PayPal krok za krokem: Jak jednoduše platit na internetu

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 15. 12. 2014 | 68 komentářů
Pro mnohé oblíbený a jednoduchý způsob, jak platit přes internet, pro další španělská (nebo spíš anglická) vesnice. PayPal není složitý, problém ale může být jazyková bariéra a absence české podpory. To se dá ale lehce překonat s naším průvodcem.
PayPal krok za krokem: Jak jednoduše platit na internetu

PayPal, celosvětově nejrozšířenější digitální peněženku, můžeme v Česku používat téměř deset let a pro někoho to je běžná, všední záležitost. Pravda, většinou pro člověka, který si zvykl nakupovat přes web v zahraničí, nebo pro člověka, který v cizině, kde je takový způsob placení rozšířený, nějakou dobu žil.

I v českých webových obchodech přes PayPal zaplatíte, ale tak velké oblibě jako v zahraničí se rozhodně netěší. Jako platební alternativu ho nabízejí například Lekarna.cz, Tchibo.cz. Datart.cz, Zoot.cz, on-line knihkupectví abcz.cz nebo třeba Alza.cz. Podle marketingové manažerky Jany Choroušové z Datartu je PayPal zatím okrajový způsob placení: „Počet plateb přijatých přes PayPal patří mezi minoritní způsoby – na Slovensku tuto metodu využívá o něco víc zákazníků. Nicméně, jak z objednávek vyplývá, jde o oblíbený způsob plateb u zákazníků, kteří žijí, nebo více nakupují v zahraničí.“ To ale nemusí trvat věčně: „Prostřednictvím PayPalu u nás zaplatí jednotky procent zákazníků. Statistiky za letošní rok ukazují nárůst zájmu o využití této služby - procento zákazníků využívajících službu PayPal při úhradě za zboží zakoupené na Alza.cz meziročně vzrostlo na téměř dvojnásobek, “ říká Šárka Jakoubková z Alza.cz.

Pozor! Čas letí

Aktualizujeme!

Není nic staršího než včerejší noviny. A loňský návod k PayPalu. Tady máte čerstvý:

Jak na PayPal: Založení účtu krok za krokem

z historie

PayPal vznikl na sklonku devadesátých let minulého století. A rychle se stal – i díky pevnému propojení s aukčním serverem eBay – mamutím podnikem. V roce 2014 měl přes 150 milionů aktivních uživatelských účtů, operuje na více než dvou stech trzích.

Založit, či nezaložit?

Ti, kteří PayPal znají delší dobu a aktivně ho používají, na něj nedají dopustit. Důvod? Nákupy na internetu jsou s ním ještě rychlejší. O klasickém bankovním převodu netřeba ztrácet slova, výhodu má PayPal ale i proti on-line platbě kartou. S PayPalem odpadá opisování čísla karty,data expirace i CVV kódu – při nákupu jste přesměrováni na PayPal, zadáte e-mail a heslo, potvrdíte částku a nákup je hotový.

Spokojeni můžou být i ti, kteří nekupují, ale prodávají, ať už pračku z druhé ruky nebo vlastnoručně vyrobené šperky. Peníze se můžou posílat i mezi soukromými PayPal účty. Stačí k tomu jen znát e-mail, pod kterým je účet na PayPal vedený. S tím souvisí i další výhoda – PayPal může být vedený jako multiměnový účet. Dostanete zaplaceno v dolarech, které vám na účtu zůstanou a jsou k dispozici pro vaše osobní nákupy.Nemusíte tedy převádět na koruny a zpět a kurzy bank vám budou fuk.

Ovšem i u PayPalu se dá najít pár nevýhod. Pro české uživatele může být tou největší cizí jazyk – všechno je v angličtině. Chybí i česká podpora, ta funguje pouze pro obchodníky, kteří by chtěli PayPal implementovat na svůj web. Ostatní uživatelé se musí spolehnout na své jazykové schopnosti (nebo na překladač), pomoci může i neoficiální česká poradna.

