I fondy na dovolenou

Petr Fejtek | 21. 7. 2003 | 1 komentář
I fondy na dovolenou
Prázdniny již zuří plnou silou a tak si své volno vybírají i fondy. Obchody klesají a trendy pokračují – setrvačnost válcuje analýzy, prognózy i fakta. Totéž platí pro obchody uplynulého týdne…

Celkové prodeje sice propadly do červených čísel, ale to způsobil ČSOB Výnosový (profil, názory) s bilancí -887 milionů korun, když takovou sumu ostatní institucionální fondy nemohly vyrovnat. Odhlédneme-li však od institucionálních fondů, prodala se za uplynulý týden pěkná čtvrtmiliarda.

Zaznamenejme spíše, že za druhé čtvrtletí došlo k nárůstu vlastního kapitálu podílových fondů UNIS o 5 miliard Kč (ze 109,4 na 114,4 miliardy Kč). Za pozornost jistě stojí, že z toho 3,5 miliardy šlo na konto ISČS-Sporobond(profil, názory), který tak svými 13,8 miliardami zaujal stříbrnou medailovou pozici v tuzemské lize hned za svým starším bratrem.

Ve fondech "pro lidi" již tradičně také vévodí ISČS-Sporobond(profil, názory) a teprve několik koňských délek za jeho 168 miliony korun se snaží ostatní. Z tabulek prodejů ovšem vyplývá, že varianty fondů peněžního trhu KBC(profil, názory) dají dohromady také pěkných 105 milionů korun. Dokonce to vypadá tak, že na peněžní trh se chodí do Čopky a na dluhopisy do Spořky.
Má to jistě i svou logiku: České spořitelně a její investiční společnosti(profil, názory) se podařilo "chytit vítr" dluhopisů a její fond peněžního trhu Sporoinvest(profil, názory) se tak přesunul tam, kam patří, tedy do role odkladiště kratších peněz. A protože je to 27miliardový obr, část přesunů postihuje i jej. Přitom v tabulce prodejů figuruje stále na předních místech a od začátku roku se v něm "otočilo" víc než 5 miliard korun. Že z něj přitom víc odchází než do něj přichází, je právě potvrzením jeho role. Zatím se tedy zdá, že ve srovnání s ním KBC Multi Cash ČSOB CZK(profil, názory) teprve "zraje". Zájem klientů ČSOB navíc dluhopisový korunový fond trochu víc zanedbává ve prospěch zajištěných fondů, takže zatímco se KBC Renta Czechrenta(profil, názory) prodalo jen za 22 milionů, tak ČSOB Světový click+ 2(profil, názory) přilákal 29 milionů.

Jinak si z našich prvoligových hráčů nevzaly dovolenou jen IKS Dluhopisový(profil, názory), ISČS Trendbond(profil, názory) a ŽB růstový(profil, názory), který je prodejem 14 milionů také nejrychleji rostoucí smíšený fond. Není tedy vůbec vyloučené, že právě klienti ŽB-Trustu(profil, názory) jsou ti nejodvážnější.

Proč? Asi nemusím dodávat, že tabulku desítky fondů s nejvyšším výnosem za uplynulý rok již okupují výhradně smíšené a akciové fondy. A výnos prvních tří přes 17 % je jistě inspirující - zejména ISČS Sporotrendu(profil, názory) a CitiSelect Balanced Fund(profil, názory) by tak mohly začít "bodovat". U nás však bychom museli změnit nejen bankovní poradce, ale hlavně klientelu. Tu jistě nevyvede z rovnováhy ani takové nevídané fiasko poslední aukce pětiletého státního dluhopisu CZGB 2,90 % (upsáno pouze 6,6 mld. Kč z plánovaných 14 miliard). Ani to, že korunové dluhopisové fondy ztratily jen za poslední týden až půl procenta.

Zkusme tedy varování z USA, kde také výnosy dluhopisů vylétly do rekordních výšin (treasury se splatností v roce 2013 od březnových 3,09 % na 3,98 %). Podle manažera největšího dluhopisového fondu na světě Total Return Fund Billa Grosse znamenal červen pravděpodobně "konec dluhopisových žní". Historická minima sazeb přinesou celou dekádu hodně nízkých výnosů, které se budou zlepšovat jen velmi pozvolně. Do Ameriky je daleko, ale… podle Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnání (WIIW) u nás stoupne inflace z letošních 0,7 % v příštím roce na 3,5 % (na revizi prognózy ČNB zatím čekáme).

Asi již víte, že jsme k přehledu portfolií v profilech jednotlivých fondů jsme přidali také grafy. Podívejte se na profil vašeho fondu a pod záložkou portfolio přehledně uvidíte, kam váš fond investuje!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Přilákají alespoň některé ze smíšených a akciových fondů některé investory? Podělte se s námi o své názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-132
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Okurková sezóna, anebo úroda?

14. 7. 2003 | Petr Fejtek

Okurková sezóna, anebo úroda?

Zemědělci si stěžují, že letošní slizeň bude nejhorší za celá desetiletí. Fondy zatím kvetou, ale úroda také možná potěší jen někoho.

Fondová inventura po půl roce

7. 7. 2003 | Tomáš Prouza

Fondová inventura po půl roce

V anketě na počátku roku všichni šéfové investičních společností předpovídali poměrně výrazný růst. V půlce roku se ale zdá, že se již poměrně jasně vytvořila skupina vítězů a poražených.... celý článek

Fondy: dluhopisové žně na pokračování

30. 6. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: dluhopisové žně na pokračování

Naše centrální banka předběhla o měsíc očekávání trhu a poklesem sazeb dostaly naše dluhopisové fondy další šanci. Začnou totiž do očekávání započítávat další čtvrtprocentní snížení...... celý článek

Partners Financial Services