Kde se ztratila spořitelní dotace?

Kde se ztratila spořitelní dotace?
Dotované hypotéky dotovány nejsou. Tak proč jsme na ně museli čekat tak dlouho? Při hlubším pohledu totiž zjistíme, že nabídka levnějších úvěrů na bydlení zákonitě musela přijít.
Byl to mimo jiné slib dotovaných hypoték, který pomohl rakouské Erste k získání České spořitelny. Poté, co byl onen 'zázračný' produkt v polovině května představen, hrozily některé banky antimonopolním úřadem. Jiné ale velice rychle nabídly produkty, které jsou dokonce lepší než ten spořitelní. Rakouští bankéři tak získali spořitelnu mimo jiné i za slib něčeho, co by stejně museli obětovat na oltář klesajících úrokových sazeb a konkurenčního boje.

Podpora bytové politiky patří mezi hlavní priority současné i většiny minulých vlád. Líbeznou melodií pro vládní uši tak musel být slib dotování hypoték v případě, že bude spořitelna privatizována do rukou Erste. Zmínky o chystaném produktu se objevovaly v tisku od ledna a podle zástupců konkurence totálně zablokovaly trh s hypotékami v uplynulých měsících. Zájemci o úvěry na bydlení totiž čekali na spořitelní hypoteční zázrak. Snížení úroků o jedno a půl procenta potěšilo nejednoho zájemce. Banka si je sice trošku přisladila zvýšením poplatků, ale stejně byla na trhu nejlevnější. Vydrželo jí to několik dní. Ostatní banky totiž nelenily a připravily vlastní produkt. Spořitelní 'dotovaná' hypotéka (HBCS) je poskytována za 6,3 procenta, GE Capital Bank (HBGECB) záhy snížila sazbu na 6,9, Komerční banka (HBKB) na 6,25 a Českomoravská hypoteční (HBCMBH) dokonce na 5,9 procenta. Žádná z těchto bank nemluví o dotaci, je to běžný produkt, který je ziskový.

U nás výjimka, v zahraničí normál

Při pohledu 'za kopečky' zjistíme zajímavou věc. Oněch spořitelních 6,3 procent je přibližně 1,3 procentního bodu nad roční mezibankovní sazbou (za tu si půjčují banky mezi sebou). V Německu jsou úroky na hypotéky asi 1,1 procenta nad mezibankovní sazbou, v Rakousku 1,2 a ve Velké Británii 1,4 procenta. Ve světle těchto čísel je 'dotovaná' hypotéka vlastně normálním produktem, který by dříve či později musel na náš trh přijít. Navíc při prezentaci programu Top Bydlení (jak se ona dotace-nedotace jmenuje) si banka dala za cíl razantně zvýšit svůj podíl na trhu. Snížení sazeb a urychlené vyřízení žádostí jsou pouze logickými kroky k tomuto cíli.

Rakušané tak dokázali (jak často se to u nás při privatizaci stává?) nakrmit vlka (stát) tak, aby ovce (Česká spořitelna) zůstala celá. Musíme jim ale přiznat, že díky jejich nabídce došlo k poklesu sazeb, což určitě zájemci o pořízení bydlení na úvěr ocení. Můžeme se ale oprávněně ptát, proč to trvalo tak dlouho. Ostatní banky váhaly, protože čekaly na spořitelnu. Zájemci o úvěry také čekali, a tak vhodná roční doba na zahájení stavby už je dávno za námi. Teď nezbývá než popřát všem, co staví, hezké počasí a rychlé stavební dělníky, když už jsou ti naši bankéři tak pomalí. A pokud chcete stavět vy, rozhodně nemusíte spěchat. I kdyby České spořitelně ony avizované tři miliardy na dotování hypoték došly, stejný úvěr vám klidně dá i někdo jiný.

Co vy si myslíte o současné nabídce hypoték? Jsou skutečně výhodné, uvažujete o nich? Svěřte se nám se svými názory.

psáno pro týdeník Redhot

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2001 22:41, cs-defence

Ale jděte ! A zkusil jste vůbec o hypotéku žádat (pokud to vůbec máte v úmyslu) nebo jen r.....jete ?
I nejzarytější protivníci ČS uznávají, že právě ona trh rozhýbala. Zřejmě neznáte čísla o poskytnutých úvěrech, což Vám nemohu zazlívat, nejsou moc často uveřejňována.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 6. 2001 19:53, SkrivanekT

PRAHA 13. června (ČTK) - Další dvě banky zareagovaly na pohyby na trhu hypotečních úvěrů. Zatímco Živnostenská banka tak snižuje minimální úrokovou sazbu o 0,7 procenta na 6,8 procenta, hypoteční úvěr Majordomus od Bank Austria Creditanstalt lze získat od 6,1 procenta při fixaci úrokové sazby na jeden rok.
"Veškeré související služby jako konzultace, poradenství, potvrzení o klientově úvěrové solventnosti, příslib poskytnutí úvěru či jeho zpracování během několika pracovních dnů jsou zahrnuty v základním poplatku za zpracování žádosti," dodal k tomu mluvčí Živnostenské banky Karel Ježek s tím, že klient tento poplatek platí jen v případě schválení a poskytnutí úvěru.
Bank Austria snižuje úročení i u delších období fixace úrokové sazby, banka nabízí fixaci až na deset let. Banka navíc nabízí mj. možnost vybrat si systém s rovnoměrnou, rostoucí nebo klesající výši měsíčních splátek či bezplatnou asistenci hypotečního poradce, dodal vedoucí úseku hypotečního bankovnictví Aleš Sloupenský.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services