Jakou cenu má váš dům podle pojišťoven. Zkuste novou kalkulačku

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 19. 9. 2023
Češi mají podpojištěné domy a často o tom ani nevědí. Česká asociace pojišťoven proto nově nabízí kalkulačku, kde zájemci zjistí, jakou cenu jejich rodinný dům má. Díky tomu si pak můžou upravit pojištění nemovitosti, aby z něj nedostali jen zlomek ceny.
Jakou cenu má váš dům podle pojišťoven. Zkuste novou kalkulačku

Zdroj: Shutterstock

Nemovitost má pojištěnou 56 procent obyvatel Česka. Ale jenom třetina má správně nastavenou smlouvu. Ukázal to průzkum České asociace pojišťoven.

Dvě třetiny lidí mají své domy podpojištěné, tedy výše pojistné částky neodpovídá skutečné hodnotě nemovitosti. Zvláště v posledních letech, kdy se ceny nemovitostí výrazně zvýšily, je to problém. V případě pojistné události totiž dostanou jen zlomek reálné ceny. 

„Z detailních dat našich členů vyplynulo, že nejčastější výše podpojištění činí mezi 20 až 49 procenty. To je znepokojivé. A ještě znepokojivější je, že 15 procent smluv dosahuje dokonce 50 procent nebo ještě vyšší úrovně podpojištění,“ říká Lenka Slabejová z České asociace pojišťoven.  

Vzhledem ke stoupajícím cenám stavebního materiálu, prací a inflaci významně roste hodnota majetku. „Výše pojistné částky by měla být vždy nastavena tak, aby v případě nenadálé události bylo možné nemovitost z pojistného plnění znovu postavit,“ radí Slabejová.  

Růst cen nemovitostí v ČeskuData ČSÚ, graf Peníze.cz

Vývoj cen nemovitostí v Česku. Byt, který v roce 2015 stál dva miliony, by v roce 2021 stál přibližně 4,66 milionu. Dům za pět milionů za stejnou dobu v průměru podražil na deset a čtvrt milionu.

Pokud je pojistná částka nastavená například na tři miliony, zatímco hodnota nemovitosti je teď už šest milionů, je smlouva podpojištěná o 50 procent. A pokud by došlo k pojistné události – dům by třeba zničil požár, může se klient pojišťovny setkat dokonce s „dvojím bičem“. Některé pojišťovny totiž pojistnou smlouvu na tři miliony ještě poníží o výši podpojištění, tedy o 50 procent, takže za totálně zničenou nemovitost klient dostane jen 1,5 milionu korun.  

To má však brzy změnit chystaná novela z dílny ministerstva financí. Ta říká, že pojišťovna má v případě totálního zničení nemovitosti vyplatit částku, na kterou je nemovitost pojištěná. Novela tedy ruší možnou penalizaci za podpojištění. Vláda už návrh schválila, teď ho projednají poslanci. 

Problém jsou staré smlouvy

Důvodem podpojištění jsou zastaralé smlouvy, říká Jan Matoušek, ředitel České asociace pojišťoven. Podle průzkumu totiž polovina smluv byla uzavřena před rokem 2012 a každá desátá z nich nebyla nikdy aktualizovaná. U smluv z let 2012 až 2015 je neaktualizovaných 21 procent a u těch z let 2016 až 2019 pak 30 procent.

„Lidé ale nemají jak aktuální cenu své nemovitosti zjistit. Proto jsme spustili kalkulačku, která jim hodnotu domu prozradí,“ říká Matoušek. Kalkulačku budou používat pro výpočet odhadů nemovitostí i pojištovny. Do konce března by ji měly do svých systémů implementovat. 

Kalkulačku najdete na webu asociace. Zájemci by si měli předtím pročíst vysvětlivky, aby kalkulačku dobře vyplnili. 

Na metodice výpočtu spolupracovala asociace s Katedrou ekonomiky a řízení ve stavebnictví Fakulty stavební ČVUT v Praze. „Metodika vychází z běžně používaných pravidel rozpočtování nákladů ve stavebnictví a skládá se ze tří složek: nákladů na stavbu, vedlejších a ostatních nákladů a DPH,“ vysvětluje Slabejová.  

Zatím je kalkulačka dostupná pouze pro orientační výpočet hodnoty běžných rodinných domů. „Nyní pracujeme na tom, abychom doplnili do kalkulačky i rekreační nemovitosti a v dalším kroku i byty. Ty se ale oceňují na tržní hodnotu, nikoliv na stavební hodnotu, tedy jde o jiný mechanismus,“ říká Matoušek.  

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Když klient zjistí, že hodnota jeho domu je vyšší než cena, na kterou má uzavřenou pojistku, měl by se spojit s finačním poradcem, případně kontaktovat pracovníky pojišťovny, a smlouvu upravit. Musí ale počítat s tím, že se roční pojistné zvýší. Záleží na míře podpojištění, ale průměrně jde o navýšení v řádech stokorun. Například pokud by hodnota nemovitosti byla o dva miliony vyšší než pojistná částka, cena za rok by vzrostla o 500 až 1500 korun podle podmínek jednotlivých pojišťoven. 

„Doporučujeme smlouvy aktualizovat jednou za dva až tři roky nebo po větší investici, kterou nyní může být například umístění fotovoltaických panelů na dům,” radí Slabejová. Lidem, kteří se nechtějí o pojistku pravidelně starat, doporučuje indexaci pojistné částky, kdy pojišťovna sama hlídá cenu nemovitosti a podle toho pojistku upravuje.  

Za odhad ceny nemovitosti vždy odpovídá její majitel, zdůrazňují zástupci pojišťoven. Ani v případě hypotéky nelze spoléhat na banky, že by cenu domu hlídaly. Ty zajímá cena a pojištění vesměs jen při uzavírání úvěru a pak v případě refinancování.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

15. 8. 2023 | redakce Peníze.CZ

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

Pouze 57 procent domácností v Česku má sjednáno pojištění proti vykradení rodinného domu či bytu. Ukázal to průzkum společnosti ČPP Servis, dceřiné společnosti České podnikatelské pojišťovny,... celý článek

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

3. 5. 2023 | Hynek Just | 2 komentáře

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

Ceny nemovitostí prudce rostou, jejich pojištění ale většinou neměníme. S každým růstem inflace, zdražením stavebních materiálů či pozemků přitom klesá suma, kterou dostanete od pojišťovny,... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Záplava není povodeň. Jak nepřijít o peníze z pojišťovny

13. 7. 2022 | dTest | 2 komentáře

Záplava není povodeň. Jak nepřijít o peníze z pojišťovny

Co si pohlídat, když si chcete správně pojistit nemovitost nebo domácnost proti velké vodě? Tady jsou rady od spotřebitelského sdružení dTest.

Partners Financial Services