A samozřejmě že i u PayPalu je možnost zneužití. Bránit se můžete třeba nastavením limitů pro internetové platby. Samotný PayPal radí chránit se opravdu silným heslem, které čas od času změníte. Heslo si rozhodně neukládejte do počítače, v práci ani doma. Vyplatí se i pravidelná kontrola pohybu na účtu. Pokud přesto k nějaké neoprávněné transakci dojde, PayPal vám pomůže problém vyřešit. O tom ale až později.

Registrace

Vyberte si typ účtu, zadejte e-mail a vymyslete pevné heslo

Osobní údaje...

Propojte účet s platební kartou

Co když nedorazí potvrzovací mail

I to se může stát. Nejdřív se podívejte do spamu, někdy může e-mail dorazit tam. Pokud ho ani tady nenajdete, není nic ztraceno. Ve vašem účtu najdete vpravo možnost Confirm e-mail adress, na další stránce pak kliknete na request a new confirmation number. Pak už se jen podívejte do své e-mailové schránky a aktivujte svůj účet

Vlastní účet krok za krokem

Pokud vás popsané nevýhody neodradily, můžete se s námi pustit do zakládání vlastního účtu. Co k tomu potřebujete? Trochu času a bankovní účet. Vše je zdarma, takže se nemusíte obávat ani žádných vstupních poplatků.

Na stránkách PayPalu najdete vpravo nahoře tlačítko Sign-up – Zaregistrujte se, na které kliknete a můžete začít. Nejdříve si vyberete typ účtu – osobní, na další stránce zadáte e-mail a zvolíte si heslo. To by se mělo skládat z minimálně osmi znaků a mělo by obsahovat alespoň jednu číslici. V dalším kroku vyplníte jméno a adresu. Následuje přidání vaší platební karty. Pokud se budete přihlašovat přes toto nové rozhraní, nelze tento krok obejít. Vyplníte údaje ze své karty – 16místné číslo karty, datum expirace a CVV kód.

Nechce se vám hned přidávat karta? I pro vás je tu řešení. Vyžaduje pouze jiný způsob registrace. Stejně jako v prvním případě ho najdete na stránkách Paypal.com, musíte ovšem sjet až na konec stránky a kliknout na možnost Sign Up for Free. Na první stránce byste měli mít přednastavenou zemi, dále pokračujte výběrem jazyka, na výběr máte ze čtyř možností – angličtiny, španělštiny, francouzštiny a čínštiny. Pokud si zřizujete účet pro své osobní potřeby, zaměřte se na levý sloupec, tlačítkem Get Started spustíte registraci. Následující stránka bude chtít pár osobních údajů – e-mail, jméno, adresu nebo telefon. Nezapomeňte odsouhlasit obchodní podmínky. Mezitím vám na uvedený e-mail dorazí potvrzovací zpráva. Klepněte na Click to activate your account a znovu se přihlaste. Na další stránce se můžete podívat, jak PayPal dobíjet převodem peněz ze svého účtu, nebo můžete rovnou přidat platební kartu. Tyto kroky lze přeskočit a pokračovat přímo do nového účtu – kliknutím na Go to my account a na další stránce pouze na Account. Rozhodnout se, jak budete svoji „peněženku“ plnit, tedy můžete později. 

Inkaso pro PayPal

Kde ve výpisu transakcí na svém účtu najdete čtyřmístný kód...

... a kam ho napíšete v PayPalu.

