Bude nás mít kdo léčit?

Bude nás mít kdo léčit?
Na základě výzvy Děkujeme, odcházíme, zatím podalo výpověď přes 3800 lékařů. Jak tomu bude v nemocnicích 1. března, až většina výpovědí vyprší? Málokdo zpochybňuje, že jsou důvody lékařů k výpověděm oprávněné. Proti tomu stojí ale názor, že si vlastně berou za rukojmí všechny občany ČR.

Děkujeme, odcházíme. Málokterá výzva vyvolala takový ohlas, jako ta, jejímž prostřednictvím vyzval Lékařský odborovou klub – Svaz českých lékařů nemocniční lékaře k hromadným výpovědím. Zatím je podalo 3837 lékařů, někteří již koncem listopadu. Pokud je nestáhnou zpět, bude nás mít od března kdo léčit? Nebude nakonec třeba, jak uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger, vyhlásit v některých krajích stav nouze, kdy by se museli vrátit na své pracoviště? To by rozhodně nebylo dobré řešení.  

Hovoří se hlavně o tom, že lékaři jsou nespokojeni s výší svých platů a požadují, aby činil několikanásobek průměrného příjmu v ČR. Ministr Heger ovšem několikrát uvedl, že jim přidat nemůže, protože peníze na tyto účely prostě nemá.

Odpovídající platové ohodnocení hraje samozřejmě velmi důležitou roli, sami lékaři ovšem uvádějí pro svůj chystaný exodus 13 důvodů, k nimž mj. patří dlouhodobě podfinancované české zdravotnictví, nízká platba státu za státního pojištěnce, velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví, kde podle nich zejména kvůli chaosu v lékové politice utíkají miliardy korun. Další velké peníze pak mizí zásluhou podivného hospodaření nemocnic a předraženým zakázkám.

Pokud jde o tyto výhrady, jen málokdo asi nedá lékařům za pravdu. Na druhé straně se ovšem objevují i apely, poukazující na to, že je zdraví vážná věc a lékaři by si neměli brát za rukojmí nás všechny a pokusit se řešit problém jinak než hromadnými výpověďmi a možným odchodem do zahraničí.

Co si o podaných výpovědích a iniciativě Děkujeme, odcházíme, myslíte vy? Mají nemocniční lékaři pravdu, nebo by měli zvolit k prosazení svých požadavků přece jen trochu jinou cestu než hromadou výpověď? NAPIŠTE NÁM, CO SI O TOM MYSLÍTE A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

AUTOR NEJZAJÍMAVĚJŠÍHO DISKUSNÍHO PŘÍSPĚVKU, ZVEŘEJNĚNÉHO DO 15.00 HODIN V PONDĚLÍ 17. LEDNA, ZÍSKÁ KALENDÁŘ NA ROK 2011 OD EKONOMA PAVLA KOHOUTA, KTERÝ JE VEDLE KVALIT VE SVÉ PROFESI A V EKONOMICKÉ PUBLICISTICE ZNÁM I SVÝMI VÝBORNÝMI FOTOGRAFIEMI.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

18. 1. 2011 20:17 | Karel

Fandím doktorům, zaslepenost většiny lidí co jim nadávají se mi dost nelíbí. Ono by se totiž mohlo stát, že časem bude opravdu v nemocnicích lékařů nedostatek, proč by dnes mladý člověk měl jít na medicínu ? Je to jedna z těžších vysokých škol a kdo má na to aby ji absolvoval, udělá líp když půjde na jinou. Bude mít určitě lepší plat a pravděpodobně žádné přesčasy, noční i ta zodpovědnost je obvykle menší. Ano, ti co mají soukromou praxi jsou na tom dobře, ale k tomu se dostanou tak nejdřív po čtyřicítce a stejně potřebujeme hlavně lékaře v nemocnicích. Takže až si zase budete stěžovat na vydírání lékařů, můžete třeba místo toho Vašim dětem navrhnout ať jdou studovat na medicínu, uvidíte co vám na to řeknou......
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 1. 2011 12:52 | frantisek.masek

