Jak prodat nemovitost v době krize

Věra Tůmová | rubrika: Tip na knihu | 20. 7. 2009 | 6 komentářů
Jak prodat nemovitost v době krize
Kvůli recesi, třeba ztrátě práce, mohou být majitelé nemovitostí nuceni své byty či domy prodávat. Jenže dobře prodat dům či byt je ovšem nyní podstatně složitější než dříve, kdy ceny nemovitostí rostly. Nakladatelství Grada proto vydává příručku jak na to.

„Pokud byste měli restauraci a mohli byste mít jedinou a jedinečnou výhodu nad veškerou konkurencí, jaká by měla být? Lidé obvykle uvádějí: lepší služby, lepší jídlo, ale tak to není. Správná odpověď zní: zástup hladových lidí. Totéž platí pro prodej realit,“ tvrdí Štěpán Klein a Petra Kesslerová, autoři knižní novinky Jak prodat nemovitost v době krize. Sepsali ji nejen pro začínající realitní makléře, ale hlavně pro prodávající a kupující ze široké veřejnosti. Tedy pro ty, kdo jsou nyní nuceni okolnostmi prodat starší bytči dům.

 

Název: Jak prodat nemovitost v době krize
Autor: Štěpán Klein, Petra Kesslerová
Nakladatelství: GRADA
Počet stránek: 112
ISBN 978-80-247-3200-8

Zatímco prodej realit bývá snadný v době konjunktury a růstu cen nemovitostí, v době ekonomické recese zdaleka neplatí, že prodej zvládne úplně každý. Změna investorské atmosféry se projevuje i v trendech na realitním trhu. „V dnešních ekonomických podmínkách se nemovitosti neprodávají tak rychle jako kdysi a za tolik jako kdysi. Nemovitosti, které by se dříve prodaly za pár dnů, zůstávají dnes viset na trhu dlouho,“ upozorňují autoři. Ideální proto podle nich je zvážit, zda je opravdu nezbytně nutné byt či dům opravdu prodávat, třeba z finančních či jiných důvodů(rozvod, rozdělení dědictví, vyplacení obchodního podílu či potřeba financína zajímavější investici atd.), a raději prodej nemovitosti odložit na příznivější dobu.

Autoři v příručce čtenáře provádějí všemi důležitými fázemi prodeje nemovitosti krok za krokem. Shrnují specifičnost tuzemského trhu s nemovitostmi a dopad finanční krize na prodej realiti hlavní důvody, proč se vlastně lidé stěhují a chtějí prodávat a kupovat domy či byty.

Velkým přínosem pro laika rozhodně bude kapitola o ocenění nemovitosti a zdůraznění největších chyb při stanovování správné ceny. „Neinformovaný prodávající si bohužel často vybere makléře, který navrhne nebo akceptuje nejvyšší cenu, což je ta největší chyba, kterou může udělat,“ upozorňují autoři knižní novinky. Zdůrazňují, že nezáleží ani tak na tom, kolik stojí dům podle prodávajícího, ani na tom, co si myslí realitní makléři, rozhodující je především to, co si myslí kupující.

„Domy se prodávají za cenu, kterou je kupující ochoten zaplatit a prodávající ochoten přijmout. Pokud je dům oceněn příliš nízko (a má správný marketing), pak by měl prodávající obdržet více nabídek, které cenu vyženou na tržní hodnotu,“ uvádí autoři a poukazují na hlavní problém: „Skutečné nebezpečí leží v ocenění domu příliš vysoko.“

Příliš vysoko „nastřelená“ cena domu spíše prodá dům souseda, protože ve srovnání s tím vaším bude oceněn velmi dobře, zmiňuje se v podkapitole o úskalí vysokých cen nemovitostí. Pravidla o stanovení správné ceny platí i v případě, že dům se prodává přes realitní makléře. Ti si podle Kleinera a Kesslerové často nabírají do nabídkového portfolia i předražené nemovitostihned z několika důvodů. Zvýhodňuje je to proti konkurenci, dává jim to další prostor pro reklamu (na inzerátech, prodejní plachtě na domě) a díky tomu mohou kupující upozorňovat i na další nemovitosti v nabídce.

Před prodejem nemovitostiby si měl její majitelrozhodně udělat čas na přípravu domu či bytu k prodeji. Řada prodávajících však vhodnou úpravu prodávané nemovitosti podceňuje. Dům či byt pak prodávají zbytečně déle než je třeba nebo za méně než očekávali. Nemovitost v bezvadném stavupřitom realitní makléři podle autorů rádi ukazují, takže ji navštíví i více zájemců. Díky tomu se zvyšuje i šance na prodej za vyšší cenu.

Anketa

Plánujete letos nebo v dalším roce kupovat nemovitost?

