Ošetřovné 2016: Když onemocní blízký, máte nárok

Onemocněla vám ratolest nebo někdo z blízkých? Víme, za jakých podmínek máte nárok na ošetřovné, jak dlouho smíte dávku čerpat a kolik dostanete. Nabízíme přehled pravidel i praktickou kalkulačku ošetřovného aktualizovanou pro rok 2016.
Ošetřovné 2016: Když onemocní blízký, máte nárok

Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění. Určená je zaměstnancům, kteří nemůžou do práce, protože potřebují pečovat o nemocného člena domácnosti. Případně o zdravé dítě ve věku do deseti let, kterému zavřou školu či školku kvůli epidemii, havárce nebo jiné neočekávané události. Ošetřovné může zaměstnanec čerpat také v případě, že onemocní člověk, který mu o dítě běžně pečuje.

Osoby samostatně výdělečně činné na ošetřovné nárok nemají – ani v případě, že si platí dobrovolné nemocenské pojištění. Když je jeden z rodičů podnikatel a druhý zaměstnaný, ošetřovné může čerpat pouze druhý jmenovaný.

Propojeno!

Práce na dohodu v roce 2016

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Jak se daní v roce 2016? Kolik ukrojí odvody a kdo neplatí žádné? Nabízíme přehled pravidel i kalkulačku:

Nárok na ošetřovné nemají podle zákona o nemocenském pojištění ani ti, kteří pracují jen na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. A to přesto, že když úhrn příjmů od jednoho zaměstnavatele v rámci DPP přesáhne deset tisíc korun měsíčně, odvádí se z výdělku nemocenské pojištění – a nárok na některé jiné dávky nemocenského pojištění vám vzniká, stejně jako tehdy, když součet měsíčních příjmů od jednoho zaměstnavatele zastřešených dohodou o pracovní činnosti dosáhne alespoň částky dva a půl tisíce korun. 

Ošetřovné nemá jisté ani zaměstnanec

U dítěte ve věku do deseti let vzniká zaměstnanému rodiči nárok na ošetřovné víceméně pokaždé, když dítě ochoří nebo se vážněji poraní. U starších dětí a dalších členů rodiny dávku dostanete jen v případě, že nezbytnost ošetřování potvrdí ošetřující lékař nemocného.

Pokud je jeden z rodičů s dítětem na mateřské nebo rodičovské a pobírá peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek, není možné, aby na totéž dítě souběžně některý z rodičů dostal ošetřovné. Je tu ale výjimka: když člověk, který je s dítětem na rodičovské nebo mateřské onemocní, čerstvě znovu porodí nebo se dostane do karantény. Pak ho může zastoupit druhý rodič, a pokud splňuje ostatní podmínky, čerpat ošetřovné.

Jinak je teoreticky možné, aby jeden rodič byl s dítětem na mateřské a druhý rodič čerpal ošetřovné na druhého potomka.

Chystá se!

Pečovatelská dovolená na obzoru

Ministerstvo práce a sociálních věcí loni představilo balíček změn pro rodiny. Zavedeny by mohly být od ledna 2017: rodičovská dovolená na půl roku, otcovské volno po narození dítěte, „mikrojesle“ a zcela nová pečovatelská dovolená – pro člověka, kterému vážně onemocní příbuzný:

O případných novinkách budeme informovat.

Ošetřovné 2016: Kolik a na jak dlouho

Ošetřovné můžete čerpat nanejvýš po dobu devíti dní. Začátek lhůty běží ode dne, kdy nutnost ošetřovat člena domácnosti nebo pečovat o dítě vznikla. V průběhu lhůty se můžou rodiče v péči o dítě jednou vystřídat, celková doba čerpání dávky se tím ale nemění.

Kdo žije sám a stará se o dítě do šestnácti let věku, které ještě nedokončilo povinnou školní docházku, může ošetřovné čerpat až šestnáct dní. Podobně jako nemocenská se ošetřovné vyplácí i za svátky a víkendy.

Výpočet ošetřovného je stejný jako u nemocenské.

