2016. Podnikatelka matkou: Mateřská a rodičovská pro OSVČ

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 10. 2. 2016
Podnikatelky mají, pokud jde o zabezpečení ze strany státu, v čase mateřství podstatně míň jistot než ženy, které pracují v běžném zaměstnaneckém poměru. Nechte naše kalkulačky propočítat, jestli v roce 2016 dosáhnete na mateřskou a rodičovskou. A kolik to dá.
2016. Podnikatelka matkou: Mateřská a rodičovská pro OSVČ

Zaměstnankyním, které očekávají narození potomka, jsme se věnovali včera:

Dneska se mrkneme na pravidla mateřské a rodičovské pro matky samostatně výdělečně činné.

Peněžitou pomoc v mateřství žena pobírá nejdřív od začátku osmého a nejpozději od začátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu, který určuje lékař. Pokud si v uvedeném intervalu termín nástupu na mateřskou sama nezvolí a neohlásí ho sociálce, považuje se automaticky za začátek mateřské šestý týden před porodem. Do té doby také musíte mít splněné potřebné doby účasti na nemocenském pojištění – podrobněji se k tomu dostaneme níž.

Peněžitou pomoc v mateřství žena dostává celkem dvacet osm týdnů, respektive třicet sedm týdnů v případě narození dvojčat či vícerčat. Dávka je ale navázaná na předchozí účast na nemocenském pojištění.

Zatímco za matky zaměstnankyně odvádí zaměstnavatel nemocenské pojištění povinně, pro podnikatelky je jeho platba dobrovolná. Kdo si nemocenské pojištění neplatí, nemůže počítat s dávkami, které se z nemocenského pojištění čerpají – typickým příkladem je právě peněžitá pomoc v mateřství, lidově mateřská.

Neplatím nemocenské pojištění

Podobně neblahé účinky jako v čase rodičovství má neplacení nemocenského pojištění, když ochoříte. Na nemocenskou můžete bez nemocenského pojištění rovnou zapomenout:

Další dávku nemocenského pojištění – ošetřovnépodnikatelé nedostanou bez ohledu na to, jestli nemocenské pojištění platí.

Kdy podnikatelka dostane mateřskou

Ženy samostatně výdělečně činné na mateřskou mají nárok za předpokladu, že si v průběhu dvou let (730 dní) před nástupem na mateřskou platily nemocenské pojištění aspoň 270 dní – a z toho aspoň 180 dní musí spadat do období jednoho roku před odchodem na mateřskou. Jestli podmínku nesplňujete, mateřskou nedostanete. Hned po narození dítěte ale můžete začít čerpat rodičovský příspěvek, který by jinak na mateřskou navazoval. Detailněji se k rodičovskému příspěvku dostaneme níž. 

Výše mateřské se odvíjí od placeného nemocenského pojištění. Výši nemocenského pojištění si ale osoby samostatně výdělečně činné nevolí tak docela svobodně, omezují je zákonné limity. Minimální pojistné se rovná 115 korunám měsíčně; minimální vyměřovací základ je totiž stanovený na pět tisíc korun. A je tu i horní hranice. Maximálním vyměřovacím základem pro stanovení pojistného je vyměřovací základ pro sociální pojištění, ke kterému jste došli v loňském přehledu pro správu sociálního zabezpečení, rozpočítaný na měsíce.

V praxi to znamená, že abyste dosáhli solidní mateřskou, musíte si předtím delší dobu platit vedle nemocenského pojištění také poměrně vysoké sociální pojištění.

Jak ovlivní nárok na mateřskou škola

Do doby pojištění potřebné pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství (dvě stě sedmdesát dní v  posledních dvou letech) se počítá i doba studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole nebo konzervatoři. V očích úřadů se jedná o „soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění“ v případě, že jste studium úspěšně dokončila.

Otestujte naši kalkulačku. Když zadáte výši měsíčních odvodů na sociální pojištění, propočte, v jakém rozmezí si můžete nastavit platby na nemocenské a jak vysokou mateřskou následně můžete čekat. Kromě denní dávky mateřské spočítá i celkovou sumu, kterou během trvání mateřské dostanete. A ukáže, kolik peněz na nemocenském pojištění zaplatíte, než začnete mateřskou pobírat.

Propojeno!

Novinky už se pečou

Ministerstvo práce a sociálních věcí loni představilo balíček změn pro rodiny. Zavedeny by mohly být od ledna 2017. Patří k nim například rodičovská dovolená na půl roku, otcovské volno po narození dítěte nebo „mikrojesle“:

O případných změnách budeme informovat.

Pošlete na mateřskou tátu

Peněžitá pomoc v mateřství se netýká jen matek, na mateřskou klidně může táta. Šikovné to bude především v rodinách, kde matce nárok na dávku nevzniká, zatímco otec podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství splňuje.

Otec může na mateřskou dovolenou nastoupit nejdřív v sedmém týdnu po narození dítěte – tedy po konci šestinedělí. Peněžitá pomoc v mateřství se mu vyplácí dvacet dva týdnů, respektive jednatřicet týdnů v případě dvojčat.

O možnostech přivýdělku k mateřské pro mámu nebo tátu se dočtete v článku:

Tip!

