Většina fondů si v hvězdičkovém hodnocení polepšila

Většina fondů si v hvězdičkovém hodnocení polepšila
Zhoršení výsledků zazanamenaly oproti předchozím scoringovým hodnocení smíšené fondy. Ostatní kategorie, tedy fondy akciové, dluhopisové a peněžního trhu, si v hodnocení v průměru polepšily. Vyplývá to z pravidelného čtvrtletního "hvězdičkového" scoringu fondů.

Akciové fondy

V této skupině je i nadále vyhodnocováno šest fondů, přičemž jediný z nich, Citicorp OPF akcií (OFCITAKC), dosáhl maximálního počtu pěti hvězdiček. Tento fond také zaznamenal oproti konci minulého roku největší nárůst o tři hvězdičky. Lepší hodnocení tohoto fondu i dalších, které posílily - SIS Sporotrend (OFSISEUR) a ČSOB světový akciový (OFOBISAK) - bylo způsobeno především snížením parametru rizikovosti.

Dluhopisové fondy

V této skupině je vyhodnocováno sedm fondů. Skupina dluhopisových fondů zaznamenala od loňského hodnocení jednu významnou změnu: k fondu SIS Bondinvest (OFSISBON), který si dlouho jako jediný držel pětihvězdičkové ocenění, se se stejným scoringem připojily IKS Dluhopisový (OFIKSDL) a 1. IN dluhopisový fond (OFPISDL). Největší dluhopisový fond v ČR, SIS Sporobond (OFSISSPB), si udržel čtyři hvězdičky. Vývoj skupiny dluhopisových fondů je stabilizovaný a není pravděpodobné, že by v této skupině nastaly výrazné změny.

Fondy peněžního trhu

Ve skupině je vyhodnocováno osm fondů. Skupina fondů peněžního trhu zaznamenala tři změny, a to nárůst o jednu hvězdičku u fondů SIS Sporoinvest (OFSISSPI) a IKS peněžního trhu (OFIKSPT)(u obou ze čtyř na pět hvězdiček) a u ČSOB český peněžní trh (OFOBICPT) ze dvou na tři hvězdičky. Nejvýše hodnocenými fondy na peněžním trhu jsou fondy největších správců, SIS (ISSIS), IKS (ISIKS), První investiční (ISPIS) a ŽB-Trustu (ISZBT).

Smíšené fondy

Do skupiny přibyly čtyři nové fondy, konkrétně IKS Plus balancovaný (OFIKSPLS), PIAS fond majetku (OFPISMAJ), PIAS fond prosperity (OFPISPRO) a PIAS fond pravidelných výnosů (OFPISPP) (tyto fondy ale budou sloučeny). Jedná se o fondy transformované z investičních fondů, do systému hodnocení byly zahrnuty díky delší než jednoroční existenci.

Největší nárůst scoringu o dvě hvězdičky, a tím získání maximálního pětihvězdičkového scoringu, zaznamenal díky zvýšení ukazatele výkonnosti SIS Český (OFSISCES). Dalším fondem, který zlepšil své hodnocení o dvě hvězdičky, je IKS Balancovaný (OFIKSBAL). Zlepšení a konečného počtu čtyř hvězdiček dosáhl především zlepšením ukazatelů výkonnosti a rizikovosti. Mezi fondy s pětihvězdičkovým scoringem jsou nadále SIS Výnosový (OFSISVYN), SIS Český (OFSISCES)a ŽB – Balancovaný fond nadací (OFZBTNAD). Poslední z uvedených získal oproti minulému hodnocení o hvězdičku více.

Největší propad scoringového hodnocení (o dvě hvězdičky) nastal u fondů AKRO růstový (OFAKRRST), PKIS Růstový (OFPKRU), Pioneer Trust (OFPIOPIO) a PPF smíšený (OFPPFSMI). Tyto fondy ztrácely především v ukazateli výnosnosti a rizika, u PPF smíšený hrálo hlavní roli snížení ukazatele výkonnosti. U ostatních fondů nedošlo k žádným přehodnocením scoringu nebo byl nárůst či pokles scoringu maximálně jednohvězdičkový.

