Hlavní důvody, proč se vám nepodaří prodat dům či byt

Hlavní důvody, proč se vám nepodaří prodat dům či byt
Existuje pět hlavních důvodů, proč nelze nemovitost prodat. Problém je zpravidla v ceně, stavu nemovitosti či jejím umístění. Komplikovat prodej ovšem může i makléř či nevhodný marketingový plán.

Cena

Před nabídnutím vaší nemovitosti na prodej si dohodněte schůzky alespoň se třemi makléři, to vám umožní srovnat jejich marketingové plány a doporučení ohledně ceny. Nebojte se požádat makléře o cenové doporučení, i když se vám nebude líbit. Trh nelže a makléř nemá zájem jít pod cenu. Co se stane, pokud nabídnete dům za příliš vysokou cenu? Za nějaký čas bude okoukaný, a až cenu později snížíte, bude pravděpodobně nižší, než kdybyste dům od počátku ocenili správně. Předpokládejme, že nabídnete dům za 3,2 milionu, ale ve skutečnosti má cenu 2,8 milionu. Kupující, kteří shánějí dům za 2,8 milionu, ten váš nikdy neuvidí, protože se na domy přes 3 miliony nedívají, nemohou si je dovolit. A kupující shánějící domy nad 3 miliony budou srovnávat váš dům s těmi, které tuto cenu skutečně mají. To znamená, že tyto domy se prodají, zatímco ten váš zůstane na trhu. Ve skutečnosti budou makléři předvádět váš nadhodnocený dům pro srovnání s jinými realističtěji oceněnými nemovitostmi. Prodávající často stanoví svá nereálná očekávání na minulých cenách. Pokud váš dům měl před rokem cenu 3 miliony, dnes by měl stát alespoň 3,2 milionu. To zní rozumně, ne? Ale není to pravda. Neexistuje žádný důvod, proč by se měly nemovitosti zaručeně zhodnocovat. Váš dům stojí tolik, co říká trh, že stojí, nezávisle na tom, co stál před rokem, dvěma nebo pěti lety.

Nemovitosti jsou jako akcie. Byli bychom rádi, kdyby šly pouze nahoru, ale někdy klesají. Pokud jste za akcii před rokem zaplatili tisíc korun a dnes je její cena pět set korun, očekáváte, že ji prodáte za původní cenu plus zisk? Samozřejmě že ne, a s domy je to stejné. Hodnota nemovitosti je určena dnešním trhem, nikoliv včerejší hodnotou plus zhodnocením.

 

Název: Jak prodat nemovitost v době krize
Autor: Štěpán Klein, Petra Kesslerová
Nakladatelství: GRADA

Stav nemovitosti

Na klesajícím trhu si kupující mohou vybírat a hledají nemovitosti v bezvadném stavu. Vnější a vnitřní nátěry by měly být dokonalé. Všechno by mělo být udržováno v perfektním stavu. Kupující by měl být schopen se do domu nastěhovat, aniž by na cokoliv sáhl. Jiný než bezvadný stav domu způsobí, že nabídka kupujícího bude pod tržní hodnotou. Často je lepší stáhnout dům z trhu, vymalovat jej, natřít, vyčistit a udělat drobné opravy.

Ačkoliv je to obtížné, prodávající by si měl projít dům jakoby v roli potenciálního kupujícího a velmi kriticky se zeptat sebe sama, zda by si koupil dům v tomto stavu. Pokud si přiznáte, že ne, udělejte, co je třeba, abyste připravili dům na prohlídku. Poté nezapomeňte znovu požádat svého makléře o tržní odhad.

Umístění

Třetím důvodem, proč se dům neprodává, je místo. Faktory jako špatné školy, vysoká kriminalita, nepříjemní sousedé, rušná cesta nebo znečištění (prach, pachy atd.) mohou učinit z vašeho domu nežádoucí místo.

Pokud je váš dům špatně umístěn, jediná věc, která to může kompenzovat, je nižší nabídková cena. Aby se prodal dům ve špatném místě, musí majitel žádat méně, než by dostal za podobný dům v lepší lokalitě. Dobrý makléř vám doporučí strategii k překonání vlivu špatné lokality.

