Dovolená v Česku: Jak cestovat levně autobusem a vlakem

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 25. 6. 2010 | 7 komentářů
Dovolená v Česku: Jak cestovat levně autobusem a vlakem
Letní výlety si můžete zpestřit i cestováním vlakem či autobusem. Někdy to vyjde zajímavě časově i cenově. Musíte se ale vyznat ve slevách jízdného. A to je zvláště u vlakových jízdenek složité. Přinášíme vám proto pár doporučení na slevy a na to, kdy volit vlak a kdy autobus.

Nejdelší prázdniny v roce jsou za rohem a řada rodin finišuje přípravy na letní přesuny a výlety po Česku. Ne vždy stojí za to jezdit všude autem. Zajímavější může být výlet, kde se zkombinuje pěší turistika s cestami autobusem či vlakem. Abyste měli plánování letos v létě jednoduší, připravili jsme pro vás pár typů, jak cestovat hromadnou dopravou po Česku.

Zda jet vlakem či autobusem není úplně jednoduchá volba. Zvláště, pokud přemýšlíte nad nejlevnějším způsobem dopravy. Zatímco dříve platilo, že vlak byl až do určité vzdálenosti vždy dražší, dnes to tak ve všech případech není. České dráhy se pokoušejí chytit druhý dech a spolu s jinými dopravci se předhánějí v různých systémech slev, aby získaly cestující pro své spoje. Systém zvýhodnění ale bývá někdy až tak složitý, že se v něm cestující ztrácí a jen obtížně zjišťuje, na kolik by ho jízdenka ve skutečnosti přišla. Zatímco u autobusových dopravců existuje většinou jen několik jasných parametrů, které jízdenku zlevňují (děti, studenti, ZTP či senioři), u drah je slevový systém nepoměrně komplikovanější.

Na kolik vás třeba vyjde cestování po Česku


Pro jednotlivce, který necestuje příliš často, se vyplatí kupovat na vlak minimálně zpáteční jízdenky.
Tím ušetří 10 procent ze základního jízdného. Další variantou je domluva s jiným cestujícím u pokladny, když jede stejnou trasu. Vytvoří tak skupinu a mohou žádat skupinovou slevu z jízdného, přičemž dva první cestující získají lístek každý o čtvrtinu levněji. Každý další až do třicáté osoby získá jízdenku za poloviční cenu. Pokud se takto domluvíte, jízdné vás zpravidla přijde levněji i než ten nejlevnější lístek na autobus.

Pro srovnání – jedna z nejdražších tuzemských jízdenek z Prahy do Ostravy vychází jednotlivce bez dalších slev na vlak 438 korun (se slevovou In-kartou 329 korun), autobusem ČSAD 305 korun a se Student Agency 340 korun. Pokud pojedete do Ostravy vlakem dva, zaplatíte díky skupinové slevě každý necelých 330 korun a budete tam navíc o několik hodin dříve než autobusy, pokud nebudete mít smůlu na zpoždění. Trojice zaplatí v přepočtu na jednoho 292 korun. Pokud by chtěla na tuto trasu vyrazit přes víkend rodina s 2 až 3 dětmi, ušetří ještě více. Zvláště když si koupí speciální jednodenní síťovou jízdenku SONE+150. Ta umožňuje maximálně dvěma dospělým a 3 dětem do 15 let za 150 korun cestovat libovolně osobními vlaky v Česku po celý jeden víkendový den. Za cenu 450 korun lze cestovat i všemi typy vlaků.

Ne všude má smysl cestovat vlakem. Například trasa z Liberce do Prahy vyžaduje u vlaku několikero přesedání, jízdenka je mnohonásobně dražší (271 korun) než u autobusu a časově doprava vyjde na téměř 4 hodiny. Autobusové spoje jsou v cíli přitom zhruba už za hodinu a za cenu i více než čtyřikrát nižší (dle typu zakoupené jízdenky). Z Liberce do Prahy se například můžete dostat jen za 60 korun a to s autobusem od Student Agency, jestliže si pořídíte jejich takzvanou Kreditovou jízdenku. Jedná se o přednabitou kartu, z níž se odčítá zakoupené jízdné pro některou z tras žlutých autobusových linek Student Agency. Doprava s ČSAD vyjde dospělého do liberecké metropole podle online prodeje na amsbus.cz na 83 korun.