Ve skupině smíšených fondů už nejsou sloučené fondy investAGe21 a investAGe135. Skupina fondů čítá dvacet pět fondů a je tudíž nejširší skupinou, kterou vyhodnocujeme. Fondy v kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a řadu z nich by bylo možno podle aktuálního složení portfolia zařadit do jiných skupin. To může částečně zkreslovat výsledky, jelikož není hodnoceno teritorium, a tudíž teritoriální investiční rizikovosti. Do budoucna (po otevření dalších investičních fondů) se připravuje rozčlenění této skupiny v souladu s případnými kroky Unie investičních společností.

Osvěžte si, jakou metodiku při určování scoringových hvězdiček používáme.

Historické hodnocení fondů dle skupin (rozčleněné dle metodiky Unie investičních společností ČR) je přehledně vidět v následujících tabulkách.

  Scoring 
(počet hvězdiček) 
k 1. 6. 2001
Počet hvězdiček 
k 30. 4. 2001
Počet hvězdiček 
k 29. 12. 2000
 
Akciové fondy
1. IN akciový fond * * *
AKRO mezinárodní akciový **** ***** *****
AKRO Svět *** *** ***
Citicorp OPF akcií ***** ***** **
ČSOB světový akciový **** ***** ***
SIS Sporotrend **** ***** **
 
Dluhopisové fondy
1. IN dluhopisový fond ***** **** ****
Citicorp OPF dluhopisů * ** **
ČSOB český dluhopisový *** *** **
IKS Dluhopisový ***** **** ****
Newton Kosíř * ** **
SIS Bondinvest ***** ***** *****
SIS Sporobond **** **** ****
 
Fondy peněžního trhu
1. IN fond peněžního trhu ***** ***** *****
AKRO Obligace * * *
Citicorp OPF peněžního trhu * * *
ČSOB český peněžní trh *** ** **
IKS Peněžní trh ***** ***** ****
SIS Sporoinvest ***** ***** ****
Union peněžní trh **** **** ****
ŽB - Sporokonto ***** ***** *****
 
Smíšené fondy
1. IN středoevropský fond * ** *
1. IN výnosový fond *** *** ****
AKRO mezinárodní balancovaný ** ** **
AKRO růstový * * ***
AKRO výnosový * ** *
EUROCOM ** ** **
IKS Balancovaný **** **** **
IKS Plus balancovaný **** **** nehodnocen
investAGe AG2000 *** *** ****
investAGe AG7 **** **** ****
KIS Alpha Effect **** **** ****
Newton Plus **** **** ***
Newton Praděd *** **** ****
PIAS fond majetku *** **** nehodnocen
PIAS fond pravidelných příjmů *** ** nehodnocen
PIAS fond prosperity **** **** nehodnocen
Pioneer Trust * * ***
PKIS Růstový *** *** *****
PPF smíšený *** ** *****
SIS Český ***** ***** ***
SIS Výnosový ***** ***** *****
Union vyvážený * * **
ŽB - Balancovaný fond nadací ***** ***** ****
ŽB - Interkonto *** *** ***
ŽB - korunový balancovaný ** * *

Co říkáte změnám ve scoringovém hodnocení? Jsou naznačené vzestupy a pády oprávněné? Jak dopadl ten "váš" fond? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2001 19:49, TGP

No samozřejmě :-) Chtějí přece dělat byznys a proto si taky udělali ten časopis. On je to docela chytrý krok - jednak se můžete tvářit nezávisle, jednak můžete manipulovat lidi směrem k fondům, ze kterých máte nejlepší provizi (tím, že jim dáte nejvíce hvězdiček) a jednak můžete tlačit na investiční společnosti a za příslib lepšího hodnocení z nich vytlouct lepší provizní podmínky nebo inzerci do časopisu. Kdybych se pohyboval ve stejné oblasti, tak to udělám taky tak.

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services