Deset nejlepších fondů roku. Investice, které vydělaly i v krizi

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 3. 8. 2020 | 23 komentářů
Většina investičních fondů sice letos zůstává ve ztrátě, ale ty nejúspěšnější dokázaly vydělat 30 až 50 procent – navzdory koronaviru a březnovému propadu trhů.
Deset nejlepších fondů roku. Investice, které vydělaly i v krizi

Zdroj: Shutterstock

Akciové trhy se – aspoň z pohledu hlavních akciových indexů – už téměř zotavily z březnových propadů.

Zatímco v polovině března se v jednu chvíli hodnoty akciových indexů propadly takřka o 35 procent, teď je hodnota amerického indexu S&P 500 (v dolarech) zhruba na stejné úrovni jako začátkem roku. Globální index MSCI World (v eurech) je přibližně o sedm procent níže než začátkem ledna, v dolarech by byl ve ztrátě jen dvě procenta.

Přesto většina akciových fondů zůstává výrazně ve ztrátě. Akcie jsou po virové ráně stále otřesené. Situaci jen zkreslují američtí giganti, jak jsme si podrobně vysvětlili minule. Pouhé tři akcie – Amazon, Apple a Microsoft – dokázaly díky své velikosti v rámci indexu S&P 500 vykrýt ztrátu 300 jiných akcií.

Nicméně najdou se i fondy, které letos dokázaly vydělat. Ty nejlepší z nich dokonce od ledna zhodnotily majetek investorů o 30 až 50 procent.

10 nejvýnosnějších fondů v ČR v roce 2020

FondISIN

Výnos od 1. 1. 2020

v korunách

BGF World Gold USDLU005563160950 %
Amundi Funds CPR Global Gold Mines USDLU056860827644 %
BNP Paribas Energy Transition EURLU082341463543 %
Franklin Gold and Precious Metals Fund USDLU049636741742 %
Allianz Global Artificial Intelligence CZKLU164160106436 %
Allianz China A-shares USDLU199724517733 %
Franklin Innovation Fund USDLU206327197231 %
Franklin Technology Fund USDLU010939283631 %
Generali Fond zlatý CZKCZ000847237028 %
BNP Paribas China Equity USDLU082342630828 %
Data k 29. 7. 2020. Zdroj: Conseq Investment Management, ČNB

Těžaři zlata vévodí

Zatím nejúspěšnějším fondem ze všech, které jsou v České republice veřejně dostupné, je letos BGF World Gold spravovaný společností BlackRock. V jeho portfoliu najdeme všechny přední světové těžaře zlata, největší váhu mají akcie společnosti Barrick Gold a Newmont.

Fond BGF World Gold funguje už od roku 1995. Od té doby stoupla hodnota jeho investičních akcií zhruba na pětinásobek. Stále je však ještě 40 procent pod hodnotou z roku 2011, kdy byla cena zlata naposledy na vrcholu – přestože dnes už je cena zlata vyšší než tehdy.

Vývoj hodnoty fondu BlackRock World Gold

Zdroj: peníze.cz

Srovnání podílových fondů na Peníze.cz

Do nejlepší desítky se vměstnaly ještě další dva fondy zaměřené na akcie těžařů zlata: Amundi CPR Global Gold Mines a Franklin Gold and Precious Metals. Doplňuje je ještě fond Generali Zlatý, který už má trochu nižší výnosy, protože je v porovnání s nimi konzervativnější. V akciích těžařů totiž drží jen zhruba třetinu portfolia, zbylé dvě třetiny investuje do ETF fondů, které drží fyzické zlato či stříbro – čili víceméně jen kopírují vývoj cen těchto kovů. Naproti tomu akcie těžařů se chovají v porovnání s cenou kovu tak trochu jako páková investice. Když cena zlata roste, ceny akcií těžařů rostu výrazně rychleji. Naopak když cena zlata klesá, tak hodnota akcií těžařů daleko rychleji padá dolů.

Speciálně v případě zlata a akcií těžařů zlata je na místě zdůraznit otřelou frázi, že minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Podle nedávné ankety Očima expertů se zdá, že prozatím většina finančníků očekává pokračující růst ceny zlata. V některých investičních bankách už analytici hází do médií čísla jako 3000 nebo 5000 dolarů za unci.

Srovnejte si to s námi

Zdroj: Shutterstock

Chcete šikovně investovat? Najdeme pro vás optimální řešení.

No, něco podobného jsme slyšeli i v roce 2011. Bezprecedentní ředění peněžní zásoby a monetizace dluhů přeci musí vést k vyšší inflaci a depriciaci fiat měn (oslabení zákonných měn – pozn. red.). Ano, to sice vede, otázkou je, jak hodně by peníze měly ztratit svou kupní sílu. Odpovídá tomu letošní dosavadní růst ceny zlata o 30 procent v dolarech? Mělo by to být více, nebo méně? To já netuším.

Každopádně růst ceny drahých kovů je primárně tažen spekulativním kapitálem, nikoliv reálnou poptávkou z průmyslu. A spekulativní kapitál bývá nestabilní a dokáže se z trhu vypařit velmi rychle. Možná že cena zlata ještě nějakou dobu dál poroste, ale z mého pohledu už je to příliš riskantní spekulace. S řadou klientů jsme v uplynulých letech malou část kapitálu v rámci vyvážení portfolia investovali do akcií těžařů zlata, respektive právě do některého z výše uvedených fondů. Dnes je myslím na čase pozice uzavřít. Rozhodně bych se dnes nepouštěl do jejich nákupů. Toť můj názor.

