitou, může závazek bez sankcí (doplacení jedné pětiny zbývajících paušálů) vypovědět ve dvou případech. Konkrétně před koncem smlouvy, nebo pokud operátor zavede nové, pro klienta nevýhodnější podmínky. Jenže v praxi o změnách zákazníci mnohdy nemají ani tušení – adresně upozornit je totiž operátor musí, jen když změnu sám vyhodnotí jako podstatnou a vedoucí ke zhoršení postavení zákazníka. Navíc, pokud už operátor klienta informuje, často ne zrovna transparentně. „Informace je většinou uvedená pouze drobným písmem na zadní straně vyúčtování, kde operátor sděluje, že tarif ukončují a převádí zákazníka na jiný, zpravidla výhodnější,“ popisuje praxi Lukáš Zelený, právník společnosti dTest, která postup operátorů při změně smluv dlouhodobě kritizuje.

Spornou část zákona přinesla novelizace z roku 2014, na jejímž znění se podle poslanců, kteří zákon předkládali, podíleli samotní operátoři. O změnu, která by spotřebitelská práva na odstoupení od smlouvy znovu posílila, se v loňském roce pokoušela skupina senátorů. Jejich návrh ale nakonec v Senátu nezískal dostatečnou podporu. Ministr Mládek nicméně přislíbil zařadit body týkající se ochrany spotřebitele do nejbližší novelizace. Ze tří bodů se ale nakonec do chystané novely zákona o elektronických komunikacích dostal pouze jeden – kratší lhůta pro přenesení čísla při změně operátora. Problematiku jednostranných změn smluv novela zákona vůbec neřešila.

Znovu proto zasáhl premiér Sobotka, který ministra vyzval k doplnění. Jan Mládek nakonec ve svém lednovém prohlášení uvedl následující. „Vládě předložím v dohledné době novelu zákona o elektronických komunikacích, která bude robustněji řešit postavení zákazníků při změně smluv a přenositelnosti čísel.“ A u slibů tentokrát nezůstalo. Návrh novely zákona, kterou minulý týden ministr Mládek poslal na vládu, zavádí jako povinnou součást smlouvy mezi zákazníkem a operátorem ujednání o rozsahu možných jednostranných změn. Ve smlouvě by měl být jasně označený i způsob jejich oznámení, včetně oznámení o možnosti odstoupení od smlouvy. Podle očekávání pak novela řeší také rychlejší přechod mezi operátory. Uvolnění čísla by nově mělo trvat maximálně deset dní.

Anketa

Vyštěkali jste si u operátora lepší cenu?

Konec neveřejných nabídek?

Mládkův návrh ale nakonec obsahuje ještě jednu změnu, která se v původním znění novely vůbec nevyskytovala, ministerstvo ji navíc s nikým nekonzultovalo. Překvapila proto Český telekomunikační úřad, ale i Asociaci provozovatelů mobilních sítí. Konkrétně jde o pasáž, která zakazuje operátorům poskytovat spotřebitelům služby za jiné než oficiálně zveřejněné ceny. Lidé by tak ztratili možnost domluvit si s operátorem individuální slevu, takzvanou retenční nabídku. Naopak firem, kterým operátoři často nabízí mnohem výhodnější ceny, by se opatření netýkalo. Ministr svůj paragraf obhajuje snahou získat levnější volání pro všechny. „Navrhuji, aby mobilní operátoři uveřejnili své ceny proto, že český zákazník se přece nechce domlouvat někde potají, aby získal lepší cenu. Český zákazník má právo přijít do obchodu a tu lepší cenu ihned dostat. Nemůžeme dopustit, aby podmínkou lepší ceny byla nějaká skrytá dohoda nebo vyhrožování odchodem od operátora,“ napsal na svém facebooku.

Podle odborníků by toto opatření spíš než k větší transparentnosti vedlo k zakonzervování cen. „Jestli taková právní úprava povede k tomu, že operátoři promítnou reálné retenční nabídky i do ceníků, je velkou otázkou. Kdyby to udělat chtěli, dnes jim v tom nic nebrání. Naopak to vzbuzuje obavu, že operátoři jen zafixují stávající stav, což by jim plně vyhovovalo. Výklad ustanovení může vést i k tomu, že operátoři současné individuálně vyhádané ceny zruší s tvrzením, že zákon jim zakazuje poskytovat služby za ceny, které nejsou uvedeny v ceníku,“ hodnotí novinku spotřebitelské sdružení dTest.

S narychlo zařazeným paragrafem nesouhlasí ani vládní představitelé, kritizovali ho nejen koaliční partneři, například ministr spravedlnosti Robert Pelikán nebo ministr financí Babiš, ale i mládkův stranický šéf, premiér Sobotka. Ten také pro Českou televizi uvedl, že není problém, aby vláda toto ustanovení změnila nebo dokonce zcela vypustila. Novelou zákona o elektronických komunikacích se teď zabývají odborné komise Legislativní rady vlády, poté ji projedná vláda.

Horních pět procent

... a pětadevadesát procent jejich sponzorů?

V minulých týdnech se jméno ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka v souvislosti s mobilními telefony i v jiných souvislostech. Nešlo tedy jen o zmíněnou novelu nebo skandální výrok jeho náměstka Lubomíra Bokštefla, ale také o rušení roamingu.

Eurposlanec Luděk Niedermayer totiž přišel s prohlášením, že zástupci Ministerstva průmyslu (do jehož gesce mimo jiné spadá i ochrana spotřebitele) na únorovém unijním jednání o rušení roamingu, nehájili zájmy zákazníků, ale naopak nadnárodní operátory a vyšší stropy pro velkoobchodní ceny za mobilní data. Ministr Mládek postup svého ministerstva hájí tím, že prý nešlo o pomoc nadnárodním operátorům, nýbrž tuzemským spotřebitelům, kteří beztak ve valné většině za hranice vyjíždějí jen jednou ročně na dovolenou do Chorvatska. „Ministerstvo v žádném případě neprosazovalo vyšší ceny, aby pomohlo nadnárodním operátorům. Chtělo naopak chránit české spotřebitele, kteří služby operátorů využívají doma, protože je nutné dlouhodobě tlačit na domácí ceny. Hrozí totiž, že levnější volání ze zahraničí se budou operátoři snažit kompenzovat dražšími službami doma. Pokud tedy pro cca pět procent českých zákazníků, kteří se za rok podívají za hranice, zlevníme cenu dat, doplatí na to zbývajících 95 procent, kteří nikam necestují,“ stojí konkrétně v prohlášení Ministerstva průmyslu a obchodu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services