Hvězdné nebe v prosinci

Hvězdné nebe v prosinci
Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem ledna pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Nejprve pro připomenutí: fondy pomocí jedné až pěti hvězdiček hodnotíme již více než rok, a to na základě metodiky ratingové agentury CRA Rating Agency (součást celosvětové sítě Moody´s). V tuto chvíli hodnotíme fondy s domicilem v České republice, a to jak členy UNIS, tak i ostatní fondy, u nichž máme k dispozici relevantní údaje.

U fondů, rozdělených do skupin podle pravidel Unie investičních společností, hodnotíme tři základní údaje: výkonnost, volatilitu a rizikovost, která zohledňuje nezralost českého trhu. Podrobnosti o metodice a váze jednotlivých kategorií najdete na speciálních stránkách. A jak dopadly jednotlivé fondy?

Akciové fondy

Ve skupině je i nadále hodnoceno devět podílových fondů. V rámci akciových fondů došlo od posledního hodnocení pouze ke dvěma změnám, a to k zisku jedné hvězdičky u podílového fondu Citicorp OPF akcií (profil, názory) a ČSOB světový akciový (profil, názory) podílový fond. Oba fondy mají nově čtyři hvězdičky. Nejvyšší hodnocení si i nadále jako jediný fond udržuje IKS fond světových indexů (profil, názory). Na chvostu akciových fondů zůstává s jednou hvězdičkou 1. IN akciový fond (profil, názory). Kompletní výsledky akciových fondů.

Dluhopisové fondy

V této skupině je vyhodnocováno celkem sedm fondů. Zde došlo k jedné změně, a to u fondu ISČS Bondinvest (profil, názory), který získal jednu hvězdičku a po půl roce se opět dostal mezi elitu dluhopisových fondů. Pětihvězdičkové hodnocení má tak ke konci roku trio fondů: stálice mezi dluhopisovými fondy IKS Dluhopisový (profil, názory), ISČS Sporobond (profil, názory) a nově již zmíněný ISČS Bondinvest. Na konci hodnocení zůstává i nadále Citicorp OPF dluhopisů (profil, názory). Skupina dluhopisových fondů se vyznačuje nejstabilnějším hodnocením. Kompletní výsledky dluhopisových fondů.

Fondy peněžního trhu

Ve skupině je i nadále vyhodnocováno devět fondů. Po minulých poměrně velkých hvězdičkových výkyvech nedošlo v prosinci oproti listopadu k žádným změnám v hodnocení. Stálicemi s pěti hvězdičkami zůstává v této skupině i nadále Živnobanka - Sporokonto (profil, názory), IKS Peněžní trh (profil, názory) a Union peněžní trh (profil, názory). Na chvostu hodnocení zůstávají stále jednohvězdičkové fondy AKRO obligace (profil, názory) a Citicorp OPF peněžního trhu (profil, názory). Kompletní výsledky fondů peněžního trhu.

Smíšené fondy

V prosinci se hodnocená skupina fondů rozrostla o jeden fond – Newton KSIO II (profil, názory), jenž na úvod obdržel tříhvězdičkové ohodnocení, celkem čítá již třicet fondů a je tudíž nejširší skupinou, kterou vyhodnocujeme. Nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení v kategorii smíšených fondů si i nadále udržují ISČS Výnosový (profil, názory), ISČS Český (profil, názory), ŽB balancovaný fond nadací (profil, názory), IKS Plus balancovaný (profil, názory) a InvestAGe AG2000 (profil, názory). Na chvostu hodnocených fondů zůstali AKRO OPF Český (profil, názory), PKIS Růstový (profil, názory) a Union vyvážený (profil, názory). Po ztrátě hvězdiček se k těmto fondům přiřadily AKRO výnosový (profil, názory) a ŽB Interkonto (OFAKRINT), který zaznamenal největší – dvou hvězdičkový propad. Ztrátu jedné hvězdičky zaznamenalo celkem osm fondů. Jednu hvězdičku si na své konto oproti minulému hodnocení připsaly celkem čtyři fondy. Ostatní fondy si udržely svá minulá hodnocení. Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a tudíž i volatilitou. Kompletní výsledky smíšených fondů.

Zajímá vás kompletní přehled výsledků scoringu včetně historických údajů? Pak vše potřebné najdete na této stránce.

Pomáhají vám naše hvězdičky v orientaci? Který fond byl podle vás v prosinci nejúspěšnější? Který má nejlépe našlápnuto v lednu? Proč? Co myslíte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hvězdné nebe v listopadu

11. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v listopadu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem prosince pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe: co je nového?

9. 11. 2001 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe: co je nového?

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem listopadu pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe má novou konstelaci

10. 10. 2001 | Tomáš Prouza

Hvězdné nebe má novou konstelaci

Jak si stojí vaše fondy? Zasloužil si jejich manažer pět hvězdiček nebo se stydí někde v koutku s hvězdičkou jedinou? Vše potřebné najdete v našem scoringu fondů.

Pavlovi vezmu, Petrovi přidám

13. 9. 2001 | Petr Vykoukal

Pavlovi vezmu, Petrovi přidám

Rating fondů zaznamenal v srpnu spíše drobné změny. O hvězdičky přišly některé akciové fondy, ostatní kategorie však spíše získávaly.

O dost více fondů, trochu méně hvězdiček

14. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

O dost více fondů, trochu méně hvězdiček

Výkonnost, riziko, stabilita - tři faktory ovlivňující, který fond si v pravidelném scoringovém hodnocení polepší a který pohorší. Výsledky i přes opětovný propad kapitálových trhů... celý článek

Partners Financial Services