Vyměřovací základ pro výpočet ošetřovného je tvořený průměrem hrubých příjmů za poslední rok, nejdřív se ale sníží skrze redukční hranice. Hodnoty redukčních hranic platné v roce 2016:

Redukční hranice 2016

Uplatňují se na průměrný denní výdělek

  • z částky do 901 Kč se počítá 90 procent
  • z částky nad 901 do 1351 Kč se počítá 60 procent
  • z částky nad 1351 do 2 701 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 2 701 Kč se už nepřihlíží

Dávky ošetřovného se rovnají šedesáti procentům denního vyměřovacího základu sníženého prostřednictvím zmíněných redukčních hranic.

Jestli si chcete ušetřit počty, není nic snazšího než nasázet vstupní údaje do naší kalkulačky, zbytek vypočte za vás.

Jak o ošetřovné žádat

O dávku ošetřovného žádejte u svého zaměstnavatele prostřednictvím formuláře Rozhodnutí o potřebě ošetřování; vystaví vám ho ošetřující lékař. Později ještě dodáte Potvrzení o ukončení potřeby ošetřování, opět vydané doktorem.

Když potřebujete pečovat o dítě kvůli uzavření školy či školky, budete potřebovat formulář Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy). Poskytnou vám ho ve škole nebo předškolním zařízení.

Dávku následně vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení

Rodina kalkulaček

Pro rodiče, kteří chtějí mít všechno spočítané

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2016 11:28, afariz

Sice na začátku článku je uvedeno, že se článek bude týkat případu onemocnění dítěte nebo blízkých, ale dál se pak píše jen o dítěti. Jenže ošetřovné by se asi mělo týkat i dejme tomu modelového případu nutnosti ošetřování matky, která žije sama, tedy nežije s tím, kdo by ji případně ošetřoval, ve společné domácnosti, je jí třeba 90, je sice soběstačná, ale při nějaké viróze spojené se zvýšenou teplotou je upoutána po nějakou dobu na lůžko a někdo se o ní tedy musí starat. Z článku není jasné, jestli pro tento modelový případ platí podobné, či shodné podmínky, jako při onemocnění dítěte.

+69
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 9. 2016 11:49, Eliska

Pochopila jsem dobre, ze pokud muj otec potrebuje po operaci peci, ale neziji s nim v jedne domacnosti, tak na ocr nemam narok?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemocenská a náhrada mzdy 2016: Kalkulačky a přehled pravidel

25. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 29 komentářů

Nemocenská a náhrada mzdy 2016: Kalkulačky a přehled pravidel

Peníze.cz přinášejí čerstvou várku kalkulaček pro všechny marody. Spočítají, kolik dostanete od zaměstnavatele a od státu, když se v roce 2016 rozstonáte. Živnostníkům nabízíme i kalkulátor,... celý článek

Očima expertů: Množte se, stát vám dá slevu

13. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Množte se, stát vám dá slevu

Za měsíc a rok se možná bude platit sociální pojištění podle toho, kolik kdo státu vychovává budoucích poplatníků. Rodičům s více dětmi sociální pojištění klesne, bezdětní a lidé, kteří... celý článek

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

14. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

Chcete si přivydělat k mateřské nebo rodičovské? Přečtěte si, jaké máte možnosti a na co dát pozor, abyste o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nepřišli.

Nově pro rodiny: Kratší rodičovská, volno pro otce, pečovatelská dovolená a další

24. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Nově pro rodiny: Kratší rodičovská, volno pro otce, pečovatelská dovolená a další

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo balíček změn pro rodiny: rodičovská dovolená na půl roku, otcovské volno po narození dítěte, „mikrojesle“ a zcela nová pečovatelská dovolená... celý článek

Babička s dědou na rodičovskou? Zdravý rozum říká ano

18. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Babička s dědou na rodičovskou? Zdravý rozum říká ano

Některé nápady, jak pomoci mladým rodinám, jsou pochybné, třeba loňský plán posílat na část rodičovské povinně i otce. Teď tu máme (konečně!) taky nápad rozumný, takový který místo... celý článek

Partners Financial Services