Dobrý den,
jak jste jistě zaznamenali, tentokrát jsme se rozhodli ocenit nejzajímavější příspěvek v diskusi k článku Bude nás mít kdo léčit, kalendářem Pavla Kohouta na rok 2011. Objevila se řada diskusních příspěvků, které se na věc dívají z nejrůznějších úhlů, rozhodování bylo proto velmi obtížné. Navíc jde přes snahu o maximální objektivitu vždy o určitým způsobem subjektivní pohled. Tentokrát jsme vyhodnotili jako nejzajímavější příspěvek Jana Zagroby.
Aktivní čtenáře ale jistě potěšíme. I nadále budou mít možnost získat za zajímavý příspěvek v této rubrice kalendář Pavla Kohouta, a to až do vyčerpání jejich zásob.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 1. 2011 18:37 | Michal Kára

Koukám, i vy jste naletěl na demagogii lékařů, kde srovnávají svůj _plat_ (navíc často ještě čistý tarifní) s _příjmem_ autodílny. Ze kterého se platí daně (a pojištění), vybavení, provoz a až někde na konci i plat toho mechanika, (s dovolenou, svátky, prostoji...).

Jinak celý případ hezky ukazuje aroganci lékařů, kteří ze považují za jakousi "šlechtu" která by měla mít mnohem vyšší plat, než nějaký "póvl" jako automechanici.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2011 16:05 | WatchDog

Je to pravda, lékařů ubývá, protože pro mladé to není atraktivní jak finančně tak po pracovní stránce.Pokud se podíváme na věkovou strukturu tak za 5 let tady bude o tisíce lékařů méně, zdůvodů odchodu do zahraničí a do důchodu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2011 9:57 | PAVEL SEDLÁK

Je smutné, když lékař za hodinu své práce, nezaplatí hodinu práce automechanika, zedníka, obkladače....možná to je důvodem, proč studentů lékařských fakult ubývá. Postupně budou odcházet stávající lékaři - ti mladší mimo obor nebo do zehraničí, starší do důchodu. Personálně jde zdravotnictví do kytek už několik let. Stav který nyní nastává by postupně během několika let stejně nastal...K těm výpovědím by stejně došlo, postupně. Lékařů stále ubývá...není tedy jedno jestli jich bude chybět 3800 v březnu 2011, nebo jich bude chybět 6000 v roce 2020 ??? Až doposud to nikomu nevadilo, ani tomu vševědoucímu, sebestřednému a ješitnému staříkovi na Hradě, který nezná pojem špinavé peníze a svou historicku úlohu již dávno splnil (jen jako ostatní nedokázal včas odejít) Pevně věřmě že to nikomu nabude vadit i nadále...sedlák
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 21:49 | JJ

NECHÁPU VAŠI ŠEDOU KŮRU MOZKOVOU KDO SI BERE OBYČEJNÉ LIDI JAKO RUKOJMÍ ?
VLÁDA ? NEBO "NADLIDI" DOKTOŘI ?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2011 21:37 | pepa

rád bych věděl co ty děláš ? zedníka údržbáře instalatéra určítě ne jinak bys nemohl takovou kravinu napsat a ten "šašek" tepfr ma IQ 10x vetší než ty
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2011 19:09 | Slávka

K prosazení požadavků měli lékaři určitě použít jiné cesty a jiných prostředků.Řada z nich je místo v ordinacích v nejvyšší politice. Zatím jsem nepostřehla, že by aktivně na půdě parlamentu či senátu bojovali za zlepšení situace ve zdravotnictví (p.Ráth ne právě vzorová výjimka).Myslím,že většína z nás k lékařům pociťovala důvěru a vážila si jejich práce.To se jim tímto organizovaným postojem podařilo zdárně pošlapat.
Jsou jen posledním (nepostradatelným)článkem celého záchranného systému,kde na rozdíl od nich dochází dokonce ke snižování mezd. Záchranáři navíc většinou nasazují své životy pro záchranu druhých.Toho je Pan doktor v nemocnici,ušetřen.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 17:32 | Marek