Technologické fondy jako jasná dvojka

Další tři fondy z top desítky můžeme označit jako technologické. S třicetiprocentním zhodnocením se na sedmém až osmém místě žebříčku umístily svorně fondy Franklin Technology a Franklin Innovation. Mají velmi podobná portfolia, takže nepřekvapí ani takřka totožné výsledky.

V těchto dvou fondech najdeme typické technologické giganty jako Amazon, Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook, Alibaba, Visa, Paypal, Mastercard, Salesforce nebo Shopify. Letos se zatím daří prakticky všem technologickým fondům, tyto dva od společnosti Franklin Templeton dokázaly být letos o něco lepší než ostatní – díky poměrně koncentrovanému portfoliu a dobrému výběru akcií.

Ještě lepší výsledky zaznamenal specificky zaměřený fond Allianz Global Artificial Intelligence, který investuje do akcií firem, jež se aktivně podílí na vývoji umělé inteligence. Významnou roli v portfoliu hrají spíše menší technologické firmy. Od březnového propadu stoupla hodnota podílových listů tohoto fondu o více než 80 procent, a za tři roky fungování tak zhodnotil investorům majetek o 15 procent ročně. Podrobnější portrét fondu najdete v seriálu Fond-show.

Zdroj: FINEZ, Allianz

Velmi suverénně si letos vede ještě jeden tak trochu technologický fond, ale zároveň environmentálně orientovaný – BNP Paribas Energy Transition. Investuje do akcií společností, které se aktivně podílí na přechodu k „čisté energii“ a energetickým úsporám. V portfoliu najdeme velmi zajímavé převážně technologické firmy jako Workhorse Group, Plug Power, BYD, Enphase Energy nebo Orsted. Od začátku roku vydělal už přes 40 procent a za necelý rok fungování této strategie dokázal management fondu zhodnotit majetek investorů o neuvěřitelných 56 procent. Také tento fond jsem podrobně představil v seriálu Fond-show.

Vývoj hodnoty fondu BNP Paribas Energy Transition

Zdroj: peníze.cz

Srovnání podílových fondů na Peníze.cz

Na rozdíl od těžařů zlata, které bych označil spíše za úspěšnou střednědobou spekulaci, budou mít technologické fondy vždycky zajímavý růstový potenciál na delším časovém horizontu. Momentálně je sice většina technologických akcií zralá na korekci, ale z dlouhodobého hlediska dává smysl investovat do akcií inovativních firem. Když navíc takovou investici můžeme označit za společensky odpovědnou a prospěšnou pro životní prostředí, je to dvojnásob zajímavé. Proto také BNP Paribas Energy Transition patří mezi mé oblíbené fondy.

Vsadíte na Čínu?

Desítku nejvýkonnějších fondů doplňují dva fondy zaměřené na akcie v Číně: Allianz China A-shares a BNP Paribas China Equity. Oba mají vynikající management, kterému se úspěšně daří vyhledávat na čínském trhu růstové investice, a díky tomu výrazně překonávají průměr trhu.

O autorovi

Jan Traxler
Zdroj: FINEZ

Jan Traxler je privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment ManagementPatří k předním českým expertům v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Preferuje investice, které generují stabilní výnosy. Publikuje pravidelně v řadě médií zaměřených na finance a investování. 

  • Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Zatímco hodnota indexu MSCI China od začátku roku stoupla v eurech o šest procent (po přepočtu na koruny by to bylo přibližně 9,5 %), zmíněné fondy od Allianz i BNP Paribas dokázaly zhodnotit majetek trojnásobně – jejich výnosy se od začátku roku pohybují kolem 30 procent.

Čína dnes beze sporu hraje spolu s USA a Evropou stěžejní roli v globální ekonomice, tudíž po právu by měla mít také určitou váhu v akciové složce každého investičního portfolia. Akorát je otázkou, zda má smysl skládat portfolio takto z jednotlivých úzce teritoriálně zaměřených fondů.

Jednodušší je sáhnout po fondu zaměřeném na celou Asii, kde Čína zpravidla mívá nejvýraznější zastoupení, ale zároveň ji doplňují další významné trhy – Japonsko, Indie, Korea, Tchaj-wan, Indonésie a další. Nicméně pokud někdo preferuje speciálně Čínu, pak fondy Allianz China A-shares i BNP Paribas China Equity nabízí dobré řešení. Pochopitelně jsou vhodné pouze pro delší časový horizont, tak jako všechny investice do akcií.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 8. 2020 10:49, Matěj

Citace - Ignac / 03.08.2020 09:04

Kazdy z fondu uvedenech v clanku ma svoje pro i proti, nicmene vice nez jindy bychom meli brat zretel na pravidlo "minule vynosy nejsou zarukou vynosu budoucich"... Nevim jestli je na mistnim serveru jista ryze ceska banka na blacklistu, nicmene i "jejimu" fondu zamerenemu na zahranicni investice se od zacatku roku podarilo "vykresat z te bidy" kolem 5%...


Vešla se do TOP 10?

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 8. 2020 10:38, deprese

Klamavá reklama je zakázaná v ČR.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services