Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

Snaha části zákonodárců uzákonit, že aspoň v některých dnech v roce supermarkety a nákupní centra povinně zavřou, se vynořuje a zas zapadá pravidelně. Teď je téma znovu na stole. Co si o tom myslíte vy? Vážně by vám vadilo, že byste nemohli ve svátek nakupovat? Nebo vás to dráždí z principu – že vám chce někdo nákupy zakázat, že vás chce „zregulovat“?
Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

Senátoři (tentokrát v čele s Františkem Bublanem z ČSSD) navrhují, aby byly prodejny s plochou větší než dvě stě metrů čtverečních alespoň osm dní v roce povinně zavřené. Konkrétně jde o prvního ledna, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a o vánoční svátky 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by podle návrhu směly mít obchody otevřeno pouze dopoledne. Kdyby obchodník předpis porušil, hrozila by mu pokuta až do milionu korun. Výjimka by měla platit pro menší obchody, benzinky, lékárny, krámy na letištích a vlakových i autobusových nádražích a prodejny ve zdravotnických zařízeních. Návrh, který nyní čeká na verdikt poslanců, není na stole poprvé, nikdy v minulosti se ovšem zregulovat prodej o svátcích nepodařilo.

Šťastní proti své vůli

Zatímco u našich sousedů jsou podobná omezení zažitá – Němci kupříkladu mají obchody zavřené o svátcích i o nedělích – u nás snaha o regulaci dělá zlou krev. Miroslav Kalousek (TOP 09) návrh senátorů ve Sněmovně nazval státním terorismem, který odporuje lidské svobodě. Zbyněk Stanjura z ODS zase mluvil o sociálním inženýrství, které chce dělat lidi šťastnými proti jejich vůli.

Mzdová kalkulačka

Kolik čistého dostanete z tolika a tolika hrubého? A naopak? A kolik peněz za vás celkem vydá zaměstnavatel? Propočítáme!

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Zájmů, a tedy i názorů je nepřeberně. Předně tu máme mámy od dětí, které si zoufají, že musí na Štědrý den do čtyř hodin odpoledne potit krev za kasou, zatímco by rády doma míchaly bramborový salát, pálily na plotně purpuru a užívaly klid časů vánočních s nejbližšími. Jenže jsou tu i jiné mámy, tátové a lidi, kteří třeba žijou docela sami, a potřebují si přivydělat – aby bylo na salát. Za práci přesčas a ve svátek jsou vděční; podle zákoníku práce totiž za ni mají nárok na stejně dlouhé placené volno nebo příplatek ke mzdě, který nesmí být nižší než jejich průměrný výdělek.

První housle ale v debatě hrají obchodníci a prodejci. Bijou se za své právo svobodně podnikat a každá regulace trhu je pro ně mord; tvrdí, že když spotřebitel spotřebu odloží, nikdy už neutratí tolik, kolik by býval utratil, kdyby šel nakupovat i ve svátek. (Nemá ale spotřebitel jen jednu peněženku? Jeden rozpočet, přes který nemůže jít? Jednu hromadu peněz, kterou beztak v obchodech utratí?) A že nakupovat ve svátek je zákazníkovo svaté právo. Zkrátka náš zákazník, náš pán – dostupné průzkumy totiž ukazují, že většina lidí zavřené obchody ve svátek nechce. I když je třeba přihlédnout k tomu, že zadavateli (čili plátci) výzkumů jsou většinou zástupci obchodníků…

Supermarketům a obchodním řetězcům navíc vadí, že je navrhovaný zákon diskriminuje – malým obchodům totiž ponechává v rozhodování, jestli ve svátek otevřou, svobodu.  Vzhledem k tomu, jak giganty drobné živnostníky v tržbách drtí po zbytek roku, nemuselo by ale snad být tak zle, díra v rozpočtu by nemusela být tak bolestná a propastná – aby se kupříkladu muselo propouštět.

Pro mnohé ostatní – tedy potenciální zákazníky – se celý letitý spor redukuje na ideologickou otázku, nejde jim o to, že by o svátcích potřebovali nakupovat, že by museli, jde jim o možnost, o princip. Každý zásah do svobod je citlivá věc – natož pak regulace toho, kde a kdy můžeme utratit své peníze. To už je trochu moc, že? Co nám zakážou příště?

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Alice Rossi, Vlado Kníž: Ispirato da Italia

Autoři, totální blázni do italského jídla i stylu, objeli Itálii křížem a krážem, jedli u pouličních stánků i v luxusních restauracích a posbírali klasické a Itálií vonící recepty. Kuchařka je určena všem, kdo milují dobré, poctivé jídlo. Na italský způsob! Tutti a tavola – tedy všichni ke stolu! S předmluvou Pavla Maurera.

