Porodné v roce 2016: Kolik a pro koho

Těšíte se na narození potomka? Přečtěte si, jestli dostanete porodné, kolik dávka přilepší rodinnému rozpočtu a kde o ni žádat. Nabízíme kalkulačku, která nárok na porodné propočte, i aktuální formuláře žádostí.
Porodné v roce 2016: Kolik a pro koho

Porodné je dávka určená rodinám s nízkými příjmy. Stát jejím prostřednictvím přispívá na náklady související s narozením prvního nebo druhého dítěte, případně s jeho převzetím do trvalé péče. U prvního dítěte dělá porodné třináct tisíc korun. U druhého deset tisíc.

Kdo v roce 2016 dostane porodné

Pomýšlet na porodné může rodina, která měla v kalendářním čtvrtletí předcházejícím čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo, příjmy nižší než 2,7násobek životního minima – co to znamená konkrétně, si ukážeme níž.

Nejdřív bude užitečné zmínit, že rodinou jsou tu myšleni i nesezdaní rodiče dítěte. Nezáleží, jestli jste manželé nebo partneři – vaše příjmy se pro účely tohoto výpočtu sčítají. Důležité je, jestli žijete ve společné domácnosti. Do rozhodného příjmu se nezapočítává rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.

Rodina ve složení matka, otec a jedno čerstvě narozené dítě, která žije společně, má v roce 2016 nárok na porodné, pokud její celkový čistý měsíční příjem nepřesáhne částku 20 817 korun. U matky samoživitelky je hranice měsíčního příjmu 13 176 korun. Kdo má vyšší příjmy, porodné nedostane.

U druhého dítěte opět platí, že čistý příjem rodiny v předchozím kalendářním čtvrtletí nesmí překročit 2,7násobek životního minima, jinak nárok na porodné nevznikne. Výpočet se ale trochu liší, protože životní minimum rodiny s více dětmi je vyšší. Hranice čistého příjmu pro posouzení nároku dosáhne 25 515 korun. Matka samoživitelka dostane u druhého dítěte porodné, když její měsíční příjem nepřevýší 17 874 korun.

Stahujte!

Aktuální formuláře žádosti o porodné a další lejstra. Nezapomeňte, že když je řeč o čtvrtletním příjmu, jde o kalendářní čtvrtletí a má to být čtvrtletí předcházející tomu, ve kterém se dítě narodilo. Pokud tedy přišlo na svět například v květnu, předcházející kalendářní čtvrtletí je leden až březen.

Žádost je možné podat také elektronicky přímo na webu Ministerstva práce a sociálních věcí – potřebovat k tomu ovšem budete elektronický podpis nebo datovou schránku.

Nezapomeňte, že o porodné musíte zažádat nejpozději do jednoho roku od narození dítěte, případně od okamžiku, kdy jste dítě převzali do trvalé péče. Jinak nárok zaniká. 

Porodné v případě dvojčat

Když se narodí dvojčata (a rodina má dostatečně nízké příjmy), vyplatí se na první z nich porodné ve výši třinácti tisíc, na druhé deset tisíc korun. Pokud se dvojčata narodí rodičům, kteří už jedno dítě mají, budou moct čerpat porodné pouze na první z dvojčat – a to ve výši deset tisíc korun.

Když se dvojčata v rodině narodí jako třetí, čtvrté nebo jakékoli další děti, nemá už rodina (stejně jako ostatní rodiny s více dětmi) na porodné nárok. Totéž v bleděmodrém platí, když se narodí trojčata nebo čtyřčata. Porodné v každém případě můžete čerpat jen na první dvě živě narozené děti.

Porodné při převzetí dítěte do péče

Porodné můžete čerpat i na dítě, které se v rodině nenarodilo, ale které jste převzali do trvalé péče nahrazující péči rodičů, tedy typicky ho adoptovali. Podmínkou je, že není starší jednoho roku. Splňovat samozřejmě musíte i ostatní podmínky ohledně výše příjmů a životního minima, stejně jako jiní rodiče.

