Strana jako byznys

Strana jako byznys
Volby nejsou jen bojem o křesla v parlamentu. Díky státnímu příspěvku na volební kampaň se z nich při troše štěstí může udělat poměrně výnosný obchod. Čistý zisk může být i několik milionů korun.

Více než sedm milionů korun mohla v letošních volbách získat od státu strana, která dosáhla kýžené hranice 1,5 procenta. Podle zákona totiž musí dostat státní příspěvek na volební kampaň ve výši sta korun za každý jí odevzdaný hlas. Tato hranice tak odděluje finančně úspěšné strany od skutečně poražených.

Dlouhá cesta k penězům

Parlamentní volby se mohou stát pro určitou skupinu regulérním byznysem. Zaregistrují si politickou stranu, seženou na kandidátku věrohodné lidi, získají více než 1,5 procenta voličských hlasů a inkasují několikamilionový státní příspěvek. Při překročení hranice tří procent přiteče do stranické kasy každoročně nejméně dalších šest milionů korun. Ovšem tak snadné to není. Od chytré myšlenky k plné peněžence vede dlouhá, nejistá a komplikovaná cesta.

Hlavním problémem je získat potřebný počet voličských hlasů, což závisí na několika faktorech. Protože se hranice úspěchu od prohry vymezuje získáním určitého procenta z celkově platných hlasů, významnou roli hraje volební účast. Čím více lidí přijde k volbám, tím více musí daná strana získat hlasů. V letošních volbách díky poměrně nízké účasti stačilo získat něco málo přes 71,5 tisíce hlasovacích lístků. Před čtyřmi lety by bylo třeba o více než sto tisíc hlasů více. To vedle vyšší volební účasti samozřejmě způsobila především výše položená hranice pro poskytnutí příspěvku.

Největší nejistota spočívá v samotných voličích. Je velice obtížné určit, jejich chování a zvolit odpovídající strategii, jak jejich hlasy spolehlivě přetáhnout na svoji stranu. Média k tomu téměř nepřispějí, mimo povinných volebních šotů na veřejnoprávní televizi a v rozhlase, se téměř žádný mimoparlamentní politik k propagaci své strany nedostane. Možná si někdo klade otázku, proč by vlastně měl jeden podnikatel (médium) zadarmo podpořit jiného (byznys strana), ale on to dopředu neví. Těžko se rozliší seriózní malá strana od party spekulantů na volební úspěch.

Téměř sázka

Nejistota ohledně chování voličů sama o sobě nedělá z tohoto podnikání extrémně rizikovou záležitost. Hlavním nebezpečím je ztráta vloženého kapitálu. V případě neúspěchu propadá v plné výši obvykle několik milionů korun.

Podle zákona musí každá ze stran složit volební příspěvek, který má oficiálně sloužit k úhradě nákladů na tisk hlasovacích lístků. Pravým důvodem však je právě snaha o zamezení kandidovat praktiky každému včetně volebních podnikatelů. Stížnost takzvaných malých stran proti existenci tohoto poplatku zamítl ústavní soud. Také proto musí tedy každá politická strana zaplatit patnáct tisíc korun v každém volebním kraji, což činí dohromady 210 tisíc korun.

Volební příspěvek není jedinou a už vůbec největší investicí volebního podnikání. Aby strana získala potřebný počet hlasů, musí být viditelná a něčím si získat voliče. To vše vyžaduje peníze. Náklady na volební kampaň stran, které se letos dostaly do parlamentu, činily řádově desítky milionů korun. Několik milionů vynaložily dvě strany, které mají ještě nárok na příspěvek od státu.

Inspirace?

Pokud se chcete nechat tímto článkem inspirovat, pozor. Letošní volby politickému podnikání příliš nepřály. Potřebnou 1,5 procentní hranici překonaly vedle parlamentních stran pouze další dvě. Sdružení nezávislých inkasuje od státu přibližně 13,3 milionu korun a Strana zelených zhruba 11,3 milionu. Zbývajících třiadvacet politických stran bude muset odepsat ztráty. Celkem zaplatí stát stranám téměř 442 milionů korun.

 Finanční výsledky politických stran (mil. Kč)

   ČSSD  ODS  KSČM  Koalice  SN  SZ
 Příspěvek na kampaň  144  117  88  68  13,3  11,3
 Příspěvek za mandát (4 roky)*  252  208  148  112  0  0
 Náklady na kampaň  75  60  10,5  72  10  2,5
*Každá strana, která se dostala do parlamentu má nárok na roční příspěvek za každého poslance ve výši 900 tisíc Kč.

Převážná většina stran na volbách z finančního hlediska vydělala. Státní příspěvek převyšuje jejich odhadované náklady na volební kampaň, u některých dokonce několikanásobně. V tomto směru byli nejlepšími hospodáři komunisté. Ti od voleb získali více než osmkrát více než do nich vložili. Stydět se nemusí ani Strana zelených, svou volební investici zhodnotili čtyřikrát. Jediným subjektem, který bude muset uhradit svoji kampaň i z jiných zdrojů, je Koalice.

Překvapily vás něčím letošní volby? Myslíte, že i volby mohou být cestou ke zbohatnutí? Podělte se s námi o své názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2002 13:08, Bouček Antonín

Asi budu vypadat jako hlupák, ale nechápu větu, že "převážná většina stran na kampani vydělala", když autor sám uvádí, že z několika desítek stran dostane příspěvek jen šest.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 6. 2002 13:04, PetrV

Souhlasím, Republikáni na politice opravdu vydělali. V minulých volbách v roce 1998 přesáhli hranici tří procet a to jim vyneslo jak úhradu volební kampaně, tak pravidelné roční příspěvky.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services