Všední a sváteční

Debata o povinně zavřených krámech je většinou zapálená a pragmatická. Nejsou ale kořeny celého problému jinde? Nejde při svěcení a ctění svátečních dnů o víc než mamon, konzum, svobodu trhu, tržby, výplatní pásku, právo být neregulován a průzkumy veřejného mínění? Co třeba o kulturní tradici, která pozvolna na všech úrovních vymírá?

O tom, jak důležité je pro život člověka, společnost a její kulturu, aby se všední a sváteční střídalo a nesplývalo, píše filozof Jan Sokol:

„Ve všedním jde o prostou reprodukci, uhájení života. Všední činnosti jsou účelné a hodnotí se svými výsledky: čím víc a čím rychleji, tím líp. Shánění živobytí by sice dokázalo člověka zaměstnat od rána do noci, ale všechny lidské kultury, co jich na světě je a bylo, vždycky dbaly na to, aby se všední starost o chleba čas od času přerušila – nebo možná ozdobila – tím druhým, svátečním, kde se dostává ke slovu, co všednost nechává ležet ladem. Staré kultury zřejmě dobře věděly, co pro nás objevil až Saussure, že totiž nositelem významu je právě a jedině rozdíl. Jako může znak, hláska nebo foném nést význam právě a jen tím, že se liší od jiných, dodává i rozlišení všedního a svátečního obojímu jeho význam: není všechno stejné a není všechno jedno.“

Neprospěl by odpočinek a vytržení ze všedního nákupního maratonu, alespoň pár dní v roce, nám všem? Na vaše postřehy a názory se těšíme v diskuzi. Jednoho z vás jako obvykle odměníme knížkou, tak nám na sebe určitě nechte mail.

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte debatovali o zrušení poplatku pro řidiče, kteří neplatí povinné ručení:

Pod článkem se diskutovalo, ale žádný příspěvek nás nezaujal natolik, abychom ho odměnili knížkou. Schováme si ji na příště. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

19. 11. 2015 11:00 | wiky

Kdo nechce, ať nechodí! Velmi jednoduché.......
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 11. 2015 8:32 | Eskom

To je to stejné, jako dělat z církevních svátků, svátky státní. Co je nějakému Bublanovi po tom, jestli soukromá firma prodává o svátcích, hrnete se do diktatury? Soukromé vlastnictví je chráněno a žádní Bublani do toho nemají co kecat. Vždyť už se vzpamatujete a prožeňte celý parlament i senát sítem v kterém by uvázli všichni hlupáci.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2015 17:53 | SLÁVKA

Představa, jak rodinka díky zavřenému marketu tráví společný čas výlety nebo společenskými hrami se svými ratolestmi je tak
naivní, že se mi nechce věřit, že ji vyplodili "hlavy študované" nebo jaké to že v parlamentu máme.jen si ještě počkat, kdy budou rodiny o svých svátečních aktivitách podávat hlášení obecním úřadům či kam.Rozumní rodiče se svým dětem věnují (natolik se jich zase u nás nerodí),jiní třeba zasednou k TV s pivkem, kafíčkem a děcka se zabaví u PC, nebo si s nimi půjdou sednout do hospody. Nakonec už se tam nebude kouřit, tak to bude prostření pro děti zcela vhodné.
Nechme svobodnou vůli na lidech. Jestliže bez problému a ohrožení funkce rodiny musí do práce o svátcích nepřeberné množství profesí (mnohokrát už jmenovaných),nechme na obchodech, jak si budou nebo nebudou prodávat.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2015 14:55 | Stanislav

Neprospěl. Nikdy nezapomenu na přejetí státní hranice a projetí měst Bad Schandau, Pirna, Dresden a všude tma tmoucí. Liduprázdné ulice přes den, prázdné ohromné plochy k ničemu, nikde nikdo. Přemýšlel jsem, co bych dělal, kdybych něco zapomněl doma? Jel 100 km zpět domů a za hranicí v prvním obchodě koupil, co jsem zapomněl. Nikdo tam přece nakonec chodit nemusí, nikdo lidi nenutí, jak stráví odpoledne, tak proč to regulovat? Je to mimochodem jedna z věcí, která mi na našem velkém sousedovi opravdu vadí.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 5. 2015 7:17 | pavilek9258

pro redakci či pro koho…

Z jakého důvodu zdejší diskusní systém nedodrží odstavce a všechen text slije do jednoho bloku?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 5. 2015 7:10 | pavilek9258

