Hvězdné nebe v květnu

René Činátl | 19. 6. 2002
Hvězdné nebe v květnu
Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Nejprve pro připomenutí: fondy pomocí jedné až pěti hvězdiček hodnotíme již rok a půl, a to na základě metodiky ratingové agentury CRA Rating Agency (součást celosvětové sítě Moody´s). V tuto chvíli hodnotíme fondy s domicilem v České republice, a to jak členy UNIS, tak i ostatní fondy, u nichž máme k dispozici relevantní údaje.

U fondů, rozdělených do skupin podle pravidel Unie investičních společností, hodnotíme tři základní údaje: výkonnost, volatilitu a rizikovost, která zohledňuje nezralost českého trhu. Podrobnosti o metodice a váze jednotlivých kategorií najdete na speciálních stránkách. A jak dopadly jednotlivé fondy?

Akciové fondy

Skupina akciových fondů zahrnuje jedenáct členů, i když v příštím měsíci se již v hodnocení neobjeví Živnobanka – mezinárodní akciový fond, jenž změnil svou strategii a v budoucnu se zařadí mezi fondy smíšené pod názvem Živnobanka – růstový fond (profil, názory). Čtyři změny v hodnocení, které se za uplynulý měsíc vyskytly, znamenaly vždy zlepšení. Na druhou stranu, tyto shodné změny směrem vzhůru o jednu hvězdičku nezamíchaly podstatným způsobem pořadím. Mezi nejlepší fondy poskočil J & T Perspektiva – A (profil, názory), a s pěti hvězdičkami se zařadil mezi dlouhodobou "akciovou elitou", kterou tvoří IKS Fond světových indexů (profil, názory) a ŽB akciový (profil, názory). Za zmínku stojí především kvalita fondu IKS Fond světových indexů, jenž drží pět hvězdiček od svého vstupu do hodnocení, tedy od října 2001. Situace na evropských akciových trzích zapříčinila mírné posílení fondů zaměřujících se na světové trhy - AKRO mezinárodní akciový (profil, názory) a ČSOB světový akciový (profil, názory)) oproti fondům orientujícím se Evropu. Dno hodnocené skupiny akciových fondů za měsíc květen tak tvoří AKRO Eurotech (OFAKTET) se dvěma hvězdičkami, ČSOB evropský akciový (profil, názory) a 1. IN akciový (profil, názory), jež obdržely shodně jednu hvězdičku. Kompletní výsledky akciových fondů.

Dluhopisové fondy

V této skupině fondů bylo za poslední období hodnoceno sedm fondů. V rámci přidělování hvězdiček došlo ke dvěma změnám. Postupnými kroky se ve skupině blíží kupředu 1. IN dluhopisový fond (profil, názory). Fond, který se z pěti hvězdiček za srpen 2001 propadl v hodnocení za říjen 2001 na pouhou jednu hvězdičku se od prosince minulého roku postupně zlepšuje. Ziskem jedné hvězdičky na celkové čtyři za květen 2002 znamená, že 1. IN dluhopisový fond stojí pouhý krůček od samotného vrcholu. Pozici mezi nejlepšími naopak ztratil ISČS Bondinvest (profil, názory), který neudržel tempo pětihvězdičkových fondů ISČS Sporobond (profil, názory), IKS Dluhopisový (profil, názory) a Newton konzervativní (profil, názory) Právě posledně zmíněného fondu se týká třetí změna ve skupině. Newton konzervativní je nástupcem fondu Newton Kosíř. Kompletní výsledky dluhopisových fondů.

Fondy peněžního trhu

Ve skupině peněžních fondů byly stejně jako v minulém hodnocení přiděleny hvězdičky devíti fondům. U hodnocených fondů nenastaly žádné změny. Lze tedy konstatovat, že mezi nejlépe ohodnocenými fondy zůstává IKS peněžní trh (profil, názory), ISČS Merkur (profil, názory), ŽB – Sporokonto (profil, názory) a ISČS Sporoinvest (profil, názory), naopak na chvostu s odstupem zůstávají AKRO Obligace (profil, názory) a J & T AM Perspektiva – P (profil, názory). Skupina fondů peněžního trhu doposud potvrzuje nejvyšší stabilitu hodnocení ze všech sledovaných skupin fondů. Kompletní výsledky fondů peněžního trhu.