1.Já nemám v oboru též tolik poněz jako třeba němec. Nechci po lékařích aby mi to vylepšili. Oni ti po mě chtějí.
2.Je veřejným tajemstvím, že do nemocnic se chodí s obálkami, a ty končí v kapsách lékařů. Problémem je, že pouze některých lékařů tedy těch, kteří mají přímý kontakt s pacientem. Takový anesteziolog má co do činění jen s bezvládným a nekomunikativním předmětem, obálky se tudíž nedočká. A protože jsme v nemocnici a ne v nějaké putyce, kde ale vládne odvěká a nepsaná solidarita v tom, že "dýžka z placu” se dělí mezi všechny, tedy i zákulisní zaměstnance, obálky tudíž končí pouze v kapsách "viditelných” lékařů. Oficiální představitelé lékařstva sice budou popuzeně tvrdit, že o žádných obálkách nemůže být ani řeči, ale myslím, že občanstvo ví své. Takže já v současné lékařské revoltě vidím také snahu o "obálkové” zrovnoprávnění lékařských profesí, nebo jinak, o dorovnání toho, na co si jiní přijdou obálkovou metodou, z veřejného rozpočtu.
3.Prezident České lékařské komory Kubek nyní hřímá, že nebýt korupce ve zdravotnictví, tedy nákupy předražených léků a přístrojů, jakož i dalších zbytných investic, bylo by na platy lékařů. Má zcela pravdu. Co ovšem celá ta léta proti tomu dělal? Proč se neozýval?
4.Z některých nemocnic totiž odchází jen zlomek lékařů,
z některých možná nikdo a z některých likvidační množství. Jak si tento rozpor vysvětlit? Jedině tím, že některé nemocnice jsou řízeny lépe, některé hůře a některé mizerně. Tak ať se vyházejí manažeři včele s řediteli a neřeší to lékaři tím, že si mně berou jako rukojmí a chtějí po mě zase peníze. Říkají že po státu, ale stát má jen ty peníze, které mě vytáhne z kapes.
5.Rovnostářsví, korupce, nákup předražených léků a přístrojů a investiční zločiny atd., to je již několikaletá každodenní rutina dne.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 17:16 | ivostanislav

Ano, bude nás mít kdo léčit, o to obavu nemám. Akorát se bojím, že si za to budeme muset ještě více připlatit, jelikož méně lékařů bude mít více pacientů a více práce. A čeho se bojím nejvíce, že ten navýšený příplatek, ( byť máme dle ústavy zdravotnickou péči zdarma ) se k těm zodpovědným a vlasteneckým doktorům stejně nedostane. Zase zmizí kdesi v kapsách všemožných parazitů naší současnosti. Další co mě lékaři neměli dělat je zbourání mé naivní představy o jejich morálních kvalitách. Ale je vidět že je dost i těch, co chtějí hlavně peníze. Po roce 1968 naši zemi také opustili mnozí, za penězi a jinými atributy okolního světa a až na ojedinělé případy si toho nikdo ani nevšiml. Tak věřím, že to bude i při odchodu některých současných lékařů stejné. Konec konců, lékaři léčí, příroda uzdravuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 15:25 | Jana

Mluvíte mi z duše.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2011 15:09 | Pavel

Nejsem přímo ve zdravotnictví, nicméně několik postřehů:
1) za co dostávají někteří lékaři (zejména na specializovaných pracovištích) různé bonusy od dodvatelů léků?
2) Někteří výše postavení lékaři dostávají od zahraničních farmaceutických firem odměny za "studie" v řádech statisíců - pokud by i tyto studie skutečně existovaly, potom se domnívám, že lékař je zaměstnancem nemocnice a tedy i odmkěny za jeho práci by měly patřit nemocnici.
3) V nemocnicích uklízí namísto tradičních uklízeček úklidová firma - jak je možné, že nemocnici se nevyplatí zaměstnat uklízečky a úklidové firmě ano? - a se ziskem?
4) Namísto kuchařů dodávají jídlo cateringové firmy
5) Měl jsem tu čest vidět účty, které proplácí zdravotní pojišťovny soukromým saniťákům. Dovolím si tvrdit, že cenově jsou srovnatelní s taxislužbou. Navíc se pět pacientů rozveze při jedné jízdě, ale pro pojišťovnu se jede s každým zvlášť. Jak je možné, že nemocnici se vlastní přeprava pacientů nevyplatí a soukromníkům ano?
6) Jestliže se nabízí koupě nějakého (zejména dražšího) přístroje, hned jsou zainteresovaní pracovníci plni zájmu o blaho pacienta, ačkoliv dobře ví, resp. mohou si zjistit, že stejný přístroj již je v nemocici vedle? - ovšem z toho jim nejde provize.
Závěr: domnívám se, že v globále je ve zdravotnictví peněz dost, mízí ale záhadně na cestě mezi pojišťovnou a pacientem. Jsem toho názoru, že kdyby se revoltující doktoři pustili občas k lizu, tak by byl klid. To, že se podaří dobře vynášející plýtvání zarazit je velmi nepravděpodobné, protože ty největší lumpárny se překřtí na větší blaho pro pacienty a když to nepomůže, tak ohrožením péče.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 13:31 | josef