Nabít a k nákupu připravit

Dodat účtu na PayPal potřebné peníze můžete několika způsoby. Prvním z nich je přidání platební karty, ze které se platby budou rovnou strhávat. I když se PayPal tváří, že podporuje všechny známé druhy karet, není to pravda. Například kartu Maestro si v Česku nepřidáte. Úspěšní bude s kartami VISA, Mastercard, American Express a Discover. Kartu přidáte pomocí možnosti Link and confirm my debit or credit card. Vyplníte údaje o kartě, tak jak bylo popsáno výše, a karta je přidána. Aby si PayPal ověřil, že je funkční a že má povolené platby přes internet, strhne vám malý finanční obnos – jeden americký dolar, převedeno na koruny tedy zhruba 22 Kč. Nebojte se, že byste o ně přišli. PayPal nakonec platbu nepotvrdí a částka se vám z účtu nestrhne. Tím ovšem vaše práce nekončí. Kartu musíte ještě potvrdit, jinak bude vaše nakupování omezeno limitem 2500 korun za měsíc. Aby si PayPal ověřil, že ten, kdo kartu zadal, je jejím skutečným vlastníkem a má přístup k účtu, ke kterému je vedena, strhne vám z ní padesát korun. Ve výpisu transakcí na vašem účtu bude u této transakce uveden čtyřmístný kód. Ten je potřeba pro ověření karty a také pro to, aby vám PayPal nabil 50 korun na váš účet. Investované drobné se tedy neztratí.

Převod z účtu

Jak vypadá PayPal účet

Druhým způsobem „nabití účtu“ je převod peněz z běžného účtu. K tomu je nutné znát jednak číslo PayPal účtu, velmi důležité je také Transfer ID – specifické identifikační číslo, potřebné k tomu, aby peníze byly připsány právě na váš PayPal účet. Toto číslo vždy vyplňujete do poznámky transakce. Spousta lidí se ho snaží zadat jako variabilní symbol, což jim většinou nevyjde už proto, že Transfer ID je příliš dlouhé a skládá se z písmen a číslic. Takže ještě jednou, Transfer ID vždy do poznámky. A jak ho zjistíte? Jednoduše se na svém účtu podíváte do záložky Top Up, zde také najdete číslo účtu, na který budete peníze posílat. Peníze musí zároveň přijít z účtu, který je vedený na vaše jméno.

Konečně třetí možností je nabití peněz přes Pay Trust. Někoho možná odradí další prostředník, někdo zase ocení české rozhraní. Přihlásíte se pomocí svého e-mailu a hesla do PayPal, vyberete banku a zadáte částku v rozmezí od 80 korun do 50 tisíc. Zobrazí se vám účet příjemce a také zpráva pro příjemce – číslo, které opět vyplníte do poznámek transakce. Tyto údaje pak zadáte ve svém internetovém bankovnictví a peníze se vám v reálném čase dobijí na PayPal účet. Výhodou této služby je bezesporu její rychlost.

Peníze můžou putovat i opačným směrem, tedy z PayPalu na váš osobní účet. Ve svém účtu klikněte na nabídku WhithdrawWithdraw funds to your bank account, na následující stránce vyplníte jméno své banky a IBAN svého účtu – zjistíte ho v bance nebo ve svém internetovém bankovnictví u detailu účtu. I tady platí, že účet, na který peníze posíláte, musí být veden na vaše jméno.

Konverze měny u zahraničních plateb

Pokud se rozhodnete nakupovat zboží ze zahraničí, PayPal nabízí dva způsoby převedení měny – podle svého vlastního kurzu nebo podle kurzu karetních společností, záleží tedy, jakou máte kartu. Nastavení tzv. Conversion options provedete kliknutím na Profile a My money. U možnosti My preapproved payments zvolíte Update. Na pravé straně najdete možnost Set Available Funding Sources a na další stránce už zmíněnou možnost Conversion Options. První možnost nabízí kurz PayPalu, druhá kurzy karetních společností. Zaškrtněte vybranou variantu a potvrďte. Většina uživatelů volí spíše druhou možnost, protože PayPal kurz bývá o něco nevýhodnější.

To platí v případě, že PayPal čerpá peníze přímo z karty. Pokud jste převedli peníze z bankovního účtu, strhne se platba ze zůstatku na PayPal účtu a podle kurzu PayPalu.

