Equa po víkendové chybě už funguje naplno

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 10. 8. 2021 | 1 komentář
Equa po víkendové chybě už funguje naplno

Zdroj: Shutterstock

Neplánovaná odstávka systému Equa bank v noci ze soboty na neděli byla znát ještě v pondělí: klientům dál nefungovaly okamžité platby. Od včerejšího odpoledne už běží normálně, ujišťuje banka.

„Všechny bankovní systémy jsou od nedělního rána plně funkční. Okamžité platby jsme spustili z preventivních důvodů až o jeden den později, a to v pondělí 9. srpna v 12:32 hodin,“ říká mluvčí Kateřina Petko.

Equa bank musela v sobotu v noci neplánovaně odstavit své systémy kvůli chybám v zůstatcích účtů klientů. „V odpoledních hodinách došlo k technickým problémům se zobrazováním zůstatků na účtech. Z tohoto důvodu jsme přistoupili k neplánované odstávce našich bankovních systémů, která začala v sobotu v 23:11 hodin a skončila v neděli v 4:59 hodin,“ upřesňuje Petko.

Důvodem byly technické problémy na straně banky a dodavatele bankovního systému, vysvětluje mluvčí. Další podrobnosti banka neuvedla, ani kolika klientů se problémy dotkly. „Nebudete to zatím komentovat,“ říká Petko.

Velké problémy měla v neděli odpoledne také Air Bank. Klienti se nemohli přihlásit do internetového a mobilního bankovnictví, řada z nich prý nemohla ani zaplatit kartou. Několikahodinový neplánovaný výpadek trval do nedělní 22. hodiny.

Potíže s internetovým či mobilním bankovnictvím nebo karetními transakcemi postihnou čas od času většinu bank. Největší problém měli klienti UniCredit v roce 2017, kdy banka aktualizovala bankovní systém a někteří klienti tvrdili, že se jim zůstatky na účtech měnily v řádu hodin. Namísto plánované víkendové odstávky pak někteří klienti neměli online přístup ke svým účtům celkem devět dní.

Equa bank se za způsobené nepříjemnosti klientům během neděle omluvila na svých internetových stránkách. „Velice si vážíme Vaší důvěry a rádi bychom Vás ujistili, že je naší nejvyšší prioritou poskytovat naše produkty a služby na vysoké úrovni, kterou od nás očekáváte, a tak, jak jste zvyklí. Za způsobené nepříjemnosti se Vám tímto omlouváme,“ napsala klientům.

A jak by měl postupovat klient, který zjistil, že se mu na účtu objevila suma, která mu nenáleží, nebo se mu naopak bez jeho přičinění snížila a způsobilo mu to potíže? „V případě, že klienti evidují jakékoliv problémy, prosíme, aby e-mailem kontaktovali naše klientské centrum nebo se obrátili na své bankéře na pobočkách,“ radí Petko. Případnou kompenzaci postižených klientů, k níž banky obvykle přistupují, neupřesnila.

Podle agentury ČTK měl jeden klient v sobotu v noci na svém účtu částku o více než 100 tisíc korun vyšší, než měl původně mít, jeho bratr pak dokonce o tři miliony vyšší. Jiným klientům naopak chyba zůstatek na účtu snížila, což jim mohlo způsobit problémy při platbách kartou.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services