Povodňové mapy mají nová data. Zjistěte, v jaké zóně bydlíte

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 17. 11. 2023 | 1 komentář
Povodňové mapy mají nová data. Zjistěte, v jaké zóně bydlíte

Zdroj: Shutterstock

Česká asociace pojišťoven rozšířila takzvané povodňové mapy o další informace. Kromě záplavových zón nově obsahují dalších 50 vrstev ohledně například svahové stability, odtokové linie, eroze nebo poddolování. Data poskytly ministerstvo zemědělství, Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, Výzkumný ústav vodohospodářský a Česká geologická služba.

I v budoucnu se mapy mají rozšiřovat o další funkce. „Povodňový model pojišťoven je unikátním nástrojem, který již řadu let neslouží jen pojišťovnám, ale informace o rizicích povodní našly uplatnění například i na realitním trhu,“ říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

Povodňovou zónu zohledňují pojišťovny při výpočtu pojistného i při rozhodování, zda danou nemovitost vůbec pojistí. Více než čtvrtině adres v Česku hrozí nízké, střední nebo vysoké riziko výskytu povodní či záplav, uvádí asociace. Pokud se nemovitost nachází v zóně zvýšeného povodňového rizika, může to ovlivnit i podmínky hypotéky. 

Kdo si chce zjistit, v jaké zóně jeho nemovitost leží, musí za využití povodňové mapy zaplatit. Nejnižší cena je 135 korun a ukáže pouze povodňová rizika. Rozšířený report, který je doplněný ještě o radonový index, hlukové mapy, počet sídel společností a základní informace z katastru nemovitostí, vyjde na 190 korun včetně DPH. Dá se zaplatit online kartou nebo převodem na účet. 

Podle Matouška má rozšíření sledovaných dat v rámci povodňových map celospolečenský přínos. „Je to naše reakce na klimatické změny, kdy chceme klást důraz na prevenci lokálních povodní v souvislosti s častějšími přívalovými dešti. Další mapové vrstvy nám zase pomohou zlepšit spolupráci s obcemi, zejména při plánování protipovodňových opatření v krajině,“ říká šéf asociace. 

Například erozní vrstva pomůže kontrolovat dodržování takzvané erozní vyhlášky a činnost zemědělců. Až 80 procent erozních událostí je možné zabránit, uvádí asociace pojišťoven. Dalším příkladem využití map nebezpečí povodní je kontrola dodržování vodního zákona. 

Povodňová mapaZdroj: ČAP

Náhled zvětšíte kliknutím

Povodňová mapaZdroj: ČAP

Náhled zvětšíte kliknutím

„Česká krajina se mění a s klimatickou změnou vstupují do hry nová rizika. Naším úkolem je tato rizika nejen definovat, rozumět jim pro správnou ochranu našich klientů, ale aktivně se zasazovat o předcházení následkům katastrof. A když už nastanou, tak správně označit jejich příčiny. Zjednodušeně, někdy možná za následky přívalového deště nemůže ani tak počasí, ale spíše zemědělec,“ vysvětluje Matoušek.   

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Podle něj se množí případy obcí, které jsou zaplaveny bahnem i po normální letní bouřce, čistě jen díky tomu, že zemědělec zasel například kukuřici tam, kde neměl. „Takovým případům chceme ve spolupráci se státními institucemi předcházet,“ dodává šéf asociace. 

Povodňové mapy se v budoucnu rozšíří o další rizika, jako je třeba požár v krajině nebo vichřice. Do budoucna jsou v plánu také analytické vrstvy, jako první se připravuje propojení na již digitalizovanou a zhuštěnou síť měřících stanic Českého hydrometeorologického ústavu. To pomůže podle pojišťoven lépe popsat rizika krupobití a vichřic, ale nabízí se i další automatizace a zrychlení využití dat. 

Mapy najdete na webu České asociace pojišťoven

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

Air Bank začíná nabízet pojištění osobních věcí a platebních prostředků. Služba, na které spolupracuje s Maxima pojišťovnou, je dostupná v bankovní aplikaci My Air.

KB mění pojištění karet. Za vylepšení si klienti připlatí

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

KB mění pojištění karet. Za vylepšení si klienti připlatí

Pojištění Merlin, které využívá zhruba třetina majitelů platebních karet od Komerční banky, postupně nahradí nová služba nazvaná Extra služba Bezpečí. Přinese vyšší krytí, ovšem bude... celý článek

Objednáte zboží a e-shop volá s pojištěním. Na co si dát pozor

25. 1. 2024 | Pavla Adamcová

Objednáte zboží a e-shop volá s pojištěním. Na co si dát pozor

Prodloužená záruka, pojištění proti krádeži a rozbití. Na první pohled lákavé doplňky k nákupu, se kterými velké e-shopy neváhají zákazníka oslovit třeba i po telefonu. Smí si to dovolit?... celý článek

Jakou cenu má váš dům podle pojišťoven. Zkuste novou kalkulačku

19. 9. 2023 | Kateřina Hovorková

Jakou cenu má váš dům podle pojišťoven. Zkuste novou kalkulačku

Češi mají podpojištěné domy a často o tom ani nevědí. Česká asociace pojišťoven proto nově nabízí kalkulačku, kde zájemci zjistí, jakou cenu jejich rodinný dům má. Díky tomu si pak... celý článek

Partners Financial Services