Platby kartou bez terminálu. Nově stačí mobil

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 16. 2. 2021 12:30 aktualizováno 16. 2. 2021 15:29
Platby kartou bez terminálu. Nově stačí mobil

Zdroj: Česká spořitelna

Podnikatelé mají novou možnost, jak přijímat platební karty. Společnost Global Payments ze skupiny České spořitelny spouští aplikaci nazvanou GP Tom, která umožňuje využít bezkontaktní platby na zařízeních s operačním systémem Android, tedy nejčastěji přes chytré telefony.

Zařízení zároveň musí mít NFC chip a připojení k internetu – nezáleží na tom, jestli před wi-fi nebo data. Řešení může využívat každý, kdo má zájem. Podle Global Payments může jít třeba o taxikáře, ale klidně i o úřady. Novinka je dostupná i pro stávající zákazníky, pokud by ji chtěli jako doplněk k už zavedeným terminálům. Podmínkou není bankovní účet v České spořitelně.

Global Payments za platby přes tuto aplikaci nevybírá pevné poplatky, strhává si provize z jednotlivých plateb. U měsíčního obratu do 10 tisíc korun dělá poplatek 1,99 %, z tržeb od 10 do 30 tisíc je to 1,89 %, od 30 do 100 tisíc 1,79 % a při obratu nad 100 tisíc korun 1,59 %.

Česká spořitelna navíc své klienty nyní láká při využití novinky na snížený poplatek ve výši 0,99 % na 12 měsíců. „A noví klienti k tomu získají i podnikatelské konto Klasik, které standardně vyjde na 149 Kč měsíčně, na rok zdarma,“ říká Jan Polák, regionální ředitel firemního bankovnictví České spořitelny.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Vedle samotné platby umožňuje aplikace také její storno až 90 dnů po uskutečnění nebo odeslání účtenky formou SMS nebo e-mailu. Lze s ní evidovat i platby v hotovosti a jde ji také spojit s pokladními systémy. Elektronickou evidenci tržeb zatím neumí – to firma teprve chystá.

„Platby přes mobil jsou s naší aplikací stejně bezpečné jako platby přes terminál a jsou certifikované karetními společnostmi. Telefon samotný neuchovává žádná citlivá data o platbě a tak není třeba mít obavy o bezpečnost či zneužití údajů o kartě,“ říká Radovan Bryx, který má v Global Payments na starosti vývoj.

Bezkontaktní transakce do 500 korun se většinou nepotvrzují PINem, nad tuto částku si aplikace potvrzení při platbě plastovou kartou vyžádá. „Na displeji se objeví speciální plovoucí klávesnice, do níž nakupující zadá PIN. Klávesnice se pohybuje, aby nebylo možné podle otisků prstů zjistit zadané údaje," vysvětluje Bryx. Nutnost zadávání PIN kódu na zařízení s aplikací GP Tom odpadá při platbě telefonem nebo hodinkami s Google Pay či Apple Pay, které používají vlastní zabezpečení.

Řešení pro zařízení s operačním systémem iOs zatím není dostupné. Global Payments by o něj stála, ale podmínky od společnosti Apple její vytvoření podle Bryxe neumožňují.

Příjem plateb přes chytré telefony podnikatelům v Česku nabízí třeba také start-up Trisbee. V jeho případě nejde o karetní transakce, ale o platby přes QR kód. Zákazníci podnikatele s tímto řešením tak neplatí kartou, ale mobilem s bankovní aplikací, která umožňuje QR platby. Trisbee službu poskytuje zdarma obchodníkům s měsíčním obratem do 125 tisíc korun měsíčně, s vyššími obraty stojí 490 korun měsíčně.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services