Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 11. 3. 2024
Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Zdroj: Pleska / Midjourney

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

„Tento výsledek byl v souladu s naším očekáváním, překvapen nebyl ani zbytek trhu, který vyhlížel hodnotu 2,1 procenta. Naopak oproti platné prognóze České národní banky (2,8 %) se inflace odchýlila poměrně výrazně. To bylo ovšem jasné již po zveřejnění lednových dat, která překvapila směrem dolů, čímž udala tempo i pro následující měsíce,“ komentuje Vít Hradil, hlavní analytik společnosti Cyrrus.  

Hlavní příčina poklesu meziroční inflace z lednových 2,3 procenta na únorová 2 procenta je stejně jako v předešlých měsících spojená s vývojem cen potravin. 

„K meziročnímu snížení celkové cenové hladiny v únoru přispěly především ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde klesly zejména ceny mouky o 22,8 %, drůbežího masa o 16,4 %, polotučného trvanlivého mléka o 23,4 %, vajec o 30,7 % a cukru o 21,1 procenta,“ uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Nahoru cenovou hladinu naopak tlačilo nájemné, které se zvýšilo o 6,8 %, dále pak výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu o (4,8 %). „Meziročně vzrostly také ceny vodného, a to o 10,9 procenta, a ceny stočného vykázaly navýšení o 10,5 procenta. Ještě více zdražovala elektřina, za kterou si meziročně připlatíme 13,1 procenta,“ uvádí hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

V oddíle rekreace a kultura rostly zejména ceny rekreačních a kulturních služeb o 6,7 % a dovolených s komplexními službami o 3,7 %. V oddíle alkoholické nápoje, tabák se ceny zvýšily o 4 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 % a ceny služeb o 5,2 %. 

Meziměsíčně zdražily hlavně dovolené 

Oproti předchozímu měsíci, tedy lednu 2024, spotřebitelské ceny v únoru narostly o 0,3 %. 

„Na vývoj spotřebitelských cen měly v únoru výrazný vliv ceny pohonných hmot. Ty se po několikaměsíčním poklesu vrátily k růstu. Nafta se v únoru na čerpacích stanicích v průměru prodávala za zhruba 38,10 korun za litr a benzín Natural 95 za téměř 37,80 korun za litr,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ. 

Naopak pokles cen statistici zaznamenali u alkoholických nápojů a tabáku (-1 %), potravin a nealkoholických nápojů (-0,3 %) a odívání a obuvi (-0,3 %). „S přihlédnutím k vahám jednotlivých kategorií ve spotřebním koši táhla meziměsíční inflaci směrem nahoru nejvíce doprava (příspěvek 0,2 procentního bodu), dolů naopak alkoholické nápoje a tabák (-0,1 procentního bodu),“ dodala Šedivá.

Z potravin se zvýšily především ceny brambor o 10,8 %, vajec o 7,1 % a sýrů a tvarohů o 1,5 %. Na meziměsíční snižování celkové cenové hladiny v únoru působily především zmíněné ceny alkoholu a tabákových výrobků, kde klesly ceny vína o 3,7 % a lihovin o 2,8 %. V oddíle potraviny a nealkoholické byly nižší ceny drůbežího masa o 3,1 %, másla o 6,1 % a polotučného trvanlivého mléka o 4,1 procenta.

Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna a ceny služeb vzrostly o 0,7 %. 

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Na oslavy je ještě čas

„Na oslavy definitivního zkrocení inflační saně je ovšem podle nás přece jen trochu brzy. Blahodárný vliv na inflační statistiky má momentálně oddíl potravin, kde se konečně projevuje pozorovaný pokles výrobních cen v zemědělském i potravinářském sektoru. To bude s největší pravděpodobností pokračovat i nadále, byť v menší míře,“ odhaduje Vít Hradil z Cyrrusu. 

Žádné drama neočekává ani v kategorii bydlení, kde by naopak měl pokračovat návrat cen energií ke snesitelnějším hodnotám. „Poněkud zlobivé ovšem zůstávají tradiční poptávkové kategorie, jako jsou oděvy a obuv, rekreace, stravování či ubytování. Ty sice již také nevykazují astronomické hodnoty z nedávných let, ovšem v únoru jejich meziměsíční cenový vývoj přesto zůstával na tuzemské poměry zvýšený. Zde bude tedy definitivní uklidnění patrně trvat ještě minimálně několik měsíců,“ míní Hradil. Letošní inflace podle jeho odhadu v průměru míří přibližně na 2,3 %. 

Podobný názor má i analytik Raiffeisenbank Martin Kron. „Po dlouhých a bolestivých letech se konečně podařilo dosáhnout inflačního cíle. Vývoj je více než pozitivní, ale je třeba neusnout na vavřínech. Inflační tlaky v ekonomice jsou stále patrné, především v oblasti služeb. Nelze rovněž opomenout stoupající ceny ropy na světových trzích, což ve spojení se slabší korunou vytváří tlak na rostoucí ceny na čerpacích stanicích. Obavy ze silného přecenění ze strany prodejců se na začátku roku nenaplnily, ale je na místě zůstat ostražití,“ říká Kron.

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler odhaduje, že v příštích měsících meziroční inflace opět o pár desetin vzroste, kvůli statistickým vlivům, k inflačnímu cíli ČNB nebo mírně pod něj se patrně dostane v létě.

„Obecným rizikem však stále je skutečnost, že nad očekávání vyšší pokles inflace byl v minulých měsících tažen cenami potravin, což je obecně rozkolísaná položka. Ceny služeb stále zůstávají zvýšené, což je důvod, proč ČNB opakovaně mluví o opatrnosti při snižování sazeb. Dnešní číslo však výrazně zvyšuje šanci, že ČNB pokles sazeb na konci března urychlí,“ říká Seidler.

Optimistický je hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. „Období vysoké inflace se stalo minulostí. Nyní se můžeme zaměřit na snižování úrokových sazeb, které podpoří ekonomický růst,“ uvádí expert. 

České národní bance tak podle analytiků zůstává otevřená cesta k uvolnění měnové politiky. Na nadcházejícím březnovém zasedání by podle řady z nich mělo dojít ke snížení základní úrokové sazby alespoň o 0,5 procentního bodu. Nyní je sazba na hodnotě 6,25 procenta.

Kurz eura ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services