Přídavek na dítě v roce 2017: Kolik dělá a kdo má nárok

Přídavek na dítě můžou čerpat pouze rodiny s nízkými příjmy. Poradíme, kdo přesně na dávku dosáhne i kde a jak o ni požádat. S naší kalkulačkou si navíc lehce spočtete, kolik peněz do rodinného rozpočtu přídavky na děti přinesou.
Přídavek na dítě v roce 2017: Kolik dělá a kdo má nárok

Pokud kvůli nízkým příjmům nezvládáte pokrýt náklady spojené s výchovou a výživou dětí, pomůže stát prostřednictvím dlouhodobé sociální dávky – přídavku na dítě. Na přídavek nicméně nemají nárok rodiče, ale přímo nezaopatřené děti. Nezaopatřeným dítětem je z pohledu zákona nejčastěji dítě, které ještě neukončilo povinnou školní docházku, ale i student do 26 let věku. Podrobné vymezení si můžete projít v boxu.

Nezaopatřené dítě

Pod pojmem nezaopatřené dítě se rozumí dítě do skončení povinné školní docházky. A i potom, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz
  • z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat výdělečnou činnost

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na středních, vyšších odborných či vysokých školách nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Soustavnou přípravou na budoucí povolání ale není studium, při kterém člověk pracuje tak, že musí platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Za nezaopatřené dítě je člověk považovaný taky v případě, že už dokončil povinnou školní docházku, ještě mu nebylo osmnáct, je vedený v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Další podmínka, kterou je pro přiznání přídavku na dítě potřeba splnit, jsou nízké příjmy rodiny nebo přesněji domácnosti (nebo ještě přesněji příjem společně posuzovaných osob), ve které dítě žije. Přídavek vám na úřadu práce přiznají, pokud váš příjem nepřesáhne 2,4násobek životního minima. Životní minimum závisí na počtu členů rodiny – s výpočtem si snadno poradí naše kalkulačka.

Přídavky na dítě 2019

Není už všechno jinak? Výpočet přídavku na dítě se aktualizoval, vyšší přídavky na dítě od roku 2018 dostávají rodiny, kde aspoň jeden z rodičů má jiné příjmy než ze sociálních dávek. Podívejte se, jak je to s přídavky na děti aktuálně. Známe aktuální pravidla pro přiznání nároku na přídavek a nabízíme i jednoduchou kalkulačku přídavků.

Přídavek na dítě 2019. Novinky, pravidla

Výpočet nároku na přídavky na děti 2019

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Poradna: Sociální dávky

A nemám právo na nějaké peníze, když…? Mateřská, přídavky na děti, příspěvek na bydlení, dávky v hmotné nouzi a další – bezplatné sociální poradně vám řekneme, o jakou dávku ve své situaci můžete požádat, co k tomu budete potřebovat a na koho se obrátit.

Bezplatná sociální poradna

Příjmy ze zaměstnání i z dávek

Při posuzování vaší finanční situace budou úředníci vycházet z příjmů za kalendářní rok předcházející roku, ve kterém o přídavek žádáte. V praxi nicméně dost záleží na tom, kdy přesně žádost podáte. U žádostí podaných do konce září 2017 je totiž rozhodným obdobím rok 2015, u žádostí podaných od prvního října 2017 do třicátého září 2018 rok 2016. Na dávku tak můžou dosáhnout i rodiny, které na tom byly špatně předloni.

Vedle příjmů z podnikání nebo čistých výdělků ze zaměstnání – vaší mzdy (či platu) po odpočtu daní a záloh na sociální a zdravotní pojištění – se započítává i nemocenská, podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, mateřská, rodičovský příspěvek, alimenty ale i starobní, invalidní a pozůstalostní důchody nebo příjmy z pronájmu.

Další dávky státní sociální podpory – dávky v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení, porodné nebo příspěvek na péči, se naopak neposuzují.

Jak si přivydělat...