"… kulturní tradici…" bych spatřoval v tom, nebýt násilně regulován ani jako zákazník, ani jako obchodník.
Není-li toto kulturní tradicí, považuji za důležité ji tímto upravit.
Podotýkám že jako již 'důchodec' mám neděli či svátek každý den. Za svých 41 odpracovaných roků jsem 28 let pracoval v nepřetržitém provozu svátek nesvátek a nevadilo mi to.
Jakékoliv násilné regulace a zásahy státní moci považuji za škodlivé a kontraproduktivní.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2015 23:15

Za komunistů zadne hrůzy nebyly stačilo si předem nakoupit , když něco nebylo byl to Můj problém a nikoho to nezajímalo. Pan podnikatel je zhyckany , když se dal na podnikání ať trpí je to jeho volba!
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2015 23:07 | Roman

Souhlasim aby ve svátek uznávaný státem bylo zavřeno! Mají to i v sousedním Německu a nemají s tim žádném případe problémy, jsou i male obchody kde mají základní potraviny . Těch pár dni velké obchody preziji .Zamestnanci velkých obchodních společností mají také nárok mít volno ve svátek uznávaný státem. Proto doporučuji!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2015 8:31

Jsem taky za to aby svátek byl svátkem a ne pořád jenom v práci, co to je 20 dní dovolené za rok? Když lidi dřou jenom na nájem a jídlo je to tak Jindy taky nakoupili na 3 dny a nikdo neumřel hlady jenomže v tomhle hektickém období to je asi normální se pořád jenom honit jak kůn
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2015 20:06 | Lada

Jsem jednoznacne pro, aby byly vybrany dny, kdy by bylo zavreno a vsichni bychom si odpocinuly a snad i nasli ten pravy smysl odpocinku ve dny svatecni a nehonili se jen po supermarketech a schopincich apod, a nasli smysl v prochazkach a vyletech nejen v prirode, mam totiz ten pocit a nejsem urcite jedinna, ze jinak svuj volny cas ani travit neumime a predstavit ani nedokazeme.
Zaroven je smutne, ze nam volno musi "naridit " stat, ze neprmyslime sami nad tim co vlastne delame. Byly casy, kdy si pamatuju, ze do obchodu me mi rodice posilali v sobotu, ale muselo se rychle, protoze se jednoty zavirali uz v jedenact. Bylo to prijemne straveny vikendovy cas bez supermarketu. Jednoty byly bezvadna vec i proto, ze clovek prosel dve kratke ulicky, nakoupil opravdu jen to co potreboval a slo se o deseti minutach domu. Zato ted? aby clovek potreboval planek. Ale co si kdo nakupuje je vec jeho osobne.
Vezmeme-li vsak v uvahu dnesni dobu a casy stravene napriklad v praci, je fakt,ze pri dnesnich nekdy i vice jak 12 ti hodinovych hektickych parcovnich dobach a bez temer zadneho volna, clovek je rad, ze si pro sve deti, ktere chce obdarovat dobrou svatecni veceri vanocni, ze muze zabehnout do marketu pro neco dobreho, kdy jindy taky nez opravdu i v tom case, kdy uz by melo byt zavreno. Je to jeden uzavreny bludny kruh, ktery jen tak tezko bude kdy jiny.
Ja osobne bych se s touto zalezitosti dokazala zzit, nemela bych s timto urcite problem. Jednoznacne jsem PRO uzakoneni vice dnu se zmenenou parcovni dobou a uzavreni obchodu o svatcich, vzdyt kdy jindy se ma clovek vubec byt schopny se navstivit a stravit spolecne alespon par hodin klidu a volna????
Jeste jedna pripominka, jsem ceska a ziju v cesku a pracuju vsak v Rakousku, vsude jinde dokazou si vazit a ctit svatecnich dnu a u nas supermarket nemeckych puvodu napr. u nas toto nerespektuji a pak budou se zlobit, ze jim chcou nasi narizovat kdy maji mit otevreno a kde ne??? a jeste z nas delaji levnou pracovni silu??? To dokaze nastvat zase me a nehlede na to, ze ja bydlim ve Znojme, ve meste se 35 000 obyvateli a mame tu, dobre poslouchejte neco kolem 10 - 12 supermarkety a to prosim nektere i v centru!!!!!!! je to desny!!!
Dekuji Lada
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2015 10:45 | Iveta