Platby v cizí měně

České účty na PayPal jsou primárně vedeny v českých korunách, snadno si je ale převedete na jakoukoliv jinou měnu. Jak bylo řečeno, měn můžete mít i několik, primární ale změnit nejde. Pokud vás bude zajímat, podle jakého kurzu PayPal peníze převede, zjistíte to na svém účtu. Na hlavní stránce najdete na pravé straně Currency converter, kde si snadno vypočítáte, jaký obnos reálně dostanete. K dispozici je kalkulačka, do které zadáte, jakou částku chcete převést a na jakou měnu. Tento nástroj se dá využít i pro zjištění konverze plateb. Místo přednastavené možnosti Balance conversion vyberete Payment conversion. Částka, kterou kalkulačka vypočítá, je navýšena o poplatek za převod do zahraniční měny.

To neplatí!

V seznamu transakcí vyberte tu problematickou...

A pusťte se do řešení. Když to nezvládnete s protistranou sami, PayPal pomůže.

Anketa

Máte PayPal?

Co dělat když…

Na rozdíl od běžných platebních nástrojů se PayPal nezajímá jen o to, jestli proběhl převod peněz, ale také o to, jak proběhl „převod zboží“. Pomáhá tedy, když vám zaplacené zboží nedorazí nebo přijde něco úplně jiného.Pro tyto případy je tu Resolution Center. Vstoupit do něj můžete po přihlášení k účtu. Tam jednoduše „vyvoláte spor“ kliknutím na Despute a Transaction. Zobrazí se vám seznam vašich transakcí, vyberete tu, se kterou máte problém, a následně dojde ke zprostředkování komunikace s prodejcem. Spor můžete vyvolat do 180 dní od provedení platby. Pokud se s prodejcem nedohodnete na nápravě, můžete spor předat přímo PayPalu, nejdéle ale do dvaceti dní od otevření sporu.

Teoreticky může dojít i ke zneužití vašeho účtu. Jsou vaše peníze ztracené? Ne nezbytně. V obchodních podmínkách, které jste odsouhlasili při registraci, se píše, že PayPal se zavazuje řešit neoprávněné transakce. I tady si dejte pozor na lhůty. Informovat o neoprávněné operaci musíte do šedesáti dnů, opět přes Resolution Center. Pokud PayPal zjistí, že váš účet byl opravdu zneužit, částku o kterou jste přišli, vám sám vrátí zpět.

Pokud vás nelákají nákupy v zahraničí a dáváte přednost českým obchodníkům, bude pro vás PayPal jen rychlejším způsobem platby. A nezaplatíte s ním všude. Sami posuďte, jak moc vás obtěžuje zadávání platebních údajů a jestli má pro vás PayPal smysl. Pokud se chystáte "vydat" na nákupy přes hranice, PayPal určitě není špatná volba. Bankovní převod by vás stál nemalé peníze. I v zahraničí je sice možnost platit kartou,výhodou PayPalu ale minimálně je, že bez ohledu na jazyk a zemi internetového obchodu zůstává placení vždycky stejné. I platby kartou jsou šifrované a platba je bezpečná.Ale ruku na srdce, nebude se vám klidněji spát, když v čínském obchodě zaplatíte jenom díky e-mailu a heslu?

Nejvíc PayPal pravděpodobně ocení ti, kteří občas něco prodávají, občas něco kupují, doma i v zahraničí. Peníze můžou„skladovat“v různých měnách,obchodování je pak velmi pohodlné, jak pro nakupující, tak pro prodávající.

A konečně pro toho, kdo by se rád zapojil do aukcí na eBay, je PayPal spíš nutnost.