problem cekarny je problem primare oddeleni, coz je VZDY lekar. Problem vybirani poplatku a parkovacich mist v nemocnici nevyresi ministr, ale nemocnice, nebo jeji zrizovatel, obvykle kraj (ve vsech krajich vladne socdem). Proc lekari z nemocnice v Ostrave nechteji odchazet?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2011 12:31 | pavel

Jaképak rukojmí?
Pokud vláda,poslanci a senát mají dobré a špičkové doktory za vyděrače, ať jdou příkladem.Ať zaplatí dluhy všichni ti co se podíleli na rozkrádání a vedení státu od r.2000.
Ti si vzali za rukojmí nás všechny a nic je nezajímalo.Jenom jejich vlastní koryta.
At´ se k dluhům veřejně přihlásí,zaplatí je, a potom i lékaři zůstanou.
Budou také mít možnost zvýšení platů,což si ti dobří a specialisté plně zaslouží.Vždyť se jim směje každý zeník,údržbář,instalatér, a nakonec do toho kecá ještě Tepfr.Jak se komediant může srovnávat s lékaři?
Je to jenom šašek bez valných znalostí.To je už přímo drzost a výsměch lékařům.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 12:18 | JANA

Neustupovala bych, jedná se pouze o odborářské vydírání. Již teď, přibližně měsíc a půl, někteří lékaři nemocnic nechtějí dělat nic. Odpověď:nevolejte, neobjednáváme, jsme ve výpovědi, zavolejte si kolem patnáctého března.
Jen ať jdou, jen ať se zkusí živit sami.
Jana
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 22 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Souhlasíte s tím, že soud zastavil trestní stíhání vymahačů dluhů z ČEZ?

6. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ | 20 komentářů

Souhlasíte s tím, že soud zastavil trestní stíhání vymahačů dluhů z ČEZ?

Olomoucký okresní soud osvobodil 13 pracovníků ČEZ, obžalovaných z toho, že měli při vymáhání dluhů od odběratelů elektřiny porušovat zákon. Jeho rozsudek zatím není pravomocný, státní... celý článek

Zdravotnictví: recese je příležitost, jak prosadit změny

13. 10. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Zdravotnictví: recese je příležitost, jak prosadit změny

Nejprve potřebujeme, aby zákon přesně definoval, co vše hradí veřejné zdravotní pojištění. Zatím je to šedá zóna, nahrávající korupci a nejistotě, říká specialista pro smluvní a zdravotní... celý článek

Ceny léků: rozumný lékař a levná lékárna vám ušetří i stovky korun

4. 6. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Ceny léků: rozumný lékař a levná lékárna vám ušetří i stovky korun

V diskusi o placení poplatků u lékaře se tak trochu ztrácí otázka, kolik platíme za léky. U řady z nich stanovil stát jejich výrobcům maximální prodejní ceny. Kolik za ně pacient zaplatí,... celý článek

Na zdraví se budete muset připojistit stejně jako na důchod

19. 4. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Na zdraví se budete muset připojistit stejně jako na důchod

Zdravotní reforma je vzhledem k rostoucímu počtu důchodců ještě naléhavější než ta penzijní. Diskuse na toto téma je ale třeba odpolitizovat a řídit se odbornými kritérii, říká Tomáš... celý článek

Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.

17. 9. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.

Tisíce nemocných včetně dětí se již přehouply přes ochranný limit, který je chrání před nadměrnými výdaji za zdravotní péči a léky. Několik lidí dostalo zpět částky v rozpětí 10 až... celý článek

Partners Financial Services