Makléř

Čtvrtým důvodem, proč se dům neprodá, je osoba samotného makléře. Makléř vám může způsobit mnoho potíží, pokud je těžké s ním vyjít nebo spolupracovat. To je něco, co můžete jen těžko předvídat, ale váš prodej to může silně poškodit. Lze pouze doporučit nepracovat s někým, kdo má k věcem negativní postoj nebo nesnášenlivou povahu. Makléři se mezi sebou znají a špatná pověst vašeho makléře vás může připravit o kupující. Jediný způsob, jak se před tím ochránit, je prověřit si pověst makléře nebo získat osobní reference.

Marketingový plán

Pokud se váš dům neprodává, ačkoli máte pocit, že je dobře oceněn, v dobrém stavu a lokalitě, a máte dobrého makléře, může být problémem marketingový plán. Dny, kdy stačilo vyvěsit prodejní plachtu, zadat inzerát na web a čekat, až se začnou ozývat kupující, jsou dávno pryč. Dnešní makléř musí mít agresivní marketingový plán v písemné podobě jako součást vaší smlouvy, která může být zrušena, pokud makléř neplní to, co slíbil. Musí být schopen využívat moderní technologie ve prospěch vašeho prodeje. Dobrý makléř utratí desetitisíce za marketing vaší nemovitosti.

Snadnost prohlídek

Pokud jakkoli ztížíte kupujícím přístup k prohlídkám, velmi si ztěžujete samotný prodej. Kupující s penězi nemají často čas a nechtějí čekat. Učiňte prohlídku vašeho domu tak snadnou, jak je to jen možné. Nejlepší je nechat svému makléři klíč od nemovitosti. Pokud si musí makléř s vámi dohodnout schůzku kvůli prohlídce, již jste ztratili první pořadí, protože makléř bude nejprve předvádět klientům nemovitosti, od kterých má klíče. Pokud kupujícího zaujme dům z první skupiny, pak jste jej ztratili, i když máte nejlepší dům ve městě a v nejlepším stavu, jen proto, že bylo příliš obtížné zařídit prohlídku.

Chování kupujících na trhu kupujícího

Na trhu kupujícího je mnoho nabídek a velmi málo kupujících. Počet dnů, po které nemovitost zůstává v nabídce, stoupá. Kupující začínají vyjednávat. Zkušený kupující se bude chovat tak, jak je popsáno dále.

Jako prodávající na to musíte být připraveni:

  1. Po určitou dobu sleduje trh a jeho prognózy. Spolupracuje se svým makléřem, aby získal aktuální tržní data a informace o nových a zlevněných nabídkách.
  2. Pro podání podhodnocené nabídky si vybírá domy, které jsou na trhu měsíc a déle. Tam je větší šance, že prodávající přistoupí na slevu.
  3. Zná údaje o srovnatelných prodejích v poslední době, které získává od svého makléře.
  4. Vyžaduje záruky. Nekupuje dům, „jak stojí a leží“, ale trvá na zárukách kvality a funkčnosti.
  5. Přenáší náklady na prodávajícího, například na advokátní úschovu a další.
  6. Žádá, aby v domě zůstal nábytek nebo spotřebiče.
  7. Hraje s časem. Na promyšlení nabídky vám dá krátkou dobu.

Text je součástí knihy Jak prodat nemovitost v době krize , kterou letos vydalo nakladatelství Grada.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

8. 7. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

Prodat byt s hypotékou není až tak velký oříšek, jak by se mohlo zdát. Kdo chce prodat dům i s úvěrem, musí pečlivěji vybírat kupce. Jeho „kvality“ nejdůkladněji prověřuje právě banka,... celý článek

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

1. 4. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

Patnáctiletý růst cen nemovitostí v Česku je u konce a ceny bytů a domů se možná začnou vracet na „rozumnou“ úroveň. Stát by měl přesto vlastnické bydlení podpořit, třeba možností odepsat... celý článek

Interaktivní průvodce výpisem z katastru nemovitostí

29. 10. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Interaktivní průvodce výpisem z katastru nemovitostí

Zjistit majitele konkrétní nemovitosti není v Česku složité. Stačí získat výpis z katastru nemovitostí. Vyznat se v něm ale chce trochu cvik, aby člověk nepřehlédl důležitou informaci,... celý článek

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Partners Financial Services