Anketa

Jak cestujete v létě po Česku nejčastěji?

Na možné slevy se je třeba pořádně zeptat, u Českých drah je dobré pro základní informaci navštívit jejich webové stránky. Základní jízdné, zvláště u vlakových jízdenek je drahé a pokladní na přepážce mnohdy o slevách neví vše. Pro ilustraci: cestujete-li z Prahy do středočeských Čelákovic, protože si tam chcete zajezdit na kole po lesích kolem Káraného či se vykoupat v tamních pískovnách, a máte i některou z tramvajenek – takzvanou Open Card, stačí vám díky PIS (Pražskému integrovanému systému) pořídit si k tramvajence poloviční lístek. Pro dospělého to znamená jízdenku za 14 korun, kterou lze koupit v jakémkoliv klasickém automatu na lístky. Pokud se ale na nejlevnější jízdné budete ptát v pokladně na pražském Masarykově nádraží, může se vám opakovaně stát, že vám prodají více jak dvojnásobně drahý lístek.

U vlaku lze cenu propočítat s online kalkulátorem jízdného (Cenový asistent ČD).Asi nejjednodušší ale je, zavolat si ohledně vlakových jízdenek na telefonní linku „Informace z osobní dopravy“ +420 840 112 113, kde by vám měli říci nejlepší spoje i doporučit pro vás nejvýhodnější slevu.

U autobusů je slevový systém jednoduší a lze zjistit konečné jízdné hned buď z přehledné tabulky pro konkrétní destinaci (Student Agency) nebo z online formuláře pro prodej jízdenek (ČSAD – AMSBUS).

 

Kdo získá v autobuse slevu z jízdného

Student Agency

Jízdenky pro dospělé:

  • Jízdenka na pevné datum / Otevřená jízdenka – základní cena
  • Kreditová jízdenka – sleva ze základní ceny

Ostatní:

  • Žákovský průkaz do 26 let
  • Student s kartou ISIC/ Euro 26
  • Žákovský průkaz do 15 let
  • Dítě do 15 let (do 3.narozenin zdarma bez nároku na sedadlo)
  • Senior
  • ZTP

AMSBUS - ČSAD

  • Zvýhodněná obousměrná jízdenka
  • Žákovský průkaz potvrzený dopravcem 15-26 let/ do 15 let
  • Dětské jízdenky (3)6-15 let - věk se liší dle dopravce
  • ZTP Průkaz
  • Průvodce držitele ZTP-P
  • Senior

Kdo získá ve vlaku slevu z jízdného

Dospělí

  • 10% sleva za obousměrnou jízdenku – návrat do nástupní stanice do půlnoci následujícího dne
  • Týdenní jízdenky (zvýhodněná cena pro dojíždění po celý týden)
  • Měsíční a pololetní jízdenky (zvýhodněná cena pro dojíždění)
  • 25% sleva - In-karta/Rail plus s aplikací In-zákazník– (častější cestování vlakem – min. 4x měsíčně). Lze pořídit s 2 fotografiemi na počkání v pokladně. (Cena - 3 roky 990 korun)
  • Jednodenní síťová jízdenka pro 2. vozovou třídu - ČD-Net 600 (Cena 600 Kč bez In-karty)
  • Kilometrická banka (Cena - 2000 Kč) – půlroční přenosná jízdenka, z níž se odečítá ujeté jízdné

Děti

  • bez poplatků přeprava 2 dětí do 6 let
  • 50% sleva - děti od 10 do 15 let, které prokáží věk průkazem s fotografií a datem narození. Průkaz můžete pořídit na počkání i u pokladní přepážky ČD. Pokud dítě svůj věk neprokáže, zaplatí plné jízdné jako dospělý.
  • 25% sleva - In-karta/Rail plus pro děti a mládež – (pro častější cestování vlakem). Lze pořídit s 2 fotografiemi na počkání v pokladně. (Cena - 3 roky 330 korun)

