Hvězdné nebe v březnu

Hvězdné nebe v březnu
Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Nejprve pro připomenutí: fondy pomocí jedné až pěti hvězdiček hodnotíme již rok a půl, a to na základě metodiky ratingové agentury CRA Rating Agency (součást celosvětové sítě Moody´s). V tuto chvíli hodnotíme fondy s domicilem v České republice, a to jak členy UNIS, tak i ostatní fondy, u nichž máme k dispozici relevantní údaje.

U fondů, rozdělených do skupin podle pravidel Unie investičních společností, hodnotíme tři základní údaje: výkonnost, volatilitu a rizikovost, která zohledňuje nezralost českého trhu. Podrobnosti o metodice a váze jednotlivých kategorií najdete na speciálních stránkách. A jak dopadly jednotlivé fondy?

Akciové fondy

Skupina akciových fondů vykázala za březen nejvyšší výkyvy, když se změnilo hvězdičkové hodnocení u celých sedmi fondů z celkového počtu jedenácti fondů. Nejmarkantnější propad nastal u Citicorp OPF akcií (profil, názory). Rozkolísanost výsledků odsoudila fond i přes jeho slušnou výkonnost pouze ke dvěma hvězdičkám oproti pěti v předcházejícím měsíci, což znamenalo návrat na předchozí hodnocení. Mezi nejlépe hodnocené fondy patří i nadále IKS Fond světových indexů (profil, názory) a ŽB akciový (profil, názory), naopak elitu opustil AKRO mezinárodní akciový (profil, názory), který si pohoršil na průměrné tři hvězdičky. Obecně fondy v březnovém hodnocení spíše ztrácely. O jednu hvězdičku poklesly J&T AM Perspektiva – A (profil, názory), ČSOB evropský akciový (profil, názory), ČSOB světový akciový (profil, názory) a AKRO Eurotech (profil, názory). Jediný fond, jenž si polepšil byl ISČS Sporotrend (profil, názory). Na konci hodnocení zůstává i nadále 1.IN akciový (profil, názory). Kompletní výsledky akciových fondů.

Dluhopisové fondy

V této skupině fondů je i nadále vyhodnocováno sedm fondů. Dluhopisové fondy jsou v rámci CRA Fond Scoringu "klidnými vodami". Drobné změny nastaly pouze u 1. IN dluhopisového fondu (profil, názory) a Newton Kosíř (profil, názory). V obou případech se jednalo o jednohvězdičkové zvýšení. Oba fondy si tak razí cestu vzhůru. Newton Kosíř si polepšil už podruhé za sebou a nyní je na čtyřech hvězdičkách. 1. IN dluhopisový, který byl ještě v listopadovém hodnocení u samého dna s jednou hvězdičkou, obdržel v březnovém hodnocení tři hvězdičky. S nejvyšším pětihvězdičkovým hodnocením skupině dominuje trio fondů: IKS Dluhopisový (profil, názory), ISČS Sporobond (profil, názory) a ISČS Bondinvest (profil, názory). Uznání si zaslouží především IKS Dluhopisový, jenž se pěti hvězdičkami chlubí od loňského květnového hodnocení. Na konci výčtu hodnocených dluhopisových fondů zůstávají Citicorp OPF dluhopisů (profil, názory) a ČSOB český dluhopisový (profil, názory). Kompletní výsledky dluhopisových fondů.

Fondy peněžního trhu

Skupina fondů peněžního trhu se v minulém hodnocení rozrostla o nově zařazený fond J&T AM Perspektiva – P (profil, názory). Tento fond a AKRO Obligace (profil, názory) jsou osamoceny na chvostu skupiny. Pro ilustraci – zbylé fondy mají tři a více hvězdiček. Shodný pokles zaznamenaly 1. IN fond peněžního trhu (profil, názory) a ISČS Merkur (profil, názory) – o jednu hvězdičku na celkové tři. Opětovně se na čelo dopracoval ISČS Sporoinvest (profil, názory). Pět hvězdiček obdržel naposledy v hodnocení za květen 2001. Elitní trio pětihvězdičkových fondů doplňují ještě s ŽB - Sporokonto (profil, názory) a IKS Peněžní trh (OFIKSPT). Kompletní výsledky fondů peněžního trhu.

Smíšené fondy

Největší hodnocená skupina metodou CRA Fond Scoringu se ustálila na počtu třiceti fondů. Březen skončil v tomto segmentu překvapivě bez větších změn. Menší část fondů si o hvězdičku polepšila: IKS Balancovaný (profil, názory), PKIS Růstový (profil, názory), ta větší si o hvězdičku pohoršila: 1. IN restituční fond (profil, názory), investAGe AG7 (OFAFE7), Newton Euro (OFNTREUR), Newton International (profil, názory), Newton KSIO II (profil, názory), Newton Plus (profil, názory), Newton YSE akcionářů (profil, názory), PPF smíšený (profil, názory), AKRO OPF Český (profil, názory), AKRO výnosový (profil, názory) a ŽB - korunový balancovaný (OFYBTKBF). Poslední tři jmenované fondy tak klesly na samé dno. Obzvláště trpké je to pro ŽB - korunový balancovaný, který v lednovém hodnocení obdržel tři hvězdičky. Zajímavé je též sledovat osud investAGe AG7. Zpravidla čtyřhvězdičkový fond, který se v lednu 2002 probojoval mezi nejlepší pětihvězdičkové fondy, v minulém hodnocení však ztratil dvě hvězdičky a aktuální pokles o další jednu hvězdičku ho zařadilo mezi podprůměrné. Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a tudíž i volatilitou hodnocení v závislosti na vývoji jednotlivých investičních instrumentů portfolia na kapitálových trzích. Kompletní výsledky smíšených fondů.

Zajímá vás kompletní přehled výsledků scoringu včetně historických údajů? Pak vše potřebné najdete na této stránce.

Pomáhají vám naše hvězdičky v orientaci? Který fond byl podle vás v březnu nejúspěšnější? Který má nejlépe našlápnuto v dubnu? Proč? Co myslíte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-82
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hvězdné nebe v únoru

13. 3. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v únoru

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v roce 2001

13. 2. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v roce 2001

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli roční vyhodnocení scoringu otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v prosinci

15. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v prosinci

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem ledna pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v listopadu

11. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v listopadu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem prosince pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe: co je nového?

9. 11. 2001 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe: co je nového?

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem listopadu pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Partners Financial Services