Jsem pro zkušební rok - ať si to rozhodnou lidé sami. Kdyby masová média informovala lidi o tom, že kdo chce, aby byly obchody v tyto svátky zavřené, ať v ty dny do obchodů nechodí. Referendum v praxi. Když do nich skoro nikdo nepřijde, zavřou samy od sebe - nikdo je nenutil zavřít 25.12. a přesto zavřeno mají - nikdo by nepřišel. Osobně jsem v životě nebyla v obchodě na Velikonoční pondělí, ani na Nový rok, ani 24.-25.12.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2015 17:17 | Ivan

Tak omezování prodejní doby mi vadí a to z několika důvodů:
- jako podnikatel nemám žádné svátky a nikoho to vůbec nezajímá
- naši zákonodárci by se měli starat o tolik potřebnější zákony a nestarají, třeba ty , kdy vám může někdo aniž o tom víte zabavit majetek, nedělají v tom nic tak nechápu, proč jsou v této věci tak aktivní
- dobře si pamatuji ty hrůzy v krámech za komunistů, když byly nějaké svátky a bylo několik dnů zavřeno. Myslel jsem si, že to už s naplněnými obchody nebude existovat, ale to co se dělo letos před Vánoci, kdy se na obrovských parkovištích hypermarketů nedalo vůbec zaparkovat mě přesvědčilo, že stále nemáme dost.
Proto je potřeba mít otevřeno stále a rozumní majitelé to jistě zařídí tak, aby se zaměstnanci vystřídali, jak o tom tady psal některý z diskutujících.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2014 9:25 | czhunter

Když už jsem u té demokracie, tak zásada "menšina se měla podřídit většina" platí pouze tehdy, pokud neexistuje win-win řešení (řešení, kdy se nikdy podřizovat nemusí).

V případě tohoto sporu si myslím, že není nutné, aby většina nařizovala menšině, kdy musí sedět povinně doma na zadku (nebo se procházet tím městem či přírodou), protože ta menšina svojí obchodní aktivitou ve svátky klidu a míru většinu v zásadě nijak neomezuje.

O žádném "podřízení se" tedy vůbec nemusí být řeč. Proč by měla?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2014 23:20 | bambam

Osobně se mi to zamlouvá a nijak mě to neomezuje. Dokonce by se mi líbil i německý model, protože si myslím, že neděle by měla mít sváteční charakter, který by měla rodina strávit společně a v klidu.
Stejně tak bych se mohl vztekat, že stát nařizuje platit zaměstnancům ve svátek přirážku a co si to dovoluje, ale chápu to jako znak kultury a nepohrdání vlastními kořeny naší společnosti.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 12. 2014 12:55 | Timy

Založíme občanské sdružení "Květnové Vánoce"! :-D Stejně už ani nepamatuju, kdy byly naposledy poctivé Vánoce (se sněhem), tak by mi jejich přesun na květen asi nevadil. :-D
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 37 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Ve svátek do obchoďáku? Tak to tedy ne!

6. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Ve svátek do obchoďáku? Tak to tedy ne!

V Poslanecké sněmovně se bude znovu projednávat návrh zákona, podle kterého by větší obchody musely zůstat během vybraných státních svátků zavřené. Co si o tomto nápadu myslí Petr Mach,... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Pracovní doba

26. 3. 2014 | Jiří Lojda | 6 komentářů

Jak přežít (v) zaměstnání: Pracovní doba

V minulých dílech našeho seriálu jsme si řekli, že mzda nebo plat představují odměnu za práci. Kolik hodin tedy musíme týdně strávit „v rachotě“, jak nám může zaměstnavatel tuto práci... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o mzdě

4. 3. 2014 | Jiří Lojda | 1 komentář

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o mzdě

Celé zaměstnání se dá, když na to přijde, zejdnodušit na jednu otázku o dvou částech. Co bych měl dělat a co za to? Část co dělat ponecháme na vás a na filozofech. Na Peníze.cz nás... celý článek

Tři důvody, proč oslavit Den piva

2. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Tři důvody, proč oslavit Den piva

Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.

Svátek práce 2.0: Udělejte něco drzého nebo aspoň nechejte dýško

1. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Svátek práce 2.0: Udělejte něco drzého nebo aspoň nechejte dýško

Jak vrátit smysl dělnickému svátku, když dnes lidé většinu peněz vysedí před počítačem v ekonomice znalostí a služeb? Zkuste vystoupit ze zajetých kolejí. Nebo se alespoň zamyslete... celý článek

Partners Financial Services