Rodina/skupiny

  • Skupinové slevy 2- 30 osob (z jízdného - sleva 25% pro první 2 cestující a 50% sleva pro 3. - 30. cestujícího)
  • Víkendová síťová jízdenka na 1 den - SONE+150 (max. 2 dospělí + 3 děti)
  • 150 Kč – lze jezdit jen v osobních vlacích od zakoupení až do půlnoci v sobotu nebo neděli
  • 450 Kč – lze jezdit ve všech vlacích
  • 550 Kč – rozšířeno na vybranou síť vlaků v Německu a Polsku
  • Kilometrická banka (Cena - 2000 Kč) – půlroční přenosná jízdenka, z níž se odečítá ujeté jízdné až pro 3 lidi

Zdroj: www.cd.cz

Jaké zkušenosti s nákupem jízdenek na vlak či autobus máte vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 12. 2010 21:07, Jana

Velmi mě překvapil cestovní řád českých drah, bohužel nás zastihl nepřipravené až ve vlaku. Cestovala jsem s dcerou 14let. Na nádraží nám ochotně prodali dětskou jízdenku / do 15let/. Ve vlaku paní průvodčí po mé nezletilé dceři žádala, aby se prokázala průkazem s fotkou a prokázala tak svůj věk. Upozornila jsem ji , že občanku ještě nemá a nabídla jí zdravotní průkazku s rodným číslem. Průvodčí nebyla spokojená, protože na ní není fotka.Upozornila nás, že pokud dcera není schopná prokázat svůj věk, bude muset zaplatit plné jízdné. Takovou blbost už jsem zase dlouho neslyšela. Opravdu se ti úředníci musí hrozně nudit, když vymýšlí takové věci.Děti do 6let jedou zdarma bez toho, aby musel někdo prokazovat jejich věk.Děti od 6let do 10let jedou za polovic bez prokázání věku.Bohužel děti od 10let do 14let musí prokázat věk průkazem s fotkou!!! Dráhy údajně nabízí zhotovení tohoto průkazu za poplatek 40Kč na počkání??? Kdo má u sebe jen tak volnou fotku když mu ujede autobus? A čím prosím dokáže paní u přepážky svůj věk? Vždyť ani na rodném listu není fotka!!!

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 6. 2010 21:49

Autobusy nenabízí slevy skoro žádné. Člověk starší 26 let a ještě ne v důchodovém bvěku má smůlu, zpravidla hradí celé jízdné...

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

17. 6. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

Ani s cestovním pojištěním nejste zcela bez starostí. Pokud chcete, aby vám pojišťovna uhradila celé náklady za škody a léčení v cizině, měli byste se vyvarovat některých základních... celý článek

Nelíbí se vám hotel nebo služby delegáta? Stěžujte si hned na místě.

16. 6. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Nelíbí se vám hotel nebo služby delegáta? Stěžujte si hned na místě.

I když se snažíte důkladně prověřit cestovní kancelář, u níž si kupujete zájezd, někdy se jeho reklamaci nevyhnete. Hlavní pravidlo zní, vše se pokuste reklamovat už na místě.

Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.

10. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.

Promyslet si před odjezdem na dovolenou pár základních věcí, vám může usnadnit život i ušetřit nemalé peníze. Neměli byste zapomenout ověřit si například základní informace o svém cestovním... celý článek

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

8. 6. 2010 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

Kvalitní finanční vzdělání je třeba neustále rozšiřovat. Je nutné se stále vzdělávat, pokud chcete něčeho dosáhnout a chcete být finančně zcela nezávislí, domnívá se Robert Kiyosaki,... celý článek

Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně

7. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně

Jízda na in-linech vás nemusí hned napoprvé zruinovat. Stejně tak golf nebo kolo. Není třeba vyřídit se fyzicky ani finančně. Pro začátečníky je určitě dobrou volbou nejdřív si lákavý... celý článek

Partners Financial Services