Vyplatí se prodávané prostory upravit tak, aby kupujícím přišli blízké, tedy aby si kdokoliv z nich dokázal představit, že v nich bude bydlet. Inspiraci, jak na to si lze vzít třeba ve vzorových domech na prodej. „V dětském pokoji může být kopací míč, ale na stěnách nevisí žádné rodinné fotografie,“ popisují se v knize fígle prodejců novostaveb. Vhodné je i minimalizovat nepořádek a množství věcí ve skříních a úložných prostorách. Nemovitost působí vzdušněji a zájemci si snadněji představí její užívání. Přeplněné prostory mohou odrazovat, protože si lidé budou myslet, že prostor je pro jejich věci a životní styl rodiny příliš malý. Rekonstrukce nemovitosti, kterou chce majitel prodat, se naopak nemusí vždy vyplatit. Autoři proto přinášejí sérii doporučení a tipů na nejvhodnější drobné úpravy a vylepšení bytu či domu.

Lidé, kteří prodávají dům či byt poprvé v životě ocení i speciální kapitoly o marketingu realit a práci s realitním makléřem. Díky tomu se budou moci rozhodnout, zda se do prodeje pak pustí sami nebo si zvolí k prodeji realitního makléře. Kdo už dům neúspěšně prodává delší dobu, může mu pomoci změnit situaci kapitola Hlavní důvody proč se dům neprodá. Zpravidla to je totiž kvůli některému z pěti důvodů. Chyba může být v ceně, stavu či místu nemovitosti, v práci makléře nebo v marketingovém plánu, případně v kombinaci několika těchto faktorů. Poslední dvě kapitoly už jen shrnují základní pravidla pro vlastní realizaci realitního obchodu (včetně náležitostí kupních smluv či zdanění) a informace k financování nemovitosti.

Řešit finanční potíže rodinyprodejem bytu či domu může být ošemetné. Kdo nemá jinou volbu, měl by se na tuto transakci dobře připravit.

Jaká úskalí v prodeji nemovitosti v době krize vidíte vy? Podělte se o zkušenosti.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2010 14:14, jan

Hlouposti, ten kdo generalizuje Lže Lže Lže, všichni lžou a kradou, nic nepodepisujte, - to je názor omezence, který má problémy sám se sebou, malé přirození, utekla mu žena, šikana v dětství, že mám pravdu??? Honza Delák

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 7. 2009 21:05, Stanislav

S nákupem nemovitostí určitě nespěchat. Vlivem vleklé recese očekávám pád cen nejméně o cca 30% -60% v roce 2010 vlivem rostoucí nabídky těch, kteří přecenili své síly a nečítali se ztrátou zaměstnání - krizí, která se každých 60-80 let opakuje jako u blbejch stále dokola, dokolečka. Takže s nákupem rozhodně nespěchat a vybírat jen rozinky na dortu v polovině roku 2011.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nemovitostní bublina může, ale nemusí být mýtus

17. 7. 2009 | Petr Čermák | 10 komentářů

Nemovitostní bublina může, ale nemusí být mýtus

V roce 2007 silně vzrostly ceny bytů, pozemků i rodinných domů. I přes zpomalení tempa růstu vzestup pokračoval i vloni. Dosahoval hodnot přes deset procent. Navzdory vysokým cenám... celý článek

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

8. 7. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

Prodat byt s hypotékou není až tak velký oříšek, jak by se mohlo zdát. Kdo chce prodat dům i s úvěrem, musí pečlivěji vybírat kupce. Jeho „kvality“ nejdůkladněji prověřuje právě banka,... celý článek

Byt nevybírejte jen podle toho, že k němu dostanete auto

22. 6. 2009 | Věra Tůmová

Byt nevybírejte jen podle toho, že k němu dostanete auto

Developerské společnosti se předhánějí v nabídce bonusů při koupi nového bytu. K nemovitosti přidají auto, kolo či kuchyňskou linku. Jenže tím by se kupující neměli podle expertů nechat... celý článek

Interaktivní průvodce výpisem z katastru nemovitostí

29. 10. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Interaktivní průvodce výpisem z katastru nemovitostí

Zjistit majitele konkrétní nemovitosti není v Česku složité. Stačí získat výpis z katastru nemovitostí. Vyznat se v něm ale chce trochu cvik, aby člověk nepřehlédl důležitou informaci,... celý článek

Jak ochránit své peníze nejen při nákupu nemovitosti

16. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak ochránit své peníze nejen při nákupu nemovitosti

Riziko při prodeji či koupi podstupují většinou obě zúčastněné strany. Dá se ovšem minimalizovat tím, že se do celé transakce zapojí třetí osoba, která peníze vydá až po splnění všech... celý článek

Partners Financial Services