Finta s nemocenskou

Když vám nevznikne nárok na mateřskou, spadáte automaticky do nejpomalejší kategorie čerpání rodičovského příspěvku. Existuje ale klička, jak to obejít: začít v těhotenství platit nemocenské pojištění. Na mateřskou už nedosáhnete, ale polepšíte si s rodičovskou.

Po uhrazení tří měsíčních záloh vám totiž vznikne nárok na výplatu nemocenské, kterou můžete využít na období šesti týdnů před porodem a šesti týdnů po něm. Jednoduše si necháte napsat neschopenku. Po dávkách nemocenské pak začnete čeprat rodičovský příspěvek. A rychlost čeprání budete moct ovlivnit. Díky pobírání nemocenské vám totiž vznikne vyměřovací základ, který jste nezískali mateřskou. Nebudete tudíž automaticky odsouzení ke čtyřletému čerpání rodičovského příspěvku.

Rodičovský příspěvek pro OSVČ

Jestli nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, začnete hned po narození potomka čerpat rodičovský příspěvek. Automaticky spadáte do nejpomalejší a nejméně výhodné kategorie čerpání dávky. Prvních devět měsíců budete dostávat sedm tisíc šest set měsíčně a pak až do čtyř let dítěte tři tisíce osm set měsíčně. Celkem vyčerpáte 216 600 korun, tedy o pár tisíc míň než ostatní.

Pokud jste si nemocenské pojištění dost dlouho platila a vznikl vám nárok na mateřskou, začnete rodičovskou pobírat po ní. Celkově smíte vyčerpat 220 tisíc korun do čtyř let věku dítěte. Rychlost čerpání si (s jistými limity) volíte sama. Měsíční dávka nesmí přesáhnout 11 500 korun. Na rodičovské také nemůžete brát víc, než jste před ní vydělávala. Pracuje se tu se stejným vyměřovacím základem jako u mateřské. Jestli vám vychází mateřská, která nepřesahuje sedm tisíc šest set měsíčně, bude tato částka stropem i pro měsíční rodičovský příspěvek. Jednou za čtvrt roku je možné rychlost čerpání (a tudíž i měsíční výši) dávky měnit.

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Krok za krokem

Žádáme o mateřskou a rodičák

Čekáte přírůstek do rodiny? Je čerstvě na světě? Nebo teprve v plánu? Poradíme, jak a kdy žádat o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Pěkně krok za krokem.

Rodičovský příspěvek přes tátu

Rodičovský příspěvek můžete čerpat i „přes“ otce dítěte. Možnost ocení především rodiny, kde matka nesplňuje podmínky nároku na mateřskou, a tudíž nemůže volit rychlost čerpání rodičovského příspěvku. Pokud otec dítěte podmínky nároku splňuje (tedy byl dostatečně dlouho zaměstnán nebo si jako podnikatel platil nemocenské pojištění dobrovolně), může čerpat rodičovský příspěvek za běžných pravidel, včetně možnosti zvolit si rychlost čerpání dávky. Není přitom nutné, aby otec zůstával doma s dítětem, může normálně pracovat.

Když je zajištěná péče o dítě, k rodičovskému příspěvku si můžete libovolně přivydělávat. Malé omezení se týká jen dětí do dvou let - do jeslí, školky nebo jiného předškolního zařízení je smíte dávat maximálně na čtyřicet šest hodin měsíčně, jinak o rodičovský příspěvek přijdete.

Podrobněji o pravidlech přivýdělku k mateřské a rodičovské v článku, který nabízíme už výš:

Nezapomeňte na porodné

Vedle peněžité pomoci v mateřství a rodičovského příspěvku můžou čerství rodiče dostat ještě porodné. O tom, kteří rodiče na něj mají nárok a jak přilepší rodinnému rozpočtu, jsme psali nedávno:

Rodina kalkulaček

Pro rodiče, kteří chtějí mít všechno spočítané

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky pro čerstvé rodiče

9. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky pro čerstvé rodiče

Zajímá vás, jak vysokou dostanete mateřskou a rodičovskou v roce 2016? Na Peníze.cz najdete všechny důležité informace na jednom místě. Kromě přehledu pravidel pro vás máme i kalkulačky,... celý článek

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

2. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

Peníze.cz přinášejí sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2016. Spočítají, kdy půjdete do penze i jak vysoký důchod budete brát. Jestli vás čekají ještě dlouhé roky práce,... celý článek

Ošetřovné 2016: Když onemocní blízký, máte nárok

26. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Ošetřovné 2016: Když onemocní blízký, máte nárok

Onemocněla vám ratolest nebo někdo z blízkých? Víme, za jakých podmínek máte nárok na ošetřovné, jak dlouho smíte dávku čerpat a kolik dostanete. Nabízíme přehled pravidel i praktickou... celý článek

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

14. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

Chcete si přivydělat k mateřské nebo rodičovské? Přečtěte si, jaké máte možnosti a na co dát pozor, abyste o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nepřišli.

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

22. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

Čekáte přírůstek do rodiny? Je čerstvě na světě? Nebo teprve v plánu? Poradíme, jak a kdy žádat o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Pěkně krok za krokem.

Partners Financial Services