Smíšené fondy

V největší hodnocené skupině metodou CRA Fond Scoringu bylo ke konci května hodnoceno celkem 30 fondů. Podstatnou informací, která předchází komentář samotného hodnocení, je změna názvu Newton Praděd na Newton balancovaný (profil, názory). Hodnocení za květen 2002 se vyznačovalo převahou ztrát hvězdiček oproti jejich ziskům. Nejcitelnější propad zaznamenaly fondy PKIS Růstový (profil, názory) a Newton YSE akcionářů (profil, názory). Oba tyto fondy, i přes jejich kvalitní výkonnost, shodně srazila do kolen vyšší volatilita výsledků a nízké hodnocení v rámci kritérií stability v modelu hodnocení metodou CRA Fond Scoringu. Oba fondy mají nyní shodně pouze jedinou hvězdičku. O dvě hvězdičky poklesly fondy Newton balancovaný, který aktuálně obdržel pouze dvě a AKRO mezinárodní balancovaný (profil, názory), jenž se s jednou získanou hvězdičkou propadl na dno. Ztrátu jedné hvězdičky dále utrpěly fondy 1. IN - restituční (profil, názory), výnosový (profil, názory) a středoevropský (profil, názory)), AKRO OPF Český (profil, názory), ČSOB smíšený (profil, názory), investAGe AGB (OFAFEAGB), Newton Plus (profil, názory), ŽB - korunový balancovaný (profil, názory) a J & T Perspektiva – S (profil, názory). Naproti tomu více hvězdiček v porovnání s minulým hodnoceným obdobím se podařilo získat pouze třem fondům. AKRO výnosový (profil, názory) se zlepšil o jednu hvězdičku a ve své věčné oscilaci mezi chvostem a dvěma hvězdičkami se nyní ocitl ve druhé zmíněné situaci, ISČS Sporomix 5 (OFICSM5) se díky stejnému polepšení zařadil s třemi hvězdičkami do průměru. Dalšího jednohvězdičkového nárůstu pak dosáhl fond investAGe AG7 (profil, názory), který se propracoval již ke čtyřem hvězdičkám. Mezi nejvýše hodnocené fondy za uplynulé období pak patří ISČS Výnosový (profil, názory), ŽB – Balancovaný fond nadací (profil, názory), ISČS Český (profil, názory) a investAGe AG2000 (profil, názory). Na chvostu skupiny se s jednou hvězdičkou nacházejí fondy AKRO mezinárodní balancovaný (profil, názory), PKIS Růstový (profil, názory), 1. IN středoevropský fond (profil, názory), Newton YSE akcionářů (profil, názory) a AKRO OPF Český (profil, názory). Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a tudíž i volatilitou hodnocení v závislosti na vývoji jednotlivých investičních instrumentů portfolia na kapitálových trzích. Kompletní výsledky smíšených fondů.

Zajímá vás kompletní přehled výsledků scoringu včetně historických údajů? Pak vše potřebné najdete na této stránce.

Pomáhají vám naše hvězdičky v orientaci? Který fond byl podle vás v květnu nejúspěšnější? Který má nejlépe našlápnuto v červnu? Proč? Co myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hvězdné nebe v dubnu

16. 5. 2002 | René Činátl

Hvězdné nebe v dubnu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v březnu

17. 4. 2002 | René Činátl

Hvězdné nebe v březnu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v únoru

13. 3. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v únoru

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v roce 2001

13. 2. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v roce 2001

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli roční vyhodnocení scoringu otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v prosinci

15. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v prosinci

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem ledna pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Partners Financial Services