Hvězdné nebe v listopadu

Tomáš Skřivánek | 11. 12. 2001
Hvězdné nebe v listopadu
Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem prosince pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Nejprve pro připomenutí: fondy pomocí jedné až pěti hvězdiček hodnotíme již více než rok, a to na základě metodiky ratingové agentury CRA Rating Agency (součást celosvětové sítě Moody´s). V tuto chvíli hodnotíme fondy s domicilem v České republice, a to jak členy UNIS, tak i ostatní fondy, u nichž máme k dispozici relevantní údaje.

U fondů, rozdělených do skupin podle pravidel Unie investičních společností, hodnotíme tři základní údaje: výkonnost, volatilitu a rizikovost, která zohledňuje nezralost českého trhu. Podrobnosti o metodice a váze jednotlivých kategorií najdete na speciálních stránkách. A jak dopadly jednotlivé fondy?

Akciové fondy

Ve skupině je vyhodnoceno devět fondů. Ve skupině akciových fondů nedošlo od posledního hodnocení k žádné změně. Nejvyšší hodnocení si i nadále udržuje IKS fond světových indexů (profil, názory) a na chvostu akciových fondů zůstává 1. IN akciový fond (profil, názory). Kompletní výsledky akciových fondů.

Dluhopisové fondy

V této skupině je vyhodnocováno celkem sedm fondů. I v této skupině nedošlo k žádným mimořádným změnám. Pětihvězdičkové hodnocení si i nadále udržuje duo fondů: stálice mezi dluhopisovými fondy IKS Dluhopisový (profil, názory) a ISČS Sporobond (profil, názory). Ztrátu jedné hvězdičky a návrat na dvě zaznamenal Newton Kosíř (profil, názory). Skupina dluhopisových fondů se vyznačuje nejstabilnějším hodnocením. Kompletní výsledky dluhopisových fondů.

Fondy peněžního trhu

Ve skupině je vyhodnocováno devět fondů. Paradoxně je v této skupině více změn než u více volatilních skupin fondů. Stálicí s pěti hvězdičkami zůstává v této skupině i nadále ŽB-Sporokonto (profil, názory), IKS Peněžní trh (profil, názory) a Union peněžní trh (profil, názory). Minulý návrat mezi elitu fondů peněžního trhu si dlouho neužil 1.IN fond peněžní trh (profil, názory), který v hodnocení ztratil hvězdičku a má v současnosti čtyři. Korekce o jednu hvězdičku níže potkala též ČSOB český peněžní trh (profil, názory). Ostatní fondy si i nadále udržují své hodnocení. Kompletní výsledky fondů peněžního trhu.

Smíšené fondy

Hodnocená skupina fondů ke konci listopadu čítá celkem dvacet devět fondů a je tudíž nejširší skupinou, kterou vyhodnocujeme. Nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení na hvězdném nebi smíšených fondů si i nadále udržují ISČS Výnosový (profil, názory), ISČS Český (profil, názory), ŽB balancovaný fond nadací (profil, názory), IKS Plus balancovaný (profil, názory) a InvestAGe AG2000 (profil, názory). Největší pokles, a to o dvě hvězdičky postihl minule pětihvězdičkový InvestAGe AG7 (profil, názory) a PKIS Růstový (profil, názory), který se propadl na samé dno hodnocení. Naproti tomu největší růst, a to o dvě hvězdičky zaznamenal 1.IN středoevropský (profil, názory), který se z dlouhodobého postavení na chvostu smíšeních fondů dostal na úroveň tříhvězdičkových fondů. Ztrátu jedné hvězdičky zaznamenalo celkem šest fondů. Ostatní fondy si udržely své minulé hodnocení. Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a tudíž i volatilitou. Kompletní výsledky smíšených fondů.

Zajímá vás kompletní přehled výsledků scoringu včetně historických údajů? Pak vše potřebné najdete na této stránce.

Pomáhají vám naše hvězdičky v orientaci? Který fond byl podle vás v listopadu nejúspěšnější? Proč? Co myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hvězdné nebe: co je nového?

9. 11. 2001 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe: co je nového?

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem listopadu pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe má novou konstelaci

10. 10. 2001 | Tomáš Prouza

Hvězdné nebe má novou konstelaci

Jak si stojí vaše fondy? Zasloužil si jejich manažer pět hvězdiček nebo se stydí někde v koutku s hvězdičkou jedinou? Vše potřebné najdete v našem scoringu fondů.

Pavlovi vezmu, Petrovi přidám

13. 9. 2001 | Petr Vykoukal

Pavlovi vezmu, Petrovi přidám

Rating fondů zaznamenal v srpnu spíše drobné změny. O hvězdičky přišly některé akciové fondy, ostatní kategorie však spíše získávaly.

O dost více fondů, trochu méně hvězdiček

14. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

O dost více fondů, trochu méně hvězdiček

Výkonnost, riziko, stabilita - tři faktory ovlivňující, který fond si v pravidelném scoringovém hodnocení polepší a který pohorší. Výsledky i přes opětovný propad kapitálových trhů... celý článek

Většina fondů si v hvězdičkovém hodnocení polepšila

12. 6. 2001 | Tomáš Skřivánek

Většina fondů si v hvězdičkovém hodnocení polepšila

Zhoršení výsledků zazanamenaly oproti předchozím scoringovým hodnocení smíšené fondy. Ostatní kategorie, tedy fondy akciové, dluhopisové a peněžního trhu, si v hodnocení v průměru polepšily.... celý článek

Partners Financial Services