Na vlastní kůži

PayPal už roky – z velké části kvůli své sběratelsko-hráčské vášni – používá šéfredaktor Peníze.cz Martin Vlnas:

Poprvé jsem PayPal použil zhruba před deseti lety. Kamarádce z Rakouska jsem v Jižní Koreji koupil conversky a ona mi chtěla poslat peníze. Už přesně nevím proč jsme se dohodli právě na PayPalu, možná to bylo kvůli výhodnějšímu kurzu, možná proto, že to byla nejjednodušší cesta a nám se nechtělo hledat všechny ty IBANy a SWIFT kódy, nebo zkrátka proto, že to tehdy bylo cool, ale stalo se. Od té doby PayPal využívám pravidelně jak k placení, tak k odesílání peněz do a ze zahraničí, nejčastěji když kupuji nebo prodávám věci na eBayi. Tam se bez PayPalu prakticky neobjedete (ne nadarmo PayPal patří právě eBayi) a navíc je všechno velmi rychlé – odpadne otravné zadávání detailních informací ke kartě, a bezpečné – opět proto, že nezadáváte detailní informace o své platební kartě. Nedávno jsem ale přes PayPal platil i ubytování v indonéské části Bornea.

Co se týče poplatků, je PayPal levný pokud nakupujete, náklady většinou nese prodávající (dohodnout se ale můžete i opačně). Pokud platí prodávající, může počítat s částkou 3,4 procenta z platby plus fixních deset korun (do 70 tisíc vyinkasovaných korun měsíčně). O tom, že PayPal je komfortní, bezpečný ale ne právě nejlevnější nástroj, pokud prodáváte, svědčí i to, že v roce 2013 vygeneroval PayPal 41 procent všech zisků eBaye.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+217
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 68 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 5. 2016 20:52, Martin

A co teď to nové instantní dobíjení přes Trustly ,vůbec se mi nelíbí zadávání přihlašovacích ůdajů banky nějakým třetím stranám (abych pro jistotu po každé takovéto transakci měnil své heslo),krom toho mi to nějak nejde stránka je zamrzlá přes hodinu a nic se neděje :(

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 12. 2014 18:09, Robert Arendacký

Příliš složité a zbytečné. Při koupi zadám číslo karty, expiraci a CVV a nemusím nikde nic registrovat a složitě hledat. Navíc můžu použít kartu k účtu, z kterého chci zrovna platit. Možná dříve Paypal k něčemu byl, ale teď už je to přežitek.

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (68 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nákupy v zahraničních e-shopech. Jak na DPH a clo

24. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 34 komentářů

Nákupy v zahraničních e-shopech. Jak na DPH a clo

Nakupuje snad letos Ježíšek na cizozemských internetových stránkách? Poradíme mu, jak pozná bezpečný zahraniční e-shop od stránek, které ho chtějí připravit o peníze, a vysvětlíme,... celý článek

Kupujete dárky na internetu? Poradíme, jak se vyhnout problémům

13. 11. 2014 | Ondřej Tůma

Kupujete dárky na internetu? Poradíme, jak se vyhnout problémům

Loni Češi utratili při předvánočních nákupech na internetu přes 18,5 miliardy korun. Letos by to mělo být ještě o tři miliardy víc. Poradíme vám, jak se orientovat v nabídkách tisíců... celý článek

Alibaba jde na burzu. Čínská velkotržnice zřejmě překoná všechny rekordy

15. 9. 2014 | Jan Traxler | 1 komentář

Alibaba jde na burzu. Čínská velkotržnice zřejmě překoná všechny rekordy

Blíží se možná největší úpis akcií v historii. Na burzu v New Yorku v září vstoupí čínská Alibaba. Příležitost k ziskům, nebo přehnaná očekávání?

Šedý dovoz: Za nízkou cenu platíte problémy s reklamací

8. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Šedý dovoz: Za nízkou cenu platíte problémy s reklamací

Kupujete ledničku. Vyberete značku i typ a hledáte na internetu nejvýhodnější nabídku. Jeden e-shop ji nabízí podstatně levněji než konkurence. Než po lákavé nabídce skočíte, zbystřete.... celý článek

Chcete přijít o peníze? Vezměte je s sebou na internet!

27. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Chcete přijít o peníze? Vezměte je s sebou na internet!

Když zazvoní neznámý chlapík, že je od pojišťovny a že by rád z bezpečnostních důvodů věděl, kam doma schováváte peníze, jistě to ochotně povíte a rovnou kvůli pojistce domácnosti uděláte... celý článek

Partners Financial Services