... a nepřijít o mateřskou nebo rodičovskou

Zajímá vás, jestli si k mateřské a rodičovské můžete přivydělat, aniž byste se museli bát, že o dávku přijdete? Možnosti přivýdělku k mateřské jsou omezené. Jakmile začnete čerpat rodičovský příspěvek, ruce se vám rozvážou podstatně víc. Podrobnosti najdete v našem starším článku:

Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské

Přídavek na dítě 2017: Kolik dělá

Když výše uvedené podmínky splníte, úředníci přídavek na dítě přiznají. Dávka se pak čerpá měsíčně, její výše závisí na věku dítěte. Konkrétně:

  • 500 Kč pro děti do 6 let
  • 610 Kč pro děti od 6 do 15 let
  • 700 Kč pro děti od 15 do 26 let

Jak vysoké přídavky na děti může čerpat právě vaše rodina, si jednoduše spočítáte na naší kalkulačce. Do kolonky Měsíční příjem nezapomeňte zadat průměrný čistý příjem své domácnosti za rok 2015. Jestli ale budete žádat až po posledním září letošního roku, zadejte průměr čistých výdělků za rok 2016.

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Jak na žádost

Žádost o přídavek musí za dítě, které ještě nedosáhlo plnoletosti, podat rodič (případně pěstoun nebo poručník). Plnoleté děti žádají samy. Žádost je potřeba podat písemně – příslušné tiskopisy najdete v naší galerii formulářů – na kontaktním pracovišti úřadu práce příslušném podle místa trvalého bydliště. Krom vyplněných tiskopisů si s sebou vezměte také občanský průkaz a rodný list, pokud žádáte o přídavek pro dítě mladší patnácti let.

Nezapomeňte, že Doklad o výši ročního příjmu, který je součástí žádosti, musí doložit každá z posuzovaných osob, která měla v rozhodném období alespoň jeden z příjmů, o kterém jsme psali o pár řádků výš. V praxi jde tedy nejčastěji o otce, matku nebo děti, které si například přivydělávají při studiu.

Přídavek na dítě můžete pobírat dlouhodobě, každý rok je nicméně potřeba doložit nízké příjmy.

Chystá se

Anketa

Kdo by podle vás měl přídavek na dítě dostávat?

Vláda jedná o změně pravidel pro čerpání přídavku na dítě. Sociální demokraté navrhují, aby na přídavek dosáhly i rodiny s průměrným příjmem – rodiny, jejichž příjem nepřesahuje hranici trojnásobku životního minima. Nárok na přídavek by pak mohlo mít až tři sta tisíc nezaopatřených dětí. Pokud by navíc aspoň jeden z rodičů chodil do zaměstnání, mohl by přídavek být vyšší – 1000 korun pro děti do šesti let, 1100 korun pro děti od šesti do patnácti let a 1200 korun pro děti starší patnácti let. Podle lidovců by ale totiž bylo vhodnějším řešením zvýšení daňových slev a bonusů na děti a manžela či manželku.

Koalice tedy zatím na konci ledna rozhodla o úpravě návrhu, který by měl počítat i s daňovými slevami. Konkrétní podoba nových pravidel by měla být jasná už během února. Poté bude samozřejmě záležet, zda vládní návrh odsouhlasí Poslanecká sněmovna a Senát.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2017 19:16, Karin

V Německu pobírají přídavky všichni, včetně milionářů. Přídavky na děti jsou určeny pro děti, jejich vzdělávání, zájmy. jsem samoživitelka a nikdy jsem přídavky nedostala, protože vždy mám o korunu navíc. Nikoho nezajímá kolik mám zaměstnáni, jestli otec platí nebo se o dítě stará. Máš o stovku víc, tak už víc ne potřebuješ ani děti, nemáš nárok!

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

29. 12. 2023 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

Rodičovský příspěvek obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Na rozdíl od ní ale náleží všem rodičům pečujícím o malé děti. Od roku 2024 jeho výše stoupla na 350 tisíc korun,... celý článek

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

14. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

Kvůli žádosti o příspěvek na bydlení a přídavek na dítě už nemusíte chodit na úřad. Ministerstvo rozšiřuje „klientskou zónu“ Jenda. Zároveň hledá víc IT expertů, aby pomohli s další... celý článek

Partners Financial Services