Služby US brokerů

redakce Peníze.CZ | 22. 7. 2003

Kromě ceny se při výběru amerického brokera klient rozhoduje podle doprovodných služeb a produktů.

V prvním díle jsem se pokusil určit mezi vybranými americkými brokery, který je nejlevnější pro případ, že se rozhodneme investovat "pouze" tři tisíce dolarů, tzn. že jediné hodnoticí kritérium byla cena za zprostředkování realizovaného obchodu. V tomto díle bych se pokusil o další srovnání, budu se především zajímat o rozšířené produkty a služby.

Pojištění a licence

Všichni uvedení brokeři jsou členové NASD a SIPC. V případě NASD to znamená, že jsou licencovaní obchodníci, kteří podléhají dozoru americké komise pro cenné papíry. SIPC je společnost pro ochranu investorů. Je to nezisková organizace, sloužící k ochraně klientů licencovaných amerických obchodníků, kteří jsou členy této organizace.

Každý klientský účet je pojištěn do maximální výše 500 tisíc USD. Pojištěny jsou akcie, dluhopisy, depozitní certifikáty (od roku 1933 byly z pojištěného majetku vyňaty komoditní opční a futures kontrakty). Pojištění se týká ztráty majetku klienta pro případ, že dojde k finančnímu selhání obchodníka. Učet není samozřejmě pojištěn proti ztrátám klientů vyplývajících z vývoje trhů. Jednotlivý obchodníci se pak dále, nad rámec toho pojištění, připojišťují u komerčních pojišťoven. Porovnáme-li údaje uvedené v tabulce, zjistíme, že na nejnižší částku je účet pojištěn u společnosti Interactive Brokers. Není rozhodující, do jaké výše je účet pojištěn (minimum je 500 tisíc USD – což je určitě dostatek), ale zda broker poskytující vám služby je členem SIPC a NASD, což splňují všichni kandidáti.

Produkty a služby

Vzhledem k momentálnímu rozvoji obchodních systémů můžeme dnes už mezi nutnou základní nabídku zprostředkování obchodních služeb počítat přístup k ECN trhům. (elektronické obchodní systémy, které účastníkům těchto systému umožňují obchodování mimo běžné obchodní hodiny, tzv. pre-market a after-market). Také možnost přijímání reálné kotace na úrovni LEVEL II, která detailně zobrazuje nabídku a poptávku dle jednotlivých brokerů a trhů, je dnes už samozřejmostí.

Obě uvedené služby všichni vybraní US brokeři nabízejí, stejně tak i přístup na OTC trh (neregulovaný mimoburzovní trh, na kterém se obchodují některé akcie neveřejně obchodovatelných společností). Mezi rozšířenou nabídku zprostředkování obchodů můžeme počítat možnost obchodování s opcemi, podílovými (mutual) fondy a dluhopisy na jednom zákaznickém účtu. Tuto komplexní nabídku neposkytuje pouze firma DATEK, a to v případě dluhopisů, a firma IB, která ještě navíc nenabízí obchodování s fondy.

Co se týká samotné obsluhy účtu, možnost spravovat svůj účet pomocí mobilního telefonu či pomocí nějakého PDA, tzv. počítače do kapsy, je jistě možnost nadstandardní a velice komfortní. V našem případě ji nenabízí pouze IB a DATEK.

Závěr

Každý, kdo se rozhoduje si otevřít svůj účet u nějakého amerického obchodníka, si vybírá podle toho, co je pro něj důležité. Např. zda mu obchodník dá možnost obchodovat s futures kontrakty na indexy (lze pouze u IB) nebo mu vydá klasickou mezinárodní platební kartu, která je krytá majetkem na jeho účtu (lze pouze u Charles Schwab).

Přehled nabízených služeb
Kontaktní
údaje
ECN OTC LEVEL II Opce Mutual
 fondy
Dluhopisy
Ameritrade
1-800-669-3900
www.ameritrade.com
A A A A A A
Charles Schwab
1-800-225-8570
www.schwab.com
A A A A A A
Datek Online
1-800-823-2835
www.datek.com
A A A A A N
E-Trade Securities
1-800-786-2571
www.etrade.com
A A A A A A
Interactive Brokers
1-877-442-2757
www. interactivebrokers. com
A A A A N N

Kontaktní
údaje
Přístup pomocí 
mobilního telefonu
Klientský
servis
nepřetržitě
podpora PDA Počet obchodů
za den
Pojištění celkem
Ameritrade
1-800-669-3900
www.ameritrade.com
A A A 86 tisíc $25 mil USD
Charles Schwab
1-800-225-8570
www.schwab.com
A A A 147 tisíc $25 mil USD
Datek Online
1-800-823-2835
www.datek.com
N A N 75 tisíc $10,5 mil USD
E-Trade Securities
1-800-786-2571
www.etrade.com
A A A 110 tisíc $50 mil USD
Interactive Brokers
1-877-442-2757
www. interactivebrokers. com
N N N 200 tisíc $10 mil USD

Pramen: www stránky jednotlivých US brokerů
údaje jsou platné v době zveřejnění, narazíteli-li na chybu či změnu pište nám na: problem@penize.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trading jako věda. Nervy z ocele jsou vám bez funkční strategie k ničemu

22. 9. 2015 | Petr Tmej | 11 komentářů

Trading jako věda. Nervy z ocele jsou vám bez funkční strategie k ničemu

Sedmdesát procent úspěchu v tradingu je zvládnutá psychologie, deset procent obchodní strategie a dvacet procent sofistikovaný money management? Tak tohle může myslet vážně jen ignorant. celý článek

Trading: Dvě stě procent ročně není úspěch

9. 9. 2015 | Petr Tmej | 10 komentářů

Trading: Dvě stě procent ročně není úspěch

V dnešním pokračování seriálu o obchodování na burze jsem pro vás připravil rozhovor s Petrem. Ten od roku 2009 aktivně a úspěšně obchoduje na finančních trzích. Peněz, se kterými obchoduje... celý článek

Trading jako denní chléb. Máte na to?

25. 8. 2015 | Petr Tmej | 17 komentářů

Trading jako denní chléb. Máte na to?

Sníte o bezstarostném životě, denně kořeněném pár hodinkami chytrého obchodování na burzách? Ordinujeme budíček!

Konec BrokerJetu. Příležitost, nebo komplikace?

18. 8. 2015 | Petr Tmej | 11 komentářů

Konec BrokerJetu. Příležitost, nebo komplikace?

Klienti končícího brokera BrokerJet můžou své obchody bezplatně převést k Saxo Bank. Pokud si budou vybírat jinde, zaplatí. Tak či onak je to příležitost k rozvážení, jaký by vlastně... celý článek

Madoff: Podvodník, kterého odhalila až finanční krize

23. 12. 2008 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Madoff: Podvodník, kterého odhalila až finanční krize

Americký investiční guru Bernard Madoff připravil klienty podle obžaloby o 50 miliard dolarů. Podvody mu procházely díky nadhodnocování výnosů i hodnoty aktiv. Přitom bližší pohled... celý článek

Partners Financial Services