Když následně přijmete do trvalé péče druhé dítě – opět do jednoho roku věku – smíte porodné čerpat i na něj. Kdyby se vám pak ale narodilo další (v pořadí už celkově třetí) dítě nebo byste další dítě adoptovali, porodné už znovu nedostanete. I tady platí dvě a dost.

Zajímá vás, jestli na porodné dosáhnete? Odpoví naše kalkulačka:

Kalkulačka porodného. Mám nárok na porodné?

+

Další kalkulačky

Žádáme o porodné

V případě narozeného dítěte náleží podle zákona porodné vždy matce. Pokud žena, která dítě porodila, zemře, ovšem podmínky nároku na porodné splňovala a dávka jí (ani nikomu jinému) nebyla vyplacená, může ji čerpat otec dítěte.

Když jde o dítě svěřené do péče manželům, dostane porodné jeden z nich. Pokud se nedohodnou, určí, komu bude dávka vyplacena, orgán, který o porodném rozhoduje.

O porodné žádejte na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce, podle místa vašeho bydliště. Potřebovat budete průkaz totožnosti, rodný list dítěte/dětí, doklad o výši čtvrtletních příjmů a v případě převzetí dítěte do péče nahrazující péči rodičů také rozhodnutí soudu. A samozřejmě vyplněnou žádost o porodné. Potřebné formuláře můžete stahovat z pohodlí domova, najdete je v boxu.

Rodina kalkulaček

Pro rodiče, kteří chtějí mít všechno spočítané

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2016 9:49

Smutne, ze porodne dostanou zase jenom ti....co uz stat okradaji a nemaji priznane realne prijmy :-( ti co dani poctive a odevzdaji na danich celerocne balik penez-nedostanou nic:'( nehlede na to, jak je i nespravedlivy rodicovsky prispevek-ze ho dostanou i ty rodicky co nikdy na danich neodevzdali ani korunu a ty co opet dani poctive a prijmy vsechny priznavaji dostanou uplne stejne :-(

+155
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 12. 2016 16:28, Abs

No vidite ja jako servirka mela napsanou minimalni mzdu a byla sem na rizikovym tehotenstvi a dostavala sem od cssz 2800.- mesicne. A vy tady budete brecet?

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

2. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

Peníze.cz přinášejí sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2016. Spočítají, kdy půjdete do penze i jak vysoký důchod budete brát. Jestli vás čekají ještě dlouhé roky práce,... celý článek

Ošetřovné 2016: Když onemocní blízký, máte nárok

26. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Ošetřovné 2016: Když onemocní blízký, máte nárok

Onemocněla vám ratolest nebo někdo z blízkých? Víme, za jakých podmínek máte nárok na ošetřovné, jak dlouho smíte dávku čerpat a kolik dostanete. Nabízíme přehled pravidel i praktickou... celý článek

Očima expertů: Množte se, stát vám dá slevu

13. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Množte se, stát vám dá slevu

Za měsíc a rok se možná bude platit sociální pojištění podle toho, kolik kdo státu vychovává budoucích poplatníků. Rodičům s více dětmi sociální pojištění klesne, bezdětní a lidé, kteří... celý článek

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

14. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

Chcete si přivydělat k mateřské nebo rodičovské? Přečtěte si, jaké máte možnosti a na co dát pozor, abyste o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nepřišli.

Příspěvek na bydlení dostane, i kdo ho nepotřebuje. Brát, nebo okrádat rodinu?

10. 9. 2015 | Gabriel Pleska | 70 komentářů

Příspěvek na bydlení dostane, i kdo ho nepotřebuje. Brát, nebo okrádat rodinu?

„Jak zařídit sobě, dětem, rodičům a dalším příbuzným 3178 Kč měsíčně jako příspěvek na bydlení (který už vaši sousedé se stejným příjmem potichu pobírají).“

Partners Financial Services